Feltet Femme: Canyon-SRAM Racing
09. januar 2021 16:00Jan Hetfleisch
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet.dk vil over den kommende tid belyse kvindernes WorldTour. Feltet.dk-skribent Benjamin Blirup Cilleborg sætter fokus på holdene og deres profiler i denne artikelserie. Den syvende artikel i serien er om Canyon-SRAM Racing, som har fået tilslutning af Chloe Dygert, som på flere måder er et unikum.

 

Niewiadoma satte favoritterne til vægs i kvindernes Amstel Gold Race

se mere cykling på

Et kaotisk 2020 er gået på hæld, og rytterne kan se frem til sæson 2021, der forhåbentlig forløber mere som planlagt. Hos kvinderne er det blot anden sæson med WorldTour-hold, som UCI lancerede i 2020. 

 

Målet er at have 15 hold i 2022, men for den kommende sæson er det tal blot på ni. Planen er en del af en større strategi, som i sidste ende skal eksponere kvindecykling for flere fans. 

 

Feltet.dk vil som noget nyt lancere en artikelserie, der vil belyse profilerne på samtlige WorldTour-hold. 

 

Ideen er at give læseren en mulighed for at danne sig et overblik over det kvindelige felt, så de er ordentlig klædt på, når den kommende sæson går i gang, og slaget skal slås i de store etapeløb og klassikere. 

 

Den kommende periode vil vi derfor løbende udgive en optakt for hvert hold jævnfør deres placering på UCI’s rangliste. Slutteligt vil der komme en artikel om profiler, som ikke er på WorldTouren, men stadig er interessante at kigge nærmere på.

 

Rigtig god fornøjelse - og kom så med den nye sæson!

 

Canyon-SRAM Racing:

Fem af de syv afholdte verdensmesterskaber for holdtidskørsel endte med guld og yderligere to blev til sølv. Gang på gang var Canyon-SRAM Racing lige hvor de skulle være når disciplinen skulle køres. Med en historie, der rækker tilbage tilbage til 2003, hvor det hed T-Mobile, som siden blev til HTC-Columbia, har holdet efterhånden en lang historie i sporten. I disse tider er holdet det ene af tre (SD Worx og Alé BTC Ljubljana er de to andre), som ikke har en pendant hos herrerne.

 

Foto: SWpix.com

 

Holdets største stjerne har heller ingen pendant. Chloe Dygert er på mange måder en ener. Hun er 23 år og er allerede feltets stærkeste på enkeltstarten. Havde hun ikke oversatset i et sving, ville Dygert stensikkert have forsvaret sin verdensmesterskabstitel i disciplinen fra 2019, hvor hun savede de største kanoner over. Og det efter at drive gæk med feltet i Colorado Classic, hvor hun fik fuld plade med alle fire etapesejre og samlet sejr.

 

Det løb stillede Dygerts ærgerrighed - eller grådighed om man vil - til fuld skue. Selvom hun fører et løb og har fået sine sejre, så vil hun stadig have mere. Det er også en velkendt historie, at amerikaneren dårligt havde fået verdensmesterskabstrøjen på, førend hun nærmest surmulende analyserede sine sving i hovedet oppe på podiet i Yorkshire. Amerikaneren er kun tilfreds når hun har fået absolut maksimal udbytte. 

 

Netop det var årsagen til styrtet under sidste års verdensmesterskab i Imola, som forårsagede et brækket ben. Dygert kunne sagtens have slækket en anelse på farten - men sådan er hun bare ikke sat sammen i hovedet. Drivkraften bag er simpelthen viljen til at ville være den bedste. Og det var hun også, selvom løbet var eneste gang, hun havde rygnummer på i 2020. Alene på træning kan Dygert komme i topform - også selvom hun faktisk hader at træne ifølge hende selv.

 

Desværre kan hendes politiske holdninger ende med at få indflydelse på hendes karriere. Dygert er kendt for at tilhøre den ydre højrefløj, og såvel holdet selv samt dets sponsor Rapha har taget kraftig afstand fra hendes ageren på sociale medier. Og nok har hun været nødsaget til at komme med en offentlig undskyldning, men man kan stille spørgsmålstegn ved, om det var oprigtigt ment.

 

Såfremt der ikke kommer nogen form for karambolage står vi muligvis foran et epokeskifte. Dygert har stort set kun kørt i Amerika, og det er ikke alle, der vænner sig til de snoede, smalle veje i Europa kontra de brede og jævne veje og stigninger i USA. Fjerdepladsen i linjeløbet i Yorkshire dræber dog den strejf af tvivl, der kunne have været for Dygerts evner. 

 

Indtil Dygert kommer tilbage fra sin skade, bliver Kasia Niewiadoma stjernen, der skal bære holdet frem. Den polske puncheur har siden år 2015 været blandt de absolut bedste på stigningerne, og sejrene i Amstel Gold Race, Womens Tour og Trofeo Alfredo Binda blev alle grundlagt med en kraftig acceleration når stigningsprocenten røg i vejret. 

