Prøv vores nye app
Feltet Femme: Nu kommer cross-stjernerne på WorldTouren
22. februar 2023 07:46Foto: A.S.O. / Fabien Boukla
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet Femme er tilbage til den nye sæson 2023. I denne artikelserie sætter vores skribent Benjamin Blirup Cilleborg lys på de største ryttere på hvert af de 15 WorldTour-hold. Fenix-Deceuninck er det nye hold i selskabet, som med sine mange cross-profiler skal gøre deres indtog på landevejen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Du finder her en oversigt over de tidligere afsnit.

 

Holdranglisten i 2022: Nr. 15 (nr. 21 i 2021)

Sejre i 2022: 6

Bedste ryttere på ranglisten i 2022, som fortsat er på holdet: Yara Kastelijn (47.), Julie Van de Velde (62.) & Julie De Wilde (92.)

 

Tilgange:

Greta Marturano

Maria Martins

Evy Kuijpers

Sophie Wright

Petra Stiasny

Cecilia Van Zuthem

Carina Schrempf

 

Afgange:

Justine Ghekiere

Laura Süsemilch

Imogen Cotter

Manon Bakker

Kiona Crabbe

Marion Norbert

Aniek Van Alphen

Anna Kay

Karen Verhestraeten

Ronja Eibl

 

20 år og i kanonfart

Da Ciclismo Mundial startede i 2020, var det blot et cykelcross-hold, der ville give sine ryttere mulighed for at køre landevejsløb, mens de ventede på den næste vinter. Tre år senere har Fenix-Deceuninck fået en eftertragtet WorldTour-licens, og de kommer næppe til at være det tynde øl.

 

På landevejen har de ikke en altoverskyggende stjerne, men Julie De Wilde kunne godt gå hen at blive det. Som førsteårsjunior spurtede belgieren sig til sølv til VM i Yorkshire i 2019. Fokus var dog mest på cross i de år, men både i 2019 og 2020 tog De Wilde en etapesejr i Nations Cup-løbet Watersley Challenge. I 2021 blev den nu 20-årige professionel, og her kørte hun sig i top 10 til de belgiske mesterskaber og var med fremme i det tjekkiske etapeløb Tour de Feminin.

 

Tingene tog fart i 2022, idet De Wilde allerede i sin anden professionelle sæson har vist sig frem ved flere lejligheder. I starten af sæsonen spurtede hun en top 10 hjem i GP Oetingen, og få uger senere blev hun så nummer to i spurten i Dwars door Vlaanderen. Belgieren startede ellers med at gå i udbrud, men da det blev samlet, kørte hun alligevel med om sejren mod de friske sprintere og blev kun overgåt af Chiara Consonni.

 

Foto: A.S.O. / Thomas Maheux​.

 

Læs også
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder

 

Scheldeprijs bød på endnu en top 10-spurt. Det samme gjorde 2. etape af Tour de France, hvor De Wilde som feltets yngste rytter kun blev slået af Lorena Wiebes i forfølgernes spurt. Det var altså blandt andre Lotte Kopecky, der måtte se sig forbigået. I GP Yvonne Reynders var hun i et lovende udbrud, inden løbet blev afblæst som følge af et enormt skybrud. De Wilde kunne tage revanche i Konvert Kortrijk Koerse, hvor hun lavede hul til konkurrenterne i det sprintervenlige løb. To dage senere spurtede hun med om sejren i MerXem Classic.

 

Den samlede 10. plads i Simac Ladies Tour var blandt andet grundet De Wildes fjerdeplads på enkeltstarten, som ikke var mange sekunder fra sejren på den 17 kilometer lange rute. Med en bronzemedalje i de belgiske mesterskaber i disciplinen fra året før kan det være godt være en disciplin, den 20-årige kommer til at beherske. Det var dog spurtevnerne, der gav hende femtepladsen i GP Fourmies.

 

I GP Wallonie bekræftede De Wilde, at voldsomt uvejr preller af på hende. Hun kørte væk med en selektiv gruppe på en stigning, og da holdkammeraten skred ud i det sidste sving på citadellet i Namur, gjorde De Wilde tingene færdigt på det stigende opløb. Det er altsammen lovende takter for den 20-årig, der nu går ind i sin tredje sæson.

 

De er lærenemme, og de kan klatre

Den tidligere europæiske mester i cyklecross Yara Kastelijn har i tidligere sæsoner kørt ganske få landevejsløb, hvor hun dog har kørt flere resultater hjem i de kuperede løb. I 2020 viste hun sig frem i Tour de l’Ardeche på flere etaper og kørte hjem med en holdkammerat i endagsløbet Trophée des Grimpeuses. Året efter blev hollænderen toer på Geraardsbergen-etapen i Lotto Belgium Tour, kun slået af Lotte Kopecky.

Annonce

 

Sidste år var den 25-årige i top 10 i Flèche Wallonne på trods af at have været animerende i morgenudbruddet. Også på sidste etape af Tour de France var hun med i morgenudbruddet. På 3. etape i Skandinavien blev Kastelijn otter på målbakken, mens hun kørte med om sejren i en selektiv gruppe på 1. etape af Tour de la Semois og blev syver dagen efter.

 

Kastelijn var sågar med i gruppen med De Wilde i GP Wallonie. Det var hollænderen, der åbnede ballet på opstigningen mod citadellet, hvor hun angreb to gange efter også at have angrebet få kilometer før kilometerporten. Hun formåede stadig at fuldende holdets podie, da hun blev treer. 

 

Holdet gik under navnet Plantur-Pura i 2022. Foto: A.S.O. / Thomas Maheux.

