Prøv vores nye app
Feltet Femme: Team DSM
28. januar 2022 09:00Foto: Cor Vos / Team DSM
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet.dk vil den kommende tid belyse kvindernes WorldTour. Feltet.dk-skribent Benjamin Blirup Cilleborg sætter fokus på holdene og deres profiler i denne artikelserie. I dag belyses Team DSM, som anses for at have verdens hurtigste sprinter.

 

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Da UCI lancerede Women’s WorldTour i 2020, var målsætningen, at der skulle være 15 kvindelige hold i den øverste liga. Et led i en strategi, som skulle fremme cykelsporten for kvinder og eksponere sporten mere for cykelfans verden over.

 

Den målsætning er næsten lykkedes, idet der i år er 14 hold holdt op mod de ni fra seneste sæson.

 

Dermed er der mange flere hold og ryttere at stifte bekendtskab med. Samtidig er et generationsskifte i gang, eftersom 2022 bliver første år uden den dominerende Anna van der Breggen, mens også den tidligere verdensmester Chantal van den Broeck-Blaak hænger cyklen op efter klassikerne. Samtidig stormer profiler som Marlen Reusser og Grace Brown frem - og der er flere på vej.

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Ligesom sidste år vil Feltet.dk være behjælpelig med at belyse de danske og vigtigste profiler på hvert hold, så du er klædt bedre på, når sæsonen om lidt går i gang.

 

Team DSM

Holdejer Iwan Spekenbrink har måttet forsvare sit Team DSM, qua holdet har været meget i mediernes lys, efter flere ryttere har søgt tidligt væk fra herreholdet. Hos kvinderne har der ikke været de samme historier. I stedet har rubrikkerne som oftest indeholdt én bestemt rytter siden anden halvdel af 2020.

 

Det var nemlig her, at Lorena Wiebes skiftede til holdet, og siden hun er kommet ind i billedet, har sprinterscenen ikke været den samme. Hollænderen har nærmest fra dag ét trådt konkurrenterne ud af hjulet, og i sin anden professionelle sæson endte hun således som nummer et på UCI’s rangliste, hvor hun tog den ene efter den anden sejr på WorldTouren foran alverdens etablerede stjerner.

Annonce

 

Den uofficielle titel som verdens hurtigste sprinter har hun bekræftet de seneste to sæsoner. Nok havde hun ikke mange forsøg til at vise det i 2020, hvor coronaen især ødelagde den kvindelige kalender, men der var ingen ved siden af Wiebes, når hun først fik lov til at folde sig ud.

 

Det samme gjorde sig gældende sidste år. Emma Norsgaard gav hende kamp til stregen i Scheldeprijs og tog efterfølgende kampen op mange gange i løbet af sæsonen, men hver gang var hollænderen kompromisløs. Styrtene på første etape af Healthy Ageing Tour og Festival Elsy Jacobs samt på tredje etape af Simac Ladies Tour forpurrede de løb, men langt de fleste løb bød på succes for verdens hurtigste.

 

Hvis konkurrenterne fik høj moral af at se, at Wiebes ikke var med i finalerne i de fleste forårsklassikere, så må moralen have lidt et knæk ved sæsonafslutningen. Her sluttede Wiebes med et brag i WorldTour-løbet Ronde van Drenthe, hvor holdet brillerede med hele fire ud af syv ryttere i det afgørende ryk - en præstation, som virkelig beviste, at holdet er mere end den enorme stjerne, som Wiebes på rekordtid er blevet.

 

Lorena Wiebes anses for at være verdens hurtigste sprinter. Her slår hun Emma Norsgaard i Scheldeprijs. Foto: Cor Vos / Team DSM.

 

Med i finalen sad blandt andre Floortje Mackaij, som næsten altid er med til at animere det givne løb, hun deltager i. Foruden Ronde van Drenthe var hun sidste år med forfølgergruppen hjem i Dwars door Vlaanderen, og det samme var tilfældet på Challenge by La Vueltas tredje etape. I 2019 var hun i Liège-Bastogne-Liège tætteste forfølger til en urørlig Annemiek van Vleuten, og i 2020 var hun igen i forfølgergruppen i Omloop Het Nieuwsblad i foråret og Brabantse Pijl i efteråret, begge steder med en tredjeplads som udbytte.

 

Hollænderen er således fremragende til at havne i de rigtige situationer, og gående ind til sin 10. sæson har den 26-årige da også rigeligt med erfaring. Det er bare sjældent, at det flasker sig og ender med en sejr, som det var tilfældet tilbage i 2015 i Gent-Wevelgem - men det lykkedes faktisk sidste år. Godt nok var det i Tropheé des Grimpeuses, et 2.2-løb, men en sejr er en sejr, og den var der dobbelt op på, da Mackaij snørrede konkurrenterne i udbruddet på anden etape og kørte den samlede sejr i hus.

