Prøv vores nye app
Feltet Femme: Team DSM
28. januar 2022 09:00Foto: Cor Vos / Team DSM
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet.dk vil den kommende tid belyse kvindernes WorldTour. Feltet.dk-skribent Benjamin Blirup Cilleborg sætter fokus på holdene og deres profiler i denne artikelserie. I dag belyses Team DSM, som anses for at have verdens hurtigste sprinter.

 

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Da UCI lancerede Women’s WorldTour i 2020, var målsætningen, at der skulle være 15 kvindelige hold i den øverste liga. Et led i en strategi, som skulle fremme cykelsporten for kvinder og eksponere sporten mere for cykelfans verden over.

 

Den målsætning er næsten lykkedes, idet der i år er 14 hold holdt op mod de ni fra seneste sæson.

 

Dermed er der mange flere hold og ryttere at stifte bekendtskab med. Samtidig er et generationsskifte i gang, eftersom 2022 bliver første år uden den dominerende Anna van der Breggen, mens også den tidligere verdensmester Chantal van den Broeck-Blaak hænger cyklen op efter klassikerne. Samtidig stormer profiler som Marlen Reusser og Grace Brown frem - og der er flere på vej.

 

Læs også
Stjerner hylder danskere og nordmænd

 

Ligesom sidste år vil Feltet.dk være behjælpelig med at belyse de danske og vigtigste profiler på hvert hold, så du er klædt bedre på, når sæsonen om lidt går i gang.

 

Team DSM

Holdejer Iwan Spekenbrink har måttet forsvare sit Team DSM, qua holdet har været meget i mediernes lys, efter flere ryttere har søgt tidligt væk fra herreholdet. Hos kvinderne har der ikke været de samme historier. I stedet har rubrikkerne som oftest indeholdt én bestemt rytter siden anden halvdel af 2020.

 

Det var nemlig her, at Lorena Wiebes skiftede til holdet, og siden hun er kommet ind i billedet, har sprinterscenen ikke været den samme. Hollænderen har nærmest fra dag ét trådt konkurrenterne ud af hjulet, og i sin anden professionelle sæson endte hun således som nummer et på UCI’s rangliste, hvor hun tog den ene efter den anden sejr på WorldTouren foran alverdens etablerede stjerner.

Annonce

 

Den uofficielle titel som verdens hurtigste sprinter har hun bekræftet de seneste to sæsoner. Nok havde hun ikke mange forsøg til at vise det i 2020, hvor coronaen især ødelagde den kvindelige kalender, men der var ingen ved siden af Wiebes, når hun først fik lov til at folde sig ud.

 

Det samme gjorde sig gældende sidste år. Emma Norsgaard gav hende kamp til stregen i Scheldeprijs og tog efterfølgende kampen op mange gange i løbet af sæsonen, men hver gang var hollænderen kompromisløs. Styrtene på første etape af Healthy Ageing Tour og Festival Elsy Jacobs samt på tredje etape af Simac Ladies Tour forpurrede de løb, men langt de fleste løb bød på succes for verdens hurtigste.

 

Hvis konkurrenterne fik høj moral af at se, at Wiebes ikke var med i finalerne i de fleste forårsklassikere, så må moralen have lidt et knæk ved sæsonafslutningen. Her sluttede Wiebes med et brag i WorldTour-løbet Ronde van Drenthe, hvor holdet brillerede med hele fire ud af syv ryttere i det afgørende ryk - en præstation, som virkelig beviste, at holdet er mere end den enorme stjerne, som Wiebes på rekordtid er blevet.

 

Lorena Wiebes anses for at være verdens hurtigste sprinter. Her slår hun Emma Norsgaard i Scheldeprijs. Foto: Cor Vos / Team DSM.

 

Med i finalen sad blandt andre Floortje Mackaij, som næsten altid er med til at animere det givne løb, hun deltager i. Foruden Ronde van Drenthe var hun sidste år med forfølgergruppen hjem i Dwars door Vlaanderen, og det samme var tilfældet på Challenge by La Vueltas tredje etape. I 2019 var hun i Liège-Bastogne-Liège tætteste forfølger til en urørlig Annemiek van Vleuten, og i 2020 var hun igen i forfølgergruppen i Omloop Het Nieuwsblad i foråret og Brabantse Pijl i efteråret, begge steder med en tredjeplads som udbytte.

 

Hollænderen er således fremragende til at havne i de rigtige situationer, og gående ind til sin 10. sæson har den 26-årige da også rigeligt med erfaring. Det er bare sjældent, at det flasker sig og ender med en sejr, som det var tilfældet tilbage i 2015 i Gent-Wevelgem - men det lykkedes faktisk sidste år. Godt nok var det i Tropheé des Grimpeuses, et 2.2-løb, men en sejr er en sejr, og den var der dobbelt op på, da Mackaij snørrede konkurrenterne i udbruddet på anden etape og kørte den samlede sejr i hus.

