Giro d'Italia-analyse: Sømmet i ligkisten?
16. maj 2018 18:39 af Emil AxelgaardFoto: Sirotti

I disse dage køres Giro d’Italia, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 11. etape.

Det første søm blev hamret solidt fast efter mødet med asfalten og den efterfølgende dårlige enkeltstart i Jerusalem. Så kom det overraskende tidstab i den eksplosive finale på 4. etape, og endnu et søm blev hamret i dagen efter, hvor en lille bakke i finalen næsten var for svag for løbets store favorit. Der kom lidt oprejsning på Etna, men endnu et søm blev slået i ligkisten bare få dage efter på Gran Sasso-etapen.

 

Chris Froomes ligkiste er stille og roligt blevet samlet, og måske blev det sidste søm slået i på dagens 11. etape. Håbet var, at hviledagen ville give mulighed for at komme sig for den britiske stjerne, og efter en flot Sky-opvisning i går var der faktisk lidt grundlag for optimisme. Ingen har endnu turdet afskrive den britiske forhåndsfavorit, der trods alt har domineret de fleste grand tours hidtil, og der var stadig til at finde form inden den afgørende tredje uge.

 

Nu kan tidstabet imidlertid meget vel vise sig at være for stort. Det var ganske vist sort uheld, at Froome sammen med blandt andre etapefavoritten Enrico Battaglin og Miguel Angel Lopez blev fanget bag det styrt, der også sendte en anden etapekandidat, Michael Woods, i asfalten, men det kan ikke skjule det faktum, at Froome stadig ikke har fundet benene. Således måtte han se adskillige ryttere sætte ham til vægs på den sidste lille rampe, og han tabte således blandt andet 10 sekunder til Lopez, der inden stigning var i samme gruppe som ham. Selv Battaglin, der ikke længere havde det store incitament til at køre for et resultat, satte briten til vægs, og det før det desværre endnu engang helt tydeligt, at briten fortsat er mehet langt fra den form, der er nødvendig for at vinde samlet.

 

Nu er tidsforskellen hele 3.20, og det må efterhånden være for meget - selv for Froome. Naturligvis kan han håbe på, at flere af de foranliggende vil have en offday undervejs, men det er stærkt usandsynligt, at han undervejs vil kunne vinde tilstrækkeligt med tid på alle de ryttere, der har sat ham til vægs. Dertil kommer, at Zoncolan lurer faretruende i horisonten. Han kan stadig nå at finde formen inden den tredje uge, men det synes stærkt usandsynligt, at der allerede på lørdag vil ske mirakler.

 

Som tingene står nu, kunne Froome meget vel få sig endnu en lussing på Italiens sværeste stigning, hvormed podiet vil fortone sig endnu længere ude i det fjerne. Det kan godt være, at han stædigt benægter det, men det synes efterhånden mere og mere sandsynligt, at man i Sky-lejren vil bruge styrtet på 1. etape som en undskyldning for en tidlig exit. Det giver ikke meget mening at kompromittere chancerne i Touren ved at jagte en mulig top 5-placering i et løb, der bestemt ikke er gået hans vej.

 

Det er det til gengæld for en anden brite. Man kan kun lette på hatten for Simon Yates, der endnu engang dokumenterede, at hans ryk på korte stigninger er i særklasse i dette løb og ubetinget et af de bedste i verden. Velvidende at han skulle udnytte den stejle del, hvis han ikke blot skulle vinde etapen, men også tage tid på konkurrenterne, løb han den store risiko ved at åbne fra distancen. Ingen havde et modsvar til den forrygende Mitchelton-kaptajn, der dermed endnu engang kunne sætte kærkomne sekunder ind på den stadig mere bugnende tidskonto.