 

Andenpladsen i Giro Rosa sidste år var sæsonens højdepunkt for polakken, men hun kunne sådan set godt have håbet på mere. Ikke nødvendigvis i det løb, for der var de hollandske rivaler Annemiek van Vleuten (indtil sit styrt) og Anna van der Breggen urørlige - men det ligner ikke Niewiadoma at kæmpe for at komme i top ti i Fléche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège. 

 

Særligt 12. pladsen i Giro Dell’Emilia var bemærkelsesværdigt, for hun var sådan set med i fronttrioen i finalen, indtil hendes signatur-angreb gav bagslag. Forhåbentlig var det blot en engangsforestilling, for på sine bedste dage er Niewiadoma en ekvilibrist, der hører til blandt verdenseliten. Hendes præstationer er afgørende for holdet, som udover de israelske mesterskaber ingen sejre fik i 2020.

 

Foto: Thomas Maheux

 

Lisa Klein var med, da holdet fik deres sidste titel i holdtidskørsel, og hun er fast bestanddel af tyskernes mixed relay hold. Det er ingen tilfældighed, for 24-årige Kleins force er slet ikke så lille endda på tempocyklerne. Særligt de korte enkeltstarter fryder tyskeren, som blandt andet har tre prologsejre i sin relativt korte karriere.

 

Samtidig er hun en ferm sprinter, som har det med at drille de store kanoner. Klein er ikke nødvendigvis en sejrsmaskine, men flade etapeløb med en tidskørsel såsom Vuelta Challenge ligger til højrebenet for hende. Med samlet sejr i Healthy Ageing Tour og BeNe Ladies Tour har hun da også vist, hun godt kan holde sig til hen over flere etaper.

 

At der ikke kom nogen nævneværdige resultater på CV’et i 2020 kan man ikke klandre Klein for. Ligesom mange andre lider hun nemlig af den stribe af løb, der fortsat blev aflyst som sæsonen skred frem. Mange af de løb var netop dem, hun kunne udvikle sit talent i og udbygge sejrslisten. Det vil i stedet med stor sandsynlighed komme til at ske i 2021.

 

Alexis Ryan havde en flot 2018 sæson med podieplaceringer hen over hele kalenderen. Mest bemærkelsesværdigt er andenpladsen i det hundekolde Omloop Het Nieuwsblad efter Christina Siggard flotte spurtsejr, samt samme placering i Ronde van Drenthe. Ryan må bestemt siges at kunne køre en spurt.

 

Men sæsonen blev bare aldrig rigtig fulgt op i 2019, hvor den eneste succes var da holdet vandt holdtidskørslen i Giro Rosa (selvfølgelig), og i 2020 var Ryan slet ikke i nærheden af noget som helst. Det mønster skal helst ikke fortsætte i 2021, for sammen med Klein kan hun få en del chancer i løbet af sæsonen, hvis benene ellers er til det.

 

Foto: Flaviano Ossola

 

Det nye skud på stammen er den purunge Mikayla Harvey. Vinderen af ungdomstrøjen i Giro Rosa var bjergtagende på den hårde rute, hvor hun endte på femtepladsen og hele tiden var lige efter de allerbedste. Indtil da var hun gået under radaren, men ingen i feltet er længere i tvivl om den 22-årige new zealænders evner i bjergene. Nu bliver det et spørgsmål om at styre hende i den rigtige retning, så hun kan fortsætte de lovende takter i 2021.

 

I første omgang er det kaptajnen Dygert, der skal styres, og det bliver ikke med mundbind, men med mundkurv. Forhåbentlig bliver det ikke det, der dækker overskrifterne i 2021, men i stedet en historie, om hvordan en vilje af stål kan føre amerikaneren fra benbrud til gennembrud i de europæiske løb. 

 

Gennembruddet er sådan set kommet, idet kun få er i tvivl om hendes evner, men hendes indtog på klassikere og etapeløb er ikke startet endnu. Til det mangler vi stadig at se, hvad hende og resten af Canyon-Sram er i stand til, men de hollandske superstjerner bør nok nyde deres sidste sæsoner, inden amerikaneren om muligt påbegynder sin dominans.

INFO
WorldTour
Nyheder
Canyon - SRAM
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

New Zealand Cycle Classic afgjort på bonussekunder

Landevej

Vlasov til Giro - Lutsenko til Tour

Landevej

Fuglsang skal køre Flandern Rundt og Tour

Landevej

Kelderman med brækkede ryghvirvler, hjernerystelse

Landevej

Pinot dropper Tour - satser på Giro

Landevej

Video i artiklenGør dig klar til 2021 - kæmpe gennemgang af holdene

Landevej

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af Groupama-FDJ?

Landevej

Syv ryttere ramt af bil

Landevej

Feltet Femme: Oversigt

Landevej

Wout van Aert vinder Zilvermeercross

Landevej

Hischi er et klart led i UAE’s talentudviklingsplan

Landevej

Lefevere revser cykeldisciplin: Det er som Formel 1

Cross

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af EF Education-Nippo?

Landevej

Eksklusivt interviewDideriksen har sat sigtekornet på OL

Bane

Gilbert sår tvivl om stjerneduo

Landevej

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST
Video i artiklenGravel ride: En vinterdag på grus i Vejle Ådal

Gravel

Norsgaard: Det er et kæmpe vendepunkt

Landevej

WorldTour-hold skriver under med ekspert fra Twitter

Landevej

Officielt: Dopinglæge ryger flere år i fængsel

Landevej

Video i artiklenJumbo-talent går i gult på kongeetape i New Zealand

Landevej

Lampaert håber på klassiker-sejr i 2021

Landevej

Bernal: Giro d’Italia er førstevalget

Landevej

Simon Yates skal køre to Grand Tours

Landevej

Konkurrence: Vind klinger og smøremiddel fra CSN

Motion

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af Team BikeExchange?

Landevej

Vermote tager alene på træningslejr i jagten på en kontrakt

Landevej

Almeidas fokus er rettet mod Vueltaen

Landevej

Alaphilippe opsat på at køre Flandern Rundt

Landevej

Eksklusivt interviewNiklas Eg om unge danske løver: De skal nok kunne være med fra start

Landevej

Test: Vintertøj fra Futurum

Udstyr og test

Eksklusivt interviewSelvsikker Skjelmose løfter sløret for 2021-programmet

Landevej

Feltet Femme: Profiler uden for WorldTouren

Landevej

Eksklusivt interviewNyslået WorldTour-rytter var tæt på at stoppe

Landevej

Eksklusivt interviewMads P skal spurte i Touren ifølge Kim Andersen

Landevej

Video i artiklenStil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Landevej

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af Bahrain-Victorious?

Landevej

Oversigt: Resultater af 1. afdeling af Uno-X Cup

E-cykling

Pidcock drømmer om Roubaix og Vuelta-debut

Landevej

Eksklusivt interviewTobias Aagaard: Set-uppet er bare mega stort på Uno-X

Landevej

Italiensk ProTeam udtager holdet til sæsonens første løb

Landevej

Evenepoel kan ikke sætte dato på comeback

Landevej

Eksklusivt interviewOverbevisende Foldager efter sejr: Sad med en god følelse

E-cykling

Ung italiensk rytter kørt ned under træning

Landevej

Video i artiklenHolm sagde nej til 200.000 dollars og en kontrakt: Turde ikke tage afsted

Video

Jakobsen: Holdet er som en familie

Landevej

Androni Giocattoli-rytter tester positiv for Covid-19

Landevej

Cavendish: Jeg kan tilføre noget til holdet

Landevej

New Zealandsk banetalent sejrer efter udbrud i New Zealand Cycle Classic

Landevej

Video i artiklenVM-sølvvinderen viste klassen i vild PO-dominans

E-cykling

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af AG2R Citroën Team?

Landevej

Gense 1. afdeling af Uno-X Cup

E-cykling

Nibali skræddersyer 2021 efter OL

Landevej

Alaphilippe starter sæsonen i Frankrig

Landevej

Lopéz misser Movistars første træningslejr

Landevej

Contador: Jeg er en født leder

Landevej

Eksklusivt interviewStortalent og kulturbærer forlænger med Riwal Cycling Team

Landevej

Fugle på hjul - Nyt dansk gravel- og turcykel brand spreder vingerne

Motion

Spansk etapeløb overvejer udsættelse

Landevej

Søren Kragh: Kan stadig blive bedre

Landevej

Sagan forlanger undskyldning efter Tour-episode

Landevej

Video i artiklenHoldtidskørsel åbner årets første cykelløb

Landevej

Eksklusivt interviewMads P: Touren var ikke et must for mig

Landevej

Feltet Femme: Movistar Team

Landevej

Optakt: 1. afdeling af Uno-X Cup

E-cykling

Pirazzi vender tilbage til feltet efter fire års karantæne

Landevej

Trek-Segafredo-italiener går efter top fem i Vueltaen

Landevej

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af Lotto Soudal?

Landevej

Van der Poel træner i Spanien frem mod VM

Cross

Stuyven håber på klassikersejr til Mads P og sig selv

Landevej

Officielt: Riwal Cycling Team får hollandsk trio i 2021

Landevej

Gesink nyder at være i hjælperens rolle

Landevej

Medie: Vuelta a Murcia udsættes til maj

Landevej

Østrigsk dopingsynder idømt to års fængsel

Landevej

Uheldige Uran skaber ulykker i soveværelset

Landevej

USA udtager truppen til VM

Cross

Madiot: Vi skal ikke have fodboldagenter i cykling

Landevej

Video i artiklenRadio Tour, sæson 2, episode 35: Amerikansk cykelhistorie med René Wenzel

Video

Buchmann satser på Giro - Kelderman på Touren

Landevej

Endnu en sæsonåbner aflyst

Landevej

Video i artiklenOpvarmning til 2021: Hvad kan vi forvente af Movistar Team?

Landevej