Giro d'Italia-analyse: Klog af skade
24. oktober 2020 12:00Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Giro d’Italia, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 19. etape.

Josef Černý giver CCC første World Tour-sejr i 2020

se mere cykling på

Man siger, at man bliver klog af skade. Det kan der være noget om. Hvis ikke kunne vi nemlig lige nu have talt om, hvor håbløst FDJ havde hovedløst havde kastet en stensikker sejr i pointkonkurrencen væk for andet år i træk. Men vi kunne også have talt om, hvordan Arnaud Demare med fem etapesejre og pointtrøje havde været den mest succesrige Giro-sprinter siden de glade Petacchi-dage, hvor massespurter var lige så forudsigelige som hviderussiske præsidentvalg.

 

Det er nemlig svært ikke at få et deja-vu til situationen for et år siden. Det var dengang, Demare havde lukreret på et styrt til den ellers dominerende Pascal Ackermann til at sikre sig det, der lignede en stensikker i pointkonkurrencen. Faktisk skulle han fejle helt i den sidste massespurt, hvis ikke han skulle være cyclamenfarvet på podiet i Verona.

 

Bare 1 km fra stregen var sejren endda stensikker. Bora havde undervurderet medvinden og var løbet tør for kræfter for tidligt til at få indhentet det ellers uskyldige udbrud. Nu kunne intet gå galt for Demare, for med udbruddet forsvandt de store point, der i teorien stadig kunne sende maglia ciclamino til Tyskland.

 

Men så tog grådigheden over. En anden etapesejr var alligevel en tand for fristende, når nu udbruddet hang bare få meter forude. Demare sendte tropperne frem, og minsandten om de ikke nåede at indhente alle mand på nær Damiano Cima, der mirakuløst snød alle stjernerne. Problemet var bare, at Demare fejlede fælt, endte etapen som nr. 8 og kunne se Ackermann med en 2. plads sikre sig sejren i pointkonkurrencen.

 

I det lys forstår man godt, at FDJ i dag sad demonstrativt bag Bora-mandskabet, da tyskerne for andet år i træk skulle forsøge at køre Demare ud af pointtrøjen på løbets sidste sprinteretape. Hvis Peter Sagan vandt etapen, skulle Demare ganske vist helt ned på 5. pladsen for at tabe den eftertragtede trøje - ganske usandsynligt i et felt med vel kun fem reelle sprintere tilbage - men klog af skade var der ingen grund til at løbe nogen risiko. For et år siden havde ingen heller regnet med, at Demare ville blive slået af folk som Florian Senechal og Ryan Gibbons, og for en mand, der er notorisk kendt for at restituere betydeligt dårligere end gennemsnittet, er det uklogt at have alt for stor tiltro til egne evner i den tredje uge.

 

Situationen gentog sig endda. Bora mislykkedes i deres forsøg på at holde styr på udbruddet, og da først tyskerne efter en alenlang og knaldhård jagt, hvor afstanden endda undervejs var kørt helt ned til 30 sekunder, slutteligt måtte strække våben, kunne franskmanden konstatere, at det nu kun er et styrt, en misset tidsgrænse eller en positiv corona-test, der kan forhindre ham i at vinde pointtrøjen med et års forsinkelse - og dermed gøre Sagan sjældent pointtrøjeløs i 2020. Eneste forskel i forhold til sidste år var vel, at det denne gang ikke var et svagt udbrud, der blev undervurderet, men derimod en skræmmende samling af tempomonstre, der slet og ret kørte Pawel Poljanski, Maciej Bodnar og Cesare Benedetti over.

 

Man kan selvfølgelig spørge, hvorfor ingen andre gav tyskerne en hånd. Forståeligt er det med Deceuninck, der har ført uafbrudt i tre uger og endda brugt Alvaro Hodeg til arbejdet. I det lys forstår man godt, at det måtte være andres tur, især fordi ingen vidste, hvor mærket colombianeren ville være efter tre uger med mange timer i front.

 

Man kunne også spørge, om Israel Start-Up Nation, der er her med et nærmest rent sprinterhold, ikke skulle satse på Davide Cimolai. På den anden side er der ikke meget, der tyder på, at den satsning ville bære frugt, og når man ser på, hvordan etapen blev afgjort, var det vel mere sandsynligt, at tempomonsteret Alex Dowsett, der havde fundet vej til udbruddet, for anden gang i løbet kunne køre alene hjem.

