Feltet Femme: Nu kommer cross-stjernerne på WorldTouren
22. februar 2023 07:46Foto: A.S.O. / Fabien Boukla
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet Femme er tilbage til den nye sæson 2023. I denne artikelserie sætter vores skribent Benjamin Blirup Cilleborg lys på de største ryttere på hvert af de 15 WorldTour-hold. Fenix-Deceuninck er det nye hold i selskabet, som med sine mange cross-profiler skal gøre deres indtog på landevejen.

Annonce

Du finder her en oversigt over de tidligere afsnit.

 

Holdranglisten i 2022: Nr. 15 (nr. 21 i 2021)

Sejre i 2022: 6

Bedste ryttere på ranglisten i 2022, som fortsat er på holdet: Yara Kastelijn (47.), Julie Van de Velde (62.) & Julie De Wilde (92.)

 

Tilgange:

Greta Marturano

Maria Martins

Evy Kuijpers

Sophie Wright

Petra Stiasny

Cecilia Van Zuthem

Carina Schrempf

 

Afgange:

Justine Ghekiere

Laura Süsemilch

Imogen Cotter

Manon Bakker

Kiona Crabbe

Marion Norbert

Aniek Van Alphen

Anna Kay

Karen Verhestraeten

Ronja Eibl

 

20 år og i kanonfart

Da Ciclismo Mundial startede i 2020, var det blot et cykelcross-hold, der ville give sine ryttere mulighed for at køre landevejsløb, mens de ventede på den næste vinter. Tre år senere har Fenix-Deceuninck fået en eftertragtet WorldTour-licens, og de kommer næppe til at være det tynde øl.

 

På landevejen har de ikke en altoverskyggende stjerne, men Julie De Wilde kunne godt gå hen at blive det. Som førsteårsjunior spurtede belgieren sig til sølv til VM i Yorkshire i 2019. Fokus var dog mest på cross i de år, men både i 2019 og 2020 tog De Wilde en etapesejr i Nations Cup-løbet Watersley Challenge. I 2021 blev den nu 20-årige professionel, og her kørte hun sig i top 10 til de belgiske mesterskaber og var med fremme i det tjekkiske etapeløb Tour de Feminin.

 

Tingene tog fart i 2022, idet De Wilde allerede i sin anden professionelle sæson har vist sig frem ved flere lejligheder. I starten af sæsonen spurtede hun en top 10 hjem i GP Oetingen, og få uger senere blev hun så nummer to i spurten i Dwars door Vlaanderen. Belgieren startede ellers med at gå i udbrud, men da det blev samlet, kørte hun alligevel med om sejren mod de friske sprintere og blev kun overgåt af Chiara Consonni.

 

Foto: A.S.O. / Thomas Maheux​.

Tæt sprint i kvindernes Dwars door Vlaanderen: Se finalen her

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Scheldeprijs bød på endnu en top 10-spurt. Det samme gjorde 2. etape af Tour de France, hvor De Wilde som feltets yngste rytter kun blev slået af Lorena Wiebes i forfølgernes spurt. Det var altså blandt andre Lotte Kopecky, der måtte se sig forbigået. I GP Yvonne Reynders var hun i et lovende udbrud, inden løbet blev afblæst som følge af et enormt skybrud. De Wilde kunne tage revanche i Konvert Kortrijk Koerse, hvor hun lavede hul til konkurrenterne i det sprintervenlige løb. To dage senere spurtede hun med om sejren i MerXem Classic.

 

Den samlede 10. plads i Simac Ladies Tour var blandt andet grundet De Wildes fjerdeplads på enkeltstarten, som ikke var mange sekunder fra sejren på den 17 kilometer lange rute. Med en bronzemedalje i de belgiske mesterskaber i disciplinen fra året før kan det være godt være en disciplin, den 20-årige kommer til at beherske. Det var dog spurtevnerne, der gav hende femtepladsen i GP Fourmies.

