Feltet Femme: Canyon-SRAM
26. januar 2022 09:00Foto: Thomas Maheux
af Benjamin Blirup Cilleborg

Feltet.dk vil den kommende tid belyse kvindernes WorldTour. Feltet.dk-skribent Benjamin Blirup Cilleborg sætter fokus på holdene og deres profiler i denne artikelserie. Næste artikel er om Canyon-SRAM med Katarzyna Niewiadoma i spidsen.

Annonce

Da UCI lancerede Women’s WorldTour i 2020, var målsætningen, at der skulle være 15 kvindelige hold i den øverste liga. Et led i en strategi, som skulle fremme cykelsporten for kvinder og eksponere sporten mere for cykelfans verden over.

 

Den målsætning er næsten lykkedes, idet der i år er 14 hold holdt op mod de ni fra seneste sæson.

 

Dermed er der mange flere hold og ryttere at stifte bekendtskab med. Samtidig er et generationsskifte i gang, eftersom 2022 bliver første år uden den dominerende Anna van der Breggen, mens også den tidligere verdensmester Chantal van den Broeck-Blaak hænger cyklen op efter klassikerne. Samtidig stormer profiler som Marlen Reusser og Grace Brown frem - og der er flere på vej.

Niewiadoma satte favoritterne til vægs i kvindernes Amstel Gold Race

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Ligesom sidste år vil Feltet.dk være behjælpelig med at belyse de danske og vigtigste profiler på hvert hold, så du er klædt bedre på, når sæsonen om lidt går i gang.

 

Canyon-SRAM

Canyon-SRAM er et af de hold, som har stolte traditioner i sporten, siden de kom til i 2002 som T-Mobile. Da VM i holdtidskørsel stadig var en ting, var det Canyon-SRAM, der var den dominerende skikkelse med hele fem ud af syv guldmedaljer. Og i år har holdet en ganske solid og sammentømret trup med adskillige profiler.

 

Gennem de sidste fem år har holdet altid kunnet regne med Katarzyna Niewiadoma, en af verdens førende puncheurs. Den polske stjerne har en både samlet og etapesejr i Women’s Tour samt sejr i Amstel Gold Race og Trofeo Alfredo Binda på CV’et og blev i 2020 nummer to i Giro Donne. Lige nu ligger hun blandt verdens 10 bedste ryttere på ranglisten efter en utrolig stabil sæson.

Annonce

 

‘Kasia’ var en hovedaktør fra start til slut af sidste sæson, og i stort set alle løb hev hun en top 10-placering hjem. Præstationen til OL i Tokyo var anonym, men til gengæld hev hun en bronzemedalje hjem til verdensmesterskaberne efter at have lavet sit velkendte slangehug utallige gange, senest på den sidste stigning to kilometer fra mål. Det blev dog aldrig til nogen forløsende sejr, som hun særligt i klassikerne var så tæt på at få.

 

I Amstel Gold Race var det Niewiadoma, der splittede feltet på Cauberg for dernæst at få sine sejrsmuligheder spoleret af en uarbejdsvillig Elisa Longo Borghini. I Flèche Wallonne var hun tættest på den udødelige Anna van der Breggen, da hollænderen sikrede sig sin syvende sejr i træk på Mur de Huy. I Liège-Bastogne-Liège var hun med frontgruppen hjem, og i Dwars door Vlaanderen var hun som den eneste i stand til at følge Annemiek van Vleuten til dørs.

 

Nu endte Niewiadoma med at styrte ud af Paris-Roubaix, men ellers vidner sæsonen om, at der snart sagt ikke er et stort endagsløb, hun ikke kan gøre sig forhåbninger om at vinde. Hendes utrolige bakkespurt er sjældent matchet, når først polakken rammer sin topform, og det er kun på de længere stigninger, hun kommer til kort.

 

'Kasia' Niewiadoma er blandt verdens bedste puncheurs og kan meget vel blive den nye dronning af Flèche Wallonne. Foto: Thomas Maheux.