 

Endelig var der naturligvis Cofidis, der nok havde den mest tvivlsomme taktik. Egentlig havde de bragt sig selv i en ganske fordelagtig position med både Nathan Haas og Marco Mathis i udbruddet, for Haas var på papiret en af gruppens hurtigste. Begge var imidlertid også åbenlyst svagere end mange af gruppens kraftkarle, og for at give dem en bedre chance skulle man måske spille på to heste, som man også gjorde i den indledende fase. Det havde vel været nærliggende at lade dem sidde på hjul i front og samtidig jagte for en massespurt med Elia Viviani. Det havde i hvert fald givet dem en betydeligt bedre chance for ikke at blive kørt midt over af gruppens stærkere ryttere, som det i sidste ende skete, og som efterlod Cofidis tomhændede tilbage - og med en sejrsløs supersprinter igennem et på alle måder trist 2020 for deres store stjernenavn.

 

Den hjælp kunne Bora i hvert fald godt have ønsket sig, men CCC sender nok et julekort til franskmændene. Dermed lykkedes det nemlig polakkerne i absolut sidste øjeblik at sikre sig årets første WorldTour-sejr og en af meget få betydelige triumfer i to svære sæsoner for det tidligere BMC-mandskab. Og samtidig gav det den kontraktløse Josef Cerny chancen for at vise, at han fortjener en ny WorldTour-kontrakt.

 

Det er nemlig ikke uden grund, at jeg under dagens live-opdatering pegede på tjekken som mit vinderbud i den ellers stærke gruppe. Efter en lidt svær første sæson på WorldTouren har Cerny nemlig imponeret i år med tjekkisk mesterskab, enkeltstartssejr i Poitou-Charentes, hvor kun Demare akkurat snød ham for den samlede sejr og to fremragende enkeltstarter i dette løb. Netop den form, han viste i lørdags, gjorde, at han måtte være et glimrende etapevinderbud, også fordi han er en ganske hurtig herre, og med tanke på den ret stærke gruppe han slet og ret satte til vægs, må der snart være et hold, der kommer viftende med en kontrakt.

 

Det er der nok også til Victor Campenaerts. Belgieren har ganske vist skuffet fælt i sin paradedisciplin i år, men i dag viste han lidt af sin enorme styrke. Desværre blev han snydt af en stærkere mand, men når nu det ene af de to sejrsfattige mandskaber jo faktisk allerede vandt for to dage siden, var det vel ikke helt urimeligt, at det denne gang var CCC, der var den rette bogstavkombination, og ikke NTT.

 

Den mest rigtige kombination var dog FDJ. Selvfølgelig solgte de en sandsynlig etapesejr i dag, men om få år er der trods alt næppe mange, der husker, om Demare lige vandt fire eller fem etapesejre denne gang. Til gengæld vil de fleste nok huske, at det nu ikke kun er ærkerivalen Nacer Bouhanni og Laurent Jalabert, der har vundet Giroens pointtrøje. Særligt det at kunne udligne netop Bouhanni på den konto tæller utvivlsomt meget i den franske bog. At det så krævede lidt dyre lærepenge at nå dertil, er nok hurtigt glemt.

 

INFO
Optakter
Nyheder
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Job: Shimano søger QC officer og Innersales Officer

Udstyr og test

Vanthourenhout vinder i Tabor

Cross

Almeida om vild Giro: Det var fantastisk

Landevej

Gasparotto indstiller karrieren

Landevej

Video i artiklenStil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Landevej

Afstemning: Hvilke løb var årets bedste?

Landevej

Zoidl bliver hos sit østrigske mandskab

Landevej

Tilbud på vintertøj i webshoppen

Motion

Transferlisten 2020-2021 - WorldTour

Landevej

Afstemning: Hele fem afstemninger om Årets Rytter

Landevej

Gustav Wang nupper femteplads i Tabor

Cross

Wout van Aert efter Kortrijk: Glad for tredjepladsen alligevel

Cross

Hollandsk veteran håber at blive sportsdirektør en dag

Landevej

Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Motion

Betsema spurtede for tidligt: Skulle have ventet

Cross

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST
Trodser horribel start: Brand stolede på sin spurt hele vejen

Cross

Uenigheder med UCI: Intet Hammer Series i 2021

Landevej

Sejrherren Iserbyt efter storduel: Van Aert kørte fantastisk

Cross

Iserbyt sejrer i Kortrijk

Cross

Hollandsk opvisning: Brand vinder for anden uge i streg

Cross

Anders Lund nomineret til årets træner

Landevej

Nibali rygtes til INEOS i 2022

Landevej

Geoghegan Hart drømmer om at vinde alle Grand Tours

Landevej

Afstemning: Hvilke transfers var de bedste og værste?

