Favoritvurdering: Tour of Norway
19. august 2021 15:07Foto: Sirotti
af Emil Axelgaard

Fra tirsdag til fredag køres en forkortet og udskudt udgave af Tour of Norway, der igen i år har tiltrukket et fint felt. I en tid med Vuelta a Espana er der desværre ikke tid til en stor, forkromet optakt, men vi bringer en kort favoritvurdering.

Annonce

SE VUELTAEN PÅ DISCOVERY+ UDEN AFBRYDELSER OG BINDING TIL KUN 99,-

 

Torsdag lægges der benhårdt ud med løbets kongeetape, der byder på ikke færre end 3118 højdemeter over bare 150,8 km. Det går op og ned det meste af dagen uden meget lange stigninger, men over de sidste knap 40 km er det relativt let med bare en blød op- og nedkørsel. Det slutter dog med stigningen Kroheia (4,8 km, 4,9%), der kommer i to hug med først 2,1 km med hele 8,3% og endda 500 m med 11,8%, siden en let kilometer, der falder og stige let og slutteligt en kilometer med 6-8,5%, inden den flader ud med 1,2% over de sidste 300 m.

 

Vilde Vingegaard kører ind som treer - 32 sekunder efter Van Aert

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Fredag venter en rigtig puncheuretape med 2160 højdemeter over 185,3 km. Efter en kuperet start med en svær stigning bliver det relativt fladt, inden der mod slutningen venter en lang, jævn, men ikke stejl opkørsel over næsten 35 km. Toppen nås med knap 20 km igen, hvorefter det er relativt fladt frem mod en sidste kilometer, der stiger jævnt med 7,0%.

 

 

Lørdag venter endnu en hård etape med 2747 højdemeter over 159,9 km. Den første halvdel er fyldt med mange relativt lange og stejle stigninger, men den anden halvdel er betydeligt lettere, selvom det går op og ned næsten hele vejen. I finalen skal man over en bakke (1,5 km, 6,9%) med top med 10 km igen, hvorefter en blød bakke har top 3 km fra stregen. Derefter falder det ned mod de sidste 300 m, der bliver stejlere og stejlere, indtil de sidste 100 m stiger med ca. 5%.

Annonce

 

 

Løbet slutter søndag med den letteste etape. Den byder bare på 1220 højdemeter over 156,5 km. Trods nogle mindre bakker, er det relativt fladt, indtil man slutter på en rundstrækning, der skal køres næsten tre gange. Den byder på Grisabakkaen (400 m, 9,8%) med top 7,5 km fra mål, hvorefter det falder hele vejen ned mod en flad sidste kilometer i Stavanger.

 

 

Vejret i Norge kan være udfordrende, og det bliver en lidt blandet fornøjelse. Torsdag vil være solrig med en temperatur 16 grader, men meget blæsende (30 km/t) fra nordvest. Vinden lægger sig lidt til en primært skyet fredag med temperaturer på 17 grader, men den nordvestlige vind kan stadig mærkes (20 km/t). Lørdagen bliver til gengæld herlig med skyfri himmel, 19 grader og kun en let nordvestlig vind (13 km/t), og det vil vare ved til en lige så flot søndag med få skyer, 19 grader og en let vind (14 km/t) fra vest, men dog også en lille bygerisiko.

 

Vejret i Norge kan være udfordrende, og det bliver en lidt blandet fornøjelse. Torsdag vil være solrig med en temperatur 16 grader, men meget blæsende (30 km/t) fra nordvest. Vinden lægger sig lidt til en primært skyet fredag med temperaturer på 17 grader, men den nordvestlige vind kan stadig mærkes (20 km/t). Lørdagen bliver til gengæld herlig med skyfri himmel, 19 grader og kun en let nordvestlig vind (13 km/t), og det vil vare ved til en lige så flot søndag med få skyer, 19 grader og en let vind (14 km/t) fra vest, men dog også en lille bygerisiko.

 

I år er feltet relativt svagt. Der er nogle store, ganske stærke hold, men en stor del af feltet udgøres af beskedne kontinentalhold, der ikke har mange chancer. Samtidig er det små seksmandshold, der ofte kan gøre det temmelig svært at kontrollere. Det kan derfor ikke udelukkes, at der pludselig kører en gruppe, som ender med at afgøre klassementet.

 

Sker det ikke, er det et løb for de bedste klatrere og puncheurs. Stigningen i finalen på åbningsetapen, er svær, men den stejle del kommer tidligt. Går den i stå efter denne del, kan der ske en regruppering frem mod en puncheurspurt på den sidste kilometer, men kraftig medvind vil gøre det selektivt.

 

Kan den førende rytters hold kontrollere de kommende etaper, står han stærkt til at vinde. 2. etape lægger op til en puncheurspurt, der burde ligge udmærket til 1. etapes vinder, men er 1. etape endt i en spurt, kan bonussekunder her forskubbe billedet. 3. etape kan være svær at kontrollere for et lille hold, men her vil det formentlig være ret afgørende, at UAE og Trek meget vel kan tænkes at arbejde for en spurt. Også 4. etape giver gode muligheder for en spurt, selvom Edvald Boasson Hagen før er lykkedes med at køre væk på bakken. Uanset hvad bør den førende rytter, der kan ventes at være en eksplosiv klatrer, kunne klare denne etape.