 

I GP Wallonie bekræftede De Wilde, at voldsomt uvejr preller af på hende. Hun kørte væk med en selektiv gruppe på en stigning, og da holdkammeraten skred ud i det sidste sving på citadellet i Namur, gjorde De Wilde tingene færdigt på det stigende opløb. Det er altsammen lovende takter for den 20-årig, der nu går ind i sin tredje sæson.

 

De er lærenemme, og de kan klatre

Den tidligere europæiske mester i cyklecross Yara Kastelijn har i tidligere sæsoner kørt ganske få landevejsløb, hvor hun dog har kørt flere resultater hjem i de kuperede løb. I 2020 viste hun sig frem i Tour de l’Ardeche på flere etaper og kørte hjem med en holdkammerat i endagsløbet Trophée des Grimpeuses. Året efter blev hollænderen toer på Geraardsbergen-etapen i Lotto Belgium Tour, kun slået af Lotte Kopecky.

Annonce

 

Sidste år var den 25-årige i top 10 i Flèche Wallonne på trods af at have været animerende i morgenudbruddet. Også på sidste etape af Tour de France var hun med i morgenudbruddet. På 3. etape i Skandinavien blev Kastelijn otter på målbakken, mens hun kørte med om sejren i en selektiv gruppe på 1. etape af Tour de la Semois og blev syver dagen efter.

 

Kastelijn var sågar med i gruppen med De Wilde i GP Wallonie. Det var hollænderen, der åbnede ballet på opstigningen mod citadellet, hvor hun angreb to gange efter også at have angrebet få kilometer før kilometerporten. Hun formåede stadig at fuldende holdets podie, da hun blev treer. 

 

Holdet gik under navnet Plantur-Pura i 2022. Foto: A.S.O. / Thomas Maheux.

 

I Giro dell’Emilia var Kastelijn overmatchet på den stejle San Luca-stigning, men undervejs var hun i stand til at køre tilbage til fronttrioen, der duellerede om sejren og blev selv femmer. I Romandiet Rundt spurtede hun med om sejren på den kuperede 1. etape, og på kongeetapen kørte hun i top 10 og sikrede sig syvendepladsen samlet.

 

Det var særligt på kongeetapen, at Petra Stiasny understregede sit talent. Den 21-årige kørte sin anden professionelle sæson, hvor den første bød på få løb og mange ‘Did Not Finish’. Det gjorde de første klassikere også i sidste sæson, men undervejs var schweizeren i offensiven tidligt i Liège. Det samme var hun på 2. etape af Baskerlandet og viste lovende takter i det hårde terræn.

 

Det var dog stadig en overraskelse for de fleste, da Stiasny blev femmer på kongeetapen af Romandiet. Her forsøgte hun tidligt at gå i angreb, men måtte opgive. På det 17 kilometer lange finalebjerg sad hun stadig med, da Ashleigh Moolman-Pasio splittede gruppen ad. Kun Liane Lippert og Annemiek van Vleuten formåede også det. Også det første af Van Vleutens angreb holdt Stiasny sig til, inden hun med 3,5 kilometer igen måtte slippe og slutte etapen lige efter Lippert.

 

Klatrebenene fejler altså slet ikke noget for den 21-årige schweizer, der generelt er ganske uprøvet i det professionelle felt.

 

Flere uslebne diamanter

Cecilie Uttrups duel med Liane Lippert på kongeetapen af Tour of Scandinavia bør stå klart for danskerne, men der er næppe nogen, der erindrer, at Julie Van de Velde blev nummer tre den dag. Præstationen sikrede en samlet sjetteplads, blot tre sekunder fra fjerdepladsen. På Cauberg-etapen i Simac Ladies Tour var den 29-årige med i et tidligt udbrud, mens hun spurtede sig i top 10 i Binche-Chimay-Binche. Det var vel at mærke også efter et tidligt udbrud, som hun splittede ad, inden de blev opslugt af feltet. Udbruddene gav ikke pote i Thüringen Rundfahrt eller til VM, men Van De Velde kan blive en farlig underdog i 2023 i lignende scenarier.

 

Van de Velde (tv) i tiden hos Jumbo-Visma. Foto: A.S.O. / Gautier Demouveaux.

