Det danske talenthold IBT-Tripeak bliver en del af historieb\u00f8gerne efter denne s\u00e6son.<\/p>","
Det fort\u00e6ller holdets grundl\u00e6gger, Christian Visby, til Feltet.dk.<\/p>","
Men det er hverken \u00f8konomi, d\u00e5rlige resultater eller andre negative eksternaliteter, der tvinger cyklerne i garagen.<\/p>","
\u201dHvis jeg ikke havde v\u00e6ret udfordret med cancer, ville holdet have k\u00f8rt videre,\u201d bekr\u00e6fter han.<\/p>","
IBT-holdets lukning er derfor en st\u00f8rre tragedie. Visby har nemlig lysten til at drive holdet videre, men ikke mulighederne.<\/p>
\n\t \t\t\t\t
Annonce<\/p>\n\t \t\t\t\t\n\t\t\t\t\t\t
<\/div>\n\t\t\t\t\t\t
”Mine kræfter til både at drive virksomhed (Visby driver også navnesponsoren, IBT, red.) og cykelhold findes ikke længere.”
”På et cykelhold er der det sportslige, men også det i at finde sponsorer og alt muligt andet. Og mine kræfter er der ikke til begge dele. Jeg vil ikke gå på kompromis med min virksomhed eller cykelholdet, og derfor er vi nødt til at lukke holdet i sin nuværende form,” lyder det fra Visby.
Både virksomheden IBT og cykelholdet er to af Visbys livsværker - og hvordan føles det at træffe det ultimative valg mellem dem?
”Det har været en af de sværeste beslutninger i mit liv at skulle erkende, at det er sådan. Men det er sådan, og det har været meget, meget hårdt.”
IBT-Tripeak er netop hjemvendt efter en længere rundtur i Østeuropa, hvor det blandt andet blev til en tredjepalds i In the footsteps of the Romans. Foto: IBT-Tripeak.
”Valget er helt klart det, at det ikke kan fortsætte, som det er i dag. Hvis vi fortsatte, ville cykelholdet nemlig komme til at lide under mig,” forklarer den mangeårige teammanager.
En vigtig opgave
Visby grundlagde holdet for over ti år siden, men i 2019 omgik IBT en større transformation: Med omdannelsen til et U23-hold satte man nemlig fokus på morgendagens stjerner.
”Jeg blev mere fristet af at arbejde med nogen unge mennesker fremfor nogen seniorrytter, der ikke var lykkedes.”
”Og jeg så et behov i dansk cykling for det,” udtaler han.
Nutidens cykelsport er præges ellers af, at de unge talenter skifter direkte fra juniorrækkerne til de største WorldTour-hold. I den forlængelse kan det virke svært at drive et U23-hold, og Visby anerkender da også, at nogle ryttere ikke valgte den vej, hans hold lagde op til.
”Der var mange talenter, der ikke rigtig fandt os interessant. Mange unge drømmer om at bare skulle derudaf, og der virker et dansk U23-hold måske ikke som det sejeste valg.”
”Vi overvejede, om vi skulle have en seniorrytter til at være vejkaptajn og guide nogle af de unge, der kom med de vildeste drømme,” forklarer han om holdets transformation.
Visby mener alligevel, at netop talentholdene stadig har en vigtig rolle for fremtidens cykelryttere. For der er en vigtig læring i, at talenterne kan udvikle sig i deres eget tempo.
”Beslutningen blev at være et rent U23-hold, så de unge kunne øve sig i at tage ansvar, og vise det ansvar det kræver, hvis de skal udleve deres drøm.”
God stemning blandt rytterne. Foto: IBT-Tripeak.
”Filosofien har altid været, at vi skulle køre med om de sjove placeringer. Hvis de unge ikke kører med i finalen, hvordan fanden skal de så lære det?,” lyder det.
Nyt dansk hold bliver til virkelighed
IBT-ånden får formentlig mulighed for at leve videre. En række nye investorer står nemlig bag det kommende danske DCU-hold, IntelCycling, der bliver grundlagt på dele af IBT-fundamentet.
Ambitionerne på det nye hold er store. Udover at fortsætte Visbys fokus på talentudvikling, ønsker man også kontinentalstatus i 2026.
Og selvom Visby ikke bliver en direkte del af holdet, stiller han gerne sit know-how til rådighed.
”Det er ikke bare sådan at skrive til en stor international aktør, at man gerne vil køre.”
”Der har jeg et andet netværk, hvor jeg rigtig gerne hjælper dem, så de kan køre nogen af de store udlandsløb,” siger Visby, mens han samtidigt lægger fokus på, at han håber, at IntelCycling, ligesom IBT, også kommer til at lægge et stort fokus på internationale løb.
Afsluttende højdepunkter
Men inden IBT-Tripeak tager afsked med den internationale cykelscene venter flere højdepunkter.
For selvom lukningen stjæler nyhedsbilledet omkring det lille hold, venter flere store løb frem i løbet af efteråret.
I ægte IBT-stil byder kalenderen nemlig på flere udlandsløb i blandt andet Belgien og Serbien.
”Vi har allerede indledt nedlukningsfasen, det gjorde vi med Tour of Bulgaria. Ellers drager vi blandt andet mod to store klassikere i Belgien, og i starten af oktober skal vi køre Tour of Serbia.”
IBT-holdet har altid været let genkendelige i deres grønne trøjer: Foto: IBT-Tripeak.
”Når vi har gjort det, har vi lukket landevejssæsonen ned, og når den er lukket ned, fortsatter jeg crosssæsonen med nogle af vores ryttere året ud og støtter op om det,” dermed bekræfter Visby også, at holdet fortsætter i fulde omdrejninger frem til slutningen.
Holdet er i dag hjemsted for 15 ryttere, otte danskere og syv svenskere. Og selvom deres fremtid stadig er uvis, har Visby alligevel en klar opfordring.
”De fortjener alle sammen et nyt hold, og jeg ved, at nogen af dem allerede har været i kontakt med IntelCycling,” fortæller han.
Samtidigt lægger Visby ikke skjul på, at han ønsker en fremtid i sporten.
”Når tid og kræfter er til det, kan jeg være DS/hjælper,” afslutter han.