Prøv vores nye app
Giro d’Italia: Favoritten (*****)
02. oktober 2020 13:50Foto: Chris Auld/Ineos
af Emil Axelgaard

Giro d’Italia endte desværre som den store taber, da vores kære virus tvang UCI til at omstrukturere kalenderen, og et sammenfald med klassikerne og Vueltaen samt en start umiddelbart efter Touren har ført til et uhørt smalt felt af klassementsryttere. Med hele tre grand tour-vindere, tre ryttere, der har været på et grand tour-podium, en flyvende dansk fugl og en russisk komet mangler toppen imidlertid ikke klasse, og sjældent har en grand tour været å åben, som det er tilfældet med en Giro, der mangler én åbenlys favorit. Feltet.dk giver i en serie på fem artikler en analyse af de 15 største favoritter og finder ud af, hvilke svagheder og styrker de hver især har på vejen mod at realisere drømmen om at skrive sig ind i historie som vinder nummer 103 af sportens næststørste løb.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

SÆT DIT MANAGERHOLD TIL GIRO D'ITALIA

Hvis man var i tvivl, har corona-krisen til fulde udstillet, at der i cykelverdenen intet er over, ved siden af eller blot i nærheden af Tour de France. Da den nye cykelkalender skulle lægges, kunne ASO frit vælge datoen til verdens største cykelløb, og herefter måtte alle indrette sig under de mægtige franskmænd.

 

De fleste fandt en løsning, de kunne leve med. Klassikerne afvikles i oktober med fin afstand til Touren, og det samme gør Vueltaen, der fint kan kombineres med den franske grand tour. Til gengæld var der krisestemning i Italien, der ikke blot var det land, hvor først kunne se deres cykelkalender falde fra hinanden, men som også måtte se, at Giroen blev placeret på et tidspunkt, hvor det er blevet stort set umuligt at kombinere med andre store cykelløb.

 

Det har da også haft en afgørende indvirkning på feltet, der i forvejen så relativt tyndt ud i en sæson, hvor OL betød, at Giro-Tour-kombinationen allerede så umulig ud, inden coronavirus vendte verden på hovedet. Sjældent har man haft et grand tour-felt, hvor så få klassementsryttere er til start, og hvor man normalt må være meget selektiv for at skære favoritlisten ned til 15 navne, er det denne gang nærmest en udfordring at finde 15 værdige kandidater.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Til gengæld kan arrangørerne ikke brokke sig over de ryttere, der ventes at kæmpe om sejren. Hhv. dårlig form og et styrt har sendt nr. 2 og 3 fra sidste års Tour, Geraint Thomas og Steven Kruijswijk, til Italien, hvor de slutter sig til Vincenzo Nibali, Simon Yates, Jakob Fuglsang, Rafal Majka og Wilco Kelderman, der fra sæsonstart har haft den italienske grand tour som det store mål. Det skete desværre på bekostning af Richard Carapaz, der i stedet drog til Frankrig, men når man samtidig føjer den russiske komet Aleksandr Vlasov samt de spændende talenter Ivan Ramiro Sosa, Joao Almeida og Jack Haig til feltet, er der lagt op til en uhyre spændende tur rundt i Italien, hvor det er helt umuligt at pege på én soleklar og åbenlys forhåndsfavorit. Nej, der er ikke mange, der kan køre med om top 10. Til gengæld er der sjældent mange, der reelt kan tro på, at de kan vinde løbet.

 

Feltet.dk tager i en serie på fem optakter et blik på de 15 største favoritter, hvoraf én har fået fem stjerner, to har fået fire, tre har fået tre, fire har fået to, og fem må nøjes med en enkelt stjerne. I denne artikel giver vi en dybdegående analyse af løbets største favorit, der som den eneste har fået fem stjerner.

 

Geraint Thomas (*****)




2020 har på alle måder været året, hvor man ikke har kunnet regne med noget som helst. Det havde vi allerede vænnet os til midt i august, men alligevel var der næppe én, der ikke spurgte sig selv, om verden var gået af lave, da de så Geraint Thomas træde helt firkantet i de franske forberedelsesløb. Den normalt så velsmurte Ineos-maskine, der aldrig mistimer formen frem mod Touren, kunne se den stabile waliser slutte som Dauphiné som en beskeden nr. 37 efter at være blevet nr. 105 på løbets sidste bjergetape!

Annonce

 

Gode råd var dyre hos Dave Brailsford, der kunne se sit trehovedede monster bestående af Thomas, Chris Froome og Egan Bernal blive reduceret til bare et almindeligt enhovedet af slagsen - endda i rygskadet tilstand. Thomas selv forstod heller ikke, hvad der var galt, og var slet ikke indstillet på i sin karrieres efterår at bruge en af sine sidste sæsoner som grand tour-kandidat på at være slagtekvæg for Bernal i verdens største cykelløb.

 

Derfor var Thomas ganske begejstret over, at han og Brailsford hurtigt kunne nå til enighed om, at der skulle trykkes på reset-knappen, og at fokus i stedet skulle rettes mod en Giro, som lige siden det ærgerlige motorcykelstyrt i 2017 hele tiden har sagt, at han havde ”unfinished business” med. Og med en rute med næsten 65 km enkeltstart var det i virkeligheden et helt oplagt valg for Thomas at gå efter at blive dobbelt grand tour-vinder i stedet for at kæmpe mod den slovenske overmagt på en Tour-rute, der ikke rigtigt passede ham.

