Giro d'Italia: Holdanalyse
05. maj 2022 17:07Foto: Getty Sport
af Emil Axelgaard

Det kan godt være, at de tre mest dominerende etapeløbsryttere igennem de senere år ikke er til start, men det øger kun spændingen i en ganske åben udgave af den italienske grand tour, hvor en uhyre bjergrig og meget tempofattig rute vil krone vinderen af årets første store etapeløb. Feltet.dk giver i en serie på fem artikler en analyse af de 15 største favoritter og finder ud af, hvilke svagheder og styrker de hver især har på vejen mod at realisere drømmen om at skrive sig ind i historie som vinder nummer 104 af sportens næststørste løb.

Annonce

 SÆT DIT MANAGERHOLD TIL GIRO D'ITALIA

EKSKLUSIVT: STREAM GIRO D'ITALIA TIL HALV PRIS

SE ALT OM GIROEN: FELTET.DK/GIRO

 

I de seneste år har Giroens løbsarrangør Mauro Vegni gjort en dyd ud af at gøre det modsatte af Tour de France-boss Christian Prudhomme. I de seneste år, hvor Prudhomme har reduceret enkeltstartsomfanget til det rene ingenting, har Vegni nærmet sig 70 km individuel kamp mod uret, og da franskmanden sidste år brød trenden med en pludselig enkeltstartstung rute, svarede italieneren igen med at designe den mest klatrervenlige rute i flere år.

 

Den model var en succes i 2021, og da Prudhomme i efteråret præsenterede en Tour-menu, der både bød på ganske mange kilometer enkeltstart og endda lidt brosten, var det oplagt, at årets Giro måtte byde på en lækkerbisken for klatrerne. Sådan er det bestemt også gået med en rute, der byder på det laveste antal enkeltstartskilometer siden 1962 og i stedet en endeløs serie af bjerge, der er langt stejlere og vanskeligere, end man ser det hos den franske storebror.

Bernal vinder Giroen 2021

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Det har i den grad også haft appel. Richard Carapaz, Miguel Angel Lopez, Simon Yates og Mikel Landa var ikke sene til at gribe muligheden, og Romain Bardet, Emanuel Buchmann, Jai Hindley, Giulio Ciccone, Ivan Ramiro Sosa, Guillaume Martin, Alejandro Valverde og Domenico Pozzovivo lod sig også friste af en rute, hvor de ikke skal slås med den tempodisciplin, der før har voldt dem kvaler. Succesen stopper imidlertid ikke her for Vegni, der også har haft held til at tiltrække, som egentlig nok havde foretrukket en anden rute.

 

Det gælder således for Joao Almeida, der jo må sande, at man på UAE får meget svært ved at fravriste Tadej Pogacar kaptajnrollen i Touren, og det gælder for Tom Dumoulin og Tobias Foss, der må sande, at Primoz Roglic og i år også Jonas Vingegaard sidder tungt på Jumbos Tour-trone. Richie Porte har ikke lyst til at skulle igennem mere stress og positionskamp i karrierens sidste grand tour, og Wilco Kelderman vælger også at give afkald på enkeltstartskilometer for at slippe for det pres, han ikke nød under sidste års Tour. Dertil skal lægges, at Thymen Arensman i sin gennembrudssæson er sendt til en grand tour, hvo han ikke får glæde af sine tempoevner, og at de alsidige Pello Bilbao, Hugh Carthy og Pavel Sivakov også har foretrukket en tur til Italien fremfor Frankrig, og det står klart, at feltet er fremragende.

 

Nej, Vegni har bestemt ingen grund til at være utilfreds med startlisten til den 105. udgave af verdens næststørste etapeløb. Måske ville han ønske, at rutens lille udflugt til Slovenien havde fået de to slovenske monstre til at give Giroen en overvejelse, men det var naturligvis aldrig realistisk. Det har til gengæld den fordel, at Giroen tegner til at blive betydeligt mere åben end Touren, og dermed burde der være basis for tre forrygende og spændingsmættede uger i Italien.

