Prøv vores nye app
Feltet Femme: SD Worx
30. december 2020 08:00Foto: ASO - Thomas Maheux
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet.dk vil over den kommende tid belyse kvindernes WorldTour. Feltet.dk-skribent Benjamin Blirup Cilleborg sætter fokus på holdene og deres profiler i denne artikelserie. Anden artikel sætter fokus på SD Worx, det tidligere Boels-Dolmans.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Et kaotisk 2020 er ved at gå på hæld, og rytterne kan se frem til sæson 2021, der forhåbentlig forløber mere som planlagt. Hos kvinderne er det blot anden sæson med WorldTour-hold, som UCI lancerede i 2020. 

 

Målet er at have 15 hold i 2022, men for den kommende sæson er det tal blot på ni. Planen er en del af en større strategi, som i sidste ende skal eksponere kvindecykling for flere fans. 

 

Feltet.dk vil som noget nyt lancere en artikelserie, der vil belyse profilerne på samtlige WorldTour-hold. 

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

Ideen er at give læseren en mulighed for at danne sig et overblik over det kvindelige felt, så de er ordentlig klædt på, når den kommende sæson går i gang, og slaget skal slås i de store etapeløb og klassikere. 

 

Den kommende periode vil vi derfor løbende udgive en optakt for hvert hold jævnfør deres placering på UCI’s rangliste. Slutteligt vil der komme en artikel om profiler, som ikke er på WorldTouren, men stadig er interessante at kigge nærmere på.

 

Rigtig god fornøjelse - og kom så med den nye sæson!

Annonce

 

SD Worx:

Siden 2016 har Boels-Dolmans siddet tungt på den uofficielle titel som verdens bedste cykelhold (bortset fra i år, hvor Trek-Segafredo har budt op til dans). Alligevel var de ikke en del af listen, da UCI iværksatte en WorldTour kategori for de kvindelige hold i 2020. Sponsoraftalerne udløb nemlig i slut 2020, og fremtiden var endnu ikke sikret.

 

Det er den nu, for med HR-firmaet SD Worx i ryggen til og med år 2024 vil holdet tage handsken op og blive en del af den nye elite. Holdet er bestemt rustet til det, og omend de ikke er lige så altdominerende som for to år siden, så er holdet stadig helt, helt oppe i toppen.

 

Foto: ASO - Thomas Maheux

 

Først og fremmest er der naturligvis verdens nummer 1, den regerende olympiske mester samt dobbelte verdensmester. At Anna van der Breggen vinder Flèche Wallonne er efterhånden lige så sikkert som amen i kirken. Hendes fire sølvmedaljer i VM-enkeltstarten blev i år endelig til en guldmedalje, og det lagt sammen med hendes tredje Giro Rosa sejr, så har man noget nær en perfekt sæson.

 

Generelt er van der Breggens meritter slet og ret for lange til at blive listet op, og de mange sejre har faktisk været et problem de sidste par år. Sulten er nemlig ikke så stor længere for superstjernen, der indstiller karrieren når sæsonen er omme, og det er efterhånden kun de olympiske lege samt udsigten til det nye Paris-Roubaix, der for alvor motiverer den 30-årige hollænder.

 

Eneste aber dabei for van der Breggens resultater er, at hendes tre største titler blandt andet skete på baggrund af Annemiek van Vleutens styrt i henholdsvis finalen til de olympiske lege i 2016, et styrt under løbet til verdensmesterskaberne i 2018, som gav et brækket knæskalle, samt et styrt i Giro Rosa, som gav et brækket håndled til verdensmesterskaberne i 2020.

 

Næste år er altså sidste chance for superstjernen til endegyldigt at bevise, hvem der er den stærkeste af de to, inden hun sætter sig bag rettet og bliver sportsdirektør for holdet ved sæsonafslutningen. Verdens cykelfans kan kun krydse fingre for endnu flere drabelige opgør som den, vi havde under La Course i 2018.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

En anden stjerne, der har sat udløbsdato for karrieren, er Chantal van den Broek-Blaak.

Den tidligere verdensmester tager dog halvanden sæson mere, således hun får sine elskede forårsklassikere med. 

 

Kærligheden til klassikerne forstår man godt, ikke mindst når det er lykkedes hende at vinde Flandern Rundt, Ronde van Drenthe, Omloop Het Nieuwsblad og Amstel Gold Race. Hollænderen trives med brosten og skrappe stigninger, og hun har en formidabel evne til at gøre tingene færdigt, når først hun har slået hullet til konkurrenterne.

