Prøv vores nye app
Feltet Femme: Hun knækkede Van Vleuten, men kører ikke på WorldTouren
23. februar 2023 09:02Foto: Getty
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet Femme er tilbage til den nye sæson 2023. I denne artikelserie har vores skribent Benjamin Blirup Cilleborg sat lys på de største ryttere på hvert af de 15 WorldTour-hold. Som afslutning bliver der kigget på fem profiler udenfor WorldTouren, der kommer til at gøre sig gældende i år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Du finder her en oversigt over de tidligere afsnit.

 

Gående ind mod denne sæson var der tre hold i duel om den sidste tilgængelige WorldTour-licens, idet UCI har valgt at sætte et maksimum på 15 hold på WorldTouren - men der er også profiler under det øverste niveau, der kan tage sejre i de helt store løb.

 

Det gælder først og fremmest Ashleigh Moolman, der skifter til AG Insurance - Soudal Quick-Step. Sydafrikaneren er en exceptionel klatrer, der tidligere er blevet nummer to i Flèche Wallonne, Women’s Tour, Norge Rundt og Giro Donne - sidstnævnte to gange. I 2018 var det kun en urørlig Annemiek van Vleuten, der holdt hende fra sejren i det italienske løb, og i 2021 var det så Anna van der Breggen. Holdkammeraten kunne med ro i sindet lade Moolman vinde næstsidste etape, da hun kørte solo på den sidste stigning.

 

Sidste år var endnu et fremragende år for den 37-årige, der lagde ud med et podie i Strade Bianche. Her var hun i offensiven i grussektionerne, og i Sienna var hun den sidste til at slippe hjulet på Van Vleuten og Lotte Kopecky. Hun blev 10´er i Trofeo Binda efter flere angreb i finalen. Amstel Gold Race og Brabantse Pijl gav også topplaceringer, på trods af Moolman var mere i en løjtnant-rolle for Demi Vollering. Moolman blev firer bag kaptajnen i både Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège efter selv at sætte gang i angrebene og senere igen skulle indhente farlige profiler for Vollering, omend hun også søgte heldet i Liège med halvanden kilometer til mål.

 

Ashleigh Moolman formåede at knække Annemiek van Vleuten i Tour de Romandie. Foto: Getty Images​.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

I Baskerlandet var Moolman igen i offensiven på alle etaper, hvor det blev til yderligere to top 10-placeringer. Det samme var hun i Durango-Durango på trods af et tidligt styrt, og hun sluttede dagen på fjerdepladsen. I Women’s Tour sad hun med i alle de rigtige grupper og blev samlet nummer fem, omend hun manglede det sidste mod konkurrenterne. Hun kunne ikke matche Cecilie Uttrup på 3. etape af Tour de France, men Moolman var ellers i spil til etapen i den selektive gruppe, inden Dannebrog strøg til tops. 

 

Også til Commonwealth Games var sydafrikaneren farlig med et angreb i den tidlige finale, mens et styrt sendte hende ud af Simac Ladies Tour. Moolman var en del af den gruppe til VM, der blev hentet til allersidst. Det tydede dermed på, at Moolman igen gik en sæson igennem uden den store fortjente sejr - men den kom i Romandiet Rundt. Moolman formåede som den eneste i 2022 at knække Van Vleuten på et regulært bjerg, og dermed kunne hun tage både kongeetape og samlet sejr. Det må selvsagt være den bedste måde at gå til vinterpause på, og det lover enormt godt for bjergslagene i denne sæson.

 

Gennembrud på årets sidste løbsdag

Løbet var også en gave til Marta Lach, der vandt den kuperede sidste etape i en millimetertæt spurt. Den 25-årige tørner igen i år ud for Ceratizit-WNT efter sin vellykkede sæson sidste år. Polakken viste sin gode spurt efter et bjergrigt løb flere gange, og for eksempel blev hun nummer to i spurten i det kuperede Trofeo Oro i foråret. Herefter var hun i offensiven i Gent-Wevelgem, men var ellers overmatchet i klassikerne. 

Annonce

 

Det var hun til gengæld ikke i Bretagne Tour. Godt nok blev hendes angreb i finalen på 1. etape hentet, men det Lach fik revancheret, da hun gik med i et udbrud på sidste etape, som holdt hjem. Hun var i den grad en stor årsag til, at feltet ikke kunne hente dem med sine forceringer særligt på sidste omgang. Mod målstregen åbnede hun en lang, lang spurt, hvor konkurrenterne ikke fik et ben til jorden. 

