Prøv vores nye app

Breaking!

Sensationen er en realitet: Pogacar stjæler den gule trøje fra Roglic
19. september 2020 18:12
af Mathias Blohm

Der er i dag blevet skrevet vaskeægte cykelsportshistorie. Den samlede Tour de France-sejr så ud til at være sikret for Primoz Roglic, men landsmanden og nærmeste konkurrent, Tadej Pogacar, ville det anderledes, og med en helt sensationel enkeltstart, sikrede den blot 21-årige slovener så godt som sikkert sin første Tour de France-sejr nogensinde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Man ved, når man har været vidne til historieskrivning, og det er i dag tilfældet.

 

Tadej Pogacar gik ind til Tour de Frances 20. etape med et tidsmæssigt efterslæb på 57 sekunder til Primoz Roglic, men da han på dagens enkeltstart slog landsmanden med hele et minut og 56 sekunder, er der pludselig vendt op og ned på de to sloveneres placering i løbets samlede klassement.

 

Der resterer blot en enkelt etape i årets største cykelløb, men da det vanen tro er en paradeetape til Paris, skal vi være vidne til en endnu større sensation i morgen, hvis førertrøjen og den samlede sejr skal gå til andre end Tadej Pogacar.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Den blot 21-årige UAE Team Emirates-rytter havde formentlig stillet sig tilfreds med løbets samlede sejr, men ikke desto mindre kan han også tage både løbets bjergtrøje og ungdomstrøje med hjem til Slovenien.

 

Primoz Roglic ønsker Tadej Pogacar tillykke med sejren.

 

Etapereferat:

Det var pludselig blevet efterår i det nordøstlige Frankrig, hvor truende skyer og bare 20 grader havde indtaget byen Lure. Også Tour de France-cirkusset havde indtaget Lure, hvor der på byens markedsplads - opkaldt efter Frankrigs 18. præsident Charles de Gaulle - var opstillet en startrampe.

Annonce

 

Fra startrampen startede årets eneste enkeltstart i Tour de France, der efter 30 relativt flade kilometer bød på en seks kilometer lang opstigning til nyklassikeren i Tour de France-sammenhæng - La Planche des Belles Filles, som faktisk først havde sin debut som målbakke i løbet i 2012.

 

Store og stærke Roger Kluge (Lotto) viste med al tydelighed, at dagens startliste blot var klassementet vendt på hovedet, da han som første mand trillede ud på den 36 kilometer lange rute. Faktisk var Lotto Soudal-holdet repræsenteret med fire af deres tilbageværende fem ryttere blandt de fem først startende, hvor kun Bahrain-McLarens Marco Haller havde sneget sig ind i midten.

 

For bare anden gang siden 29. september sidste år trillede Mads Pedersen klokken 13:36 ud på en etape iklædt Trek-Segafredos ordinære trikot, men den danske linjeløbsverdensmester skulle så småt til at vænne sig til ikke længere at køre i verdensmestertrikoten, da søndagens etape til Champs-Élysées ville være den sidste - i hvert fald i denne omgang.

 

Ikke længe efter Pedersen startede den tidligere firedobbelte enkeltstartsverdensmester og nuværende tyske enkeltstartsmester, Tony Martin (Jumbo), og kort efter kørte også Deceuninck-Quick Steps to nationale enkeltstartsmestre - franske Rémi Cavagna og danske Kasper Asgreen - over startrampen.

 

 

Samtidig var Caleb Ewan den første rytter, der skiftede sin enkeltstartscykel ud med sin landevejscykel, da han kørte ind på La Planche des Belles Filles, og mens den australske sprinter skulle forsøge at spare kræfter til morgendagens etape, skulle han også sørge for at komme ind for dagens tidsgrænse, der var estimeret til at lyde på 14-15 minutter oven i vinderens tid.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Fransk TGV

Mens Tony Martin bestemt ikke lod til at have ambitioner på dagen, var situationen anderledes for Rémi Cavagna, der med startnummer 29 var den første rytter ved første mellemtid, der havde kørt med mere end 50 kilometer i timen. Cavagna rundede mellemtiden efter 14,4 kilometer i tiden 16:57, og kort efter rundede danske Kasper Asgreen samme mellemtid i tiden 17:14.