 

Læs også
Bora nærmer sig Visma-profil

 

Det skete på en kuperet etape med mindre stigninger spredt ud over hele dagen, hvor den krøllede hollænder netop gør sig bedst. Sådan ser flere klassikere ud, og hvis holdet kan lave en præstation a la tidligere nævnte Ronde van Drenthe, så kan Mackaij meget vel profitere af en gunstig situation.

 

Det samme er tilfældet for Liane Lippert , der tegner til at blive lidt af en puncheur. Tyskeren sad også med i forfølgergruppen på tidligere omtalte Challenge by La Vuelta-etape, og her endte hun altså med andenpladsen i spurten mod Kasia Niewiadoma, mens konkurrenterne faldt fra grundet en blanding af trætte ben og uenighed. Dagen efter kom hende og Mackaij i top 10 på den skrappe afslutning i Santiago de Compostela. 

 

Dermed var formen i top til EM, hvor Ellen van Dijk var ustoppelig, da først hun var listet af sted. Her var Lippert protagonisten i feltet med sine fremstød. Havde rutens stigning været længere, var Lipperts sølvmedalje måske blevet til guld, for da først tyskeren accelererede på stigningen, svandt forspringet mærkbart. Dermed viste hun for alvor tegn på det ryk, der i 2019 sendte hende til tops i Cadel Evans Great Ocean Road Race.

 

Leah Kirchmann er holdets klart ældste rytter med sine 31 år, og canadieren har flere flotte resultater i porteføljen. Andenpladsen i La Course i 2019 og den samlede tredjeplads i Norge Rundt samme år aftvinger respekt, men etapesejren i Giro Donne ligger helt tilbage i 2016. 

Annonce

 

Måske bliver der kortere til snapsene, for sidste år leverede Kirchmann en tredjeplads i Women’s Tours enkeltstart, mens hun blev Norsgaards tætteste konkurrent i Festival Elsy Jacobs. Her sluttede hun toer på prologen, inden hun dagen efter kørte en tredjeplads hjem i en hårdfør spurt.

 

Juliette Labous besidder en god enkeltstart, men franskmanden har også andre gode kvaliteter end det. Foto: SWpix.com.

 

Så er der Juliette Labous, som har en force i sin enkeltstart. Den bragte hende en samlet andenplads i Women’s Tour, da hun blev treer på den 16,6 kilometer lange tidskørsel, mens hun naturligvis også havde næse for at sidde rigtigt, når favoritterne rykkede. På Giro Donnes bjergenkeltstart blev hun nummer seks, mens hun blev nummer ni i Tokyo. Men sidste år viste den 23-årige flere kvaliteter end det.

 

I Flèche Wallonne var hun sjettebedst i det aggressive ræs, og det samme var tilfældet i Brabantse Pijl. Begge gange sad hun med i det afgørende ryk, og endnu en sjetteplads blev opnået i Giro Donne på syvende etape med sin korte, stejle afslutning. To dage senere præsterede Labous endnu en top 10 og viste, at hun kan begrænse skaderne, når det gælder længere stigninger - og tager man hendes femteplads på første etape i det flade Festival Elsy Jacobs i betragtning, så har man billedet af en garvet og talentfuld franskmand.

 

Holdet rummer flere lovende talenter, men i sidste sæson var det særligt Charlotte Kool, der imponerede på NXTG-holdet. Anden halvdel af sæsonen var glimrende med etapesejr i Baloise Ladies Tour, hvor hun slog en vis Elisa Balsamo, og det samme gjorde hun i GP d’Isbergues. Hun vandt også feltets spurt i Drentse 8 van Westerveld og blev nummer to i GP du Morbihan. Dermed lader Team DSM allerede til at have den næste sprinter i støbeskeen.

 

I første omgang kan de lægge alle deres æg i Wiebes-kurven i spurterne, men Spekenbrink vil mere end det. Filosofien hedder at gøre hinanden stærke, og Team DSM nyder at spille flere kort ud af gangen. Det kan gavne holdets talenter, og hvis Wiebes samtidig fortsætter med at køre sine mange og store sejre i hus, vil holdkammeraterne få smag for mere.

Annonce

INFO
Feltet Femme
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Følg den store kongeetape i Tour of the Alps
Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker

Annonce

Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr

Annonce

Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

Annonce

Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne

Annonce

Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr

Annonce

Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
VIS FLERE

Annonce