Giro d'Italia-analyse: Sprække i det hollandske panser?
20. oktober 2020 20:32Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Giro d’Italia, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 16. etape.

Jan Tratnik vinder 16. etape af Giro d’Italia

se mere cykling på

At forsøge at forudsige udfaldet af en grand tour er altid et spørgsmål om at forsøge at se de små tegn, der tyder på enten formfremgang eller -tilbagegang. Man skal passe meget på at overfortolke de små tendenser, der kan dukke op undervejs - bare se på den rust, Joao Almeida tilsyneladende havde i uge 1, indtil den forsvandt som dug for den sol, der endelig er begyndt af skinne på den ellers regnvåde Giro - men af og til kan de være et varsel om noget godt eller skidt, som det eksempelvis var i forbindelse med de opløftende tegn, man i nogle dage kunne fornemme hos Tao Geoghegan Hart.

 

Var det så et sådant tegn, vi så i dag? Eller var det bare udtryk for lidt rust efter en hviledag i en spurt, der jo reelt ikke siger meget om klatreevnerne på de tre bjergmaratoner, der venter de kommende fire dage? Det kan sagtens være det sidste, men det var nu alligevel bemærkelsesværdigt, at løbets umiddelbare favorit, Wilco Kelderman, ikke kunne holde hjul på sin værste rival Joao Almeida, da denne lidt overraskende brugte dagens lille finalemur til at teste, om der var lidt hviledagsrust at spore.

 

Udbyttet var jo ligegyldigt. De to sekunder, der blev sendt med bud til Portugal, er jo ikke dem, der bestemmer, om årets Giro-vinder skal synge på portugisisk, hollandsk eller noget helt tredje i Milano på søndag. Men det må alligevel være et velkomment psykologisk boost for den portugisiske komet, at det af alle mennesker på denne jord var netop Kelderman, der ikke kunne matche hans antrit og måtte tvinge først Vincenzo Nibali og siden kaptajnen egen luksushjælper, Jai Hindley, til at forsøge at begrænse skaden. Kelderman er nemlig en glimrende puncheur - faktisk har det vel næsten være de senere års spidskompetence - og derfor burde dagens finale snarere være en chance for at teste Almeida, der selv er en god puncheur, end en dag, hvor der skulle skabes sprækker i det indtil nu ubrydelige hollandske panser.

 

Foreløbig må vi hellere klappe hesten. Det er først onsdag, vi får en klarere indikation på, om Kelderman, der ikke er kendt for at gå ned i den tredje uge, vitterligt er mærket, eller om det bare var lidt startvanskeligheder efter en hviledag og en lang og meget begivenhedsfattig dag. Selv har han været tavs som graven, og Sunweb har selv bare konkluderet, at ”drengene færdiggjorde arbejdet okay.” Så har de heller ikke sagt for meget.

 

Ellers var der ikke meget at komme efter på det, der for klassementsrytterne mest af alt var en meget lang og halvkedelig dag i sadlen. Udbruddet kørte relativt tidligt, og det stod med det samme klart, at det UAE-mandskab, der som det eneste kunne have haft en interesse i at skabe samling, ikke havde tænkt sig at bruge deres bare fem mand, hvoraf den ene skulle vinde etapen, den anden var i udbrud, og den tredje er klassementsrytter, på at jagte en spekulativ etapesejr.

 

Det blev bare én lang dødsmarch under ledelse af Deceuninck, og den mulige klassementskamp blev også neutraliseret - sikkert meget klogt med udsigt til to bjergmaratoner de kommende dage, nu hvor vejret i første omgang kun ser ud til at true 20. etape. Derfor det også småt med svarene, og udover Kelderman var der kun svaghedstegn at spore fra desværre Jakob Fuglsang, der igen virkede bekymrede i finalen, samt Fausto Masnada, der dog i denne anden halvdel har cæret mere svingende end selv den mest vægelsindede amerikanske svingstat.

 

I stedet blev det den ventede udbryderfest, hvor Jan Tratnik fuldendte en smuk Bahrain-indsats, der gav en meget tiltrængt sejr til det arabiske mandskab. Sloveneren er ganske vist aldrig blevet til det, han som ung lignede, indtil en spiseforstyrrelse satte ham tilbage, og heller ikke til det, det lugtede af i tiden hos CCC, hvor han kom tilbage på sporet, men når han - desværre alt for sjældent - rammer sine dage, er han imponerende. Allerede sidste år var i Touren tæt på at vinde en etape, der på papiret var for svær, og i dag gjorde han det så endelig, selvom han ikke på forhånd var favorit i det gigantiske udbrud, der slap fri uden nogen stor kamp.

