Jai Hindley vinder efter eksplosion på Stelvio - Fulgsang firer!
22. oktober 2020 16:26Foto: Sirotti
af Frederik Holst Pedersen

Efter en eksplosion af et cykelløb kunne Jai Hindley i dag køre først over stregen på dagens kongeetape af Giroen foran Tao Geoghegan Hart. Danske Jakob Fuglsang blev firer på etapen og er nu nummer seks samlet. 

Hindley vinder vild kongeetape - Fuglsang bliver firer!

se mere cykling på

Jai Hindley (Team Sunweb) tog i dag en stor sejr, da han krydsede målstregen som første mand efter Giroens kongeetape. I spurten slog han Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers), der blev nummer to. Pello Bilbao (Bahrain-McLaren) rundende podiet på etapen af og kom i mål 45 sekunder efter.

 

Løbets førende Joao Almeida (Deceuninck - Quick-Step) måtte sande, at træerne ikke vokser ind i himlen og efter 15 dage i lyserødt, måtte han efter etapen aflevere trøjen til Wilco Kelderman (Team Sunweb), der nu fører løbet inden de tre sidste etaper. 

 

Etapereferat

Årets kongeetape fik en rasende hurtig start. Med start for foden af gårsdagens målstigning var der fra begyndelsen højdemeter at klatre samt bjergpoint at tage. 

 

På trods af, at Giovanni Visconti (Vini Zabù - KTM) var ude af løbet havde Ruben Guerreiro (EF Pro Cycling) en del at holde øje med. Hele 35 mand rykkede sig nemlig løs, og da der samtidig med det samme var dannet sig en gruppetto var feltet pludselig reduceret til blot 21 mand med alle klassementsfavoritterne.

 

Guerreiro lykkedes dog med at tage de første 18 bjergpoint. Efterfølgende nåede favoritgruppen op til udbruddet på nedkørslen, og et nyt udbrud på 15 mand kunne køre afsted. Heriblandt var ikke Guerreiro, men i stedet Thomas De Gendt (Lotto Soudal), som nu var nærmeste konkurrent i bjergklassementet.

 

Derfor måtte EF Pro Cycling sætte en jagt i gang i dalstykket frem til næste stigning, og da forspringet var kørt ned til en overkommelig distance for foden af Passo Castrin kunne indehaveren af bjergtrøjen køre op til De Gendt og kompagni. 

 

Det var dog belgieren, som kom først over passet med de 40 point, mens portugiseren fik de efterfølgende 18. Dermed var der 122 point til førstnævnte og 234 til sidstnævnte.

 

De to kunne køre nedkørslen sammen med Fabio Felline (Astana Pro Team), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè), Stéphane Rossetto (Cofidis), Daniel Navarro (Israel Start-Up Nation), Matthew Holmes (Lotto Soudal), Dario Cataldo, Antonio Pedrero og Sergio Samitier (Movistar Team), Louis Meintjes og Ben O’Connor (NTT Pro Cycling), Filippo Ganna og Ben Swift (Ineos Grenadiers) samt Joe Dombrowski (UAE Team Emirates).

 

Team Sunweb tager kontrol

Nede i feltet tog Team Sunweb fronten med Nico Denz og sørgede for, at udbruddet ikke fik lang snor, men i stedet blev holdt omkring de to minutter. 

 

I mellemtiden styrtede Manuele Boaro (Astana Pro Team) og måtte trække sig ud af årets Giro d’Italia, så Jakob Fuglsang nu blot havde fire holdkammerater tilbage.

 

Det lange dalstykke og nedtællingen til Stelvio var nu begyndt, men pludselig trak Wilco Keldermans tropper sig fra fronten igen, og udbruddet, der ellers så dødsdømt ud, fik pludselig yderligere halvandet minut. 

 

Demonstrativt satte Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo) sig i front med et glimt i øjet for en kort bemærkning.

 

Få kilometer senere lagde Team Sunweb sig dog frem igen, dog ikke med samme tempo, da forspringet byggede op til 4 minutter. 

 

Ved bunden af Stelvio lå dagens bonusspurt, som De Gendt var villig til at rykke fra udbruddet for at sikre sig point på. 

 

O’Connor sætter udskilningen i gang

Nede i feltet tog Chad Haga (Team Sunweb) over i det blot 30 mand store favoritfelt, mens Denz, Mikkel Honoré (Deceuninck - Quick-step) og Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) kunne glide ned mod gruppettoen. 

