Feltet Femme: Jumbo-Visma
23. januar 2022 09:00Foto: A.S.O. / Gautier Demouveaux
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet.dk vil den kommende tid belyse kvindernes WorldTour. Feltet.dk-skribent Benjamin Blirup Cilleborg sætter fokus på holdene og deres profiler i denne artikelserie. Femte artikel bliver om Team Jumbo-Visma anført af den store stjerne Marianne Vos.

Annonce

Da UCI lancerede Women’s WorldTour i 2020, var målsætningen, at der skulle være 15 kvindelige hold i den øverste liga. Et led i en strategi, som skulle fremme cykelsporten for kvinder og eksponere sporten mere for cykelfans verden over.

 

Den målsætning er næsten lykkedes, idet der i år er 14 hold holdt op mod de ni fra seneste sæson.

 

Dermed er der mange flere hold og ryttere at stifte bekendtskab med. Samtidig er et generationsskifte i gang, eftersom 2022 bliver første år uden den dominerende Anna van der Breggen, mens også den tidligere verdensmester Chantal van den Broeck-Blaak hænger cyklen op efter klassikerne. Samtidig stormer profiler som Marlen Reusser og Grace Brown frem - og der er flere på vej.

Marianne Vos vinder kvindernes Gent-Wevelgem

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Ligesom sidste år vil Feltet.dk være behjælpelig med at belyse de danske og vigtigste profiler på hvert hold, så du er klædt bedre på, når sæsonen om lidt går i gang.

 

Team Jumbo-Visma Women

Endelig har Team Jumbo Visma fået deres velfortjente plads på WorldTouren. Holdet blev til sidste år, men måtte grundet UCI’s regler først have et år som kontinentalhold, førend de kunne rykke op i eliten. Holdet havde en flot sæson med blandt andet seks WorldTour-sejre og derudover to etapesejre i Giro Donne, kvindernes Giro d’Italia.

 

Selvom langt størstedelen af truppen indebærer talenter, er der ét altoverskyggende navn, som på egen hånd kan få cykelfans til at kræve mandskabet på øverste hylde. Marianne Vos har fået et hold opbygget omkring sig, og hollænderen, som i fleres øjne betegnes som den bedste nogensinde, leverede varen i sin 16. sæson som professionel.

 

Syv sejre blev det til, og havde det ikke været for Giro d’Italias nedgradering til 2.Pro-løb som følge af deres manglende livedækning, havde samtlige sejre været på WorldTouren. Sejrene får den samlede sejrsliste til at ryge op på svimlende 238 - den lader vi lige stå et øjeblik.

Annonce

 

Nok er Vos "kun" blevet nummer fire på WorldTour-ranglisten og tre på verdensranglisten lavet af UCI, men den enorme stjerne har stadig en fabelagtig spurt efter et hårdt løb, der gør hende farlig og giver favoritstatus i snart sagt hvilket som helst løb, hun stiller op i. Kun fem gange i sine 27 starter er Vos ikke endt i top 10 i 2021.

 

Den eminente hollænder slog Lotte Kopecky i spurten om Gent-Wevelgem, sejrede foran en flyvende Demi Vollering i Amstel Gold Race, tog først en udbrudssejr og senere en puncheursejr i Giro d’Italia, inden hun snuppede tre sejre i Simac Ladies Tour, den første af disse på en prolog.

 

Den fremragende sæson risikerer dog at efterlade en bitter smag i munden, idet Vos var en halv cykellængde fra at lade sig kåre som verdensmester for fjerde gang. Den hollandske taktik stod på angreb efter angreb, men intet reelt leadout til Vos. Revanchen i Paris-Roubaix ugen efter var ikke mulig, idet sejren løb af hænde med Lizzie Deignans vanvidsudbrud.

 

Spurten er intakt, og styrken ligeså, hvilket podieplaceringerne i de hårde løb La Course og Trofeo Alfredo Binda bevidner, og selvom hun ikke kan køre med de bedste opad eller slå de allerhurtigste på en pandekageflad etape, så rækker Vos’ evner til alt imellem det.

 

Marianne Vos føjede endnu en VM-medalje til CV'et i 2021 - sin syvende sølvmedalje i linjeløbet. Foto: Sirotti.

 

I år er endnu en markant skikkelse kommet til holdet, eftersom Coryn Labecki (tidligere Rivera) nu skal spurte i gult. Amerikaneren er en hårdfør sprinter, som i 2017 fik Flandern Rundt og Trofeo Alfredo Binda, men også det helt flade Prudential London Classic, på sit CV. 

 

Sidste år kastede en enkelt sejr af sig på den afsluttende etape i Giro d’Italia - en sejr, som kom ovenpå tabet af sin far tidligere på sæsonen. Derudover har den spinkle sprinter gentagne gange leveret sin daværende holdkammerat Lorena Wiebes til sejr i eksemplariske leadouts.

