Prøv vores nye app
Formolo snupper smuk sejr efter langt udbrud
14. august 2020 16:27Foto: A.S.O./ Alex Broadway
af Mathias Blohm

Det var med syre til langt op over ørerne, da den italienske mester, Davide Formolo, fredag kunne snuppe etapesejren på tredje etape i Critérium du Dauphiné. Formolo var eneste overlevende fra morgenudbruddet, og det lykkedes ham altså lige akkurat at holde hele vejen til mål.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

På det ikoniske Col de La Madeline grundlagde Davide Formolo sin blot fjerde professionelle sejr.

 

Italieneren har det seneste års tid været iklædt tricolore-trikoten, der symboliserer, at han er italiensk mester, og i dag kunne han så tage sin første sejr iført støvlelandets mestertrøje.

 

Efter en uhørt hurtig start på etapen, kom dagens udbrud afsted efter 30 kilometers kørsel. Både Søren Kragh Andersen og Christopher Juul-Jensen var kommet med, men allerede på dagens første kategoriserede stigning, måtte de sammen med udbruddets øvrige seks ryttere se sig distanceret af den 27-årige italiener.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Det var dog ikke nogen stor skam, da stigningen var uden for kategori og bar navnet Col de La Madeleine.

 

Den italienske mester var ikke for alvor en trussel mod Jumbo-Vismas førertrøje, og selvom hollænderne tog kontrol i feltet, ville hverken de eller nogen af de andre hold for alvor jagte Formolo, der slutteligt kunne køre over dagens målstreg med lidt over et halvt minut til dagens nummer to - løbets førende rytter Primoz Roglic.

 

Etapereferat:

Det voldsomme uvejr der ramte gårsdagens målområde, da flere ryttere stadig var på den afsluttende stigning, så ud til at have haft en effekt på temperaturen i og omkring Grenoble. I hvert fald målte temperaturen tålelige 24 grader, da rytterne lidt efter middag tog starten på tredje etape af Critérium du Dauphiné i Grenoble-forstaden Corenc.

Annonce

 

Tony Martin og Jérôme Cousin fik begge lov at starte dagens etape, selvom de begge var kommet i mål efter tidsgrænsen. Løbskommissæren havde med den voldsomme haglbyge in mente forbarmet sig over de to ryttere, der derfor begge kunne starte. Det kunne Juan Pedro López (Trek) og Dan Martin (Israel) til gengæld ikke, men for begge ryttere var det af egen fri vilje, da begge havde slået sig i to forskellige styrt på gårsdagens etape.

 

Dermed var der 154 ryttere på startstregen, og knapt var de kommet i gang, før Rémi Cavagna (Deceuninck) angreg sammen med Xandro Meurisse (Circus Wanty-Gobert), men de blev hurtigt hentet igen. Det tog dog ikke modet fra Cavagna, som straks forsøgte igen. Franskmanden fik et lille hul over små ti kilometer, inde også hans andet forsøg blev trevlet op.

 

 

Hvis man så troede, at franskmanden var færdig, tog man fejl, for også en tredje og fjerde gang forsøgte Cavagna, og atter var det skønne spildte kræfter, og efter 24 kilometers kørsel var der samling på feltet, hvor Quentin Pacher (B&B Hotels) slap trådet og lod sig udgå.

 

Efter 30 meget intense og tempofyldte kilometer ramte det samlede felt en ikke-kategoriseret stigning, og mens den skabte splittelse i feltet, fik ni mand - UDEN Rémi Cavagna lov at stikke afsted.

 

Søren Kragh Andersen (Sunweb) og Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott) var begge blandt de heldige, ligesom Daniel Oss (Bora), Bob Jungels (Deceuninck), Pierre Latour (AG2R), Davide Formolo (UAE), Jasha Sütterlin (Sunweb), Guy Niv (Israel) og Maxime Chevalier (B&B Hotels) var det.

 

Læs også
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok

 

 

De ni mand havde fået et forspring på blot 20 sekunder, da Søren Kragh snuppede ti point i dagens eneste indlagte spurt efter 43 kilometer. Kort efter var forspringet dog øget til lidt over et minut, da udbruddet efter en times kørsel havde tilbagelagt 50,3 kilometer.

 

Mens Jumbo-Visma som ventet tog kontrol i feltet, faldt farten forståeligt nok, og med 20 kilometer til dagens første egentlige stigning - Col de La Madeleine - havde udbruddet hele tre minutter ned til feltet.

 

Col de La Madeleine

Da udbruddet med 71 kilometer igen ramte de legendariske bjerg, havde de fået et forspring på fire minutter, men der gik ikke længe, før Sütterlin, Niv og Oss måtte slippe, mens også Chris Juul-Jensen kort efter måtte slippe.

Annonce

 

Herefter stak Davide Formolo og Pierre Latour fra de øvrige i udbruddet, men duoen holdt blot sammen i et par minutter, inden Formolo kørte fra Latour. Bag dem sad Søren Kragh og Bob Jungels sammen små to minutter efter den italienske mester i front.