 

Foran mistede først Cataldo kontakten, så Tonelli, Rosetto og ikke mindst De Gendt. De kunne se Haga’s arbejde blive overtaget af Martijn Tusveld (Team Sunweb), da de blev hentet af feltet.

 

Efter Meintjes havde kørt de indledende kilometer for sin holdkammerat satte O’Connor sit angreb ind med 55 kilometer til mål. Gårsdagens etapevinder fik hurtigt hul, men feltet lurede lidt over halvandet minut bagude.

 

Mens Team Sunweb og Ineos Grenadiers var godt repræsenteret var både Nibali og Jakob Fuglsang isoleret, ikke mindst da Felline også gled fra udbruddet og gennem favoritgruppen. João Almeida (Deceuninck - Quick-Step) havde stadig James Knox og Fausto Masnada ved sig, og top ti var endnu intakt.

 

Mens Guerreiro faldt fra forfølgergruppen øgede O’Connor sin afstand til både denne og favoritgruppen.

 

Feltet eksploderer på Stelvio - Almeida falder fra

Såvel Knox som Domenico Pozzovivo (NTT Pro Cycling) måtte slippe gruppen, da Sam Oomen tog over i Sunweb-toget. Kort efter var der krise for førertrøjen, da Almeida tabte meter. 

 

Med 12 kilometer til toppen så det sort ud, men portugiseren hægtede sig fast i gruppen. Der gik dog ikke længere før Almeida måtte kalde efter Masnada. Geoghegan Hart fik Ganna til at skubbe Chris Hamilton væk fra sin korte føring, og nu var der for alvor mandefald.

 

Mens Pedrero som sidste mand i forfølgergruppen blev hentet røg først Pelle Bilbao (Bahrain - McLaren) af, så Rafal Majka og Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe), og til sidst Nibali og Fuglsang. 

 

Dermed var der blot Kelderman og Jai Hindley (Team Sunweb) tilbage mod Rohan Dennis og Geoghegan Hart.

 

Kort efter så det skidt ud for Kelderman, da han tabte meter, mens Hindley blev siddende hos Geoghegan Hart, men med udsigt til førertrøjen fik hollænderen hægtet sig på. 

 

Kelderman eksploderer

Der gik dog ikke længe inden hollænderen måtte indse, at træerne ikke vokser ind i himlen og Kelderman måtte slippe sin holdkammerats hjul. Jai Hindley blev siddende på Geoghegan Harts hjul og Dennis fortsatte med at sætte tempo for sin kaptajn.

 

Med fire kilometer til toppen af mægtige Stelvio var Kelderman et halvt minut bag de tre forreste, medens Fuglsang havde fået gang i benene og dannede fælles front med Bilbao. De to tidligere holdkammerater var yderligere et halvt minut bag Kelderman. 

 

Tingene gik den forkerte vej for Kelderman, der nu var 40 sekunder efter sin holdkammerat og de to INEOS Grenadiers-ryttere. Fuglsang og Bilbao var stadig blot et halvt minut efter hollænderen og kom dermed tættere på. 

 

Som de nærmede sig toppen skulle rytterne til at have overtøj på og for unge Hindley var det ved at gå helt galt. Han kunne ikke få jakken på og var ved at styrte i processen. Heldigvis lykkedes missionen efter nogle forsøg. 

 

Dennis, der havde smadret hele feltet, var første mand over Cima Coppi og kunne tilskrive sig 50 point i bjergkonkurrencen, den del var han nok ligeglad med, da alt nu handlede om Geoghegan Hart og førertrøjen 

 

Kelderman rundede toppen 50 sekunder efter fronttrioen og Fuglsang og Bilbao rundede den et minut og 38 sekunder efter de tre i front, der nu kørte nedad i et rent vinterlandskab. 

 

Nibali rundede toppen alene noget efter Fuglsang og Bilbao, medens den detonerede Almeida rundende toppen tre minutter og 40 sekunder efter Dennis.

 

Utilfreds Kelderman på nedkørslen - Geoghegan Hart henter 3 bonussekunder

På nedkørslen fra Stelvio hentede Kelderman få sekunder på de tre i front og hollænderen kunne lune sig med, at han var i den virtuelle førertrøje. 

