Giro d'Italia-analyse: Kaptajnen eller løjtnanterne?
23. oktober 2020 09:01Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

I disse dage køres Giro d’Italia, som vi dækker intenst. Hver dag skriver vores ekspert, Emil Axelgaard, optakter til etaperne, og som led heri analyserer han den foregående dags begivenheder. Vi bringer her hans analyse af 18. etape.

Hindley vinder vild kongeetape - Fuglsang bliver firer!

se mere cykling på

Kan I huske dengang, vi stillede de mange relevante spørgsmål? Dengang vi spurgte, om Jakob Fuglsang og Simon Yates havde holdbarheden? Dengang vi spekulerede på, om Geraint Thomas og Vincenzo Nibali måske var ved at være for gamle? Dengang ingen vidste, om Steven Kruijswijks forberedelse havde været god nok? Og dengang vi var spændte på, om Aleksandr Vlasov virkelig kunne holde hele vejen i sin første grand tour?

 

De fleste af de spørgsmål viste sig helt irrelevante. Nuvel, vi fik da to svar. Det er blevet slået fast med syvtommersøm, at der altså er en verden til forskel på den Fuglsang, der giver folk bøllebank i endagsløbene og den Fuglsang, der kæmper for at følge de bedste i et relativt svagt Giro-felt i den tredje uge. Efter i dag står det også lysende klart, at Nibali nok har stået på sit sidste grand tour-podium, og at det stabile niveaufald, vi har set siden 2014, nu har bragt ham til et stadium, hvor han ikke længere skal regnes som den gigant, vi har været vant til.

 

Omstændighederne gjorde, at de andre spørgsmål var helt irrelevante - udover at vi fik set, at det måske ikke er en god ide for en skrøbelig fyr som Yates at køre som en motorcykel en måned inden en grand tour - og efter i dag er det da også nærliggende at tro, at Thomas, der jo fik alt andet end et marginalt ”gain” på 1. etape på bagsmækken af Rohan Dennis og Tao Geoghegan Hart havde kørt alt og alle over, ligesom man kun kan gisne om, hvor modbydelig Kruijswijks dieselmotor kunne have været på en etape, der blev så brutal, som det var tilfældet i dag. Pludselig skal vi nu i stedet spekulere på tre navne, hvor af de to ikke var nævnt i nogen som helst drejebøger for tre uger siden.

 

Geoghegan Hart og Jai Hindley skulle nemlig slet ikke have været spydspidser. Hindley skulle ganske vist teste sig selv lidt i skyggen af Wilco Kelderman, men Geoghegan Hart skulle på en dag som i dag bare have været raket for Thomas uden nogen tanke på eget resultat. Kun Kelderman var regnet som en interessant podiekandidat, men der var næppe mange, der havde ham øverst på deres liste over sandsynlige vindere af årets anden grand tour. Som Chris Froome erfarede i Vueltaen i 2011, kan det imidlertid godt lade sig gøre at vinde en grand tour, selvom man egentlig kun skulle være hjælper - og måske Mikel Landa havde erfaret det samme i Giroen i 2015, hvis hans lænker var blevet løsnet.

 

Efter dagens dramatiske begivenheder står det nu klart, at vinderen skal findes blandt en trio bestående af én kaptajn og to løjtnanter, men til gengæld er det også pivåbent. Selvfølgelig er Kelderman i pole position, for manden, der er engang blev nr. 2 bag Jos van Emden på en kort, flad enkeltstart i et specialisttungt Eneco Tour, er naturligvis på papiret den bedste på søndag, ligesom han var bedst på sidste lørdags lange enkeltstart.

 

Så enkelt er det bare ikke. Kelderman har måske nok rejst sig som temporytter, men hans præstationer i dette løb står slet ikke mål med hans storhedstid. Samtidig betyder friskhed alt i den tredje uge, og ingen an betvivle, at Geoghegan Hart har været stærkest af de to over de seneste par uger. Briten er samtidig selv en glimrende temporytter, som han har vist i Californien og Algarve og til dels gjorde det i lørdags, og derfor kan Kelderman bestemt ikke sove roligt, selv hvis det stadig er status quo lørdag aften. Mærkelige ting kan ske på enkeltstarter i den tredje uge - spørg bare Primoz Roglic!