 

Forventningerne var skruet helt op, da Chloé Dygert skrev en fireårig kontrakt med holdet forud for 2021. Sidste år blev imidlertid en dæmpet affære, idet amerikaneren stadig var på vej tilbage fra sit benbrudsstyrt i 2020, hvor hun var på vej mod sit andet knusende verdensmesterskab i enkeltstart. Dygert tog den amerikanske titel i enkeltstart, den eneste gang hun stillede op til løb inden OL.

 

Her blev enkeltstarten til en syvendeplads, mens linjeløbet blev en anonym affære. Efter løbene kom de ildevarslende billeder af Dygert i store smerter, ligesom der tydeligt var en bagside af bronzemedaljen i holdforfølgelse på banen. 

 

Forhåbentlig er Dygert ved at være kommet sig over sin skade. I hvert fald melder hun om at have VM på bane og landevej som sine øverste mål, og med sin viljestyrke og udholdenhed er der gode chancer for det. Til gengæld kan man frygte, at det bliver småt med at stille op til andre løb - men gør hun det, vil hun ved fuld styrke kunne sætte kolorit på løbene, hvilket en 22-årig Dygert gav en smagsprøve for i 2019 med sin fjerdeplads til VM i Yorkshire.

 

En rytter, som har vist sig frem flere gange i 2021 end resultaterne måske fortæller, er hollandske Pauliena Rooijakkers. Den 28-årige var god til at ramme udbrud, hvilket bragte hende langt i løb som San Sebastian og Durango-Durango. Hun kørte sig ind i klassementet i Challenge by La Vuelta ved at sidde med i første etapes vilde udbrud, der kørte hjem med halvandet minut. Men hollænderen behøver ikke altid bruge et forspring for at komme langt, og i 2020-udgaven af Giro dell’Emilia var det en afventede Rooijakkers, der kom på podiet.

 

Hendes bedste præstation i foregående sæson kom på sidste etape af Vuelta a Burgos på Lagunas de Neila, hvorpå herrerne også slutter deres løb. Her var Rooijakkers blandt de sidste til at hænge på Demi Vollerings knusende tempo, og hun endte med at blive nummer fire på etapen. Med den præstation fortalte Rooijakkers omverdenen, at hun fremover for alvor skal holdes øje med, når et løb slutter på et bjerg, for her var intet overladt til tilfældigheder eller taktik, men stærke ben.

 

Hendes daværende holdkammerat Soraya Paladin, som følger med til Canyon-SRAM, spurtede sig til en femteplads på åbningsetapen, som sluttede fladt efter en hård bakke, og ditto gjorde hun til Amstel Gold Race. Tidligere har hun vundet etaper i Burgos, hvor hun med en lang spurt har knækket konkurrenterne på stejle opløb. Italieneren kom til kort i spurten i La Course, men hun var med de bedste, ligesom det var tilfældet i Trofeo Alfredo Binda, og hun viste landsholdstrøjen frem i morgenhugget til EM, hvor hun dog kom til kort mod Ellen van Dijk.

Annonce

 

Sejren manglede dog i 2021, ligesom den gjorde for Mikayla Harvey , der var blandt 2020-sæsonens åbenbaringer efter sin stabile præstation i Giro Donne, hvor hun var limet til femtepladsen i klassementet gennem hele løbet. Hun blev nummer tre på en hård næstsidste etape i den udgave og lignede en seriøs trussel fremadrettet, men sidste år var hun kun med i finalen i Nafarroako Classics, mens hun viste tænder i Gran Premio Ciudad de Eibar og Schweiz Rundt.

 

Elise Chabbey har ramt plet, når det gjaldt om at ramme det rigtige udbrud. I år kan der vente flere sejre til den schweiziske motor. Foto: Thomas Maheux.

 

Hun måtte i Schweiz se sig slået af Elise Chabbey, der rev sig væk fra sin udbrudsgruppe og besejrede Lizzie Deignan i spurten. I Burgos blev Chabbey på første etape slået af Grace Brown efter endnu et vellykket udbrud, og i Giro Donne sikrede hun sig en 10. plads samlet, efter hendes udbrud på 3. etape kørte over tre minutter fra feltet!

