Feltet Femme: FDJ Nouvelle - Aquitaine Futuroscope
11. januar 2021 09:00Foto: Thomas Maheux
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet.dk vil over den kommende tid belyse kvindernes WorldTour. Feltet.dk-skribent Benjamin Blirup Cilleborg sætter fokus på holdene og deres profiler i denne artikelserie. Næstsidste hold er FDJ Nouvelle - Aquitaine Futuroscope med danske Cecillie Uttrup Ludwig som den store stjerne.

Cecilie Uttrup Ludwig efter Flandern: Full gas into the Kwaremont and then PAAMpeople screaming aahh

se mere cykling på

Et kaotisk 2020 er gået på hæld, og rytterne kan se frem til sæson 2021, der forhåbentlig forløber mere som planlagt. Hos kvinderne er det blot anden sæson med WorldTour-hold, som UCI lancerede i 2020. 

 

Målet er at have 15 hold i 2022, men for den kommende sæson er det tal blot på ni. Planen er en del af en større strategi, som i sidste ende skal eksponere kvindecykling for flere fans. 

 

Feltet.dk vil som noget nyt lancere en artikelserie, der vil belyse profilerne på samtlige WorldTour-hold. 

 

Ideen er at give læseren en mulighed for at danne sig et overblik over det kvindelige felt, så de er ordentlig klædt på, når den kommende sæson går i gang, og slaget skal slås i de store etapeløb og klassikere. 

 

Den kommende periode vil vi derfor løbende udgive en optakt for hvert hold jævnfør deres placering på UCI’s rangliste. Slutteligt vil der komme en artikel om profiler, som ikke er på WorldTouren, men stadig er interessante at kigge nærmere på.

 

Rigtig god fornøjelse - og kom så med den nye sæson!

 

FDJ Nouvelle - Aquitaine Futuroscope:

Den kvindelige pendant til Marc Madiots tropper med det knap så mundrette navn FDJ Nouvelle - Aquitaine Futuroscope har med sine 13 år en lang historie, men i de seneste år har de ikke tiltrukket meget opmærksomhed. Holdet er med i eliten med deres WorldTour licens, men på de sidste tre år har de blot fået syv sejre i alt.

 

Foto: Thomas Maheux

 

Særligt danske cykelfans bør nok hellere stille skarpt på det franske hold de næste to år. Kaptajnrollen er nemlig reserveret til Cecilie Uttrup Ludwig, og hun er ved at bide sig fast i verdenstoppen. Som 25-årig har hun resultater, som kollegerne nok misunder: podieplacering i Flandern Rundt, La Course og Flèche Wallonne - og glem ikke, at hun blot var to sekunder fra det samlede podie i Giro Rosa i 2020.

 

Det var fjerdepladsen i La Course i 2018, der gjorde Uttrup Ludwig til en mediedarling efter hendes følelsesladede interview. Kærligheden til sporten er enorm, begejstringen fra tilskuerne giver energi til benene, og generelt optræder danskeren udadtil som en humørspreder.

 

Man skal dog ikke tag fejl, for bag kulisserne er der også bitterhed og frustrationer når resultatet udebliver. Et eksempel var efter Liège-Bastogne-Liège i 2019, hvor ingen var villige til at indlede jagten på en flyvende Annemiek van Vleuten. Danskeren forsøgte selv at starte jagten, men missionen var umulig uden hjælp fra konkurrenterne.

 

Romantikeren vil elske denne lidenskabelige kørestil med følelserne ude på tøjet, men for at sejre skal man også besidde en vis del kynisme. Under Giro Dell’Emilia var det en kølig Uttrup Ludwig, der på den stejle San Luca stigning ventede og ventede, alt imens puncheuren Kasia Niewiadoma prøvede på det stejleste stykke. Først da det fladede ud rykkede danskeren og så sig ikke tilbage.

 

Opskriften på den sejr indeholdt den ingrediens, som indtil nu har manglet, nemlig den kølighed, som pludselig befandt sig i hovedet på Uttrup Ludwig. Resten af ingredienserne er der tydeligvis, og pilen peger kun en vej, nemlig op mod verdenstoppen. Og nok kan der være koldt på toppen, men den store klassikersejr, som muligvis venter, vil varme godt i det danske hjerte.

 

Foto: Sirotti

 

Vores svenske naboer har også grund til at stille skarpt på FDJ N.A.F., for Emilia Fahlin er ligeledes udset til en kaptajnrolle. Svenskeren har været med i mange år og bidrager med en hel del erfaring. 2018 var hendes bedste sæson til dato, hvor hun i VM i Innsbruck kom på fjerdepladsen, mens WorldTour løbet Tour of Norway bød på en andenplads samlet og podieplaceringer på alle tre etaper.