 

Formen var der dog. Det så vi allerede på Piancavallo i søndags og med den fine enkeltstart i lørdags, og derfor var det også bekymrende, da den stærke temporytter stak af og således gjorde det nødvendige, hvis han skulle have en chance mod de bedre klatrere. Et imponerende soloridt var så veltimet, at han først blev hentet af udbruddets bedste klatrer, den genfødte Ben O’Connor, akkurat på toppen af sidste stigning.

 

Alligevel må han have siddet med nerverne ude på tøjet. Den smukke Bahrain-taktik havde nemlig givet Enrico Battaglin mulighed for at sidde på hjul i forfølgergruppen, og selvom han er langt fra fordums styrke, lignede han gruppens bedste afslutter, når nu den uhyre stærke Ben Swift havde slidt sig selv ned til sokkeholderne. Derfor var det risky business for Tratnik ikke at sætte sig på hjul og derved uundgåeligt skabe den samling, der ville kunne have givet spurtsejr til Battaglin. Nok er Tratnik en fremragende puncheur, der 99 ud af 100 gange slå O’Connor i en finale som denne, men i lyset af trætheden og de stejle procenter på muren var der en risiko for, at australieren kunne sætte de trætte slovenske ben.

 

Sådan gik det dog - tværtimod. Tratnik var slet ikke træt - eller også havde opkørslen kostet dyrt for O’Connor - for i stedet for overlevelse viste han, hvorfor netop puncheurafslutninger altid har ligget godt til ham. Dermed fik han reddet lidt af æren for et Bahrain-mandskab, der har haft en skidt sæson, og da Battaglin endda akkurat viste sig hurtigere end Kamil Malecki, der efter sit vanvidsridt i Polen tidligere i år atter viste, at han er værd at holde øje med, var der sjælden grund til arabisk fest i cykelverdenen. Og desværre blev det til endnu en nedtur for NTT, der dog kan glæde sig over, at den O’Connor, der i de seneste to år nærmest er blevet sat som første mand i bjergene, atter ligner den rytter, der i 2018 havde kurs mod top 10, indtil et styrt og et brækket kraveben stoppede festen.

 

Den slags styrt har Kelderman oplevet alt for mange af i de senere år, men ligesom O’Connor er han lige nu bedre end længe. Nu er spørgsmålet bare, om dagens lille svaghedstegn bare var en tilfældighed eller vitterligt udtryk for en reel krise. Og spørgsmålet er, om Almeida efter en svær afslutning på den ene uge også denne gang er kommet styrket ud til den næste. Meget klogere er vi på Madonna di Campiglio i morgen.

 

INFO
Optakter
Nyheder
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Eksklusivt interviewJuniorlandstræneren jubler over nyt konti-hold: En styrkelse af udviklingen

Landevej

Lucinda Brand vinder kvindernes cross-løb

Cross

Job: Shimano søger QC officer og Innersales Officer

Udstyr og test

Vanthourenhout vinder i Tabor

Cross

Almeida om vild Giro: Det var fantastisk

Landevej

Gasparotto indstiller karrieren

Landevej

Video i artiklenStil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Landevej

Afstemning: Hvilke løb var årets bedste?

Landevej

Zoidl bliver hos sit østrigske mandskab

Landevej

Tilbud på vintertøj i webshoppen

Motion

Transferlisten 2020-2021 - WorldTour

Landevej

Afstemning: Hele fem afstemninger om Årets Rytter

Landevej

Gustav Wang nupper femteplads i Tabor

Cross

Wout van Aert efter Kortrijk: Glad for tredjepladsen alligevel

Cross

Hollandsk veteran håber at blive sportsdirektør en dag

Landevej

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST
Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Motion

Betsema spurtede for tidligt: Skulle have ventet

Cross

Trodser horribel start: Brand stolede på sin spurt hele vejen

Cross

Uenigheder med UCI: Intet Hammer Series i 2021

Landevej

Sejrherren Iserbyt efter storduel: Van Aert kørte fantastisk

Cross

Iserbyt sejrer i Kortrijk

Cross

Hollandsk opvisning: Brand vinder for anden uge i streg

Cross

Anders Lund nomineret til årets træner

Landevej

Nibali rygtes til INEOS i 2022

Landevej

Geoghegan Hart drømmer om at vinde alle Grand Tours

Landevej

Afstemning: Hvilke transfers var de bedste og værste?