 

I Giro dell’Emilia var Kastelijn overmatchet på den stejle San Luca-stigning, men undervejs var hun i stand til at køre tilbage til fronttrioen, der duellerede om sejren og blev selv femmer. I Romandiet Rundt spurtede hun med om sejren på den kuperede 1. etape, og på kongeetapen kørte hun i top 10 og sikrede sig syvendepladsen samlet.

 

Det var særligt på kongeetapen, at Petra Stiasny understregede sit talent. Den 21-årige kørte sin anden professionelle sæson, hvor den første bød på få løb og mange ‘Did Not Finish’. Det gjorde de første klassikere også i sidste sæson, men undervejs var schweizeren i offensiven tidligt i Liège. Det samme var hun på 2. etape af Baskerlandet og viste lovende takter i det hårde terræn.

 

Det var dog stadig en overraskelse for de fleste, da Stiasny blev femmer på kongeetapen af Romandiet. Her forsøgte hun tidligt at gå i angreb, men måtte opgive. På det 17 kilometer lange finalebjerg sad hun stadig med, da Ashleigh Moolman-Pasio splittede gruppen ad. Kun Liane Lippert og Annemiek van Vleuten formåede også det. Også det første af Van Vleutens angreb holdt Stiasny sig til, inden hun med 3,5 kilometer igen måtte slippe og slutte etapen lige efter Lippert.

 

Klatrebenene fejler altså slet ikke noget for den 21-årige schweizer, der generelt er ganske uprøvet i det professionelle felt.

 

Flere uslebne diamanter

Cecilie Uttrups duel med Liane Lippert på kongeetapen af Tour of Scandinavia bør stå klart for danskerne, men der er næppe nogen, der erindrer, at Julie Van de Velde blev nummer tre den dag. Præstationen sikrede en samlet sjetteplads, blot tre sekunder fra fjerdepladsen. På Cauberg-etapen i Simac Ladies Tour var den 29-årige med i et tidligt udbrud, mens hun spurtede sig i top 10 i Binche-Chimay-Binche. Det var vel at mærke også efter et tidligt udbrud, som hun splittede ad, inden de blev opslugt af feltet. Udbruddene gav ikke pote i Thüringen Rundfahrt eller til VM, men Van De Velde kan blive en farlig underdog i 2023 i lignende scenarier.

 

Van de Velde (tv) i tiden hos Jumbo-Visma. Foto: A.S.O. / Gautier Demouveaux.

 

Marthe Truyen kørte sin første fulde landevejssæson sidste år, og det gav pote i adskillige mindre endagsløb. Hun var hurtig i feltets spurt om sekundære placeringer i Leiedal Koerse og Veenendaal Classic,  og i Omloop der Kempen blev hun firer. Efter endnu en top 10 i Dwars door de Westhoek var belgieren tæt på at vinde GP Mazda Schelkens i spurten. Den 23-årige var den eneste til at nærme Chiara Consonni i Flanders Diamond Tour, mens hun var med i det afgørende udbrud i Ekeren-Deurne, hvor hun også blev toer. Krydret med top 10 på to etaper i Baloise Ladies Tour samt i GP Beerens kunne Truyen godt tyde på at blive en af holdets sprintere.

 

Endelig kan Greta Marturano vise sig at være en usleben diamant.I Tour des Pyrénées var hun blandt de stærkeste i bjergene og blev samlet nummer fire. Hun sad i de afgørende udbrud i GP Chambery, GP Liberazione, Memorial Monica Bandini samt på sidste etape af Bretagne Tour, hvor hun blev treer. Italieneren havde et lovende angreb på den foregående etape, og det samme havde hun på sidste etape af Festival Elsy Jacobs. Derudover var hun i offensiven i Thüringen.

 

Generelt er der adskillige uslebne diamanter på Fenix-Deceuninck, som skal forvalte de mange off road-talenter. Det hele tages til et nyt niveau i år på WorldTouren, hvor holdet i det nye selskab godt kan blive overmatchet - men de kan i den grad også komme til at overraske.

INFO
Feltet Femme
Nyheder
Plantur-Pura
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog

Annonce

Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre

Annonce

Landevej
Minut for minut: Sådan gjorde hollandsk banerytter tirsdagen til en mindeværdig dag for Cancellara
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak

Annonce

Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt

Annonce

Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det

Annonce

Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund hjælpe Jakobsen til sin første sejr i år
Landevej
Topplacering giver dansk avancement på sidstedagen
Landevej
Video i artiklenFabio Jakobsen overlegen i Tyrkiet
Landevej
Optakt: Liege-Bastogne-Liege
Landevej
Optakt: Giro della Romagna
Landevej
Fléche Wallonne-vinder håber at kunne holde fast i momentum i Liége
Landevej
Van der Poel skal køre Liége-Bastogne-Liége på ny cykel
Landevej
Optakt: 1. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Van Gils kom på podiet i Fléche Wallonne, og nu vil han gentage succesen i Liége
Landevej
Quick-Step-profil: Kan jeg redde vores forår?
Landevej
Her er startlisten til Liège-Bastogne-Liège 2024
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
EF-profil tror på podiet, men 'Pogacar er i en liga for sig'
Landevej
Pogacar er glad for, at han sprang stort forberedelsesløb over
Landevej
Alaphilippe: Min moral blev knust

Lørdag den 20. april 2024

Landevej
21-årig hollænder vinder i hjemmebaneløb
Landevej
Benoot: Vi var virkelig overraskede over det
Landevej
Bora-stjerne afslører stort mål: Det bliver episk
Landevej
Van der Poel vurderer sine chancer mod Pogacar
VIS FLERE

Annonce