Prøv vores nye app
Dobbelt Ineos-triumf på 18. etape
17. september 2020 17:18
af Mathias Blohm

Årets Tour de France har ikke just været en dans på roser for Ineos Grenadiers, der forud for gårsdagens etape måtte vinke farvel til kaptajn Bernal. Holdet gik ind til løbets sidste fem etaper uden en eneste sejr, men med en veltimet og flot dobbeltsejr sørgede Richard Carapaz og Michal Kwiatkowski i dag for at redde en stor del af æren for det britiske storhold.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

De gik ind til årets Tour de France med den forsvarende mester, men indtil i dag har de fået lige præcis ingenting med derfra.

 

Det er der nu blevet lavet om på for britiske Ineos Grenadiers, der med Michael Kwiatkowski og Richard Carapaz i spidsen imponerede på Tourens 18. etape.

 

De to Ineos-ryttere kom med i dagens tidligere udbrud, og mens Richard Carapaz undervejs på etapen kørte så mange bjergpoint ind på kontoen, at han i morgen kører i løbets bjergtrøje, fik Michal Kwiatkowski uden konkurrence lov til at tage karrierens første grand tour etapesejr.

 

Læs også
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar

 

Hos favoritterne blev Rigoberto Uran og Adam Yates de eneste tabere, da de begge smed over to minutter til de øvrige favoritter og dermed begge faldt to placeringer i klassementet. Blandt de fire forreste skete der ingen ændringer.

 

 

Etapereferat:

Der var bare en enkelt bjergetape tilbage på programmet for de 150 tilbageværende ryttere i årets Tour de France, og efter en historisk lang masterstart på hele 21 kilometer, blev etapen flaget i gang klokken 12:30.

Annonce

 

Ikke langt fra Europas højeste bjerg - Mont Blanc - var det straks fra start endnu en gang Krists Neilands (Israel), der forsøgte sig, og sammen med Dario Cataldo (Movistar), Nicholas Edet (Cofidis) og Thomas De Gendt (Lotto) fik letten et ganske pænt hul. Flere ryttere fik tilslutning bagfra, og efter fem kilometers kørsel havde en gruppe på 30 mand fået hul.

 

Både Sam Bennett (Deceuninck), Peter Sagan (Bora) og Matteo Trentin (CCC) havde sneget sig med i frontgruppen, og efter 13,5 kilometer skulle de tre kamphaner afgøre dagens indlagte spurt imellem sig. Bob Jungels agerede for en sjælden gangs skyld leadout for Bennett, der ikke havde nogen problemer med at snuppe de 20 point, mens Trentin tog 17 og Sagan 15.

 

 

I feltet forsøgte Max Schachmann og Lennard Kämna (Bora) at komme frem til den store frontgruppe, men fremme med alle mand sad Jumbo-Visma, og da de fik hjælp af B&B Hotels, blev de to tyskere hurtigt kørt ind.

 

Cormet de Roselend

Det store udbrud havde efter 20 kilometer fået et forspring på halvandet minut, og de øgede en smule frem mod dagens første stigning - den 18,6 kilometer lange Cormet de Roselend, der toppede efter 45 kilometer.

 

Tidligt på stigningen angreb Pierre Rolland med holdkammeraten Quentin Pacher (B&B Hotels) i feltet, og de fik straks Julian Alaphilippe og Remi Cavagna (Deceuninck) med, mens også Romain Sicard (Total) og Lennard Kämna gik med. Gruppen var dog kommet for sent afsted, og relativt hurtigt var de tilbage i feltet.

 

Læs også
Optakt: Fleche Wallonne

 

 

Mens Andre Greipel (Israel) var første mand til at slippe i feltet, tilfaldt den ære ikke overraskende Sam Bennett i udbruddet. Mens Greipel stod af og lod sig udgå, kæmpede Bennett selvsagt videre. Flere ryttere faldt dog fra både i feltet og i udbruddet, hvor det var henholdsvis Wout Van Aert (Jumbo-Visma) og Jonathan Castroviejo (Ineos) der satte farten.

 

På toppen var frontgruppen reduceret til 18 ryttere, og selvom Michal Kwiatkowski forsøgte at sætte Richard Carapaz op til bjergpointene, smuttede hurtige Marc Hirschi forbi ham og scorede fuldt hus. De to ryttere forsatte sammen på nedkørslen, mens Jumbo-Visma anført af Wout Van Aert rundede toppen tre minutter efter de forreste.

 

På nedkørslen øgede frontduoen en smule, og de fik følgeskab af Pello Bilbao (Bahrain), Nicolas Edet (Cofidis) og Michal Kwiatkowski (Ineos) på den efterfølgende kategori-3-stigning, hvor Hrschi tog yderligere to bjergpoint.

