Giro d'Italia-analyse: The Party Killer
20. maj 2019 17:31 af Emil AxelgaardFoto: Sirotti

I disse dage køres Giro d’Italia, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 10. etape.

Roglic vinder også Giroens anden enkeltstart – mens Conti holder fast i førertrøjen

se mere cykling på

Kan I huske min ødelagte fest fra forleden? Den fest, som Primoz Roglic, Tom Dumoulin og Egan Bernal havde budt op til, da de tilbage i december alle annoncerede deres deltagelse i årets Giro d’Italia, men som blev temmelig amputeret, da først den ene, Bernal, meldte afbud lige inden afgangen, inden den anden, Dumoulin, tog tidligt hjem med ondt i knæet. Dengang klyngede jeg mig lidt desperat til håbet om, at Miguel Angel Lopez og Simon Yates måske alligevel var bedre selskab, end jeg havde troet, og at de måske alligevel kunne redde det, der lignede en fest, der måske hurtigt ville gå i glemmebogen.

 

Desværre nåede vi ikke engang til hovedretten, inden også Yates og Lopez viste sig at være nogle halvkedelige fyre. På dagens enkeltstart levede Roglic nemlig endnu et knockoutslag lige i mellemgulvet på alle sine værste rivaler, da han sejrede på løbets lange enkeltstart i San Marino. End ikke den syndflod, der betød, at alle løbets gode klatrere havde langt dårligere forhold end de først startende, kunne forhindre sloveneren i at tage det, der vel var løbets allermest forventede etapesejr. Selvom vejrforholdene betød, at det blev betydeligt mere spændende, end mange nok havde forventet, skuffede Roglic ikke og fortsatte den imponerende sejrsstime, han har lagt for dagen siden årets første dag, ved trods våde veje og en knaldhård stigning at tilbagelægge de knap 35 km med en gennemsnitsfart på mere end 40 km/t og tage masser af tid på alle rivalerne til den samlede.

 

Sejren var som sagt løbets mest forudsigelige, men det var tidsgevinsterne ikke. Selv ikke de mest pessimistiske i Mitchelton-lejren havde i deres vildeste fantasi drømt om, at Simon Yates ville tabe 3.11 til sin værste rival i kampen om den samlede sejr. Det kunne måske nok have været en risiko for nogle år siden, men med den massive fremgang briten dokumenterede med sejren i Paris-Nice, kom det som et enormt chok i hele Australien og Storbritannien, at deres kaptajn kørte så langsomt, at han blev slået af ”små” navne som Krists Neilands og Scott Davies og endda blev sat til vægs af de mest temposvage klassementsryttere som Mikel Landa og Davide Formolo.

 

Endnu værre gik det endda for Miguel Angel Lopez, men for ham gjaldt, at risikoen for et stort tidstab altid var en overhængende risiko. Lopez er nemlig alt andet end tempospecialist, men efter den chokerende flotte enkeltstart i Bologna, var han og Astana-lejren begyndt at drømme om, at noget lignende kunne gentage sig i San Marino. Sådan gik det imidlertid langtfra, da Lopez med et tab på hele 3.45 endte som den suverænt ringeste af klassementsrytterne, og det kan ikke forklares med den punktering, der ødelagde rytmen på den flade del, som i forvejen var den vanskeligt for den lille colombianer. På stigningen var han nemlig blot den 25. hurtigste alle, og selvom det var betydeligt hurtigere end Yates, der oplevede et regulært kollaps og end ikke var blandt de 30 hurtigste klatrere, er det helt utilgiveligt for en rytter, der vil Giroen, at lade store Victor Campenaerts kørt hele 31 sekunder hurtigere på en bakke, der var så svær, at løbets bedste klatrere burde kunne sætte sig igennem.