 

Sejre er der dog ikke mange af, omend hun har en vigtig WorldTour sejr fra Vårgårda i 2016. Dengang spurtede hun sig til sejren fra et udbrud, hvor blandt andre de hurtige Amy Pieters og Lotta Henttala sad med. I 2020 endte hun på femtepladsen i Brabantsje Pijl og fjerdepladsen i Omloop van het Hageland, lige bag en vis Emma Norsgaard.

 

Spurten fejler altså bestemt ikke noget, og de stejle mure i Belgien er ikke noget problem. Alsidighed er Fahlins varemærke, men man kan argumentere for, at det også er akilleshælen, i og med der ikke er en egentlig spidskompetence. Det bliver altså erfaringen, som svenskeren skal sætte sin lid til, når hun skal hive resultaterne hjem i 2021.

 

Erfaringen skal hun være rundhåndet med, for der er flere unge talenter på holdet. En af disse er franske Évita Muzic, som sparkede døren ind til den internationale scene med sin etapesejr på sidste etape af Giro Rosa i foregående sæson. Som blot 21-årig har franskmanden fået den sejr, der vil gøre mange ryttere misundelige.

 

Det er vanskeligt at gisne om, hvad franskmanden kan bringe det til, men med tanke på, hvor hård en rute, Giro Rosa havde på samtlige etaper, må man konstatere, at Muzic trives med højdemeter. Den ene præstation er nok til, at den unge rytter er et projekt, man bør investere i.

 

Foto: A.S.O. / Thomas Maheux

 

Når snakken går på talenter, må det største på holdet være Marta Cavalli, som tegner til at blive en ferm sprinter. Allerede i 2018 blev hun italiensk mester foran et andet talent, Sofia Bertizzolo, samt de etablerede stjerner Marta Bastianelli og Georgia Bronzini, verdensmesteren fra Geels Bakke. 

 

Femtepladsen i det spanske løb Durango-Durango fortæller, at den 22-årige italiener ikke lider overlast af højdemeter i mindre doser, og samme placering i Gent-Wevelgem giver også gode tegn for en klassikerkampagne. Der er dog et stykke op til de helt hurtige, og samtidig er de fleste sprintere efterhånden blevet rimelig alsidige i hårdt terræn.

 

Det er værd at bemærke, at Cavalli for første gang skifter de trygge omgivelser på italienske Valcar Travel & Services ud med franske FDJ N.A.F. Det er ikke nødvendigvis let at komme ind på en fransk stamme, men hun er trods alt ikke ene udlænding med blandt andre skandinaverne i kaptajnrollerne.

 

Brodie Chapman er ikke ung på samme måde som de to førnævnte, men den 29-årige har kun været professionel i tre år. Derfor aftvinger generaliebladet respekt, for udover at australieren har hentet sejre i hjemlandet i sit første år, har hun også blandet sig i de amerikanske etapeløb. I Colorado Classic endte hun lige bag den helt ustyrlige Chloe Dygert, mens hun markerede sig i top ti i Californien.

 

Med tanke på hvor kort tid, Chapman har været i sporten, bliver det særdeles interessant at følge, hvad hun kan drive sine klatreegenskaber til. Holdet skal også her sørge for at være rundhåndet med erfaringen, for så kan de få stor glæde af australieren.

 

Det bliver en proces at dele denne erfaring ud, men de investeringer, holdet gør nu, kan give et godt afkast i de kommende år. Kigger man isoleret på den kommende sæson bliver det mediedarlingen Uttrup Ludwig, som holdet primært skal satse på.

 

Hendes udvikling tyder nemlig på, at der bliver færre gange, hun vil føle sig som ‘en død fisk’, og flere gange, hvor hun kan slå med hammeren. Kan hun samtidig bevare køligheden og vente med at svinge hammeren til det rette øjeblik, så vil FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope gnide sig i hænderne over deres afkast, når årsregnskabet skal gøres op.

 

Holdet vil dog få kamp til stregen af de andre WorldTeams, som du kan læse mere om via denne oversigt.

INFO
WorldTour
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Mediterranean Epic udskydes

MTB

New Zealand Cycle Classic afgjort på bonussekunder

Landevej

Vlasov til Giro - Lutsenko til Tour

Landevej

Fuglsang skal køre Flandern Rundt og Tour

Landevej

Kelderman med brækkede ryghvirvler, hjernerystelse

Landevej

Pinot dropper Tour - satser på Giro

Landevej

Video i artiklenGør dig klar til 2021 - kæmpe gennemgang af holdene

Landevej

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af Groupama-FDJ?

Landevej

Syv ryttere ramt af bil

Landevej

Feltet Femme: Oversigt

Landevej

Wout van Aert vinder Zilvermeercross

Landevej

Hischi er et klart led i UAE’s talentudviklingsplan

Landevej

Lefevere revser cykeldisciplin: Det er som Formel 1

Cross

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af EF Education-Nippo?