 

Også Marta Lach fik en stor sejr i Romandiet. Foto: A.S.O. / Gautier Demouveaux​.

 

Det var et fornemt udgangspunkt til Thüringen Rundfahrt, hvor Lach fik en samlet andenplads efter at kredse om sejren på næsten alle etaperne i spurterne på de stigende opløb, også selvom hendes angrebsforsøg på 4. etapes sidste kilometer mislykkedes. Så snart de helt rene sprintere er sivet fra, er det altså profiler som Lach, man skal frygte i den hurtige finale mod stregen.

 

Audrey Cordon-Ragot havde sidste år sin måske bedste sæson nogensinde, men også sit livs chok, da hun lige op til VM fik en blodprop i hjernen. Den franske mester er nu tilbage på cyklen og tørner ud for det nye Zaaf Cycling Team. Hun står som vinder af Vårgårda-linjeløbet, efter at Marianne Vos blev diskvalificeret for et splitsekunds ulovlig position undervejs i det udbrud, som endte med at holde hjem. Dermed gik sejren til franskmanden, som blev nummer to efter Vos. 

 

Den 33-årige var ligeledes med i vinderudbruddet i GP Plouay og viste sig frem på 6. etape af Tour de France. Inden da havde hun vist sig frem i Baloise Ladies Tour med en samlet tredjeplads. Her skabte hun også det afgørende udbrud på 2. etape, som hun angreb flere gange i finalen med Ellen van Dijk, og både på prologen og den længere enkeltstart leverede hun topplaceringer bag holdkammeraten.

 

De to var en stor årsag til Trek-Segafredos sejr på holdtidskørslen i Vårgårda trods Lauretta Hansons punktering. Selv opnåede Cordon-Ragot sejr på enkeltstarten i Simac Ladies Tour, hvilket cementerede den samlede andenplads, ikke mange sekunder bag Lorena Wiebes, hvilket også blev til grundet sidevindsetapen, hvor Cordon-Ragot igen sad rigtigt og blev treer i spurten.

 

Audrey Cordon-Ragot fik en blodprop op til VM, men er tilbage på cyklen. Foto: A.S.O. / Thomas Maheux​.

 

De har prøvet at være alene mod hold-sandwiches

Blandt de knap så etablerede navne finder man ryttere som Nicole Steigenga, der viste lovende takter mange gange sidste år. Hollænderen var med i det udbrud, som Lach knuste i spurten i Bretagne - og hun var også i udbrud tidligere på etapen. På 4. etape holdt Steigenga sig foran Lach i spurten, hvor kun Marta Bastianelli var hurtigere. Inden da var hun blevet nummer to i Ronde de Mouscron trods skønne spildte kræfter i udbrud.

 

I Leiedal Koerse var Steigenga alene med tre ParkHotel Valkenburg-ryttere i finalen, men blev alligevel toer efter sit 80 kilometer lange togt. Den hæderlige spurt gav en fjerdeplads i Dwars door de Westhoek, mens angrebsviljen viste hende frem til de hollandske mesterskaber. Den 24-årige bør blive en gevinst for Team AG Insurance - Soudal Quick-Step.

 

Det samme gælder Ally Wollaston. Newzealænderen havde sin første fulde sæson sidste år, hvor hun for alvor viste sig frem i særligt GP Morbihan. Her kørte hun med en gruppe op til udbruddet, hvor hun endte i en FDJ-sandwich mellem Grace Brown og Vittoria Guazzini. Wollaston formåede dog at hale det ene efter det andet kontraangreb ind - for til sidst at vinde spurten foran en resignerende Guazzini. 

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

Det kom i kølvandet på en uge i Bretagne Tour, hvor Wollaston blev treer i klassementet, i to af fire spurter samt på enkeltstarten. Det gjorde hun også på prologen og samlet i Lotto Belgium Tour, men bedst gik det på 1. etape. Her vandt hun etapen på cykelkastet i spurten mod Shari Bossuyt. Krydret med den håndfuld gange i sæsonen, hvor Wollaston vandt feltets spurt, når et udbrud var kørt hjem, tegner der sig her et billede af en talentfuld sprinter.

 

Ovenstående er blot et udpluk af navne, der kan vælte eliten i løbet af sæsonen, som efterhånden er gået i gang. Naturligvis kommer der i løbet af året til at være flere talenter og profiler, der dukker op, og som kan ende med at volde problemer for eliten på WorldTouren.

INFO
Feltet Femme
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet

Annonce

Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025

Annonce

Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle

Annonce

Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Annonce

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
VIS FLERE

Annonce