 

På den baggrund endte det som en fremragende dag for Roglic, der således distancerede sine på papiret to værste rivaler i bjergene med mere end 3 minutter, men faktisk kan man godt tillade sig at være lidt kritisk over for Roglics præstation. Ganske vist tog han den forventede sejr, men han leverede slet ikke den magtdemonstration, som man på baggrund af præstationerne i Bologna og tidligere i Romandiet kunne have forventet. Ganske vist var han som forventet hurtigste mand på stigningen, men ret beset burde en Roglic i storform vel have slået hollænderen med mere end 16 sekunder på så lang en stigning. Og selvom de samlede tidsgevinster på 1.00 til Mollema og 1.05 til Vincenzo Nibali for snart sagt alle andre havde været helt fantastiske, er de vel i virkeligheden mindre end det, man kunne forvente af en rytter, som i år har syntes at være på en helt anden planet.

 

Når det alligevel ender som en nærmest perfekt dag på kontoret for Roglic, skyldes det således ikke så meget ham selv, men snarere de rystende svage præstationer fra Yates og Lopez. Og det er virkelig en skam for løbets videre færd, for i dag var der virkelig mulighed for at forhindre, at Roglic lagde løbets spænding i graven. Den mulighed blev bare ikke grebet af hverken Yates, der beskrev sig selv som helt tømt for energi, da han ramte bakken, og Lopez, hvis manager Alexander Vinokourov åbent indrømmende, at den lille colombianer slet ikke havde været på det niveau, de havde forventet.

 

For løbets spænding kan man glæde sig over, at Vincenzo Nibali heldigvis holdt sig fornuftigt til og tabte mindre tid, end man kunne have frygtet. Alligevel må det bekymre ham lidt, at både Mollema og Richard Carapaz klatrede bedre end ham, og at han ikke havde den power på stigningen, man ideelt set kunne have håbet på. Efter dagens nedture er det dog ham, der fremstår som den største trussel mod Roglic, også selvom han må begræde, at styrt og sygdom har kostet Bahrain-mandskabet de taktiske muligheder, som det ville have givet at have både Domenico Pozzovivo og Damiano Caruso inde i klassementet også.

 

Dagens positive oplevelse var naturligvis Mollema. Som det fremgik af optakten fra i går, var det nu ikke uventet, at hollænderen ville køre stærkt, for man skal ikke have fulgt ham meget i de seneste uger for at have registreret, at der har været tegn på en lille genfødsel af Mollema, hvis klassementskarriere ellers var på en regulær deroute i nogle meget svage 2017- og 2018-sæsoner. I 2019 har han imidlertid været på et helt andet niveau, og i dag var han en ganske klar nr. 2 i kampen om at være bedste mand på stigningen. Naturligvis er der lang vej til Verona, men det er utvivlsomt den bedste Mollema, vi har set siden det ærgerlige styrt, der sendte ham ned fra podiet i 2016- udgaven af Touren, og når nu mange af de andre favoritter er faldet fra, er det livgivende, at Mollema er kastet ind i ringen som en joker. Vi ved i hvert fra førnævnte Tour, at han har potentialet til at overraske.

 

En anden klar vinder er EF-mandskabet. Man skal ikke have læst meget af mine skriverier i de seneste uger for at vide, at jeg længe har peget på talentfulde Hugh Carthy som årets helt store joker til klassementet, og foreløbig lever han helt op til tilliden. I dag fortsatte han i hvert fald de lovende takter fra Bologna, da han viste sig som 5. hurtigste mand på stigningen og med en 8. plads kørte sit livs enkeltstart. Da holdet samtidig fik sin anden kaptajn, Tanel Kangert, ind på en meget opløftende 5. plads - lidt af et comeback for den tidligere specialist, der ellers i mange år har været en skygge af sig selv på enkeltstarterne - og det fallerede stortalent Joe Dombrowski fortsætter med i det skjulte at vise sig klar til en genfødsel ved at køre op ad stigningen som 12. hurtigste mand, står det på papiret ellers ikke alt for imponerede amerikanske mandskab nu med nogle meget lovende perspektiver, der åbner muligheder for at fortsætte en generelt god sæson med at jagte både etapesejre og gå efter en topplacering i klassementet, først og fremmest med Carthy.