Landevej

Eksklusivt interviewDideriksen har sat sigtekornet på OL

Bane

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST
Gilbert sår tvivl om stjerneduo

Landevej

Video i artiklenGravel ride: En vinterdag på grus i Vejle Ådal

Gravel

Norsgaard: Det er et kæmpe vendepunkt

Landevej

WorldTour-hold skriver under med ekspert fra Twitter

Landevej

Officielt: Dopinglæge ryger flere år i fængsel

Landevej

Video i artiklenJumbo-talent går i gult på kongeetape i New Zealand

Landevej

Lampaert håber på klassiker-sejr i 2021

Landevej

Bernal: Giro d’Italia er førstevalget

Landevej

Simon Yates skal køre to Grand Tours

Landevej

Konkurrence: Vind klinger og smøremiddel fra CSN

Motion

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af Team BikeExchange?

Landevej

Vermote tager alene på træningslejr i jagten på en kontrakt

Landevej

Almeidas fokus er rettet mod Vueltaen

Landevej

Alaphilippe opsat på at køre Flandern Rundt

Landevej

Eksklusivt interviewNiklas Eg om unge danske løver: De skal nok kunne være med fra start

Landevej

Test: Vintertøj fra Futurum

Udstyr og test

Eksklusivt interviewSelvsikker Skjelmose løfter sløret for 2021-programmet

Landevej

Feltet Femme: Profiler uden for WorldTouren

Landevej

Eksklusivt interviewNyslået WorldTour-rytter var tæt på at stoppe

Landevej

Eksklusivt interviewMads P skal spurte i Touren ifølge Kim Andersen

Landevej

Video i artiklenStil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Landevej

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af Bahrain-Victorious?

Landevej

Oversigt: Resultater af 1. afdeling af Uno-X Cup

E-cykling

Pidcock drømmer om Roubaix og Vuelta-debut

Landevej

Eksklusivt interviewTobias Aagaard: Set-uppet er bare mega stort på Uno-X

Landevej

Italiensk ProTeam udtager holdet til sæsonens første løb

Landevej

Evenepoel kan ikke sætte dato på comeback

Landevej

Eksklusivt interviewOverbevisende Foldager efter sejr: Sad med en god følelse

E-cykling

Ung italiensk rytter kørt ned under træning

Landevej

Video i artiklenHolm sagde nej til 200.000 dollars og en kontrakt: Turde ikke tage afsted

Video

Jakobsen: Holdet er som en familie

Landevej

Androni Giocattoli-rytter tester positiv for Covid-19

Landevej

Cavendish: Jeg kan tilføre noget til holdet

Landevej

New Zealandsk banetalent sejrer efter udbrud i New Zealand Cycle Classic

Landevej

Video i artiklenVM-sølvvinderen viste klassen i vild PO-dominans

E-cykling

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af AG2R Citroën Team?

Landevej

Gense 1. afdeling af Uno-X Cup

E-cykling

Nibali skræddersyer 2021 efter OL

Landevej

Alaphilippe starter sæsonen i Frankrig

Landevej

Lopéz misser Movistars første træningslejr

Landevej

Contador: Jeg er en født leder

Landevej

Eksklusivt interviewStortalent og kulturbærer forlænger med Riwal Cycling Team

Landevej

Fugle på hjul - Nyt dansk gravel- og turcykel brand spreder vingerne

Motion

Spansk etapeløb overvejer udsættelse

Landevej

Søren Kragh: Kan stadig blive bedre

Landevej

Sagan forlanger undskyldning efter Tour-episode

Landevej

Video i artiklenHoldtidskørsel åbner årets første cykelløb

Landevej

Feltet Femme: Movistar Team

Landevej

Eksklusivt interviewMads P: Touren var ikke et must for mig

Landevej

Optakt: 1. afdeling af Uno-X Cup

E-cykling

Pirazzi vender tilbage til feltet efter fire års karantæne

Landevej

Trek-Segafredo-italiener går efter top fem i Vueltaen

Landevej

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af Lotto Soudal?

Landevej

Van der Poel træner i Spanien frem mod VM

Cross

Stuyven håber på klassikersejr til Mads P og sig selv

Landevej

Officielt: Riwal Cycling Team får hollandsk trio i 2021

Landevej

Gesink nyder at være i hjælperens rolle

Landevej

Medie: Vuelta a Murcia udsættes til maj

Landevej

Østrigsk dopingsynder idømt to års fængsel

Landevej

Uheldige Uran skaber ulykker i soveværelset

Landevej

USA udtager truppen til VM

Cross

Madiot: Vi skal ikke have fodboldagenter i cykling

Landevej

Video i artiklenRadio Tour, sæson 2, episode 35: Amerikansk cykelhistorie med René Wenzel

Video

Buchmann satser på Giro - Kelderman på Touren

Landevej

Endnu en sæsonåbner aflyst

Landevej