 

Chabbey var naturligvis også med i udbruddet med Rooijakkers i Challenge by La Vuelta, og mønsteret er efterhånden tydeligt at se. Schweizeren har sans for at ramme det helt rigtige udbrud og motoren til at drive det langt - og gående ind til sin femte sæson kan det meget vel være i år, hun besidder evnen til at gøre det færdigt.

 

Det havde været interessant at se hende i et holdløb med Lisa Klein, som udover sine enkeltstartsevner også besidder en habil spurt, hvilket blandt andet blev bevist i Scheldeprijs med en femteplads. Enkeltstartssejrene i Baloise Ladies Tour sikrede hende også en samlet sejr, mens motoren gav pote i form af en podieplads i Nokere Koerse efter et udbrud i regnen. Tyskeren har således flere facetter, der kan bringes i spil i de fladere løb samt brostensløb. 

Annonce

 

Canyon-SRAM har altså masser af potentiale, og selv hvis det ikke skulle lykkes for Sarah Roy at finde sin gamle sprint frem eller for Tiffany Cromwell og Alena Amialiusik at finde klatrebenene, står der et hav af profiler klar til at overtage - alt imens Niewiadoma med sin stabilitet og enestående punch kan give holdet store sejre nærmest året rundt.

INFO
Feltet Femme
Nyheder
Canyon - SRAM
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 26. maj 2022

Mads Pedersen sat i sidevinden: Undskylder til holdkammeraterne
Landevej
Hundredvis opretter sig i Danmarks nye cykelregister!
Motion
Kan Polars nye løbeur bruges til cykling?
Udstyr og test
Cross-verdensmester skriver kontrakt med UAE
Landevej
Dombrowski: At køre med Nibali er en ære
Landevej
Landa: Rigtig god dag
Landevej
21-årig dansker kører top 10 i Luxembourg
Landevej
Kun til Feltet.dk's brugere: Følg Giroens kongeetape og studie fra kl 10.00
Landevej

Onsdag den 25. maj 2022

Optakt: 18. etape af Giro d’Italia
Landevej

Annonce

Optakt: Boucles de la Mayenne
Landevej
Optakt: 1. etape af Boucles de la Mayenne
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of Norway
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Godt vi har Landa
Landevej

Annonce

Følg Giroens sidste flade etape
Landevej
Ideer til fars dag 5. juni - Køb signeret Rolf Sørensen-Tour-bog
Motion
Almeida efter endnu et tidstab: Det er ikke slut endnu
Landevej
Video i artiklen”Det er jo åbenlyst unaturligt” – Radio Tour-studiet undres over Mikel Landas bjergteknik
Video
Video i artiklenStudiet analyserer Leemreize-kollaps på sidste stigning: Han har så meget smerte, han ikke kan mere
Video
Leemreize: Jeg troede, jeg kunne vinde
Landevej
Nyt managerspil - Vind kontanter og VIP-billetter til Touren
Landevej
Hayter vinder efter sidevindsdrama - To danskere i top-10
Landevej

Annonce

Buitrago efter stor sejr: Jeg er virkelig følelsesladet
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkterne fra 17. etape
Video
20-årig Alpecin-rytter spurtsejrer i fransk etapeløb
Landevej

Annonce

Video i artiklenSe afslutningen af 17. etape af Giroen
Video
Colombiansk vidunderdreng tager karrierens største sejr
Landevej
Bliver tredje gang lykkens gang for Emil Axelgaard?
Landevej