 

Et hold, der må sidde tilbage med lidt blandede fornemmelser, er Movistar. På den ene side viste Richard Carapaz ved at køre op ad stigningen som 3. hurtigste mand atter, at han er kommet til Italien i en fremragende form, men på den anden side skuffede holdets førstemand, Mikela Landa, igen fælt. Ganske vist kørte baskeren egentlig udmærket op ad stigningen, men ikke i et tempo, der berettiger til at drømme om podiet, og da Carapaz desværre betalte en dyr pris for sine svage tempoevner på den flade del, er de begge kørt godt og grundigt agterud i klassementet. Det opløftende er, at Carapaz helt åbenlyst er fremragende kørende, men med tidstab på for dem begge mere end 3 minutter til Roglic ser podiet lige nu meget fjernt ud for Movistar.

 

Det gør det også for Ilnur Zakarin. Russeren var heldigvis betydeligt bedre end under katastrofen i Bologna, men for en mand, der har for vane at køre fremragende grand tour-enkeltstarter, burde denne etape have været en fordel og ikke ulempe. Nu endte han blot med at blive nr. 13 og slået af flere af sine væsentlige konkurrenter, og det kan ikke være tilfredsstillende for en mand, der ellers forud for løbet så ud til at kunne nærme sig det niveau, der sendte ham op på Vuelta-podiet i 2017. Heldigvis er han notorisk kendt for altid at blive bedre igennem en grand tour, og der er derfor endnu håb om, at Zakarin kan blive en faktor på de sene bjergetaper, hvor de forskelle, der er skabt indtil nu, meget hurtigt kan vise sig som det rene ingenting.

 

For Bora blev det som forventet en svær dag. Hverken Rafal Majka eller Davide Formolo er kendt som tempospecialister, og de fik sig derfor begge en gedigen lussing. Alligevel må det være opløftende, at Majka var 7. hurtigste mand på stigningen, og dermed tegner der sig stadig et billede af, at polakken er bedre, end han har været i mange år. Mere frustrerede må man være i Ineos-lejren, hvis kaptajner Tao Geoghegan Hart og Pavel Sivakov begge skulle have brugt denne etape til at vinde tid, men som begge blev kørt agterud. Med tanke på, at man i forvejen kan være meget betænkelig ved, om de vil holde niveauet helt frem til Verona, ser det ikke specielt lyst ud for det britiske storhold, der som bekendt altid har været ramt af lidt af en Giro-forbandelse.

 

Bob Jungels var sammen med Roglic den rytter, der havde mest at vinde i dag, men med en 7. plads måtte han atter indse, at hans rygte som tempospecialist altså er bedre, end resultaterne berettiger til. I forvejen så det svært ud for ham at sikre sig meget mere end en yderst marginal top 10-placering på en rute, der burde være alt for bjergrig for den stor luxembourger, og det ser bestemt ikke lettere ud, nu hvor han er kommet igennem to enkeltstarter uden at have sikret sig den tidsgevinst, han havde håbet på. Og da Elia Viviani stadig står uden etapesejre, er der helt atypisk ikke meget, der er gået Deceunincks vej i løbet indtil videre.

 

Til gengæld kører det som smurt i olie for Androni. Ikke blot vandt de en etape med Fausto Masnada, i dag bekræftede Mattia Cattaneo også det helt forrygende indtryk, han efterlod i Tour of the Alps, da han blev en højst overraskende nr. 10 og kørte op ad stigningen som 8. hurtigste mand. Man kan stadig være i tvivl om, hvorvidt den meget ustabile italiener vitterligt kan holde i alle tre uger, men måske bliver det i dette løb, at vi endelig for at se, hvorfor han som helt ung vandt Baby-Giroen foran blandt andre Fabio Aru.

 

Også UAE-drengene overraskede positivt, da både Jan Polanc og Diego Ulissi kørte fremragende enkeltstarter, og selvom Valerio Conti tabte mere tid end ventet, har araberne gang i et ganske forrygende løb indtil videre. Også Ben O’Connor, der ellers har haft en katastrofesæson, viste endelig sit store talent ved at komme flot igennem en etape, hvor han stod til et enormt tidstab. Veteranen Victor De La Parte skuffede måske på den flade del, men med 9. hurtigste tid på stigningen viste han, at CCC vitterligt kan have et håb om at kunne klassement i løbet. Og Pello Bilbao og Esteban Chaves med hhv. 11 og 19. hurtigste tid på bakken sørgede for, at alt ikke var helt skidt for Astana og Mitchelton, når du kaptajerne fejlede så slemt.

