Prøv vores nye app
Feltet Femme: FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope
24. januar 2022 09:00Foto: Thomas Maheux
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet.dk vil den kommende tid belyse kvindernes WorldTour. Feltet.dk-skribent Benjamin Blirup Cilleborg sætter fokus på holdene og deres profiler i denne artikelserie. Næste artikel i rækken bliver om Cecilie Uttrup Ludwig og hendes hold FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Da UCI lancerede Women’s WorldTour i 2020, var målsætningen, at der skulle være 15 kvindelige hold i den øverste liga. Et led i en strategi, som skulle fremme cykelsporten for kvinder og eksponere sporten mere for cykelfans verden over.

 

Den målsætning er næsten lykkedes, idet der i år er 14 hold holdt op mod de ni fra seneste sæson.

 

Dermed er der mange flere hold og ryttere at stifte bekendtskab med. Samtidig er et generationsskifte i gang, eftersom 2022 bliver første år uden den dominerende Anna van der Breggen, mens også den tidligere verdensmester Chantal van den Broeck-Blaak hænger cyklen op efter klassikerne. Samtidig stormer profiler som Marlen Reusser og Grace Brown frem - og der er flere på vej.

 

Ligesom sidste år vil Feltet.dk være behjælpelig med at belyse de danske og vigtigste profiler på hvert hold, så du er klædt bedre på, når sæsonen om lidt går i gang.

 

FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope

Man kunne forbinde FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope med den excentriske Marc Madiot, der leder Groupama - FDJ, men holdet har udover sin sponsor ikke nogen særlig forbindelse til herreholdet. Hvis han var leder hos kvinderne, ville han ikke være kommet med mange af sine flamboyante jubelscener, for i fjor vandt holdet kun to gange.

 

Den ene af disse stod Cecilie Uttrup Ludwig bag, da hun klappede verdens bedste puncheurs på tredje etape af Burgos Rundt. Dermed fik danskeren den store WorldTour-sejr, hun higede efter. Sejren kom efter en god periode i de spanske endagsløb, der fungerede som VM-optakt, hvor hun i Durango-Durango-løbet gik i et langt soloudbrud og kun blev indhentet af Anna van der Breggen og Annemiek van Vleuten.

 

Generelt var der flere imponerende præstationer fra Uttrup, som leverede top 10-placeringer i Strade Bianche, Flandern Rundt samt alle Ardenner-klassikerne. I WorldTour-løbet Trofeo Alfredo Binda blev hun nummer tre, efter hun akkurat ikke var i stand til at følge Elisa Longo Borghinis vindertræk. I spurten om andenpladsen blev hun slået af Marianne Vos, men ved La Course senere på året var det omvendt fortegn.

 

Det stigende opløb gavnede danskeren, der slog Vos i spurten, selvom hun før løbet gjorde det klart, at en spurt mod hollænderen ikke ligefrem var ønskescenariet. Og lige præcis det resultat kombineret med sejren i Burgos fortæller, at danskeren er blevet hurtigere i kraftudfoldelsen mod stregen - i hvert fald i stigende opløb. Verdensklasseryttere som Vos, Kasia Niewiadoma og van der Breggen har alle måttet se FDJ-klatreren suse forbi til sidst.

 

Dermed kan cykelfans godt indstille sig på mere show fra danskeren, der sidste år var med i finalen i langt de fleste løb, hun stillede op i - med Giro Donne som en undtagelse, efter hun styrtede på det indledende holdløb. I år kan hun udover forårsklassikerne, som hun elsker, se frem til den første udgave af Tour de France i nyere tid - og til denne sæson kan hun sammen med sin nye holdkammerat virkelig lave rav i løbene. 

 

Cecilie Uttrup Ludwig var animerende i store dele af sæsonen. Også i Liège-Bastogne-Liège var hun i offensiven. Foto: A.S.O. / Gautier Demouveaux.

 

I år har holdet nemlig hentet Grace Brown, som er fløjet op ad rangstigen de sidste to år. Efter at have gjort sig på den australske scene blev hun nummer to i Liège-Bastogne-Liège og vandt få dage senere Brabantse Pijl i efteråret 2020. Det skulle vise sig at give momentum til et fremragende 2021, som dog blev delvist forpurret af en brækket skulder i Giro Donne.