Landevej

Chloé Dygert fortsat i problemer efter likes til Trump-budskaber

Landevej

Vilde Black Friday / Black Week tilbud

Udstyr og test

Eksklusivt interviewBane-verdensmester vil lære at vinde på nyt Konti-hold

Landevej

Fra WorldTouren til DCU-hold: Byriel vender hjem

Landevej

Vandenbergh stopper endegyldigt karrieren

Landevej

18-årig colombianer træder i Bernals fodspor

Landevej

Richard Carapaz bruger Svampebob Firkant til at lære engelsk

Landevej

Medie: Den hollandske cykelunion hemmeligholdt positiv EPO-prøve

Landevej

De danske ryttere til VM i e-cykling kører løbet i København

E-cykling

Tidligere fransk mester stopper karrieren

Landevej

Oversigt: Slutresultater af DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Trio skifter til Team Qhubeka-ASSOS

Landevej

Boganmeldelse: Over alle bjerge

Motion

Video i artiklenDanskernes cykelfremtid på World Touren – vi ser frem mod 2021

Video

Eksklusivt interviewMathias Larsen: Holm og Mads P matcher Contador og Basso

Landevej

Fini snakker cykle-cross med Radio Tour

Cross

Danske Michael Carbel stopper karrieren

Landevej

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?

Landevej

Arkéa-Samsic boss har stadig tiltro til Quintana

Landevej

Gense triumferne: Her er alle de danske WorldTour- og ProSeries-sejre

Landevej

Tour de Suisse har ruten og datoerne klar til 2021

Landevej

36-årige Marcato: Jeg fortsætter på UAE Team Emirates i 2021

Landevej

Hjemvendte Battaglin håber på at være konsistent i 2021

Landevej

Eolo-Kometa Cycling Team har holdet klar til 2021

Landevej

Italiensk ProTeam henter olympisk langrendsløber

Landevej

Tårnhøj polak skifter WorldTouren ud med Vini Zabú – KTM

Landevej

Peter Sagan: Giroen er sjovere end Touren

Landevej

Eksklusivt interviewEgholm: Jan Bech er et godt match for os

Landevej

Eksklusivt interviewHoldejer-Holm vil udvikle danske talenter

Landevej

Danmark får et nyt kontinentalhold - Mads P og Holm iblandt ejerne

Landevej

Valgren: Jeg glæder mig til at vinde løb igen

Landevej

Langvad testede VM-formen - Brandt bedst samlet

E-cykling

Spanier og sydafrikaner forlænger med Qhubeka-Assos

Landevej

Eksklusivt interviewStortalent forlænger med ColoQuick efter stærk debutsæson

Landevej

Transferlisten 2020-2021 - Dansk

Landevej

2021-udstyret på plads hos RYTGER p/b Cykeltøj-Online.dk

Landevej

Michael Knudsen vinder DCU Feltet.dk November Series

E-cykling

Erfaren hjælper forlænger med Euskaltel – Euskadi

Landevej

Groupama-FDJ har holdet klar til næste sæson

Landevej

Rutineret italiener forlænger med Vini Zabù – KTM

Landevej

Gense canadier give danskerne ny spurtlektion

E-cykling

Pensioneret belgier bliver i sporten

Landevej

Eksklusivt interviewØsterby har lagt spansk mareridt bag sig

Landevej

EF Pro Cycling henter Vuelta-åbenbaring

Landevej

Lorents Nielsen forlænger med Mascot Workwear

Landevej

Nyt WorldTour-hold vil hente flere ryttere

Landevej

Stortalent træner bedre end forventet efter mareridtsstyrt

Landevej

Eksklusivt interviewColoQuick-rytter rejser til Belgien

Landevej

Eksklusivt interviewOverlegen Wang går efter godt World Cup-resultat

Cross

Tilbud i webshoppen: Over alle bjerge - De bedste cykelruter i verden

Motion

Transferlisten 2020-2021 – ProTeams

Landevej

Fuglsang: En dag vil jeg gerne køre Paris-Roubaix

Landevej

Gravel Ride: Vendsyssel turen

Gravel

Astana-stjerne forlænger

Landevej

Veteranen Gilbert: Sulten er der stadig

Landevej

Test: Giro Manifest Spherical hjelm

Udstyr og test