 

Det er dog klart, at Hindley er den mindst sandsynlige vinder, og spørgsmålet er, om Sunweb ikke smed en gylden mulighed for at bringe sig selv i en meget mere gunstig position, end det blev tilfældet. Fornemmelsen af, at australieren var den stærkeste Sunweb-rytter blev nemlig bekræftet, og spørgsmålet er, om det blev udnyttet optimalt.

 

I første omgang var det naturligvis klogest at lade Hindley holde sig til Ineos-duoen, da Rohan Dennis chokerede alt og alle med en præstation, der fik hans chokerende 2. plads i sidste års Tour de Suisse til at ligne det mest forudsigelige i denne verden. Da Kelderman havde strakt våben, kunne ingen nemlig vide, om det var starten på et kollaps, hvor Dennis på stigning og nedkørsel samt i dalen ville køre ham så meget over, at Sunweb ville smide alle muligheder ved at lade Hindley vente på sin kaptajn.

 

Det kollaps udeblev heldigvis, og Kelderman forsvarede sig fremragende mod to åbenlyst stærkere klatrere. Desværre forsvarede han sig kun akkurat med så lille et forspring, at intet er sikkert før enkeltstarten. Samtidig ved alle, at det i dag så fabelagtige Ineos-hold kommer blæsende med alt på lørdag, og selvom etapen grundet franske corona-restriktioner er blevet en tam fætter til den oprindeligt planlagte version, er Sestriere-opkørslen i den tredje uge af en grand tour svær nok til at gøre forskelle - særligt hvis Dennis giver den lidt gas undervejs.

 

Det forspring kunne have været større, hvis man undervejs havde skiftet hest og ladet Hindley falde tilbage, da det stod klart, at Kelderman ikke var ved at gå ned. Det er dog en efterrationalisering, og på Stelvio havde det været alt for risky business ikke at lade Hindley agere plan B.

 

I virkeligheden var den største fejl en anden. Det står stadig som et uforklarligt mysterium, hvorfor Hindley aldrig angreb i finalen. Hvis ikke det var dårlige ben - og det er naturligvis en helt legitim undskyldning - havde han intet at miste ved at teste briten. Med tanke på at han havde siddet på hjul hele vejen op ad sidste stigning, var udsigten til en tidsgevinst umiddelbart lovende. Lige nu ser det næsten umuligt ud for Hindley at sejre, da han ubetinget er den ringeste temporytter af de tre, og Sunweb kunne uden at skade Keldermans chancer have styrket deres position gevaldigt ved at lade løjtnanten køre sin egen chance i dagens finale - hvis altså benene var til det. Hindleys efterfølgende udtalelser tydede umiddelbart på, at det mest var en lidt uforståelig taktisk beslutning.

 

Nu må man håbe, at de ikke har sat sig mellem to stole ved ikke at satse 100% på Kelderman eller spille begge kort på én gang. Ineos har i hvert fald lugtet blod efter dagens magtdemonstration, hvis eneste bitre eftersmag må være, at Geoghegan Hart ifølge ham selv slet ikke have hovedet med sig efter Thomas’ styrt på Etna-etapen, hvor han derfor mistede den tid, der lige nu havde gjort ham til storfavorit. Til gengæld skylder han også ubetinget den fabelagtige Dennis, der i dag ubetinget var Most Valuable Player, at han er tilbage i kampen om den samlede sejr. Havde Dennis ikke leget Tour de Suisse igen med halvandet års forsinkelse, havde løbet været et helt, helt andet, for det er svært at tro, at Geoghegan Hart i modvinden på Stelvio bare havde givet så megen gas på egen hånd, at han havde kørt Kelderman ud af hjulet uden efterfølgende at få en så meget mere frisk Hindley i nakken til sidst.

 

Nej, vi har i den grad Dennis at takke for det fantastisk åbne opgør, der nu tegner sig - også fordi det lige nu er ham, der kan gøre lørdagens etape så hård, at den kan blive et festfyrværkeri. Det er i hvert fald pivåbent, uanset om lørdagssatsningen giver resultat, eller om det er status quo, når de ruller nedad rampen på lørdag.

 

I det hele taget er den en mærkelig top 4, der tegner sig. Jeg har nu i ugevis forudset Pello Bilbaos forudsigelige sammenbrud, for spanieren kom jo end ikke for at køre klassement, når han nu var så træt efter Touren. Ikke desto mindre var det ham, der leverede en af sit livs klatrepræstationer i dag og nu har kurs mod en højst uventet 4. plads, særligt hvis han på søndag præsterer på vanligt niveau og ikke gentager søndagens skuffelse.