 

Alligevel var der spørgsmål. Thomas blev ganske vist nr. 2 i Touren sidste år, men han var ikke i nærheden af det niveau, der havde givet ham sejren ét år forinden. Faktisk var næsten hele 2019 et skodår for den engang så konstante waliser, der kæmpede med alt for mange kilo gennem hele foråret og endda styrtede ud af Tour de Suisse lige inden Tour-starten.

 

Derfor var der en berettiget tvivl, om Thomas var ved at være for gammel. I en alder af 34 er det bekymrende, når en nedadgående trend igennem to år kulminerer med det, der i Dauphiné lignede et mindre kollaps. Derfor havde Thomas meget at bevise, da han efter en måneds pause stillede til start i Tirreno. Havde han kunnet fokusere på et nye mål efter så gigantisk en skuffelse? Og rakte den gamle krop stadig til at blande sig med de bedste?

 

Heldigvis blev svaret to rungende ja’er. På de italienske stigninger var han måske overmatchet af Simon Yates og Rafal Majka, men det blev alligevel til en fornem 2. plads. Dertil kom, at han på den afsluttende enkeltstart genfandt de tempoevner, der gjorde ham til en af verdens bedste i 2017 og 2018, og det bekræftede han blot med en uhyre overbevisende fjerdeplads på den flade tonserrute ved VM, hvor han trods fraværet af den Garmin, der i denne disciplin er et helt afgørende våben, var meget tæt på at tage medalje i et uhyre stærkt felt.

 

Dermed er Thomas på sporet mod en stor Giro. Hans klatring både i 2019 og senest i Tirreno vidner om, at den Thomas, der knuste al modstand i Touren i 2018, ikke længere findes, men i dette felt kan mindre heldigvis gøre det. Og med udsigt til en rute med næsten 65 km enkeltstart vidner VM-præstationen om, at Thomas allerede nu har minutter i banken i forhold til alle sine rivaler.

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Særligt de to flade tonserruter, der starter og slutter løbet, er en gigantisk fordel for waliseren, der i den slags terræn er alle sine rivaler overlegen. Den lange enkeltstart midtvejs i løbet passer konkurrenterne bedre, men under sidste års Tour, hvor han bestemt ikke var på toppen i løbets anden uge, tog han på en lignende, men lidt kortere rute stadig 31 sekunder til Steven Kruijswijk og 53 sekunder til Jakob Fuglsang, der er to af rivalerne her i Italien, og der er ingen grund til at tro, at han ikke vil sikre sig lignende gevinster mod i forhold til Simon Yates, Aleksandr Vlasov, Vincenzo Nibali og Rafal Majka, som han alle pryglede i Tirreno for et par uger siden - især fordi Thomas synes at være en helt anden temporytter i 2019 end i 2020



 

Det er da også på tidskørslerne, at han skal vinde løbet. I bjergene vil det primært handle om forsvar, som det gjorde i sidste års Tour, hvor han specielt i den anden uge var uhyre rusten og sårbar. Det har han ikke råd til i år, hvor den tredje uge er så brutal, at enkeltstartsgevinsterne kan smelte lige så hurtigt, som etaperne kan blive ændret, hvis oktobersneen skulle falde tidligt - et scenarium, Thomas næppe vil brokke sig over.

 

Der er en risiko for, at Thomas smider løbet. Kører han som på Tourmalet sidste år, vinder han ikke Giroen. Til gengæld ved vi, at han normalt er flyvende i den tredje uge. I sine to forsøg som klassementsrytter, hvor han også er kommet til vejs ende, har løbets sidste del været uhyre overbevisende, ikke mindst sidste år, hvor han var en helt anden, inden han var det i den svage uge 2. Og den egenskab er vigtig i en Giro, hvor der nok venter et uhyre vigtigt tidligt slag på Etna, men hvor løbet i alt væsentligt afgøres fra 14. etape og frem.

 

Meget taler for, at Thomas vil køre sig i lyserødt senest på 14. etape, og det stiller naturligvis krav til holdet. Heldigvis ser det ganske overbevisende ud - selvom det i skrivende stund ikke er bekræftet - da Ineos ventes at stille med et udpluk af den ganske vist ustabile komet Ivan Ramiro Sosa, der vil elske den sidste uge, en delvist genrejst Tao Geoghegan Hart, den lovende Eddie Dunbar samt solide klatrere som Jonathan Castroviejo, Sebastian Henao, Jhonatan Narvaez og Rohan Dennis. Så solid en trup kan blive ganske nyttig i et løb, hvor kun 3. og 15. etape har meget svære målbjerge, og hvor man derfor kan komme langt med god støtte.

 

Ja, der er stadig usikkerhed om, hvor højt et niveau 34-årige Thomas kan finde denne gang, men meget peger på, at det er tilstrækkeligt i et løb, hvor der ingen slovensk overmagt er. Naturligvis vil det også kræve, at det britiske storhold skulle kunne bryde den Giro-forbandelse, der har hvilet tungt over dem siden starten, men Froome viste os trods alt i 2018, at det lader sig gøre. Og skulle stabile Thomas og dermed et nødlidende Ineos-mandskab alligevel ende med at lave et topresultat i en grand tour, er verden trods alt ikke gået helt af lave alligevel.

SÆT DIT MANAGERHOLD TIL GIRO D'ITALIA

Annonce

INFO
Optakter
Nyheder
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double

Annonce

Landevej
Minut for minut: Sådan sikrede lille spanier sig sejren i Giro-generalprøven
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med

Annonce

Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!

Annonce

Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége

Annonce

Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet

Annonce

Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime

Annonce

Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
VIS FLERE

Annonce