Annonce

Video i artiklenTæt på nedkørselsstyrt: van der Poel slipper med skrækken
Video
Simon Yates udgår af Giro d'Italia
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 2. etape af Thüringen Ladies Tour
Video
Video i artiklenBuitrago styrter på nedkørsel
Video
UCI svarer igen på kritik om håndteringen af ryttere på russisk hold
Landevej
Bliv påklædt til den danske Tour-start
Landevej
Roglic afslører dato for comeback
Landevej
Optakt: 17. etape af Giro d’Italia
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of Norway
Landevej
Giro d'Italia-analyse: At være eller ikke at være klassementshold
Landevej
Alaphilippe tilbage på landevejen
Landevej
Køb cykeltrøje og træd til for kræftramte - ligesom Michael Mørkøv
Landevej
Video i artiklenTæt kamp i toppen af klassementet - ”Bonussekunderne er højst sandsynligt afgørende”
Video
Girmay slipper uden mén: Håber på snart at kunne køre igen
Landevej
Nibali ramt af hybris: I dag betalte jeg en pris
Landevej
ColoQuick repræsenteret blandt stjernerne: Ikke kommet for at være fyld
Landevej
Eksklusivt interviewBHS-PL Beton Bornholm har store forventninger: Det er vores løb
Landevej

Tirsdag den 24. maj 2022

Skuffet Arensman: Vil gerne have givet holdet en sejr
Landevej
Bahrain-Victorious henter slovensk sprintertalent
Landevej
Bahrain-løjtnant: Vi har måske en allieret i Bora-Hansgrohe
Landevej
Se Rolf fortælle om sin nye bog
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 1. etape af Tour of Norway
Video
Evenepoel forklarer bizar episode kort før mål i Norge
Landevej
Video i artiklenColoQuick viser sig frem i Evenepoel-sejr
Landevej
Efter karrierens største sejr: Det er derfor jeg cykler
Landevej
Produktnyt: Specialized lancerer ny sko
Udstyr og test
Optakt: 1. etape af Tour of Norway
Landevej
Video i artiklenSe højdepunkterne fra 16. etape her
Video
Video i artiklenSe afslutningen på 16. etape af Giroen
Video
Tjekke solosejrer på kongeetapen - favoritterne angreb på skift
Landevej
Video i artiklenPello Bilbao kører ind i holdkammerat og styrter
Video
Suveræn australier snyder ung lykkeridder
Landevej
Video i artiklenSe afslutning af 1. etape af Thüringen Ladies Tour
Video
Video i artiklenPozzovivo styrter på vej nedad Mortirolo
Video
Optakt: Tour of Norway
Landevej
Video i artiklenVild redning: Giro-rytter tæt på at styrte på nedkørsel
Video
Forberedt Almeida forventer fysisk prøvelse på kongeetapen
Landevej
Wout van Aert har VM-dilemma
Landevej
Video i artiklenIngen udbrud til Magnus Cort på 16. etape: For hård bjergetape for mig
Video
Kongelig deltagelse i Tour de France
Landevej
Video i artiklenChris Juul før dagens etape: Hvis benene er der, vil jeg gøre alt for at være fremme
Video
Optakt: 16. etape af Giro d’Italia
Landevej
Vilde rygter: Prokontinentalhold interesseret i Carapaz
Landevej
Giro d'Italia-analyse: Da surmuleriet stoppede
Landevej
Video i artiklenGiro-studiet vender løbets danske ryttere: Der er en chance for, at Cort får det bedre i sidste uge
Video
Video i artiklenSkjelmose før for tredje uge af Giroen: Jeg synes, kroppen er træt
Video
Video i artiklenAlmeida før 16. etape: Hvis jeg har gode ben, vil jeg have stejle stigninger
Video
Video i artiklenVejrudsigten lover regn i Giroen: Det kan blive en kæmpe faktor
Video
Eksklusivt interviewDansk ‘underdog’ inden Norge Rundt: Vi kan få glimrende resultater
Landevej
Video i artiklenWorre gennemgår 16. etape af Giroen: Det er en vild etape
Video
Kristoff forud for hjemmebaneløb: Mads P. bliver min største konkurrent
Landevej
Eksklusivt interviewIngen hjælperyttertjans til Wandahl: Får en fri rolle i Norge Rundt
Landevej
VIS FLERE

Annonce