Annonce

 

Feltet.dk tager i en serie på fem optakter et blik på de 15 største favoritter, hvoraf én har fået fem stjerner, to har fået fire, tre har fået tre, fire har fået to, og fem må nøjes med en enkelt stjerne. Det kan dog ære en yderst svær opgave at barbere kandidatfeltet ned til 15 navne. For overblikkets skyld gennemgår jeg herunder de øvrige ryttere, der på de enkelte hold kan tænkes at spille en rolle i klassementet.

 

 SÆT DIT MANAGERHOLD TIL GIRO D'ITALIA

EKSKLUSIVT: STREAM GIRO D'ITALIA TIL HALV PRIS

SE ALT OM GIROEN: FELTET.DK/GIRO

 

INEOS Grenadiers: Richard Carapaz er den klare kaptajn, men som nævnt vil Richie Porte også forsøge at holde sig til. Jeg forventer det samme med Pavel Sivakov, der var det sidste fravalg til min liste over 15 ryttere. Franskmanden synes på vej mod en genfødsel, men han overbeviste mig ikke nok i Tour of the Alps. Skulle Carapaz fejle, ligner Porte et mere sandsynligt bud på en vinder. Ben Tulett er primært med for at hjælpe og lære, og jeg regner ikke med, at han forsøger at holde sig til.

 

AG2R Citroën Team: Holdet går efter en top 15 med Felix Gall. Det virker ikke helt urealistisk, selvom det er hans første grand tour. Han har klatret flot i Baskerlandet og Alperne, og han synes kendetegnet ved at blive bedre og bedre undervejs. Han er dog helt uprøvet over tre uger. Klatrestærke folk som Nans Peters, Lilian Calmejane, Nicolas Prodhomme og Jaakko Hänninen skal alene jagte etaper.

 

Alpecin-Fenix: Holdet er bygget op om Mathieu van der Poel og har slet ingen ambitioner i klassementet.

 

Astana Qazaqstan Team: Miguel Angel Lopez er den klare kaptajn. Vincenzo Nibali vil formentlig forsøge at holde sig til, men en udbrudssejr i bjergene ligner et mere realistisk mål. David de la Cruz er her også hjælper og har i optakten været skidt kørende. Joe Dombrowski, Vadim Pronskiy og Harold Tejada har alle gjort det fint i optakten, men jeg regner ikke med, at de holder sig til.

 

Bahrain-Victoirous: Mikel Landa er plan A, men Pello Bilbao vil også forsøge at køre klassement. Wout Poels skal hjælpe, men vil også få frihed til at jagte en etapesejr. Måske vil den lovende Santiago Buitrago holde sig til, men hans primære opgave er at hjælpe.

 

Bardiani-CSF-Faizané: Sidste års nr. 3 i Tour de l’Avenir, Filippo Zana, har slet ikke fundet formen i år og jagter heller ikke klassementet. Det gør Samuele Zoccarato eller Luca Covili heller ikke.

 

BORA-hansgrohe: Holdet kommer med tre ligestillede kaptajner i Jai Hindley, Wilco Kelderman og Emanuel Buchmann, hvoraf de to førstnævnte ligner de bedste bud. Buchmanns lovende karriere er faldet helt sammen, og efter et skidt 2021 har hans niveau været så lavt, at det vil overraske mig, hvis han pludselig rejser sig, selvom han er bedst over tre uger. Giovanni Aleotti er ikke til høje bjerg og har været meget formsvag i år, og Lennard Kämna skal hjælpe og jagte etaper.

 

Cofidis: Holdet går efter en top 10 med Guillaume Martin, der fik en sådan placering i både Touren og Vueltaen. Det ser ikke urealistisk ud på en rute uden enkeltstarter. Han er pokkers stabil og god til at vinde tid fra udbrud, men hans niveau i 2021 og 2022 rækker næppe til mere end udkanten af de 10 bedste. Remy Rochas bliver spændende efter sin 15. plads i Vueltaen og lovende sæsonstart, men han er først og fremmest løjtnant.