 

Jokeren er vinden på de to første etaper. Særligt 1. etape bliver uhyre blæsende, men jeg tvivler på, at vinden står helt rigtigt med en generel modvindsfinale. I forvejen er der kun få gode hold, og det gør det let for favoritterne at sidde på første vifte, selv hvis den splitter. Mere farlig kan 2. etape være, for her vil der være sidevind hele dagen. Til gengæld er vinden knap så kraftig, og min erfaring er, at vinden kun sjældent kommer i spil i de norske løb.

 

Samlet set er der en god chance for, at den mest eksplosive og formstærke klatretype kan vinde, hvis hans hold kan kontrollere. Umiddelbart ligner det et løb, Jumbo står meget stærkt i, da de har flere gode kandidater, har Mike Teunissen til vinden og også et solidt hold til at kontrollere. Sker der en regruppering efter den stejle del på 1. etape, står Ethan Hayter også stærkt, men han har fokuseret på banen og er næppe helt klar til landevejen. Til gengæld har han et fremragende hold til sidevinden. Afgøres det i sidevinden, ligner Ineos den store vinder.

Annonce

 

Mange ryttere gør comeback efter en pause, og formen er derfor usikker. Baseret på mit kendskab når jeg frem til følgende favoritvurdering:

 

***** Jonas Vingegaard

**** Tobias Foss, George Bennett

*** Ide Schelling, Anthon Charmig, Mattias Skjelmose, Ethan Hayter, Markus Hoelgaard

** Andreas Leknessund, Tosh van der Sande, Nick van der Lijke, Lucas Eriksson, Mark Donovan, James Shaw, Sven Erik Bystrøm, Jonathan Castroviejo, Felix Gall, Torstein Traen, Kristian Aasvold, Ben Swift, Finn Fisher-Black, Frederik Wandahl

* Chris Harper, Mike Teunissen, Antoine Berlin, Fredrik Dversnes, Mads Rahbek, Jeppe Aaskov Pallesen, Julien Bernard, Torjus Sleen, Romain Combaud, Thomas de Gendt, Jesper Hansen, Alexandr Riabushenko

 

SE VUELTAEN PÅ DISCOVERY+ UDEN AFBRYDELSER OG BINDING TIL KUN 99,-

Feltet.dks vinderbud

Feltet.dks bud på løbets/etapens vinder.
De to største rivaler til den store favorit og begge meget sandsynlige vindere.
Op til fem ryttere, der alle må tilskrives en betydelig chance for at vinde, og som minimum bør være i spil til en top 10-placering.
Ryttere, for hvem vinderchancen er reel, men lille. Sejr er kun muligt, hvis alt flasker sig, men en top 10-placering er til gengæld ganske sandsynlig.
Ryttere, for hvem en sejr må betragtes som stærkt usandsynlig, men som alle under de rette omstændigheder kan komme i spil til en top 10-placering.
Jonas Vingegaard
Tobias Foss, George Bennett
Ide Schelling, Anthon Charmig, Mattias Skjelmose, Ethan Hayter, Markus Hoelgaard
Andreas Leknessund, Tosh van der Sande, Nick van der Lijke, Lucas Eriksson, Mark Donovan, James Shaw, Sven Erik Bystrøm, Jonathan Castroviejo, Felix Gall, Torstein Traen, Kristian Aasvold, Ben Swift, Finn Fisher-Black, Frederik Wandahl
Chris Harper, Mike Teunissen, Antoine Berlin, Fredrik Dversnes, Mads Rahbek, Jeppe Aaskov Pallesen, Julien Bernard, Torjus Sleen, Romain Combaud, Thomas de Gendt, Jesper Hansen, Alexandr Riabushenko
INFO
Optakter
Nyheder
Tour of Norway
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 09. august 2022

Video i artiklenSe highlights fra 1. etape af Tour of Scandinavia
Video
Belgierduo skifter til Intermarché
Landevej
Video i artiklenHolm og Bay om voldsomt styrt: Det er ikke godt nok
Video
Video i artiklenRørt etapevinder: Min familie har ofret meget for mig
Video
Video i artiklenSe afslutningen på 1. etape af Tour de lAin
Video

Annonce

Israel – Premier Tech forlænger med vejkaptajn
Landevej
Fordel for Dideriksen? Stjernes form er et stort spørgsmålstegn
Landevej
Video i artiklenSkjelmose med fremme - Ung brite tager karrierens første sejr
Landevej
Erfaren spanier med nobelt initiativ i Vueltaen
Landevej

Annonce

Eksklusivt interviewLandsholdsrytter advarer: Det er en kringlet rute
INTERVIEW Landevej
Produktnyt: Cannondale SuperSix EVO Leichtbau
Udstyr og test
Eksklusivt interviewVollering om Uttrup: Hun er farlig
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHollandsk stjerne håber at være klar til Tour of Scandinavia
INTERVIEW Landevej