 

Læs også
Hjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre

 

Det skete på en kuperet etape med mindre stigninger spredt ud over hele dagen, hvor den krøllede hollænder netop gør sig bedst. Sådan ser flere klassikere ud, og hvis holdet kan lave en præstation a la tidligere nævnte Ronde van Drenthe, så kan Mackaij meget vel profitere af en gunstig situation.

 

Det samme er tilfældet for Liane Lippert , der tegner til at blive lidt af en puncheur. Tyskeren sad også med i forfølgergruppen på tidligere omtalte Challenge by La Vuelta-etape, og her endte hun altså med andenpladsen i spurten mod Kasia Niewiadoma, mens konkurrenterne faldt fra grundet en blanding af trætte ben og uenighed. Dagen efter kom hende og Mackaij i top 10 på den skrappe afslutning i Santiago de Compostela. 

 

Dermed var formen i top til EM, hvor Ellen van Dijk var ustoppelig, da først hun var listet af sted. Her var Lippert protagonisten i feltet med sine fremstød. Havde rutens stigning været længere, var Lipperts sølvmedalje måske blevet til guld, for da først tyskeren accelererede på stigningen, svandt forspringet mærkbart. Dermed viste hun for alvor tegn på det ryk, der i 2019 sendte hende til tops i Cadel Evans Great Ocean Road Race.

 

Leah Kirchmann er holdets klart ældste rytter med sine 31 år, og canadieren har flere flotte resultater i porteføljen. Andenpladsen i La Course i 2019 og den samlede tredjeplads i Norge Rundt samme år aftvinger respekt, men etapesejren i Giro Donne ligger helt tilbage i 2016. 

Annonce

 

Måske bliver der kortere til snapsene, for sidste år leverede Kirchmann en tredjeplads i Women’s Tours enkeltstart, mens hun blev Norsgaards tætteste konkurrent i Festival Elsy Jacobs. Her sluttede hun toer på prologen, inden hun dagen efter kørte en tredjeplads hjem i en hårdfør spurt.

 

Juliette Labous besidder en god enkeltstart, men franskmanden har også andre gode kvaliteter end det. Foto: SWpix.com.

 

Så er der Juliette Labous, som har en force i sin enkeltstart. Den bragte hende en samlet andenplads i Women’s Tour, da hun blev treer på den 16,6 kilometer lange tidskørsel, mens hun naturligvis også havde næse for at sidde rigtigt, når favoritterne rykkede. På Giro Donnes bjergenkeltstart blev hun nummer seks, mens hun blev nummer ni i Tokyo. Men sidste år viste den 23-årige flere kvaliteter end det.

 

I Flèche Wallonne var hun sjettebedst i det aggressive ræs, og det samme var tilfældet i Brabantse Pijl. Begge gange sad hun med i det afgørende ryk, og endnu en sjetteplads blev opnået i Giro Donne på syvende etape med sin korte, stejle afslutning. To dage senere præsterede Labous endnu en top 10 og viste, at hun kan begrænse skaderne, når det gælder længere stigninger - og tager man hendes femteplads på første etape i det flade Festival Elsy Jacobs i betragtning, så har man billedet af en garvet og talentfuld franskmand.

 

Holdet rummer flere lovende talenter, men i sidste sæson var det særligt Charlotte Kool, der imponerede på NXTG-holdet. Anden halvdel af sæsonen var glimrende med etapesejr i Baloise Ladies Tour, hvor hun slog en vis Elisa Balsamo, og det samme gjorde hun i GP d’Isbergues. Hun vandt også feltets spurt i Drentse 8 van Westerveld og blev nummer to i GP du Morbihan. Dermed lader Team DSM allerede til at have den næste sprinter i støbeskeen.

 

I første omgang kan de lægge alle deres æg i Wiebes-kurven i spurterne, men Spekenbrink vil mere end det. Filosofien hedder at gøre hinanden stærke, og Team DSM nyder at spille flere kort ud af gangen. Det kan gavne holdets talenter, og hvis Wiebes samtidig fortsætter med at køre sine mange og store sejre i hus, vil holdkammeraterne få smag for mere.

Annonce

INFO
Feltet Femme
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye

Annonce

Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt

Annonce

Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar

Annonce

Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag

Annonce

Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

Annonce

Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
VIS FLERE

Annonce