Annonce

 

Drone Hopper-Androni Gioccatoli: Holdet har ingen klassementsambitioner. Jefferson Cepeda viste igen sit store potentiale på Sicilien, men han er alt for ustabil til at køre klassement over tre uger. Eduardo Sepulveda klatrer heller ikke godt nok til at have den slags ambitioner, og Natnael Tesfatsion er trods alt for begrænset i bjergene.

 

EF Education-EasyPost: Carthy er den eneste klassementsrytter. Simon Carr er spændende og har set godt ud på det sidste, men han skal kun jagte etaper, som det også gælder for Jonathan Caicedo, der kørte godt i Alperne. Diego Camargo har det fortsat svært på den store scene.

 

EOLO-Kometa: Lorenzo Fortunato indikerede tidligere på året, at han vil køre efter en samlet top 10. Efter en svag sæsonstart så han godt ud i Asturien, og vi så sidste år, at han var god i den tredje uge. Med få enkeltstartskilometer er det derfor en realistisk ambition, men det virker nok mere sandsynligt med etapesejr og måske bjergtrøje. Diego Rosa har set bedre ud igen, men han klatrer ikke godt nok til at køre klassement.

 

Groupama-FDJ: På et hold af tunge folk skal Attila Valter køre klassement. Ungareren har kørt flot i Alperne og Strade Bianche, men som vi har set både i år og under sidste års Giro, mangler han både stabilitet og evner i de høje bjerge. Jeg bliver overrasket, hvis han går i top 10.

 

Intermarché-Wanty-Gobert Materiaux: Domenico Pozzovivo var tæt på at ende på min liste over 15 ryttere. Han kom sent i gang i år, men har vist et højt niveau i alle sine løb, senest i Ardennerne. Vi så også i Burgos sidste år, at han stadig er stærk, og han er bundsolid. Top 10 er bestemt ikke umulig. Jan Hirt startede som lyn og torden, men er faldet sammen igen og skal formentlig jagte en etape i den tredje uge. Lorenzo Rota er begrænset i de rigtige bjerge, og Rein Taaramae klatrer ikke godt nok til at køre klassement.

Annonce

 

Israel-Premier Tech: De er her med et sprinterhold uden klassementsambitioner.

 

Jumbo-Visma: Holdet stiller med tre kaptajner i form af Tom Dumoulin, Tobias Foss og Sam Oomen, og vejen vil bestemme, hvem der satses på. Dumoulin er et wildcard, men ligner det klart bedste bud. Foss blev nr. 9 for et år siden, men var langt fra de bedste i bjergene, og selvom han havde forbedret sig i bjergene i Algarve, tvivler jeg på, at han klatrer så godt som de 15, der er på min liste, ligesom han savner enkeltstarter. Oomen har kørt hæderligt med en top 10 i Catalonien, men han er stadig for langt fra sit gamle niveau. Koen Bouwman blev nr. 12 sidste år, og selvom han er hjælper, kan han måske igen ende hæderligt. Gijs Leemreize har gjort det godt på det sidste, men i denne grand tour-debut er han hjælper.

 

Lotto Soudal: Holdet har ingen klassementsambitioner. Harm Vanhoucke er for ustabil og skal alene jagte etaper. Jeg udelukker ikke, at den i år så lovende Sylvain Moniquet kan ende hæderligt, hvis han holder sig til, men top 10 er ikke realistisk.

 

Movistar Team: Den erklærede klassementsrytter er Ivan Ramiro Sosa, men jeg tror, at Alejandro Valverde er et bedre kort. Sosa er kommet stærkt tilbage efter sit horrible 2021, som vi senest så med den samlede sejr i Asturien. Hans topniveau er stadig tårnhøjt, men han lider stadig under så enorm mangel på stabilitet, at jeg har svært ved at tro på ham over tre uger. Antonio Pedrero er altid god i Giroen og kan sagtens ende i top 20, mens det næppe sker for Sergio Samitier, der var i top 15 i 2020, selvom han efter en svær tid så bede ud i Asturien.

