Prøv vores nye app
Gilbert sejrer på vanvidsetape i Vueltaen
11. september 2019 16:19Foto: Unipublic / PhotoGomezSport
af Mathias Blohm

En etape, der på forhånd var ventet at skulle afgøres i en massespurt, blev langt mere dramatisk end som så, da den spanske sidevind drillede favoritterne så meget, at Nairo Quintana kunne kuppe sig tilbage på podiet. Philippe Gilbert vandt etapen, efter storfavoritten Sam Bennett åbnede sin spurt for tidligt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Godt nok stod Vueltaens længste etape i dag på programmet, men ingen kunne have forudse, hvilket drama den ville byde på.

 

Straks fra start var der splittelse i feltet, hvor en gruppe på  43 ryttere fik revet sig løs, og her sad Nairo Quintana som en af bare to top-10-ryttere.

 

Sidevinden i det spanske skabte rent ud sagt kaos, og på en etape, hvor det var ganske svært at holde overblikket, skulle der trods alt stadig sprintes om sejren efter 220 kilometer.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Her åbnede storfavoritten Sam Bennett sin sprint for tidligt, og det gjorde, at Philippe Gilbert kunne komme op. Herefter var motoren slukket hos irske Bennett, og så kunne Gilbert tage sin anden etapesejr i Vueltaen i år.

 

Efter 5.29 kom favoritgruppen til mål, og dermed hopper Nairo Quintana hele fire placeringer frem i klassementet, hvor han nu har overtaget holdkammeraten, Alejandro Valverdes, andenplads.

 

Etapereferat:

Efter løbets anden hviledag ventede 17. etape i Vuelta a España i dag, men hvis folk havde troet, at det ville blive en typisk sprinteretape, måtte de hurtigt tro om.

Annonce

 

De 158 tilbageværende ryttere havde naturligvis luret, at der ventede 135 km med kraftig sidevind efterfulgt af 85 km med direkte og stærk medvind.

 

Derfor var det et rystende nervøst felt, der startede etapen, og efter at en CCC-rytter havde angrebet fra kilometer 0, splittedes feltet allerede med det samme. Efter bare tre kilometer kom ikke færre end 43 mand afsted i en stærk gruppe, der bestod af følgende ryttere:

 

Rojas, Erviti, Oliveira, Quintana (Movistar), Latour, Dillier, Jaurégui, Venturini (AG2R La Mondiale), G. Izagirre , Sanchez (Astana), Haussler, Teuns (Bahrain Merida), S. Bennett (Bora-Hansgrohe), Koch, Van Hooydonck (CCC Team), Gilbert, Capecchi, Cavagna, Declercq, Knox, Jakobsen, Stybar (Deceuninck-Quick Step), Craddock, Docker, Martinez (EF), Van der Sande, De Gendt (Lotto Soudal), Chaves, Bewley, Howson, Smith (Mitchelton-Scott), Boasson Hagen, King, Tiller, Venter (Dimension Data), Poels, Geoghegan Hart, Stannard, Doull (Ineos), Powless (Jumbo), Kelderman, Arndt, Pedersen, Power, Walscheid (Team Sunweb), Degenkolb, Kirsch (Trek), Marcato, Molano, Troia (UAE), Bol (Burgos BH), Serrano (Caja Rural) og Bagües (Euskadi).

 

Gruppen havde efter seks kilometer et forspring på 15 sekunder, og da feltet kortvarigt tøvede, voksede det til et minut. Det fik hurtigt Powless til at falde tilbage til feltet og resten af Jumbo-Visma, mens De Gendt ganske enkelt eksploderede og blev sat. Samtidig fortsatte afstanden med at vokse stille og roligt, så den efter 30 kilometer var to minutter.

 

Forspringet udbygges

Med Quintana, Kelderman og Knox som alle var i top-11 med i udbruddet, var det ikke mærkeligt, at UAE og Jumbo-Visma stod for jagten på særligt den lille colombianer. Da afstanden efter en time med en gennemsnitsfart på vilde 50,4 kilometer i timen var nået op på tre minutter, indså Astana, at også de måtte forsvare Lopez’ placering i klassementet, og de gav derfor en hånd med. Bora kom også frem for at beskytte Rafal Majkas femteplads, men det forhindrede ikke afstanden i at nå fire minutter.