 

Hos Team Jumbo-Visma bliver Labecki med al sandsynlighed den rytter, der skal køres leadout for, men også i klassikerne bliver hun en stærk kombattant i kraft af sin vedholdenhed.

 

Labecki havde stået for en sejr mere med anden etape af Norge Rundt på det stigende opløb, hvis ikke det var for Riejanne Markus, der akkurat holdt hjem fra etapens udbrud. Hollænderen havde naturligvis heldet med sig, at feltet fejlkalkulerede - for anden dag i træk - men den 27-årige har ligget i periferien af de store resultater.

 

Tidligere har Markus eksempelvis været tæt på sejren i Amstel Gold Race, da hun var med i det vindende udbrud i 2018. Sidste år fik hun så endelig den forløsende WorldTour-sejr i Norge, og på kongeetapen hægtede hun sig nogenlunde fast i toppen, så hun kunne tage hjem fra løbet med en samlet syvendeplads.

 

Særligt enkeltstarterne klarer hun sig godt i, hvilket går fint i tråd med soloudbrudssejren. En femteplads til de europæiske mesterskaber og en niendeplads til verdensmesterskaberne vidner om evner i kampen mod uret, mens hun var med i mix stafet-sølvet sidste år og guldet i 2019. Det kan hun tage med sig, når hun sidder med i et udbrud, for det lader til at være her, at hollænderen har de største chancer for at sejre.

Annonce

 

Anna Henderson er på vej frem, og den britiske mester i enkeltstart har et hav af top 10-placeringer i hakket under WorldTouren. I Kreiz Breizh tog hun begge etaper, i Healthy Ageing Tour blandede hun sig på første etapes spurt, ligesom hun gjorde det flere gange i Thüringen Ladies Tour.

 

I Baloise Ladies Tour var hun kun én ud af fem gange ude af top fem, inklusive to korte enkeltstarter. Kombinationen af spurt og enkeltstarter passer altså godt til briten, som med sin udvikling kan forberede sig på at hive flere sejre hjem i denne sæson.

 

Jip van den Bos og Riejanne Markus kan begge blive blandt sæsonens overraskelser. Foto: Jumbo-Visma Women.

 

Holdkammeraten Jip van den Bos er lidt af samme kaliber, men har vist det i mindre grad. Dog gik hun først i gang med sæsonen i maj, men hollænderen har tidligere markeret sig i spurter, selvom hun kun fik mulighed for det få gange på Boels - Dolmans, det nuværende SD Worx, som også dengang var spækket med stjerner.

 

Også Anouska Koster har en profil a la Henderson og Van den Bos, men den 28-årige mangler at tage et skridt op. Hollænderen har vist glimt af sin styrke i de mindre løb, men skal samtidig få tingene til at flaske sig, hvis det skal blive til mere end en bjergtrøje i et WorldTour-løb, som det blev i Holland Rundt.

 

På falderebet er den purunge Linda Riedmann værd at bemærke. Tyskeren rykker op fra juniorklasserne, hvor hun sidste år markerede sig med flere sejre, heriblandt det europæiske mesterskab. Desuden sluttede sæsonen med en podieplads til verdensmesterskabet. Som bare 18-årig skal Riedmann have tid til at lære, men vildere ting er sket i cykling før.


Kerneopgaven for holdets ryttere bliver i år at hjælpe Vos til endnu en vellykket sæson - men modsat sidste sæson står og falder det hele ikke med den store stjerne. Med Labecki i baghånden har holdet en fin plan B i spurterne, men også i klassikerne. Og modsat på landsholdet har Vos bygget holdet op omkring sig og har den fulde opbakning.

INFO
Feltet Femme
Nyheder
Team Jumbo-Visma Women
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 04. oktober 2022

Pogacars chef stopper som sportsdirektør
Landevej
Den store Tv-oversigt 2022 - Køb Discovery+
Landevej
Kopecky klar til at forsvare bane-medaljerne
Bane
Garvet belgier til Bingoal
Landevej
Overblik: 10 stjerner uden kontrakt for 2023
Landevej

Annonce

Danskeroversigt: 11 danskere i tre endagsløb denne tirsdag
Landevej
Sporza: Cort kører Gravel-VM
Gravel
Medie: Jumbo-juvel har afvist flere WorldTour-tilbud
Landevej
Mørkøv blandt flere stjerner i Quick-Step-profils farvel
Bane

Annonce

Skjelmose kører første løb siden VM: Han er en af favoritterne
Landevej
Oversigt: Sådan har WorldTour-sejrene fordelt sig i 2022
Landevej