 

Alligevel gav etapen ikke mange svar angående Yates’ langsigtede muligheder. Vi vidste jo alle, at han ville være blandt de bedste i en eksplosiv finale som denne, og det havde vel været en mindre sensation, hvis ikke han havde været på podiet. Det er ikke disse etaper, der efterlader megen tvivl om Yates’ evner. Den store udfordring er de lange stigninger i den tredje uge, hvor han historisk altid har haft en tendens til at tabe niveau. Og med tanke på den superform, han nu har haft helt siden enkeltstarten i Jerusalem, er der fortsat grund til at have en vis bekymring for, om han virkelig kan holde stand hele vejen til Rom.

 

Foreløbig har han dog ikke sat en eneste fod forkert, og det gjorde han bestemt heller ikke i dag. Alligevel er det svært ikke at se Tom Dumoulin som dagens helt store vinder. Hidtil har den forsvarende mester været et stykke fra sidste års niveau, og han har heller ikke selv lagt skjul på, at benene ikke ha responderet som håbet.

 

I dag var den der imidlertid. For første gang i år lignede Dumoulin atter den rytter, der overraskende cykelverdenen sidste år, og selvom han ikke kunne matche Yates’ punch - det er, der trods alt ikke mange, der kan - kørte han endelig med power og samme klogskab som i 2017. Det kan godt være, at han tabte yderligere et par sekunder til sin britiske rival, men tager man enkeltstarten i betragtning, er Dumoulin fortsat at betragte som løbets førende rytter. Det er ham, der skal angribes - ikke Yates.

 

Det vil han helt sikkert også blive, og der er da også fortsat en frygt for, hvordan han klarer de store bjerge i den tredje uge, hvor han sidste år havde betydelige problemer. I år er der imidlertid den klare forskel, at formen synes i frem- og ikke tilbagegang, og derfor har Dumoulin nu cementeret sig som løbets klare favorit.

 

Det skyldes også, at Thibaut Pinot for første gang i løbet viste lidt svaghedstegn. Franskmanden er ganske vist ikke puncheur, men han er dog blandt de mere eksplosive ryttere i toppen af klassementet. Derfor var det ganske uventet, at han først måtte se Yates, Dumoulin og Domenico Pozzovivo køre væk og siden måtte lade Davide Formolo slippe. Naturligvis siger etapen ikke meget om mulighederne på Zoncolan, men det var dog alligevel den første lille sprække i den ellers så solide Pinot-rustning.

 

Domenico Pozzovivo bekræftede atter sin superform, men havde ikke uventet ikke det nødvendige punch til at matche de mere eksplosive Yates og Dumoulin. Foreløbig har han ikke vist mange svaghedstegn, og efterhånden som Froome og co. taber tid, bliver det mere og mere sandsynligt, at den lille italiener endelig kan få den podieplads, der sikkert er mange, der under ham. I hvert fald fremstår han i skrivende stund som en af de helt store favoritter til Zoncolan-etapen, der passer ham nærmest perfekt.

 

En vis grund til optimisme har også Miguel Angel Lopez. Hans dårlige positionering kostede ham ganske vist atter tid, og podiet synes efterhånden langt væk, men til gengæld kørte han ganske stærkt på den sidste rampe. Det vidner om, at formen er i kraftig fremgang, nøjagtigt som det var tilfældet i sidste års Vuelta. Derfor er der håb om, at han stadig kan nå at finde de superben, der gjorde ham altdominerende i de spanske bjerge sidste år, og lykkes det er meget stadig muligt for det colombianske fænomen - også selvom sejren nok trods alt er uden for rækkevidde.

 

Dagens positive overraskelse var Alexandre Geniez, der endelig viste de ben, han havde i starten af sæsonen. Han har altid været god i denne type finaler, men efter en mildt sagt uheldig start har der ikke just været grundlag for nogen stor optimisme. Nu synes han imidlertid at være tilbage på sporet - så meget, som han nu kan være det. Geniez er nemlig kendt for alt andet end stabilitet, og det vil derfor ikke være uventet, hvis han pludselig taber 10 minutter på Zoncolan!