Annonce

 

Jumbo slipper - Hirschi styrter

Efter 75 kilometer nåede de fem forreste dagens tredje stigning - kategori-3-stigningen Col des Saises - med et forspring på et minut ned til den store forfølgergruppe, mens feltet fulgte yderligere næsten fire minutter efter.

 

Efter etapens første halvdel, hvor Jumbo-Visma havde holdt udbruddet i forholdsvis kort snor, var det som om, at de sadlede Col de Saises sadlede om. Den stærke femmandsgruppe forreste øgede yderligere, og Jumbo-Visma lod sig ikke umiddelbart mærke af det.

 

Efter at have tabt begge de foregående bjergspurter til Hirschi forsøgte Richard Carapaz sig med et snigangreb på Col de Saises. I en lille rundkørsel med små 500 meter til toppen, accelererede den lille ecuadorianer venstre om rundkørslen, men Hirschi var vågen, og igen var det schweizeren, der kunne tage fem point.

 

På nedkørslen fra Saises oversatsede den ellers dygtige schweiziske nedkører i et sving, og mens han gled ud i grøften, fortsatte hans kollegaer ufortrødent. Hirschi kom forslået tilbage på sin cykel, og mens han i fuld fart på nedkørslen på halsbrækkende vis forsøgte at rette sit forslåede styr ud, øgede kvartetten foran ham til et minut.

 

Annonce

 

Læs også
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer

 

De fire forreste tog med 65 kilometer til mål hul på dagens næst sidste stigning, kategori-1-stigningen Col des Aravis, og det blev mere eller mindre uden Nicolas Edet, der øjeblikkeligt slap. Bagfra havde Hirshci hentet en smule, og da han kom blæsende forbi Edet, så det ud til, at han ville komme tilbage.

 

Michal Kwiatkowski trak hårdt for Carapaz, og selvom Hirsch undervejs kun havde 30 sekunder op, gik den unge schweizer en smule i stå. Det samme gjorde favoritfeltet, som havde ladet afstanden vokser til næsten otte minutter.

 

På toppen havde Carapaz pludselig ingen konkurrence i kampen om bjergpointene, hvorfor han uden problemer satte ti point ind på kontoen. Præcis ét minut senere kom også Hirschi over toppen, mens anarkiet i feltet stadig lod vente på sig.

 

Grus og Glières

På nedkørslen var det slut med at oversatse for Hirschis vedkommende, og derfor tog de tre forreste hul på Col des Glières, der foruden lede stigningsprocenter også bød på et stykke med grusveje, med et forspring på lige over et minut til Hirschi.

 

Annonce

 

Kwiatkowski tog det, der i cykellingo bedst kan betegnes som ’en ordentlig dinger’ for sin kaptajn, og mens Mikel Landa og Wout Poels (Bahrain) angreb i feltet, måtte en anden Bahrain-McLaren-rytter, nemlig Pello Bilbao, slippe blandt de forreste.

 

Selvom Wout Poels hurtigt slap igen, fortsatte Mikel Landa. Forceringen fik George Bennett til at slippe og overlade føringen blandt favoritterne til Wout Van Aert, men Jumbo-Visma lod sig ikke for alvor mærke af Landas angreb. Mærket var til gengæld Rigoberto Uran (EF), der så ud til at have en dårlig dag og måtte slippe.

 

Van Aerts føring reducerede favoritgruppen til blot ti ryttere, hvoraf de fire var iklædt gule Jumbo-Visma-trøjer. Lidt længere fremme hentede Mikel Landa den ene rytter efter den anden fra udbruddet, og spanieren lod da også til at øge sit forspring.

 

Med 31 kilometer til mål kørte de to Ineos Grenadiers-ryttere forrest ind på det grusstykke, der afsluttede Glières-stigningen. Marc Hirschi lignede til gengæld en slagen mand, og etapevinderen fra 12. etape fortsatte med at tabe tid.

 

Læs også
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm

 

Annonce

 

Enric Mas havde lånt løbets ungdomstrøje fra Tadej Pogacar, og Movistar-rytteren lod til at ville vise de nye farver frem. Angrebet havde dog ikke anden effekt, end at Wout Van Aert langt om længe slap, og Mikel Landa igen blev hentet. Tadej Pogacar gik på toppen frem og tog seks bjergpoint, så han blot var to point efter Carapaz i bjergkonkurrencen.

 

På det efterfølgende grusstykke satte Roglic og Pogacar sig frem, og mens Richie Porte så ud til at slippe, var det en punktering, der kostede for Trek-Segafredo-australieren. Dermed sad Roglic, Miguel Angel Lopez, Tadej Pogacar, Mikel Landa og Enric Mas samlet, da de gik ind på nedkørslen.