 

Marthe Truyen kørte sin første fulde landevejssæson sidste år, og det gav pote i adskillige mindre endagsløb. Hun var hurtig i feltets spurt om sekundære placeringer i Leiedal Koerse og Veenendaal Classic,  og i Omloop der Kempen blev hun firer. Efter endnu en top 10 i Dwars door de Westhoek var belgieren tæt på at vinde GP Mazda Schelkens i spurten. Den 23-årige var den eneste til at nærme Chiara Consonni i Flanders Diamond Tour, mens hun var med i det afgørende udbrud i Ekeren-Deurne, hvor hun også blev toer. Krydret med top 10 på to etaper i Baloise Ladies Tour samt i GP Beerens kunne Truyen godt tyde på at blive en af holdets sprintere.

 

Endelig kan Greta Marturano vise sig at være en usleben diamant.I Tour des Pyrénées var hun blandt de stærkeste i bjergene og blev samlet nummer fire. Hun sad i de afgørende udbrud i GP Chambery, GP Liberazione, Memorial Monica Bandini samt på sidste etape af Bretagne Tour, hvor hun blev treer. Italieneren havde et lovende angreb på den foregående etape, og det samme havde hun på sidste etape af Festival Elsy Jacobs. Derudover var hun i offensiven i Thüringen.

 

Generelt er der adskillige uslebne diamanter på Fenix-Deceuninck, som skal forvalte de mange off road-talenter. Det hele tages til et nyt niveau i år på WorldTouren, hvor holdet i det nye selskab godt kan blive overmatchet - men de kan i den grad også komme til at overraske.

 

Annonce

INFO
Feltet Femme
Nyheder
Plantur-Pura
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 01. juni 2023

Dansk talent til start i Giro dell'Appennino
Landevej
Holdkammerat beretter om timerne før Remco-exit
Landevej
Video i artiklenRadio Tour om danske Giro-sejre: Vanvittigt spektakulære
Video
Lotto udtager trup til Dauphiné
Landevej
Skal Vingegaard på dit managerhold?
Landevej

Annonce

Brød sammen: Valgren fortæller om frygten for karrierestop
Landevej
Spansk klatrer meldes på vej til Bora-Hansgrohe
Landevej
Hjelmskift og gelé-ben: Thomas deler detaljer om fatal enkeltstart
Landevej
Udtaget til udviklingsholdet: Dansk sprinter klar til fransk etapeløb
Landevej

Annonce

Produktnyt: Gravelier - Ny sadel fra WTB
Udstyr og test
Belgier lagt i kunstig koma - nu kommer holdet med en opdatering
Landevej
Oversigt: Disse trupper er udtaget til Critérium du Dauphiné
Landevej
DSM med pivungt hold til Dauphiné
Landevej

Annonce

Starter i dag: Sådan stiller de danske hold op i polsk UCI-løb
Landevej

Onsdag den 31. maj 2023

Landsmand gjorde stort indtryk på Lotto-profil forud for comeback
Landevej
Flere Ineos-profiler gør comeback i stort optaktsløb
Landevej
Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Motion
Dauphiné-treer vender tilbage
Landevej
Irsk talent på vej tilbage efter ødelagt forår
Landevej
Belgisk rytter i koma efter træningsulykke
Landevej

Annonce

Alaphilippe vender tilbage i Dauphine
Landevej
Russer krydser stregen først i Andalusien
Landevej
Vingegaard får vigtig hjælper med til Dauphine
Landevej

Annonce

Video i artiklenGaviria flytter fokus mod OL
Bane
Stjerne bekræfter: Kører Tour de France
Landevej
Store stjerner bekræftet til Tour de Suisse
Landevej