 

Dagens helt store helt var dog slet ikke klassementsrytter. Det var derimod Victor Campenaerts, der forud for løbet var stillet til start med en top 10-placering som sit beskedne mål i erkendelse af, at ruten var for vanskelig. Naturligvis står det også klart, at han næppe var blevet nr. 2, hvis ikke han havde haft tørre veje på den relativt tekniske første del, hvor han ikke vandt megen tid på Chad Haga og Jack Bauer, der havde tilsvarende betingelser, men hvor han kørte alle de sent startende, inkl. Roglic, sønder og sammen, men man må alligevel tage hatten af for det stadig mere lovende belgiske tempofænomen, der trods alt også var 14. hurtigste mand på stigningen. Dermed viste han for det første, at han klatrer fint, som han også gjorde det med den overraskende bronzemedalje ved VM, og for det andet, at han lagt om længe er begyndt at restituere så godt, at han også kan opnå resultater på enkeltstarter, der ikke ligger allerførst i et etapeløb. Og udover ham viste også Chad Haga, at han måske nok er en anonym hjælper på Sunweb, men at han altså har et tempotalent, der før eller siden har fortjent at blive belønnet med en sejr.

 

Campenaerts og Haga skal imidlertid nu vente præcis to uger, inden de atter får mulighed for at vise deres evner på tempocyklen. Efter hviledagen og de flade etaper på Po-sletten indledes klassementskampen nemlig for alvor, når rytterne tager fat på det bjerghelvede, der vil gøre løbets sidste del til den mest brutale i mange år. Og skal man finde et lys i mørket efter dagens skuffende præstationer fra Yates og Lopez er det, at de nu er tvunget til at udnytte terrænet. Nu kan de ikke længere vente på at slå til i den tredje uge - nu skal mulighederne udnyttes, så snart de melder sig. Og da de kører på de to hold, der sammen med Bahrain er det mest potente i bjergene, er der garanti for angreb, angreb og angreb, så snart det første bjerg melder tårner sig op i horisonten.

 

Måske for Roglic allerede et forvarsel om, hvad der venter, når han på torsdag skal op over den modbydelige Montoso-stigning. I fraværet af Robert Gesink og Laurens De Plus ser Jumbo i hvert fald sårbare ud, så hvorfor ikke forsøge at isolere skihopperen på løbets første virkeligt svære bjerg? Efterfølgende venter nemlig en flad finale, hvor en isoleret Roglic vil være sårbar over for angreb, der kommer på skift, og det er måske præcis den slags muligheder, de slagne forhåndsfavoritter nu skal til at opsøge.

 

Vi er trods alt kun nået til forretten. Både hovedretten og desserten venter endnu, så der er heldigvis masser af tid til at redde den fest, vi var mange, der havde glædet os til. Ganske vist har Primoz Roglic et forspring, der for spændingens skyld gerne måtte have været mindre, men i dag var han trods alt ikke så skræmmende, som man kunne have frygtet. Måske er han alligevel ikke den partykiller, det nuværende klassement ellers godt kunne antyde.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

ONSDAG

Optakt: Nationale enkeltstartsmesterskaber

Van Vleuten vinder for fjerde gang

Van Emden genvinder det hollandske mesterskab

Gilbert efter tredjeplads: Holdet kørte perfekt

De Bondt: Glad for sejren – Lasse Norman meldes klar til DM efter styrt

De Bondt genvinder Halle Ingooigem efter dramatisk finale

Israel Cycling Academy henter to stagiaires

Medie: Nacer Bouhanni skifter til Arkéa-Samsic efter sæsonen

Test: Mondraker CHRONO CARBON R

UCI annoncerer ændringer til kvindernes WorldTour

LIVE nu: Er de belgiske stjerner klar til de nationale mesterskaber?