 

Nedkørsel og finale

Richie Porte havde ingelunde opgivet at komme tilbage til favoritterne, og da han fik følgeskab af Tom Dumoulin, Wout Van Aert og Marc Soler, virkede det pludselig ganske realistisk. Det ærgrede tydeligvis Enric Mas, men den lille spanier var heller ikke selv voldsomt interesseret i at føre.

 

Selvom det endnu ikke var afgjort, hvem der ville få lov at tage etapesejren, var det helt bestemt afgjort, at den ville gå til en Ineos-rytter. Kwiatkowski og Carapaz havde over to minutter ned til Pello Bilbao, og da han lod sig falde helt tilbage til Mikel Landa i favoritgruppen, var Hirschi eneste mand på mellemhånd.

 

Med godt ti kilometer til mål fik Richie Porte langt om længe genetableret kontakten, og det samme kunne siges for Marc Hirschi, der måtte se sin polka-prikkede drøm ryge ud af vinduet med sit ærgerlige styrt.

Annonce

 

Mens Michael Kwiatkowski arm i arm kunne køre over målstregen til en stor dobbeltsejr, som Michael Kwiatkowski får lov at sætte sit navn på, sørgede Wout Van Aert for at snuppe de tilbageværende fire bonussekunder, da favoritterne kom samlet til målstregen.

 

I den rene slovenske duel om løbets førsteplads, fik Primoz Roglic vist, at han var hurtigere end sin landsmand i sprinten - dog uden nogen reel betydning.

 

INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
Ineos Grenadiers
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Michal Kwiatkowski
Nyheder Profil Resultater Statistik
Marc Hirschi
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Følg endnu et slag på en stejl mur i Giro-generalprøven
Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand

Annonce

Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang

Annonce

Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
Landevej
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Landevej
Kvindernes Amstel neutraliseret efter uheld - løbet forkortes
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUng WorldTour-dansker til trods for vanskelig sæsonstart: Dét giver motivation
Landevej
Pidcock mangler kun øverste trin på Amstel-podiet: Måske er Van der Poel faldet lidt ned
Landevej
Skjelmose: Sådan skal jeg vinde Amstel
Landevej
Matthews drømmer om Amstel-sejr
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview"Det er helt vildt," siger Søren Kragh om Alpecins historiske sæson
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang affinder sig med rolle: Det er logisk
Landevej
Her er startlisten til Amstel Gold Race
Bane
Beskeden dansk placering i Leths comeback
Landevej
Oversigt: 13 Amstel-danskere på spændende søndag

Lørdag den 13. april 2024

Landevej
Startlisten og overblik over kvindernes Amstel Gold Race
Landevej
Dansk topplacering i hollandsk endagsløb
Landevej
Dansker greb ud efter sejren i Frankrig
Landevej
Visma-leder raser: Det gør mig trist og virkelig vred
Landevej
Give- og Aalborg-sejr i Skive
Landevej
Norsgaard udtaget til italiensk bjergløb
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang giver afkald på drøm: Bliver nok svært
Landevej
Dobbelt dansk misser akkurat top-10 - Israel-stortalent fortsætter sejrsstimen
Landevej
Toudal mister en placering, men forbliver i top-5
Landevej
Opdateret: Endagsløb med mange danskere forkortet efter store styrt
Landevej
Lykkelig Gaudu tilbage som sejrherre: Skæbnen spillede mig et puds
Landevej
Gaudu åbner sejrskontoen efter spektakulær finale
Landevej
Banestjerne føjer ny titel til CV’et
Landevej
Optakt: Tour du Jura
Landevej
Sensation vender tilbage til Giroen
Landevej
Lefevere betvivler metode brugt af Casper P. og andre på holdet: Skal de det?
Landevej
Uttrup med positiv opdatering efter længere tids skade
Landevej
Fuglsang klar til Amstel
Bane
Danmarks overmænd viser storform inden OL
Landevej
Van der Poel mindes episk sejr: Vil aldrig glemme den
Landevej
Oversigt: 34 danskere i aktion denne lørdag

Fredag den 12. april 2024

Landevej
Mikkel Bjerg har fremtiden på plads
Landevej
Verdensranglisten: Skjelmose tilbage - Vingegaard taber til Pogacar
Landevej
ColoQuick klar til revanche i stort U23-løb
Landevej
Svensk dominans - varm coloQuick-profil med ny top-10
Landevej
UAE-profil forklarer fordel i første sejr
Landevej
Van der Poel har endnu ikke skænket konkurrenterne en tanke
Motion
Veggerby arrangerer Aarhus-København igen i 2024
VIS FLERE

Annonce