Annonce

Transferlisten 2022-2023 – ProTeams
Landevej
Kæmpe forløsning for dansker: Bliver professionel
Landevej
Optakt: Tour de l’Ain
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de l’Ain
Landevej
Video i artiklenStudiet i enighed: 1. etape kunne godt ende i en samlet spurt
Video
Video i artiklenStudiet: Rigtig mange kvinder kan leve af at cykle nu
Video
Slovensk stjerne forklarer Tour-nedtur
Landevej
Dideriksen ikke i sin ’allerbedste form’ før dansk åbningsetape
Landevej

Annonce

Video i artiklenStjerne om duel med Uttrup: Første dag ligger måske mere til hende
Video
Video i artiklenNorsgaard-fravær: Sportsdirektør forklarer hvorfor
Video
Video i artiklenLars Bak før Tour of Scandinavia: Vil gerne frem over isen
Video

Annonce

Eksklusivt interviewUttrup inden start i København: Det er en festdag
INTERVIEW Landevej
Den store Tv-oversigt 2022 - Køb Discovery+
Landevej
Eksklusivt interviewDCU-formand jubler efter seks års Tour of Scandinavia-arbejde
INTERVIEW Landevej

Annonce

Belgisk stjerne misser EM
Landevej
Eksklusivt interviewUde af stort løb: Dansk stortalent arbejder sig tilbage fra modgang
INTERVIEW Landevej
Jumbo-stjerne i alvorligt træningsstyrt
Landevej
Video i artiklenMads P: Cykel med lygter i dagtimerne
Udstyr og test
Transferlisten 2022-2023 - WorldTour
Landevej
Tour-stjerne skifter til BORA
Landevej
UAE henter stjerne til holdet
Landevej
2ned - Danmarks nye cykelunivers
Udstyr og test
Norsk hold i krise: Har akut brug for sponsorer
Landevej
Dansk talent får mulighed på WorldTour-hold
Landevej
Fire danskere til start i fransk etapeløb
Landevej
Tour of Scandinavia og Tour Revanchen sendes på Discovery+
Landevej
Video i artiklenSuperstjerne diskvalificeret i Vårgårda
Video
Her er startlisten til Tour of Scandinavia
Landevej
Eksklusivt interviewCecilie Uttrup har opskriften for samlet sejr i Tour of Scandinavia klar
INTERVIEW Landevej
Vingegaard gør comeback efter Tour-sejr
Landevej
Mads P. vinder dansk gadeløb
Landevej
Test: Assos gravel-tøj
Udstyr og test

Mandag den 08. august 2022

Eksklusivt interviewLandstræner ser store perspektiver for dansk kvindecykling i WorldTour-løb
INTERVIEW Landevej
Van Aert ændrer VM-optakt radikalt
Landevej
Dideriksens mandskab er klar til de danske landeveje
Landevej
Spansk stjerne i tvivl om Vuelta-klassement
Landevej
Eksklusivt interviewAmalie Dideriksen tror på stort resultat i dansk ilddåb
INTERVIEW Landevej
Vingegaards mandskab tæt på nyt talent
Landevej
Fransk stjerne deler morsom Pogacar-historie fra Touren
Landevej
Belgier levede op til store forventninger på VM-vejene
Landevej
DSM klar med fire danskere til PostNord Danmark Rundt
Landevej
Britisk supertalent forlænger med Ineos
Landevej
Kæmpede om sejren i går: Klassiker-profil står uden kontrakt
Landevej
Europæisk mester har fremtiden på plads
Landevej
Medie: Fuglsang får endnu en ny belgisk holdkammerat
Landevej
Video: UCI diskvalificerer vinder for denne fejl
Landevej
Officielt: Ingen dansker på Uno-X trup til Tour of Scandinavia
Landevej
Dominerende sejre i World Cup-afdeling - Bohé i top ti igen
MTB
Lydens By gentager succesen med Le Tour Revanchen 2022
Landevej
Eksklusivt interviewStort interview: Få hele historien om storholds interesse i 20-årig dansker
INTERVIEW Landevej

Søndag den 07. august 2022

22-årig dansker vinder fransk endagsløb
Landevej
Ung dansker vinder to trøjer i belgisk etapeløb
Landevej
Video: Koster fartbump dansker sejren i Sazka Tour?
Landevej
Eksklusivt interviewOfficielt: 20-årig dansker får stor WorldTour-chance
INTERVIEW Landevej
Stybar fik krampe på kritisk tidspunkt i belgisk endagsløb
Landevej
Kristoff tanker selvtillid frem mod kommende løb
Landevej
Newzealænder vinder sin fjerde guldmedalje ved mesterskab
Landevej
Fornem holdpræstation giver hjemmesejr på VM-ruten
Landevej
Charmig glipper samlet sejr med få sekunder
Landevej
Optakt: Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens
Landevej
Forvirring om dansker - holdchef giver klart svar
Landevej
Drama i Vårgårda: Vinder diskvalificeret
Landevej
ColoQuick tager både etapesejr og samlet sejr i Randers
Landevej
Rytterne i Volta a Portugal bliver sprøjtet med vand
Landevej
VIS FLERE

Annonce