 

Overraskende var Fuglsang også, men heldigvis på glædelig vis. Hidtil har pilen kun peget én vej - som den desværre også har gjort det for den ellers genfødte Domenico Pozzovivo hele løbet indtil dagens kulmination på nedturen - men i dag var der pludselig pil op. Ganske vist har løbet bekræftet, at han ikke er grand tour-rytter - han blev trods alt slået klart af Bilbao, der ikke er nogen Primoz Roglic - men med dagens resultat har han et berettiget håb om en 5. plads.

 

Den skal tages på bekostning af Joao Almeida, som vi nu er blevet meget klogere på. Der har nemlig været én klar tendens i dette løb, nemlig at portugiseren er fløjet på bakkerne, men har lidt i de høje bjerge. Måske er det slet ikke så tilfældigt, at han er tidligere vinder af U23-Liege, for måske er han bare mere ardennerrytter end grand tour-mand, selvom det naturligvis er alt for tidligt at drage definitive konklusioner. Forsvare sig godt gjorde han i hvert fald, som i øvrigt hans heroisk kæmpende holdkammerat Fausto Masnada gjorde det.

 

På mange måder var det løjtnanternes etape. Hindley var bedre end Kelderman, Dennis så længe stærkere ud end Geoghegan Hart, og Bilbao overstrålede Hermann Pernsteiner, der dog atter fik bevist, at store bjergetaper i den tredje uge passer ham glimrende. På samme måde chokerede Patrick Konrad ved at være bedste Bora-mand på en etape, der slet ikke passede ham, men måske er det ikke så mærkeligt endda. Det er nemlig andet år i træk, at Rafal Majka kollapser på en kongeetape i den tredje uge, så måske man skal til at tale et mønster - præcis som det nu er et mønster, at Nibalis niveau har været så konstant faldende, at han næppe længere er bedre, end vi ser det nu.

 

Der bliver i hvert fald ingen gentagelse af 2016-udgavens mirakuløse comeback. Medmindre coronavirus lægger Sunweb og Ineos ned, er det lige nu et tremandsopgør med to favoritter og en outsider - og intet er afgjort endnu. Spørgsmålet er bare, om der skal være lidt normalitet i tingene, så trioens eneste kaptajn løber med titlen, eller om vi skal have den første chokerende løjtnantsejr siden Froomes choksejr - på efterbevilling efter Juan Jose Cobos diskvalifikation - i Vueltaen 2011. Svaret følger efter en højdramatisk og nervepirrende weekend.

INFO
Optakter
Nyheder
Giro d'Italia
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Uttrup Ludwig nævnt på liste med Armstrong og Sagan

Landevej

Video i artiklenStil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Landevej

Nyt nordjysk DCU Team i 2021

Landevej

Team Sunweb skifter navn i 2021

Landevej

Afstemning: Hele fem afstemninger om Årets Rytter

Landevej

Dan Martin: Jeg kan køre med de bedste

Landevej

Rod Ellingworth stopper hos Bahrain McLaren

Landevej

Hinault tror ikke på ny fransk sejr i Tour de France

Landevej

Eriksen forlænger med ColoQuick: Vil være norsk mester

Landevej

Kombinér cykeldrømme med skoleophold

Landevej

Q&A med Honoré - Stil dit spørgsmål til WorldTour-rytteren

Landevej

Medie: Kwiatkowski bliver på INEOS Grenadiers til 2023

Landevej

INEOS-colombianer: Det var et svært år

Landevej

Eksklusivt interviewBerling tror på U19-rytterne efter svær sæson: De har et utroligt højt niveau

Landevej

Sam Bennett: Man tror ikke at drømme går i opfyldelse

Landevej

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST
Tilbud i webshoppen: Se vores guide til julegaver og mange nedsatte varer