 

Roger Kluge var efter 1:04:25 første mand over målstregen, og den store tyskers tid gav derfor en foreløbig pejling af, at dagens vindertid formentlig ville blive godt under en time. Christopher Juul-Jensen (Mitchelton) satte undervejs fjerdebedste tid ved første mellemtid, men det var en franskmand, der stjal billedet.

 

Rémi Cavagna var iklædt sin tricolore flyvende på etapens første to tredjedele, og havde man ikke selv bevidnet det, var det svært at tro, at franskmanden i går lå alene i udbrud i mere end 100 kilometer. TGV-toget fra Clermont Ferrand drønede først forbi Bryan Coquard og Nikias Arndt, og da også Tony Martin blev overhalet, lugtede det pludselig en smule af fransk etapesejr.

 

Annonce

 

Desværre for Kasper Asgreen overskyggede holdkammeratens flotte tider danskerens tider, for selvom han ikke var i nærheden af Cavagna, satte den danske enkeltstartsmester faktisk næstbedste tider hele vejen igennem.

 

Da Remi Cavagna nåede målstregen på La Planche des Belles Filles, i øvrigt uden at have skiftet cykel, var det i tiden 57:54, og det var mere end tre minutter bedre end Nils Politts foreløbigt bedste tid. Kasper Asgreen fulgte herefter i anden bedste tid, men 25 sekunder gjorde, at danskeren ikke brød timegrænsen.

 

Tempomaskiner afsted

Mens Alessandro De Marchi (CCC) med en tid på 1:00:01 klemte sig ind imellem Asgreen og Cavagna, startede flere store tempomaskiner deres næstsidste etape i årets Tour de France. I Lure kørte således både David de la Cruz, Søren Kragh Andersen, Nelson Oliveira, Maximilian Schachmann og Thomas De Gendt over startrampen.

 

David de la Cruz var en af dem, der befandt sig bedst på løbets sidste tredjedel, og med en sluttid der var 41 sekunder langsommere end Cavagnas, var han blot den anden rytter, der kom under en time. De la Cruz satte med tiden 17:40 foreløbigt bedste tid på finalestigningen, en tid som også ville afgøre dagens point i bjergkonkurrencen, og derfor var specielt interessant for Richard Carapaz og Tadej Pogacar.

 

Annonce

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

 

I Lure steg stemning, da den lokale helt, Thibaut Pinot, rullede over startrampen. Franskmanden kørte efter 11 kilometer igennem sin hjemby, Mélisey, hvor han med både røg, konfetti og tilråb blev mødt af det, der lignede den lille bys samlede befolkning. Støtten fra naboerne havde dog ikke givet Pinot vinger.

 

Søren Kragh Andersen viste med en foreløbig tredjeplads i tiden 59:54, på en enkeltstart der ikke rigtigt passede ham, at han er i ganske fremragende form i øjeblikket. Maximilian Schachmann matchede danskerens tid, men tyskeren måtte med bare seks hundrededele af et sekund se sig henvist til en foreløbig fjerdeplads.

 

Top-20

Som nummer 20 i klassementet var det blevet Wout Van Aerts tur, og iklædt sin belgiske enkeltstartsmestertrikot var han etapens første store favorit, der tog hul på den godt 36 kilometers ensomme kamp mod uret.

 

 

Også bjergtrøjeindehaveren Richard Carapaz blev sendt afsted, og mens Wout Van Aerts tid ved første mellemtid lidt skuffende blot rakte til en foreløbig tredjeplads, var der ikke noget skuffende over, at Carapaz havde taget den helt stille og roligt - hans etape startede først ved opkørslen til dagens målstigning.