 

Forrest sad Hindley i en god situation, da han havde et alibi for, at ikke tage føringer. Dennis kørte fortsat hurtigt og holdt sin kaptajn fremme. 

 

Kelderman fik en dunk fra sportsdirektørbilen, der ville køre op til Hindley og give forplejning til ham. Hollænderen var tydeligt utilfreds med dispositionen. Handlede det i virkeligheden om, at Kelderman, der skifter til Bora-Hansgrohe til næste sæson, var utilfreds med, at Hindley ikke sad hos ham?

 

Fulgsang og Bilbao havde på nedkørslen fået Kelderman indenfor deres synsfelt og danskeren var dermed ved at køre sig et godt stykke ind i top ti.

 

Kelderman var stadig ikke tilfreds og var nu over et minut bag sin holdkammerat og Almeida var nu fire minutter bag de førende tre. 

 

Med godt 11 kilometer til mål kom den indlagte spurt, hvor Ineos-drengene kørte igennem som nummer et og to. Hindley blev naturligvis nummer tre. Nu havde Hindley og Hart byttet plads i klassementet og Hart var nu et sekund foran australieren.

 

Torri di Fraele stigningen - Fuglen knækker Kelderman.

Som de to forreste ramte dagens sidste stigning var Dennis’ arbejdsdag færdig og han slog ud. Fuglsang og Bilbao fik hentet Kelderman på den første del af stigningen og de tre ryttere var nu næsten to minutter bag de nu to førende. 

 

Fuglsang viste gode ben på stigningen og gik direkte forbi Kelderman sammen med Bilbao, der dog også var i problemer. 

 

De to unge ryttere i front begyndte at tabe en smule tid på stigningen og med 4 kilometer til toppen var deres forspring nu et minut og 15 sekunder ned til Fuglsang og Bilbao. Bilbao kørte dog desværre fra danskeren. 

 

Længere bagude kunne Almeida-gruppen se Nibali lige foran sig, men den store gruppe var stadig over fire minutter bag de forreste. 

 

Bilbao kørte stærkt og var snart kun 50 sekunder efter de to i front. Havde de spillet for højt spil forrest?

 

Forrest var det stadig Geoghegan Hart foran Hindley og begge ryttere så en smule trætte ud, men de holdt en flot fart med halvanden kilometer til toppen. Da de to forreste begyndte at tænke over etapesejren, var Bilbao nu kun 40 sekunder efter.

 

Geoghegan Hart var første mand over toppen på stigningen og førte helt ind han åbnede spurten fra spids, hvor Hindley gik forbi og tog karrierens største triumf.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Nyt nordjysk DCU Team i 2021

Landevej

Team Sunweb skifter navn i 2021

Landevej

Afstemning: Hele fem afstemninger om Årets Rytter

Landevej

Dan Martin: Jeg kan køre med de bedste

Landevej

Rod Ellingworth stopper hos Bahrain McLaren

Landevej

Hinault tror ikke på ny fransk sejr i Tour de France

Landevej

Eriksen forlænger med ColoQuick: Vil være norsk mester

Landevej

Kombinér cykeldrømme med skoleophold

Landevej

Q&A med Honoré - Stil dit spørgsmål til WorldTour-rytteren

Landevej

Medie: Kwiatkowski bliver på INEOS Grenadiers til 2023

Landevej

INEOS-colombianer: Det var et svært år

Landevej

Eksklusivt interviewBerling tror på U19-rytterne efter svær sæson: De har et utroligt højt niveau

Landevej

Sam Bennett: Man tror ikke at drømme går i opfyldelse

Landevej

Tilbud i webshoppen: Se vores guide til julegaver og mange nedsatte varer

Udstyr og test

Nibali udelukker ikke et skifte til INEOS Grenadiers

Landevej

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST
Konkurrence: Vind klinger og smøremiddel fra CSN