 

Davide Formolo må sidde med meget blandede fornemmelser i aften. På den ene side fortsætter han med at overgå alle forventninger, også i finaler, der ikke passer ham. På den anden side bliver det mere og mere klart, at det kunne være blevet virkelig stort, hvis ikke han var styrtet på Etna-etapen. Om ikke andet kan han glæde sig over, at han ikke er nogen stor trussel mod de allerbedste og derfor har endnu bedre chance for at vinde en etape undervejs - og det kan samtidig være en genvej til alligevel at slutte blandt de bedste i klassementet.

 

Etapen blev en nedtur for Enrico Battaglin, Jose Goncalves, Pello Bilbao og ikke mindst Michael Woods, der alle som følge af styrtet mistede muligheden for at måle sig med Simon Yates i en finale, der burde have passet dem. Særligt for Woods må det have været frustrerende, da uheldet også kostede unødig tid i klassementet, og vi andre gik glip af muligheden for at se to fremragende puncheurs i direkte duel. Desværre var det sidste chance for de eksplosive typer, og nu må canadieren nok snarere rette blikket mod en samlet top 10-placering end en etapesejr.

 

I første omgang falder der imidlertid ro over feltet. De kommende to dage burde være helliget til sprinterne, og der vil derfor være mulighed for at komme sig lidt. Det bliver der imidlertid også al mulig grund til, for om mindre end 72 timer kører feltet under ”Porten til Helvede” i bunden af sportens mest frygtede stigning. Hvis ikke det skete i dag, kunne det meget vel blive der, at det allersidste søm bliver hamret i Froomes ligkiste!

DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Opvarmning til 2019: Hvad kan vi forvente af Bahrain-Merida?

Bornholmer fuldender truppen hos BHS – Almeborg Bornholm

PostNord Danmark Rundt rutepræsentation LIVE på Feltet.dk

Fond bevilger 100 millioner kroner til Team Danmark

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TIRSDAG

Trek-rytter tager to trin ned til irsk kontinentalhold

Sunweb-manager: Touren er fastlåst og forudsigelig

Kristoff må droppe Giroen – skal hjælpe Gaviria i Tour de France

Vueltaen indfører hvid ungdomstrøje

Opvarmning til 2019: Hvad kan vi forvente af Movistar Team?

Elie Gesbert håber på endnu et Tour de France

Filippo Pozzato stopper karrieren

Primoz Roglic i tvivl om sæsonens store mål

Valgren om 2019: Det altoverskyggende mål er Flandern Rundt

Esteban Chaves er klar til at kæmpe sig tilbage - igen

Brailsford forsikrer: Rytterne bliver sørget for

Så blev det officielt: Wout van Aert skifter til Jumbo-Visma i 2019

Overblik: Transferlisten 2018-2019

Transferliste 2018-2019 - DANSK

Bliv klar til 2019: Hvad vi kan forvente os af holdene

Cykelhotel midt mellem Italiens berømteste Alpetoppe

Karakterbogen: Sådan klarede WorldTour-holdene sig i 2018

MANDAG

Kruijswijk sigter mod Tour-podiet

Grand Prix Odense offentliggør stjernespækket startliste

Van der Poel kører Flandern-Rundt og Amstel Gold Race

Rowe tror ikke på Sky-lukning

Ekspert om Fuglsangs kaptajnrolle i Touren: Spøjs disposition

Opvarmning til 2019: Hvad kan vi forvente af Team Sunweb?

World Cup-vinderne brager sammen i Ballerup

Oversigt: Her er WorldTour-holdenes trøjer for 2019-sæsonen

Simon Yates går efter Giro d’Italia i 2019

Movistar forlænger med hovedsponsor frem til 2021

AG2R klar til at byde Larry Warbasse velkommen

Astana har trøjen og målsætningerne klar til 2019

SØNDAG

Dobbelt DM-guld til Amalie Winther Olsen

Verdensmesteren henter sæsonens femte sejr

7.-plads til Folsach i World Cup-omnium

Van der Poel henter 15. sejr i 17. start

Fuglsang bliver Tour-kaptajn i 2019

Adventskalender - De bedste cykelbøger til julegaven

Opvarmning til 2019: Hvad kan vi forvente af Team Jumbo-Visma?