Landevej

Chloé Dygert fortsat i problemer efter likes til Trump-budskaber

Landevej

Vilde Black Friday / Black Week tilbud

Udstyr og test

Eksklusivt interviewBane-verdensmester vil lære at vinde på nyt Konti-hold

Landevej

Fra WorldTouren til DCU-hold: Byriel vender hjem

Landevej

Vandenbergh stopper endegyldigt karrieren

Landevej

18-årig colombianer træder i Bernals fodspor

Landevej

Richard Carapaz bruger Svampebob Firkant til at lære engelsk

Landevej

Medie: Den hollandske cykelunion hemmeligholdt positiv EPO-prøve

Landevej

De danske ryttere til VM i e-cykling kører løbet i København

E-cykling

Tidligere fransk mester stopper karrieren

Landevej

Oversigt: Slutresultater af DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Trio skifter til Team Qhubeka-ASSOS

Landevej

Boganmeldelse: Over alle bjerge

Motion

Video i artiklenDanskernes cykelfremtid på World Touren – vi ser frem mod 2021

Video

Eksklusivt interviewMathias Larsen: Holm og Mads P matcher Contador og Basso

Landevej

Fini snakker cykle-cross med Radio Tour

Cross

Danske Michael Carbel stopper karrieren

Landevej

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?

Landevej

Arkéa-Samsic boss har stadig tiltro til Quintana

Landevej

Gense triumferne: Her er alle de danske WorldTour- og ProSeries-sejre

Landevej

Tour de Suisse har ruten og datoerne klar til 2021

Landevej

36-årige Marcato: Jeg fortsætter på UAE Team Emirates i 2021

Landevej

Hjemvendte Battaglin håber på at være konsistent i 2021

Landevej

Eolo-Kometa Cycling Team har holdet klar til 2021

Landevej

Italiensk ProTeam henter olympisk langrendsløber

Landevej

Tårnhøj polak skifter WorldTouren ud med Vini Zabú – KTM

Landevej

Peter Sagan: Giroen er sjovere end Touren

Landevej

Eksklusivt interviewEgholm: Jan Bech er et godt match for os

Landevej

Eksklusivt interviewHoldejer-Holm vil udvikle danske talenter

Landevej

Danmark får et nyt kontinentalhold - Mads P og Holm iblandt ejerne

Landevej

Valgren: Jeg glæder mig til at vinde løb igen

Landevej

Langvad testede VM-formen - Brandt bedst samlet

E-cykling

Spanier og sydafrikaner forlænger med Qhubeka-Assos

Landevej

Eksklusivt interviewStortalent forlænger med ColoQuick efter stærk debutsæson

Landevej

Transferlisten 2020-2021 - Dansk

Landevej

2021-udstyret på plads hos RYTGER p/b Cykeltøj-Online.dk

Landevej

Michael Knudsen vinder DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Erfaren hjælper forlænger med Euskaltel – Euskadi

Landevej

Groupama-FDJ har holdet klar til næste sæson

Landevej

Rutineret italiener forlænger med Vini Zabù – KTM

Landevej

Gense canadier give danskerne ny spurtlektion

E-cykling

Pensioneret belgier bliver i sporten

Landevej

Eksklusivt interviewØsterby har lagt spansk mareridt bag sig

Landevej

EF Pro Cycling henter Vuelta-åbenbaring

Landevej

Lorents Nielsen forlænger med Mascot Workwear

Landevej

Nyt WorldTour-hold vil hente flere ryttere

Landevej

Stortalent træner bedre end forventet efter mareridtsstyrt

Landevej

Eksklusivt interviewColoQuick-rytter rejser til Belgien

Landevej

Eksklusivt interviewOverlegen Wang går efter godt World Cup-resultat

Cross

Tilbud i webshoppen: Over alle bjerge - De bedste cykelruter i verden

Motion

Transferlisten 2020-2021 – ProTeams

Landevej

Fuglsang: En dag vil jeg gerne køre Paris-Roubaix

Landevej

Gravel Ride: Vendsyssel turen

Gravel

Astana-stjerne forlænger

Landevej