Annonce

 

Mens Carapaz blev overhalet af Guillaume Martin, kørte Thibaut Pinot ind på etapens sidste 300 meter asfalt, der var overplastret med hans navn. I mål rakte hans tid på lige over et minut dog ikke til mere end en foreløbig sjetteplads. Bedre gik det for den colombianske enkeltstartsmester, Daniel Martinez, der  efter en lidt langsom start klemte sig ind foran Søren Kragh på tredjepladsen.

 

Top-10

Efterhånden var også toppen af løbets klassement trillet ud på årets næstsidste etape i Tour de France, og mens Wout Van Aert undervejs på finalestigningen satte ny bedste tid, nærmede topfavoritterne sig første mellemtid.

 

 

Selvom Tom Dumoulin kom tæt på, var der dog ingen der slog Rémi Cavagnas tid ved ved første mellemtid, hvor Miguel Angel Lopez med 47. bedste tid måtte erkende, at han næppe ville avancere i klassementet. Lige efter Lopez kørte Tadej Pogacar ind i tredejbedste tid, mens Primoz Roglic kort efter fulgte i en tid, der var 13 sekunder langsommere end sin landsmands.  

 

Læs også
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége

 

Ved anden mellemtid lige ved foden af La Planche des Belles Filles havde Tom Dumoulin kørt sig ind i en tid, der var næsten et minut hurtigere end Cavagnas foreløbigt bedste tid, men i modsætning til holdkammeraten Van Aert skiftede Dumoulin ikke cykel.

Annonce

 

 

Det gjorde derimod Tadej Pogacar, som uden de store problemer skiftede den lidt tungere enkeltstartscykel ud med en lettere landevejscykel. Samtidig kom Carapaz i mål, og selvom ecuadorianeren havde givet den gas på stigningen, rakte hans bjergtid kun til en fjerdeplads bag Van Aert, Pello Bilbao og Daniel Martinez.

 

Sensationen lurer

Også Primoz Roglic skiftede ganske som ventet cykel ved bunden, men ved den anden mellemtid havde den ældste af de to slovener sat 36 sekunder til i forhold til sin yngre landsmand, og dermed havde han blot 21 sekunder yderligere at give af, før han så sin gule drøm smuldre imellem sine fingre.

På toppen havde det manglende cykelskifte hos Tom Dumoulin kostet, men ikke desto mindre kunne hollænderen køre over målstregen i en tid, der var ti sekunder bedre end holdkammeraten Wout Van Aert, og dermed var det verdensmesteren fra 2017, der var i hotseat.

 

Mens Richie Porte kørte i mål i samme tid som Dumoulin, var fokus dog flyttet langt væk fra etapesejren, for længere nede af bjerget, var miraklet ved at ske. Mens Tadej Pogacar fortsatte ufortrødent, så Primoz Roglic mere og mere groggy ud.

 

Da Roglic kørte ind på de sidste fire kilometer gled førertrøjen ham virtuelt af hænde, og mens både hans cykelhjelm og kørestil så helt skæv ud, fortsatte Tadej Pogacar med at udbygge sin føring.

Annonce

 

Primoz Roglic på vej mod mål på 20. etape af årets Tour de France.

 

På målstregen var Tadej Pogacar hele ét minut og 21 sekunder hurtigere end Tom Dumoulin, og dermed havde Primoz Roglic to minutter og 57 sekunder til at tilbagelægge sine resterende 1700 meter.

 

Måbende kunne holdkammeraterne Tom Dumoulin og Wout Van Aert se til, mens den sejr, der nærmest fra dag et havde set så sikker ud, gled Roglic og Team Jumbo-Visma af hænde.

 

I mål var Roglic 1.56 efter Pogacar, og dermed skal han nu hente 59 sekunder på morgendagens paradeetape til Champs-Élysées, hvis han alligevel skal vinde løbets gule førertrøje til fast eje.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Følg Giro-generalprøvens afsluttende bjergetape
Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker

Annonce

Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape

Annonce

Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
VIS FLERE

Annonce