 

Hun kan dog takke sit hold for en del af sine sejre, eksempelvis da hun i år vandt Flandern Rundt, efter van der Breggen havde kørt op og neutraliseret van Vleuten. Verdensmesteren ville ikke føre på grund af sine holdkammerater bagude, så duoen gik i stå. Da Blaak efterfølgende stak af solo var ingen villige til at trække sprinterne Jolien d’Hoore eller Amy Pieters frem til en spurt. Det taktiske overblik samt hendes formåen at udnytte sit stærke hold gør Blaak til en fremragende endagsrytter.

 

Foto: Boels-Dolmans

Annonce

 

Jolien d’Hoore kørte ikke mange løb i 2020, men hun var fuldstændig afgørende i de belgiske klassikere. Flere gange beviste hun, at hun kan køre lige op med lynhurtige folk som Lotte Kopecky og Lorena Wiebes. Derfor er det da også på grænsen til frustrerende, at endnu en klasse rytter har udsigter til at stoppe karrieren.

 

Ikke desto mindre tegner der sig et uhyre interessant sæson for d’Hoore, der må forventes at slutte på toppen. Målet må igen være de belgiske klassikere, hvor hun sagtens kan følge med, så længe løbene ikke køres alt for hårdt. Og så venter der selvfølgelig også de olympiske lege på banen, hvor hun sammen med Kopecky er blandt favoritterne til parløbet.

 

Den tidligere europamester Amy Pieters er bestemt heller ikke langsom, men topfarten kunne hun godt se ud til at mangle. Sejrene er heller ikke kommet væltende, men Pieters sidder ofte med, hvor hun skal, og alene tilstedeværelsen er ofte en trussel nok til at åbne dørene for holdkammeraterne. Derfor bliver Pieters igen til næste sæson en vigtig figur for SD Worx. Ligesom Blaak skaber hun de gode situationer, som da hun vandt EM på hjemmebane i 2019.

 

 

Foto: ASO - Thomas Maheux

Annonce

 

Læs også
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet

 

Afrikas bedste rytter, Ashleigh Moolman-Pasio, skifter til SD Worx, hvor hun kommer til at slutte karrieren efter 2022. Sydafrikaneren er en ganske ferm rytter såvel i endagsløb som i etapeløb. Den helt store sejr er udeblevet, omend hun blandt andet kom på andenpladsen i Giro Rosa i 2018.

 

Det kunne dog godt se ud til, at Moolman får en mindre rolle her end hos CCC-Liv. Udover de etablerede stjerner er der nemlig flere talenter i svøb på holdet, og det kræver nok en gavmild gestus à la van der Breggens under årets Flandern Rundt, for at Moolman kan få den helt store sejr, hun et eller andet sted fortjener.

 

Hvis karma er en reel ting, så vil denne gestus også ramme Moolman på et tidspunkt. Da det danske Cervelo Bigla hold var lukningstruet i 2015 var det nemlig den sydafrikanske familie, der gav den fornødne økonomiske støtte. Den situation kommer hun ikke til at stå i igen med sit nuværende hold, hvor SD Worx har sikret de næste mange år for truppens mange stjerner og talenter.

 

En af de talenter er Demi Vollering , som i sin første professionelle sæson kørte sig på henholdsvis syvende-, femte- og tredjepladsen i de tre ardennerklassikere. Hun er for længe siden udråbt som et stort talent, og hendes sejr i Giro dell’Emilia i 2019 bekræfter, at hun kan gøre det færdigt på de korte, stejle stigninger.

 

Og så er der den blot 20-årige Niamh Fisher-Black, der pludselig sparkede døren ind med sin andenplads på sidste etape af Giro Rosa. Lange, progressive stigninger kunne tyde på at være kiwiens kop te, og den unge alder åbner for mange muligheder.

Annonce

 

Overordnet tegner der sig et billede af et hold, der bestemt er klar til at kæmpe for at få deres førsteplads tilbage som det bedste hold. Med van der Breggen i spidsen kommer holdet som enhed til at være favorit i størstedelen af de løb, de deltager i. De etablerede stjerner kommer til at slutte karrieren på toppen, og selvom det bliver svært at udfylde deres sko, står talenterne allerede i kø for at tage over. 

 

Artiklen om det bedste hold på ranglisten, Trek-Segafredo, kan læses her.

INFO
SD Worx
Nyheder
WorldTour
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle

Annonce

Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Annonce

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
VIS FLERE

Annonce