 

 

I feltet var en udskilning begyndt, og selvom der hverken var angreb eller reel forcering, fik feltet hurtigt hentet først Guy Niv og siden også Chris Juul og Daniel Oss. Maxime Chavalier sad som femte mand, og den unge franskmand kæmpede heroisk for at klare den over Madeleine.

 

Bagerst i feltet var Chris Froome nede ved Ineos-bilen for at hente drikkedunke, og selvom feltets tunge drenge måtte slippe, øgede Formolo i front, så han på toppen af Madeleine havde næsten seks minutter ned til feltet. Bag Formolo sad Latour cirka et minut efter, og bag ham havde Bob Jungels sat Søren Krag, mens unge Chevalier klarede den over stigningen kort inden feltet.

 

Nedkørsel og dalstykket

Straks da feltet rundede toppen, satte Wout van Aert sig frem for Jumbo-Visma, og selvom han hurtigt fik reduceret hullet til Formolo med et minut, var der på resten af nedkørslen stort set status quo med fem minutter op.

Annonce

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps

 

Maxime Chevalier, der havde kæmpet så flot, måtte se sig hentet på den sidste del af nedkørslen, mens Søren Kragh atter fik kontakt Jungels. De to forfølgere havde tre minutter op til Formolo, og bag dem kom feltet to minutter senere, med et buldrende Jumbo-Visma-tog i spidsen.

 

 

Med 18 kilometer til mål fik Kragh-Jungels-duoen hentet Pierre Latour, men den nye trio kom tættere på feltet end på på Formolo, hvis forspring til feltet lød på fire minutter, da han kørte ind på den afsluttende stigning.

 

Finalestigningen

Med 13 kilometer til mål måtte Søren Kragh se sig hentet af feltet, mens Julian Alaphilippe nærmest øjeblikkeligt blev sat af feltet. Også den luxembourgske mester, Bob Jungels, blev hentet af det felt, som stadig blev ført an af Wout van Aert i den grønne pointtrøje.

 

Tv-kameraerne fokuserede en hel del på Chris Froome, der bagerst i feltet så presset ud. Presset begyndte Formolo også at se ud forrest, hvor han pludselig var begyndt at træde lidt firkantet. Bag ham var Pierre Latour den eneste, der endnu ikke var hentet af feltet, men det var en stakket frist.

Annonce

 

Forrest i feltet var det som om, at Wout van Aert havde glemt, at han ikke var bjergrytter, og hans monsterføring havde på dette tidspunkt varet i godt 40 kilometer. Det lignede dog mere en kontrolleren end et egentlig forsøg på at hente Formolo, som med ti kilometer til toppen stadig havde godt tre minutter.

 

 

Herefter overlod Van Aert endelig føringsarbejdet til Tom Dumoulin, som kunne køre de 40 ryttere, der formede favoritfeltet, ind på de sidste ti kilometer. Det var som om, at ti-kilometer-mærket signalerede fyraften for både Michal Kwiatkowski og Sergio Higuita, der begge slap feltet.

 

Angreb og finale

Med hjælp fra Steven Kruijswijk fik Dumoulin barberet yderligere et minut af Formolos forspring, og italienerens forspring blev yderligere reduceret, da tyske Lennard Kämna (Bora) angreb med fem kilometer igen. Bagerst i feltet kostede angrebet øjeblikket for Kämnas holdkammerat Gregor Mühlberger, mens også Adam Yates måtte slippe.

 

Læs også
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op

 

Med fire kilometer igen kunne Formolo køre ind på en kort men tiltrængt nedkørsel, men med tre kilometer til mål lød forspringet på bare 1.20. Kämnas angreb blev der ikke for alvor svaret på hos Jumbo-Visma, men farten i feltet var ikke desto mindre så høj, at kun 20 ryttere stadig sad med.

Annonce

 

 

Det var svært andet end at have sympati for den nu stærkt lidende Davide Formolo, der kørte ind på etapens sidste to kilometer med et forspring på bare 1.13. På mellemhånd var Kämna så småt hentet igen, mens gårsdagens helt store åbenbaring - amerikanske Sepp Kuss - overtog føringen for holdkaptajnen Roglic.

 

Under den røde flamme havde den italienske mester stadig næsten et minut, og selvom han tydeligvis havde syre til helt op over øjnene, var forspringet stadig stort nok til, at han kunne holde vejen.

 

Mens Formolo kørte over stregen som etapevinder, angreb Daniel Martinez (EF) i favoritfeltet. Colombianeren fik dog ikke et hul, og i stedet var det - som vanligt - Primoz Roglic der åbnede fra spids. Ganske som de seneste mange gange, var der ingen, der kunne følge løbets førende rytter, som kørte over stregen som dagens nummer to.

INFO
Criterium du Dauphine
Nyheder Profil Resultater
Søren Kragh Andersen
Nyheder Profil Resultater Statistik
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Følg den store kongeetape i Tour of the Alps
Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler

Annonce

Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende

Annonce

Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker

Annonce

Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
VIS FLERE

Annonce