Annonce

Quick-Steps vanvittige Giro: Du hørte det alle steder
Landevej
Video i artiklenBays Giro-højdepunkt: Altid en snert af vanvid, når han vinder
Video
Eksklusivt interviewColoQuick beskriver planerne for østrigsk UCI-løb
INTERVIEW Landevej
Med helt i toppen: Så meget har danskerne vundet i 2023
Landevej
Ung chilener bliver professionel på Giro-hold
Landevej
WorldTour-hold mister to navnesponsorer
Landevej
Eksklusivt interviewTalentfuld dansker tog pointsejr – skulle slet ikke have deltaget
INTERVIEW Landevej
Storhold får ny trøje til Touren
Landevej
Medie: Roglic går efter historisk præstation
Landevej
Medie: Kontroversielt stortalent finder nyt WorldTour-hold
Landevej
Tour-pres på chefen: Publikum afgør det ikke
Landevej
Stor profil i spil til Tour de France
Landevej

Tirsdag den 30. maj 2023

Roglic om Touren: Nej. Måske. Jeg ved det ikke. Hvem ved?
Landevej
Eksklusivt interviewFrederik Irgens fejrer dansk succes: Det er fedt
INTERVIEW Landevej
Giro-manager: Vinderne er fundet
Landevej
Elisa Balsamo er blevet opereret efter slemt styrt
Landevej
Østriger i gang med flot sæson: Overrasket over mit niveau i dag
Landevej
Efter første sejr i mesterskabstrøjen: Et selvtillidsboost
Landevej
Tre år senere lider tidligere verdensmester stadig af benbrud
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på MercanTour
Video
Video i artiklenIntet titelforsvar til Fuglsang - Carapaz viser Tour-form i fransk bjergslag
Landevej
Video i artiklenFuglsang sat med 10km til mål ved MercanTour
Video
Stornation bløder: U23-program står til at stoppe efter sæsonen
Landevej
Officielt: Trek-Segafredo skifter navn op til Touren
Landevej
Tidligere olympisk mester skriver med nyt hold - vil prøve sig af på landevejen
Landevej
Krons hold droppede Giroen: Den rigtige beslutning
Landevej
Pogačars løjtnant har genoptaget træningen, men er tvivlsom til Touren
Landevej
Minut for minut: Sådan forløb Carapaz' sejr i Mercan'Tour Classic
Landevej
Optakt: Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes
Landevej
Trods lang pause: Fuglsang tror på topform til Tour de France
Landevej
Så meget vandt Cort, Mads P., Roglič, og INEOS i Giro d’Italia
Landevej
Uheldig supersprinter tilfreds trods endnu en andenplads
Landevej
Søn af belgisk ikon imponerer: Det er et stort skridt i min karriere
Landevej
Topsprinter skuffede i Giroen: Mine nerver løb af med mig
Landevej
Britisk stortalent ovenpå norsk-triumf: Jeg er i bund og grund en klassementsrytter
Landevej
Fransk stjerne presser på for at få sin svanesang i Tour de France
Landevej
Drama i Danmark: Førende rytter styrter voldsomt i sidste sving
Landevej
Eksklusivt interviewU23-landsholdets kaptajn ærgrer sig efter førertrøjetab til allersidst
INTERVIEW Landevej
Fuglsang før dagens titelforsvar: Ikke i topform
Landevej
Roglic overhaler Vingegaard
Landevej

Mandag den 29. maj 2023

Jumbo-Visma-løjtnant ovenpå Giro-sejren: Det giver den samme tilfredsstillelse som at vinde selv
Landevej
Evenepoel er ikke klar til at give op: Vi kommer tilbage
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2023
Landevej
Stor triumf til ung dansker i Pinse Cuppen – Bornholmerne gjorde arbejdet færdigt
Landevej
Ung belgier slog til på hjemmebane
Landevej
Dansk stortalent slået af norsk legende: Det var vanvittigt
Landevej
ColoQuick misser akkurat podiet i fransk dobbeltsejr
Landevej
Rørt Thijssen sejrer på hjemstavnen: Jeg har altid drømt om dette løb
Landevej
Giro d'Italia-analyse: The Comeback King
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Ronde van Limburg
Video
Hjemmebane-darling sejrer i Limburg
Landevej
Geraint Thomas forlænger karrieren: Det skal løse sig i de næste par uger
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 3. etape af Norge Rundt
Video
VIS FLERE

Annonce