 

Quick-Step Alpha Vinyl Team: Holdets to klassementsryttere, Fausto Masnada og Ilan van Wilder, kom af forskellige årsager ikke til start. Holdet har stadig to klatrere i form af James Knox og Mauri Vansevenant, men de har ikke klassementsambitioner og har i år bestemt ikke excelleret på stigningerne, selvom det så bedre ud for dem i hhv. Romandiet og Liege.

Annonce

 

Team BikeExchange-Jayco: Holdet er bygget 100% op om Simon Yates. Lucas Hamilton burde være en god plan B, men siden Romandiet sidste forår har han været en skygge af sig selv. Damien Howson har klatret flot i år, men han vil ikke holde sig til, og Matteo Sobrero har år slet ikke vist sine klatreevner.

 

Team DSM: Holdet er bygget op om Romain Bardet, men Thymen Arensman er også en god kandidat. Holdets tredje klatrer, Chris Hamilton , er hjælper.

 

Trek-Segafredo: Giulio Ciccone er kaptajn, men Mattias Skjelmose har også mulighed for at teste sig selv i klassementet. Vi har dog i foråret set, at han stadig mangler lidt for meget i bjergene til at være med helt i front, og top 20 er nok det maksimale mål. Chancerne er nok lidt større for Juan Pedro Lopez, hvis han holder sig til. Han blev nr. 13 i Vueltaen og så godt ud på kongeetapen i Baskerlandet. Top 10 er svært, men ikke helt urealistisk for den lovende spanier. Bauke Mollema er ren etapejæger.

 

UAE-Team Emirates: Det handler om Joao Almeida. Davide Formolo har tidligere talt om også at køre lidt klassement, men selv hvis han holder sig til, virker top 10 svær. Diego Ulissi og Rui Costa er for begrænsede i bjergene.

 

 SÆT DIT MANAGERHOLD TIL GIRO D'ITALIA

EKSKLUSIVT: STREAM GIRO D'ITALIA TIL HALV PRIS

SE ALT OM GIROEN: FELTET.DK/GIRO

Annonce

INFO
Optakter
Nyheder
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 01. oktober 2022

Følg Vingegaard i Kroatien og endagsløb i Frankrig og Belgien
Landevej
Colbrelli: En bedre udgave af Lutsenko havde vundet VM
Landevej
Evenepoel viser sin nye VM-trikot frem – Se den her
Landevej
Har sin bedste sæson nogensinde: Måske er jeg som en god vin
Landevej
Fortsætter glimrende sæsonstart: Belgier vinder i Meulebeke
Cross
”Jeg havde mistet troen på mig selv” – Mas genfinder selvtillid efter første sejr i år
Landevej
Pogacar maner til ro efter Mas-afklapsning
Landevej
BikeExchange udtager dansk stagiaire til flere løb
Landevej
“Jeg satsede” - Teenager gav Vingegaard kamp til stregen
Landevej
Jumbo-Visma med dobbeltsejr i Pyrenæerne
Landevej
Mas moser Pogacar på ikonisk mur
Landevej
Video i artiklenNærmer sig 50: Se alle de danske UCI-sejre i 2022
Landevej
Vingegaard efter ny sejr: Jeg skulle gamble
Landevej
Video i artiklenSe Vingegaard vinde kongeetapen i CRO Race
Video
Video i artiklenVingegaard vinder vild kongeetape
Landevej
Roubaix-vinder sejrer på hjemmebane i Giro dell'Emilia
Landevej
Her er vinderne af DM i holdløb
Landevej
Optakt: 5. etape af CRO Race
Landevej
Optakt: Giro dell’Emilia
Landevej
Groenewegen: Vores tog skal være stærkere
Landevej
Eksklusivt interviewU23-danmarksmester drager på udlandseventyr: Ambitionerne er store
INTERVIEW Landevej

Annonce

Stybar gør cross-comeback med ét mål i sigte
Cross
Jumbo-chef forklarer holdets succes som ”totalcykling”
Landevej
Defekt kostede førertrøjen etapesejr
Landevej