Mandag den 03. oktober 2022

Optakt: Tre Valli Varesine
Landevej
Optakt: Binche-Chimay-Binche
Landevej

Annonce

Følg tirsdagens to opvarmingsløb til weekendens klassikere
Landevej
Evenepoel reagerer på Ineos-rygter
Landevej
Produktnyt: Nye energi og proteinbarer fra Powerbar
Udstyr og test
Blev femmer sidste år: Kron til start i endagsløb
Landevej
Ballerini var tæt på at give op inden forløsende sejr
Landevej
Test: Assos RSR Targa sommertøj
Udstyr og test
Flyvende hollænder efter 12. sæsonsejr: Fedt at slå verdenstoppen
Landevej
Trentin glæder sig trods misset spurt
Landevej

Annonce

Jumbo-komet basker sprintereliten
Landevej
Optakt: Sparkassen Münsterland Giro
Landevej
Efter VM-fadæse: Van der Poel tager revanche på grus
Gravel

Annonce

Quickstep sejrer igen i italiensk endagsløb
Landevej
Il Lombardia uden afbrydelser: Se Vingegaard, Pogacar og resten af stjernerne
Landevej
34-årig franskmand stopper karrieren
Landevej

Annonce

Optakt: Coppa Bernocchi
Landevej
Femdobbelt baneverdensmester får Uno-X-debut
Landevej
Tidligere verdensmester dropper karrierestop
Landevej
Eksklusivt interviewForvirring i dansk VM-udtagelse - Norsgaard er "ekstremt skuffet"
INTERVIEW Landevej
Stjerne ude af monument
Landevej
De 10 største kvindelige transfers i 2022
Landevej
Se slutstillingen i Demin Cup 2022
Landevej
Marita Jensen vinder Ladies Cup i tæt afgørelse
Landevej
Medie: Ineos på vej med kvindehold - skriver med verdensstjerne
Landevej
Flere aktører revser UCI for manglende sikkerhed
Landevej
Sygdom tvinger favorit til afbud i Tyskland
Landevej
WorldTour-status: Lottos situation forværret
Landevej
Ny dansker stopper på Uno-X
Landevej
Bekræftet: Uno-X henter nordmand hos Ineos
Landevej
Oversigt: 13 danskere i to ProSeries-løb denne mandag
Landevej
Forudbestil: Mads P.s nye bog - og spar 20%
Landevej

Søndag den 02. oktober 2022

Coquard vandt fransk duel: De andre tøver
Landevej
Fransk sejrherre troede sejren var væk
Landevej
Nicklas Amdi Pedersen vinder Demin Cup
Landevej
Viviani om Mohoric-triumf: De fortjente sejren
Landevej
Skuffet efter styrt og 15. plads: Jeg følte mig virkelig godt kørende
Landevej
Dansk sportsdirektør efter offensiv kørsel: Et fedt løb
Landevej
Fransk sprinter slår Démare - landsmand tager samlet sejr
Landevej
DJ Evenepoel spiller op: Se den enorme belgiske hyldest
Landevej
Norsk talent tager samlet sejr i fransk etapeløb
Landevej
Test: MAAP-tøj
Udstyr og test
Fransk talent fortsætter sit gennembrud i belgisk uvejr
Landevej
Optakt: Tour de Vendée
Landevej
Viceverdensmester sejrer i ungdommens Lombardiet Rundt
Landevej
Fattet Vingegaard efter tabt trøje: Jeg er ikke en sprinter
Landevej
Fik skovlen under Vingegaard: Sad bare på hjul
Landevej
Her er Corts løbsprogram for sidste del af sæsonen
Landevej
Video i artiklenSe Mohoric nappe sejren fra Vingegaard
Video
Video i artiklenAbsurd tæt afgørelse: Slovener stjæler Vingegaards triumf
Landevej
Ingen forlængelse: Quintana rygtes videre til fransk mandskab
Landevej
Laporte om dopingbeskyldninger: Det er patetisk
Landevej
Optakt: 6. etape af CRO Race
Landevej
Optakt: Famenne Ardenne Classic
Landevej
Sejren ikke i hus: Forhåbentlig kan jeg beholde førertrøjen
Landevej
Efter vilde rygter: Lefevere giver Ineos en pris på Evenepoel
Landevej
Succesfuld talentspejder udpeger næste store talent
Landevej
Oversigt: 15 danskere i fire løb denne søndag
Landevej
Australien tager afsked med et verdensmesterskab - og får et nyt
Gravel
Endnu en colombianer forlader Arkea
Landevej
Quick-Step-profil misser resten af sæsonen
Landevej
Stjerne før finale mod Vingegaard: Løbet er ikke ovre
Landevej

Lørdag den 01. oktober 2022

Colbrelli: En bedre udgave af Lutsenko havde vundet VM
Landevej
Evenepoel viser sin nye VM-trikot frem – Se den her
Landevej
Har sin bedste sæson nogensinde: Måske er jeg som en god vin
Landevej
Fortsætter glimrende sæsonstart: Belgier vinder i Meulebeke
Cross
”Jeg havde mistet troen på mig selv” – Mas genfinder selvtillid efter første sejr i år
Landevej
VIS FLERE

Annonce