 

Indtil da kørte hun i top 10 i Omloop Het Nieuwsblad og blev nummer to i Nokere Koerse, før hun tog en solosejr i det vindblæste Brugge-De Panne. Ved Dwars door Vlaanderen blev det til en sjetteplads, inden hun rakte ud efter sejren i Flandern Rundt med et finaleangreb, der i sidste ende rakte til en tredjeplads. Ugen efter var australieren så ved at kuppe Amstel Gold Race, da hun først måtte se sig hentet i bunden af Cauberg. Brown har i den grad slået sit navn fast i forårsklassikerne.

 

I den følgende måned slog hun blandt andre Demi Vollering i spurten om fjerdepladsen i Navarra Classic, inden hun tog sin anden WorldTour-sejr på første etape af Burgos Rundt fra et mindre udbrud. Siden blev hun nummer fem i spurten om La Course-sejren. De mange kontinuerlige resultater taler sit tydelige sprog: Brown hører til blandt verdenstoppen med sin enorme motor, som ikke nødvendigvis overbelastes af stigninger.

 

Motoren kommer til sin ret, når hun sætter sig på enkeltstartscyklen. I Giro Donnes bjergenkeltstart blev hun nummer tre, mens de Olympiske Lege kastede en fjerdeplads af sig - vel at mærke med tidligere nævnte skulderskade. Dermed slog hun fast en gang for alle, at hun også på enkeltstarten hører til i den absolutte verdenstop.

 

Sidste år var det Marta Cavalli , der var Uttrups partner-in-crime. De to havde et meget ens sæsonprogram og sad ofte i finalerne sammen. Et løb, hvor de ikke gjorde, var Giro Donne, hvor Cavalli leverede den ene kraftpræstation efter den anden. Tre gange kørte hun i top fem på en etape og blev nummer syv på en fjerde, hvilket sikrede hende en samlet sjetteplads.

 

Italieneren var blandt andet god på bjergenkeltstarten, ligesom hun var det på Challenge by La Vueltas bjergenkeltstart med sin tredjeplads. Det skal nok mest ses som et udtryk for, at Cavalli er god opad, for selvom hun ikke har fået sin store sejr endnu, har hun det med at sidde med dybt i finalen i et hårdt løb.

 

Grace Brown vandt 1. etape af Vuelta a Burgos 2021 - i år kan hun meget vel ende med at blive en af sæsonens hovedaktører. Foto: Getty Sport.

 

Faktisk var FDJ N.A.F. lidt af en trekløver, for også Emilia Fahlin var ofte med - i hvert fald i den første halvdel af sæsonen. I anden halvdel kørte hun ikke et eneste løb af én simpel årsag: Manglende form. En skam for Sveriges bedste rytter, der indtil 2020 havde kørt hvert eneste VM siden 2007.

 

Første halvdel af 2021 viste lovende takter med top 10 i Trofeo Alfredo Binda, Gent-Wevelgem, Brabantse Pijl og Navarra Classics. Særligt Wevelgem-præstationen var iøjnefaldende, idet løbet sluttede i en større spurt, hvor svenskeren slog hurtige afsluttere. Det samme gjorde sig gældende i Thüringen Rundfahrt, hvor sprinterne Jolien d’Hoore, Lotte Kopecky, Emma Norsgaard og Lisa Brennauer alle skiftevis endte bag Fahlin.

 

For denne sæson kan man håbe på, at Fahlin hverken bliver ramt af dårlig form, en brækket hånd efter at modtage en slynge som i 2020 eller en slem hjernerystelse, som i 2019 forpurrede hendes sæson - for når tingene kører, er Fahlin både i spil til etapeløb og VM-medaljer, som andenpladsen i Norge Rundt og fjerdepladsen i Innsbruck i 2018 beviste.

 

Måske er det allerede i år, at Evita Muzic tager en stor sejr. Franskmanden slog de etablerede landsmænd til de franske mesterskaber og blev nummer fem i både San Sebastian og GP de Plouay i 2021. I San Sebastian var hun blandt hovedaktørerne i løbet, og etapesejren i Giro Donne fra året før synes ikke at være nogen tilfældighed. Muzic er en af U23-scenens stærkeste ryttere, når der er stigninger på menuen.

 

I fremtiden kan FDJ-holdet drømme om at gøre deres franskmand fra egne rækker til kaptajn, men i år er det først og fremmest Uttrup og Brown, der sammen skal knække de store hold. De to kan spille hinanden ud og gøre hinanden stærke og tage flere af de store sejre, som de begge går og drømmer om. Og så kan det være, at general manager Stephen Delcourt leverer jubelscener, som ellers kun Marc Madiot kan gøre det.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
INFO
Feltet Femme
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig

Annonce

Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv

Annonce

Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

Annonce

Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb

Annonce

Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom

Annonce

Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce