Prøv vores nye app
Feltet Femme: Canyon-SRAM Racing
09. januar 2021 16:00Jan Hetfleisch
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet.dk vil over den kommende tid belyse kvindernes WorldTour. Feltet.dk-skribent Benjamin Blirup Cilleborg sætter fokus på holdene og deres profiler i denne artikelserie. Den syvende artikel i serien er om Canyon-SRAM Racing, som har fået tilslutning af Chloe Dygert, som på flere måder er et unikum.

 

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Et kaotisk 2020 er gået på hæld, og rytterne kan se frem til sæson 2021, der forhåbentlig forløber mere som planlagt. Hos kvinderne er det blot anden sæson med WorldTour-hold, som UCI lancerede i 2020. 

 

Målet er at have 15 hold i 2022, men for den kommende sæson er det tal blot på ni. Planen er en del af en større strategi, som i sidste ende skal eksponere kvindecykling for flere fans. 

 

Feltet.dk vil som noget nyt lancere en artikelserie, der vil belyse profilerne på samtlige WorldTour-hold. 

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Ideen er at give læseren en mulighed for at danne sig et overblik over det kvindelige felt, så de er ordentlig klædt på, når den kommende sæson går i gang, og slaget skal slås i de store etapeløb og klassikere. 

 

Den kommende periode vil vi derfor løbende udgive en optakt for hvert hold jævnfør deres placering på UCI’s rangliste. Slutteligt vil der komme en artikel om profiler, som ikke er på WorldTouren, men stadig er interessante at kigge nærmere på.

 

Rigtig god fornøjelse - og kom så med den nye sæson!

Annonce

 

Canyon-SRAM Racing:

Fem af de syv afholdte verdensmesterskaber for holdtidskørsel endte med guld og yderligere to blev til sølv. Gang på gang var Canyon-SRAM Racing lige hvor de skulle være når disciplinen skulle køres. Med en historie, der rækker tilbage tilbage til 2003, hvor det hed T-Mobile, som siden blev til HTC-Columbia, har holdet efterhånden en lang historie i sporten. I disse tider er holdet det ene af tre (SD Worx og Alé BTC Ljubljana er de to andre), som ikke har en pendant hos herrerne.

 

Foto: SWpix.com

 

Holdets største stjerne har heller ingen pendant. Chloe Dygert er på mange måder en ener. Hun er 23 år og er allerede feltets stærkeste på enkeltstarten. Havde hun ikke oversatset i et sving, ville Dygert stensikkert have forsvaret sin verdensmesterskabstitel i disciplinen fra 2019, hvor hun savede de største kanoner over. Og det efter at drive gæk med feltet i Colorado Classic, hvor hun fik fuld plade med alle fire etapesejre og samlet sejr.

 

Det løb stillede Dygerts ærgerrighed - eller grådighed om man vil - til fuld skue. Selvom hun fører et løb og har fået sine sejre, så vil hun stadig have mere. Det er også en velkendt historie, at amerikaneren dårligt havde fået verdensmesterskabstrøjen på, førend hun nærmest surmulende analyserede sine sving i hovedet oppe på podiet i Yorkshire. Amerikaneren er kun tilfreds når hun har fået absolut maksimal udbytte. 

 

Netop det var årsagen til styrtet under sidste års verdensmesterskab i Imola, som forårsagede et brækket ben. Dygert kunne sagtens have slækket en anelse på farten - men sådan er hun bare ikke sat sammen i hovedet. Drivkraften bag er simpelthen viljen til at ville være den bedste. Og det var hun også, selvom løbet var eneste gang, hun havde rygnummer på i 2020. Alene på træning kan Dygert komme i topform - også selvom hun faktisk hader at træne ifølge hende selv.

 

Desværre kan hendes politiske holdninger ende med at få indflydelse på hendes karriere. Dygert er kendt for at tilhøre den ydre højrefløj, og såvel holdet selv samt dets sponsor Rapha har taget kraftig afstand fra hendes ageren på sociale medier. Og nok har hun været nødsaget til at komme med en offentlig undskyldning, men man kan stille spørgsmålstegn ved, om det var oprigtigt ment.

 

Læs også
Dansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt

 

Såfremt der ikke kommer nogen form for karambolage står vi muligvis foran et epokeskifte. Dygert har stort set kun kørt i Amerika, og det er ikke alle, der vænner sig til de snoede, smalle veje i Europa kontra de brede og jævne veje og stigninger i USA. Fjerdepladsen i linjeløbet i Yorkshire dræber dog den strejf af tvivl, der kunne have været for Dygerts evner. 

 

Indtil Dygert kommer tilbage fra sin skade, bliver Kasia Niewiadoma stjernen, der skal bære holdet frem. Den polske puncheur har siden år 2015 været blandt de absolut bedste på stigningerne, og sejrene i Amstel Gold Race, Womens Tour og Trofeo Alfredo Binda blev alle grundlagt med en kraftig acceleration når stigningsprocenten røg i vejret. 

 

Andenpladsen i Giro Rosa sidste år var sæsonens højdepunkt for polakken, men hun kunne sådan set godt have håbet på mere. Ikke nødvendigvis i det løb, for der var de hollandske rivaler Annemiek van Vleuten (indtil sit styrt) og Anna van der Breggen urørlige - men det ligner ikke Niewiadoma at kæmpe for at komme i top ti i Fléche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège. 

 

Særligt 12. pladsen i Giro Dell’Emilia var bemærkelsesværdigt, for hun var sådan set med i fronttrioen i finalen, indtil hendes signatur-angreb gav bagslag. Forhåbentlig var det blot en engangsforestilling, for på sine bedste dage er Niewiadoma en ekvilibrist, der hører til blandt verdenseliten. Hendes præstationer er afgørende for holdet, som udover de israelske mesterskaber ingen sejre fik i 2020.

Annonce

 

Foto: Thomas Maheux

 

Lisa Klein var med, da holdet fik deres sidste titel i holdtidskørsel, og hun er fast bestanddel af tyskernes mixed relay hold. Det er ingen tilfældighed, for 24-årige Kleins force er slet ikke så lille endda på tempocyklerne. Særligt de korte enkeltstarter fryder tyskeren, som blandt andet har tre prologsejre i sin relativt korte karriere.

 

Samtidig er hun en ferm sprinter, som har det med at drille de store kanoner. Klein er ikke nødvendigvis en sejrsmaskine, men flade etapeløb med en tidskørsel såsom Vuelta Challenge ligger til højrebenet for hende. Med samlet sejr i Healthy Ageing Tour og BeNe Ladies Tour har hun da også vist, hun godt kan holde sig til hen over flere etaper.

 

At der ikke kom nogen nævneværdige resultater på CV’et i 2020 kan man ikke klandre Klein for. Ligesom mange andre lider hun nemlig af den stribe af løb, der fortsat blev aflyst som sæsonen skred frem. Mange af de løb var netop dem, hun kunne udvikle sit talent i og udbygge sejrslisten. Det vil i stedet med stor sandsynlighed komme til at ske i 2021.

 

Alexis Ryan havde en flot 2018 sæson med podieplaceringer hen over hele kalenderen. Mest bemærkelsesværdigt er andenpladsen i det hundekolde Omloop Het Nieuwsblad efter Christina Siggard flotte spurtsejr, samt samme placering i Ronde van Drenthe. Ryan må bestemt siges at kunne køre en spurt.

Annonce

 

Læs også
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024

 

Men sæsonen blev bare aldrig rigtig fulgt op i 2019, hvor den eneste succes var da holdet vandt holdtidskørslen i Giro Rosa (selvfølgelig), og i 2020 var Ryan slet ikke i nærheden af noget som helst. Det mønster skal helst ikke fortsætte i 2021, for sammen med Klein kan hun få en del chancer i løbet af sæsonen, hvis benene ellers er til det.

 

Foto: Flaviano Ossola

 

Det nye skud på stammen er den purunge Mikayla Harvey . Vinderen af ungdomstrøjen i Giro Rosa var bjergtagende på den hårde rute, hvor hun endte på femtepladsen og hele tiden var lige efter de allerbedste. Indtil da var hun gået under radaren, men ingen i feltet er længere i tvivl om den 22-årige new zealænders evner i bjergene. Nu bliver det et spørgsmål om at styre hende i den rigtige retning, så hun kan fortsætte de lovende takter i 2021.

 

I første omgang er det kaptajnen Dygert, der skal styres, og det bliver ikke med mundbind, men med mundkurv. Forhåbentlig bliver det ikke det, der dækker overskrifterne i 2021, men i stedet en historie, om hvordan en vilje af stål kan føre amerikaneren fra benbrud til gennembrud i de europæiske løb. 

 

Gennembruddet er sådan set kommet, idet kun få er i tvivl om hendes evner, men hendes indtog på klassikere og etapeløb er ikke startet endnu. Til det mangler vi stadig at se, hvad hende og resten af Canyon-Sram er i stand til, men de hollandske superstjerner bør nok nyde deres sidste sæsoner, inden amerikaneren om muligt påbegynder sin dominans.

Annonce

INFO
WorldTour
Nyheder
Canyon - SRAM
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle

Annonce

Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Annonce

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
VIS FLERE

Annonce