Groupama-FDJ udtager sin trup til Tour de France

AG2R-veteran vil stoppe karrieren næste år

Ekspert peger på Wout van Aert som ny belgisk mester i enkeltstart

Feillu: Mistænkeligt at farten i løbene er så høj

Lilian Calmejane forlænger med Total Direct Energie indtil 2021

UCI suspenderer VM-sølvvinder i Downhill efter positiv dopingtest

Toft Madsen inden DM: Umiddelbart kører jeg lige så stærkt som sidste år

Astana udtager Fuglsang og Cort til Tour de France

Vraget til Touren: Gilbert havde set frem til sit tiende Tour de France

Optakt: Halle-Ingooigem

Sportsdirektør: Asgreen skal være hjælperytter, men han er i stand til mere

Contador: Bernal er uden tvivl en af favoritterne til Touren

Tyrkiet Rundt er ikke et WorldTour-løb fra næste sæson

Danskerhold tager step ned

To belgiske forårsklassikere bliver på WorldTouren til og med 2022

Officielt: Kasper Asgreen og Michael Mørkøv til Tour de France

Fransk cykelforbund rasende over Alaphilippe og Bardet

Oversigt: Seks ud af 22 hold er udtaget til Tour de France

Dansk mekaniker gør Deceuninck klar til DM og Touren

Van Vleuten all in på de hollandske mesterskaber

Produktnyt: Isadore Alternative Line

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TIRSDAG

Pierre Latour har haft en dårlig optakt til titelforsvar: Jeg var ikke på cyklen i fire måneder

Huub-Wattbike om UCIs World Cup-ændringer: Det ødelægger sporten

Medie: Gilbert ikke udtaget til Tour de France

Rolland kæmper for at finde niveauet

Van Avermaet i OL-dilemma

Wanty klar med det endelige Tour-mandskab

Brian Holm forud for Touren: Jeg tror på Fuglsang

Præmier til top 100 og dagspræmier i Tour-spillet

Honoré er til start ved belgisk endagsløb

AG2R forlænger kontrakten med hovedsponsor

Tidligere CSC-rytter etablerer nyt spansk kvindehold

Lotto-manager: Alle kører for Ewan i Touren

Efter hjertefejl: Kiryienka genvinder enkeltstart ved European Games

Produktnyt: Scott Addict RC

Nyt colombiansk stjerneskud rygtes til UAE og Astana

Rift om Wanty-kaptajn: Klausul kan sende ham til FDJ

Medie: Benoot millimeter fra at blive Sunweb-rytter

Schweizisk magtdemonstration på enkeltstarten ved European Games

Vingegaard på vej tilbage fra skade og ser frem mod DM

AG2R uden Bardet ved de franske mesterskaber

Bekræftet: Her er Lotto Soudals Tour de France-trup

Gazzettaen: Aru kører Tour de France

Sejrende Wiebes: En sprinter søger altid bekræftelse

MANDAG

Campenaerts melder sig klar til nationale mesterskaber i enkeltstart

Medie: Disse Lotto-ryttere skal støtte Caleb Ewan i Touren

Patrick Konrad sikrer første WorldTour-podieplads

Overrasket Siggaard: Tænkte ikke, at det ville ske

Dennis kan ikke forklare klatrerbenene: Det skete bare

Bernal tilbyder sin hjælp: Thomas bliver Tour-kaptajn

Team Virtu Cycling lukker efter denne sæson

Sportsdirektør: Hagen kan vinde Tour-etaper uden superform

Ulissi klar til trøjejagt: Formen er fantastisk

Vaughters om Wiggins: En vinder født på slagmarken

Ny mester fra European Games: Alt fungerede perfekt

Démare efter etapesejre: Klar til det franske mesterskab

Würtz Schmidts hollandske overmand: Griber chancen, når jeg får den

Arkea Samsic udtager sine første seks ryttere til Touren

Tusindvis af cykelryttere på vejene lørdag

Hjælp os - Vind en Garmin Egde 530

Valverde efter sejr i Frankrig: Jeg bliver ikke holdkaptajn i Touren

Ballerini og Wiebes øverst på podiet ved European Games

Ewan: Vi prøvede en anderledes taktik

Britisk kontinentalhold lukker efter denne sæson

Nizzolo hylder holdet efter sejr

Ubekræftet: Gaviria er ikke til start i Tour de France

Sejrende Carthy: Jeg vidste, at benene var gode

Stybar forlænger med Deceuninck-Quick Step

SØNDAG

Bernal efter stor sejr: Det giver selvtillid