Annonce

Stream: Følg Vingegaard forsvare førertrøjen søndag
Landevej
Stærkt besatte kontihold skal dyste i DM-holdløb
Landevej
Fransk sejrherre lettet efter stor brøler tidligere kostede holdet
Landevej

Annonce

Cofidis forstærker sig med ung duo
Landevej
Quintana færdig hos Arkea
Landevej
Oversigt: Stor danskerlørdag i vente
Landevej
Vingegaard-chef blæser til offensiv
Landevej
Medie: Legendens søn kan blive Krons nye chef
Landevej
Medie: Profil vil bryde sin kontrakt for skifte til Movistar
Landevej
Eksklusivt interviewJens Voigt hylder Vingegaard og den danske Grand Départ
INTERVIEW Landevej

Fredag den 30. september 2022

Dansker i top 10 i fransk fest
Landevej
Test: GripGrab Polaris 2 Waterproof Winter handsker
Udstyr og test
Fransk sejr i hektisk og våd finale i Kroatien
Landevej
Medie: Sprinter forlader Jumbo-Visma
Landevej
Bora tager dansker med til italiensk klassiker
Landevej
DSM-rytter opgiver landevejen til fordel for cross
Cross
Stort talent debuterer for Ineos i Italien
Landevej
Optakt: 4. etape af CRO Race
Landevej
Her er Evenepoels holdkammerater i hans første løb som verdensmester
Landevej
Medie: Tidligere WorldTour-rytter gør comeback på dansk hold
Landevej
Alpecin-rytter færdig for sæsonen efter træningsstyrt
Landevej
Eksklusivt interviewVeloDays - en ny cykelmesse ser dagens lys
INTERVIEW Udstyr og test
Cecilie Uttrup udtaget til stort italiensk løb
Landevej
Bahrain-sprinter skriver ny kontrakt
Landevej
Quick-Step-sportsdirektør reagerer på rygte om skifte til Ineos
Landevej
VM-sensation vender tilbage til landevejen
Landevej
BORA-åbenbaring bliver professionel: Har en stor motor
Landevej
Riwal klar til årets sidste kamp mod stjernerne
Landevej
Afgående holdmanager får skarp kritik af belgisk profil
Landevej
VM blev svinedyrt - nu kan historien gentage sig
Bane
WorldTour-løb vender tilbage i 2023
Landevej
A.S.O.: Her takker legenden af
Landevej
Forudbestil: Mads P.s nye bog - og spar 20%
Landevej

Torsdag den 29. september 2022

Førertrøjen forsvarede sig, men han var tiltænkt en anden rolle
Landevej
Eksklusivt interviewElitechef gør status: VM var en blandet pose bolsjer
INTERVIEW Landevej
Valverde erkender sejrskostelig fejl
Landevej
Nibali melder om gode ben forud for karrierefinale
Landevej
Produktnyt: Van der Poel får nye sko til VM
Udstyr og test
Blev overrumplet af Vingegaard: Jeg åbnede for tidligt
Landevej
Overspurtede Valverde: Hollænder overrasket over sejr
Landevej
Uno-X-rytter bedste dansker i spansk talentsejr
Landevej
Video i artiklenVingegaard havde svært ved at stå op på afgørende stigning
Landevej
Video i artiklenHør Vingegaards reaktion på sejr
Video
Produktnyt + First Ride: Assos GTS efterårskollektion
Udstyr og test
Video i artiklenSe Vingegaards vilde sejr på kroatisk mur
Video
Video i artiklenVidunderlige Vingegaard vinder i vanvittig finale
Landevej
Video i artiklenValverde slået i spurten: Hollænder basker legenden
Video
Video i artiklenAlpecin-rytter stjæler Valverdes triumf i Italien
Landevej
Lettet holdchef: Systemet fungerer jo ikke
Landevej
Tour-ambitioner: Kruijswijk drømmer om etapesejr
Landevej
Holdmanager forlader Lotto Soudal
Landevej
Eftertragtet Martinez: Har tilbud fra andre hold
Landevej
Vingegaard-sammenligning: Ciccone jubler over Giro-start i 2023
Landevej
VIS FLERE

Annonce