Motion

Junior og U23 World Cup-løb i cyklecross aflyses

Cross

Job: Shimano søger QC officer og Innersales Officer

Udstyr og test

Primoz Roglic kåret til vinder af Vélo d’Or

Landevej

Nyt belgisk WorldTour-hold skifter navnesponsor

Landevej

Boganmeldelse: Over alle bjerge

Motion

Hollandsk baneprofil vil øge sikkerheden i massespurter med nye regler

Landevej

Tidligere stortalent står uden kontrakt

Landevej

UAE-profil skifter til Qhubeka Assos

Landevej

4000 meter-holdet nomineret til stor pris

Bane

Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Motion

Quick Step-komet høster interesse fra flere WorldTour-hold

Landevej

Israel-holdejer erkender pres på Froome

Landevej

Ny rekord: 24 danskere på WorldTouren i 2021

Landevej

Ingen tilskuere til Flandern-klassikere i 2021

Landevej

Jakobsen-skader er blevet overdrevet ifølge holdlæge

Landevej

Nocentini får fire-årig dopingkarantæne

Landevej

Eksklusivt interviewVinjebos vilde skifte skete på få dage: Det er gået stærkt

Landevej

Transferlisten 2020-2021 - WorldTour

Landevej

Prades skifter til NIPPO DELKO

Landevej

Officielt: Vinjebo skifter til Qhubeka Assos

Landevej

Kovending: Tanfield på vej til WorldTouren alligevel

Landevej

Tilbud på vintertøj i webshoppen

Motion

Medie: Ny dansker på WorldTouren

Landevej

Verdensmester indikerer ny kontrakt med Team INEOS

Landevej

Stærk gruppe samlet: DCU har udtaget U23-landsholdet

Landevej

Oversigt: Sådan sluttede danskerne på UCI´s verdensrangliste

Landevej

Gense triumferne: Her er alle de danske WorldTour- og ProSeries-sejre

Landevej

Stor hæder på vej til amerikansk cykellegende

Landevej

Dansk investeringsbank lægger navn til belgisk klassiker

Landevej

Tidligere U23-verdensmester i enkeltstart færdig på Cofidis

Landevej

Drømmer stort: Guardini kæmper stadig for prof-kontrakt

Landevej

Colombiansk U23-mester skifter til EF Pro Cycling

Landevej

Astana og kvindeholdet skilles

Landevej

Eksklusivt interviewRiwal forhandler med mulig sponsor - Skelde stopper på holdet

Landevej

Aru afvist af Astana: Han passer ikke ind

Landevej

Video i artiklenRadio Tour, sæson 2, afsnit 31: Cykel-soigneur med Jesper Larsen

Video

Danske topryttere ønsker Anders Lund tillykke med nominering

Landevej

Caja Rural har holdet på plads

Landevej

Fuglsang som Grand Tour-kaptajn i 2021 også?

Landevej

UCI-hold sponsoreret af Andy Schleck håber på de store klassikere i 2021

Landevej

Styrter midt i jubel: Colombiansk rytter overbegejstret efter sejr

Landevej

EF Pro Cycling-rytter får flænge i skulderen efter styrt på MTB

Landevej

Afstemning: Hvilke transfers var de bedste og værste?

Landevej

Afstemning: Hvad var årets danske sejr og årets overraskelse?

Landevej

Produktnyt: Canyon Spectral 29 CF

Udstyr og test

Schweizer og canadier fuldender Israel Start-Up Nations hold for 2021

Landevej

Belgien har holdet klar til VM i e-cykling

E-cykling

Nicolai Brøchner forlænger sin kontrakt med ColoQuick

Landevej

Ny cykel på plads: NPV-Carl Ras skal køre på Argon 18

Landevej

Overblik: Disse profiler mangler kontrakt for 2021

Landevej

Demare ser sig selv i Tour de France 2021

Landevej

Alpecin-Fenix henter ung østriger

Landevej

BHS-PL Beton Bornholm henter endnu et stortalent

Landevej

Burgos BH siger farvel til brite og byder velkommen til 34-årig franskmand

Landevej

Aalborg Cykle Ring-rytter skifter til Mascot Workwear

Landevej

To år efter fødsel er Deignan tilbage på top-niveau

Landevej

Video i artiklenHar du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!

Udstyr og test

Benægter Aderlass-indblanding: Bahrain-manager forsvarer sig igen

Landevej

Sprinterveteran stopper karrieren efter 17 år i sporten

Landevej

Transferlisten 2020-2021 – ProTeams

Landevej

Disse løb var de bedste i 2020-sæsonen

Landevej

Dygert tilbage på cyklen efter voldsomt styrt

Landevej

Brandvarm Brand: Coronapausen forbedrede mine crossevner

Cross

Sammenstød med skivebremse sender ung cross-stjerne på operationsbordet

Cross