 

Efter 75 kilometer splittedes den store frontgruppe i den kraftige sidevind. Latour, Jauregui, Venturini, Van Hooydonck, Haussler, Martinez, King, Bol, Serrano og Bagues blev sat af, og kort efter slap også Van der Sande, Kirsch og Troia. Også feltet knækkede i to grupper, men det forhindrede ikke afstanden i at vokse til 4.35 efter 87 kilometer.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye

 

Udskilningen fortsatte efter to timer med en gennemsnitsfart på nu ”kun” 47,6 kilometer i timen. Denne gang var det Tiller og Howson, der blev sat, og senere slap også Chaves. Feltet knækkede også nok engang, så blot 30 ryttere var tilbage i Roglic-gruppen, der nu var 4.40 bag de forreste. Kort efter vandt Bennett den indlagte spurt foran Kelderman og Doull, inden feltet passerede 5.02 efter - nu med Quintana på løbets virtuelle andenplads.

 

Efter spurten faldt Marcato tilbage for at hjælpe Tadej Pogacar, mens Docker og Venter var de næste, der måtte slippe. Tilbage var nu bare 30 mand, der fortsatte med at trække fra, så afstanden nåede helt op på seks minutter.

 

Forspringet skrumper

Efter 160 af etapens 220 kilometer begyndte forspringet for første gang at falde en smule, så det lød på 5.20. Der var selvsagt træthed at spore både i frontgruppen og favoritgruppen på dette tidspunkt, og mens Casper Pedersen tog den ene lange føring efter den anden forrest, lod Izagirre sig falde tilbage til López, og både UE og Jumbo kaldte ligeledes ryttere tilbage. 

 

I frontgruppen lignede Fabio Jakobsen umiddelbart den eneste, der ville kunne byde Sam Bennett op til dans i finalen, specielt fordi han sad med hele seks holdkammerater, men med 48 kilometer igen blev spekulationerne ligegyldige, for her kostede etapens vanvittige tempo hos den hollandske mester, der måtte slippe frontgruppen.

Annonce

 

I feltet gik Astana frem med både Jakob Fuglsang og Dario Cataldo, men inden længe kom Movistar på lidt besynderlig vis frem med både Marc Soler, Antonio Pedrero og Alejandro Valverde.

 

I første omgang lignede det interne stridigheder på Movistar, som umiddelbart ikke havde nogen interesse i at hente frontgruppen, hvor deres egen Nairo Quintana var ved at køre sig i en drømmeposition, men på bakkerne var det tydeligt, at forceringen kostede hos de andre holds hjælperyttere, og pludselig sad Primoz Roglic uden hjælperyttere.

 

Roglic får hjælp

Luis Leon Sanchez blev også kaldt tilbage til favoritgruppen, som med 40 kilometer tilbage var blevet reduceret til bare 15 mand. Movistar havde fået isoleret Roglic, som dog fik hjælp fra en ganske uventet kant. Astana sad stadig med Fuglsang, Cataldo og Izagirre, mens Sanchez også var kommet tilbage, og da Movistar stoppede igen, tog Astana over.

 

Forspringet var med 28 kilometer tilbage reduceret til 4.30, men med specielt Casper Pedersen og Movistars folk i front, begyndte udbruddet igen at udbygge en smule, så den med otte kilometer tilbage af etapen igen rundede fem minutter, hvilket bragte Quintana op på den virtuelle andenplads.

 

Finalen

De sidste mange kilometer var med vinden i ryggen, og i et helt vanvittigt tempo, der sprængte alle tisforudsigelser i stumper og stykker, nærmede den forreste gruppe sig mål.

Annonce

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

Her angreb Zdenek Stybar med cirka to kilometer til mål, og tjekken fik et ganske pænt hul. På de snørklede gader i Guadalajara var det svært at få et overblik over situationen, men under kilometerporten var Stybar stadig forrest.

 

Ind på opløbsstrækningen kom Stybar først, men allerede med 600 meter igen åbnede Sam Bennett, og da han rundede Stybar med 500 meter igen, var det kun Philippe Gilbert der kunne følge ham.

 

Allerede 200 meter senere måtte Bennett dog indse, at han havde åbnet spurten for tidligt, og da Philippe Gilbert satte kontrahugget ind, kunne den irske mester intet stille op, hvorfor Gilbert i lige så suveræn stil som på 12. Etape kunne køre alene over stregen.

 

Favoritterne taber stort

Fem minutter og 29 sekunder senere sprintede Miguel Ángel López sig til etapens 28. plads, og lige i hans hjul sad både Valverde, Roglic, Pogacar og Majka.

 

Dermed er Nairo Quintana den helt store vinder i klassementet, og den lille colombianer hopper således fra sjettepladsen og op på andenpladsen.

Annonce

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle

Annonce

Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Annonce

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
VIS FLERE

Annonce