Udstyr og test

Nibali udelukker ikke et skifte til INEOS Grenadiers

Landevej

Konkurrence: Vind klinger og smøremiddel fra CSN

Motion

Junior og U23 World Cup-løb i cyklecross aflyses

Cross

Job: Shimano søger QC officer og Innersales Officer

Udstyr og test

Primoz Roglic kåret til vinder af Vélo d’Or

Landevej

Nyt belgisk WorldTour-hold skifter navnesponsor

Landevej

Boganmeldelse: Over alle bjerge

Motion

Hollandsk baneprofil vil øge sikkerheden i massespurter med nye regler

Landevej

Tidligere stortalent står uden kontrakt

Landevej

UAE-profil skifter til Qhubeka Assos

Landevej

4000 meter-holdet nomineret til stor pris

Bane

Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Motion

Quick Step-komet høster interesse fra flere WorldTour-hold

Landevej

Israel-holdejer erkender pres på Froome

Landevej

Ny rekord: 24 danskere på WorldTouren i 2021

Landevej

Ingen tilskuere til Flandern-klassikere i 2021

Landevej

Jakobsen-skader er blevet overdrevet ifølge holdlæge

Landevej

Nocentini får fire-årig dopingkarantæne

Landevej

Eksklusivt interviewVinjebos vilde skifte skete på få dage: Det er gået stærkt

Landevej

Transferlisten 2020-2021 - WorldTour

Landevej

Prades skifter til NIPPO DELKO

Landevej

Officielt: Vinjebo skifter til Qhubeka Assos

Landevej

Kovending: Tanfield på vej til WorldTouren alligevel

Landevej

Tilbud på vintertøj i webshoppen

Motion

Medie: Ny dansker på WorldTouren

Landevej

Verdensmester indikerer ny kontrakt med Team INEOS

Landevej

Stærk gruppe samlet: DCU har udtaget U23-landsholdet

Landevej

Oversigt: Sådan sluttede danskerne på UCI´s verdensrangliste

Landevej

Gense triumferne: Her er alle de danske WorldTour- og ProSeries-sejre

Landevej

Stor hæder på vej til amerikansk cykellegende

Landevej

Dansk investeringsbank lægger navn til belgisk klassiker

Landevej

Tidligere U23-verdensmester i enkeltstart færdig på Cofidis

Landevej

Drømmer stort: Guardini kæmper stadig for prof-kontrakt

Landevej

Colombiansk U23-mester skifter til EF Pro Cycling

Landevej

Astana og kvindeholdet skilles

Landevej

Eksklusivt interviewRiwal forhandler med mulig sponsor - Skelde stopper på holdet

Landevej

Aru afvist af Astana: Han passer ikke ind

Landevej

Video i artiklenRadio Tour, sæson 2, afsnit 31: Cykel-soigneur med Jesper Larsen

Video

Danske topryttere ønsker Anders Lund tillykke med nominering

Landevej

Caja Rural har holdet på plads

Landevej

Fuglsang som Grand Tour-kaptajn i 2021 også?

Landevej

UCI-hold sponsoreret af Andy Schleck håber på de store klassikere i 2021

Landevej

Styrter midt i jubel: Colombiansk rytter overbegejstret efter sejr

Landevej

EF Pro Cycling-rytter får flænge i skulderen efter styrt på MTB

Landevej

Afstemning: Hvilke transfers var de bedste og værste?

Landevej

Afstemning: Hvad var årets danske sejr og årets overraskelse?

Landevej

Produktnyt: Canyon Spectral 29 CF

Udstyr og test

Schweizer og canadier fuldender Israel Start-Up Nations hold for 2021

Landevej

Belgien har holdet klar til VM i e-cykling

E-cykling

Nicolai Brøchner forlænger sin kontrakt med ColoQuick

Landevej

Ny cykel på plads: NPV-Carl Ras skal køre på Argon 18

Landevej

Overblik: Disse profiler mangler kontrakt for 2021

Landevej

Demare ser sig selv i Tour de France 2021

Landevej

Alpecin-Fenix henter ung østriger

Landevej

BHS-PL Beton Bornholm henter endnu et stortalent

Landevej

Burgos BH siger farvel til brite og byder velkommen til 34-årig franskmand

Landevej

Aalborg Cykle Ring-rytter skifter til Mascot Workwear

Landevej

To år efter fødsel er Deignan tilbage på top-niveau

Landevej

Video i artiklenHar du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!

Udstyr og test

Benægter Aderlass-indblanding: Bahrain-manager forsvarer sig igen

Landevej

Sprinterveteran stopper karrieren efter 17 år i sporten

Landevej

Transferlisten 2020-2021 – ProTeams

Landevej

Disse løb var de bedste i 2020-sæsonen

Landevej

Dygert tilbage på cyklen efter voldsomt styrt

Landevej