Dobbelt Ineos-triumf på 18. etape
17. september 2020 17:18
af Mathias Blohm

Årets Tour de France har ikke just været en dans på roser for Ineos Grenadiers, der forud for gårsdagens etape måtte vinke farvel til kaptajn Bernal. Holdet gik ind til løbets sidste fem etaper uden en eneste sejr, men med en veltimet og flot dobbeltsejr sørgede Richard Carapaz og Michal Kwiatkowski i dag for at redde en stor del af æren for det britiske storhold.

Kwiatkowski og Carapaz ruller over stregen side om side – Kwiatkowski vinder etapen

Livestream Giroen på Dplay uden reklamer – Få 7 dage gratis!

De gik ind til årets Tour de France med den forsvarende mester, men indtil i dag har de fået lige præcis ingenting med derfra.

 

Det er der nu blevet lavet om på for britiske Ineos Grenadiers, der med Michael Kwiatkowski og Richard Carapaz i spidsen imponerede på Tourens 18. etape.

 

De to Ineos-ryttere kom med i dagens tidligere udbrud, og mens Richard Carapaz undervejs på etapen kørte så mange bjergpoint ind på kontoen, at han i morgen kører i løbets bjergtrøje, fik Michal Kwiatkowski uden konkurrence lov til at tage karrierens første grand tour etapesejr.

 

Hos favoritterne blev Rigoberto Uran og Adam Yates de eneste tabere, da de begge smed over to minutter til de øvrige favoritter og dermed begge faldt to placeringer i klassementet. Blandt de fire forreste skete der ingen ændringer.

 

 

Etapereferat:

Der var bare en enkelt bjergetape tilbage på programmet for de 150 tilbageværende ryttere i årets Tour de France, og efter en historisk lang masterstart på hele 21 kilometer, blev etapen flaget i gang klokken 12:30.

 

Ikke langt fra Europas højeste bjerg - Mont Blanc - var det straks fra start endnu en gang Krists Neilands (Israel), der forsøgte sig, og sammen med Dario Cataldo (Movistar), Nicholas Edet (Cofidis) og Thomas De Gendt (Lotto) fik letten et ganske pænt hul. Flere ryttere fik tilslutning bagfra, og efter fem kilometers kørsel havde en gruppe på 30 mand fået hul.

 

Både Sam Bennett (Deceuninck), Peter Sagan (Bora) og Matteo Trentin (CCC) havde sneget sig med i frontgruppen, og efter 13,5 kilometer skulle de tre kamphaner afgøre dagens indlagte spurt imellem sig. Bob Jungels agerede for en sjælden gangs skyld leadout for Bennett, der ikke havde nogen problemer med at snuppe de 20 point, mens Trentin tog 17 og Sagan 15.

 

 

I feltet forsøgte Max Schachmann og Lennard Kämna (Bora) at komme frem til den store frontgruppe, men fremme med alle mand sad Jumbo-Visma, og da de fik hjælp af B&B Hotels, blev de to tyskere hurtigt kørt ind.

 

Cormet de Roselend

Det store udbrud havde efter 20 kilometer fået et forspring på halvandet minut, og de øgede en smule frem mod dagens første stigning - den 18,6 kilometer lange Cormet de Roselend, der toppede efter 45 kilometer.

 

Tidligt på stigningen angreb Pierre Rolland med holdkammeraten Quentin Pacher (B&B Hotels) i feltet, og de fik straks Julian Alaphilippe og Remi Cavagna (Deceuninck) med, mens også Romain Sicard (Total) og Lennard Kämna gik med. Gruppen var dog kommet for sent afsted, og relativt hurtigt var de tilbage i feltet.

 

 

Mens Andre Greipel (Israel) var første mand til at slippe i feltet, tilfaldt den ære ikke overraskende Sam Bennett i udbruddet. Mens Greipel stod af og lod sig udgå, kæmpede Bennett selvsagt videre. Flere ryttere faldt dog fra både i feltet og i udbruddet, hvor det var henholdsvis Wout Van Aert (Jumbo-Visma) og Jonathan Castroviejo (Ineos) der satte farten.

 

På toppen var frontgruppen reduceret til 18 ryttere, og selvom Michal Kwiatkowski forsøgte at sætte Richard Carapaz op til bjergpointene, smuttede hurtige Marc Hirschi forbi ham og scorede fuldt hus. De to ryttere forsatte sammen på nedkørslen, mens Jumbo-Visma anført af Wout Van Aert rundede toppen tre minutter efter de forreste.

 

På nedkørslen øgede frontduoen en smule, og de fik følgeskab af Pello Bilbao (Bahrain), Nicolas Edet (Cofidis) og Michal Kwiatkowski (Ineos) på den efterfølgende kategori-3-stigning, hvor Hrschi tog yderligere to bjergpoint.

 

Jumbo slipper - Hirschi styrter

Efter 75 kilometer nåede de fem forreste dagens tredje stigning - kategori-3-stigningen Col des Saises - med et forspring på et minut ned til den store forfølgergruppe, mens feltet fulgte yderligere næsten fire minutter efter.

 

Efter etapens første halvdel, hvor Jumbo-Visma havde holdt udbruddet i forholdsvis kort snor, var det som om, at de sadlede Col de Saises sadlede om. Den stærke femmandsgruppe forreste øgede yderligere, og Jumbo-Visma lod sig ikke umiddelbart mærke af det.

 

Efter at have tabt begge de foregående bjergspurter til Hirschi forsøgte Richard Carapaz sig med et snigangreb på Col de Saises. I en lille rundkørsel med små 500 meter til toppen, accelererede den lille ecuadorianer venstre om rundkørslen, men Hirschi var vågen, og igen var det schweizeren, der kunne tage fem point.

 

På nedkørslen fra Saises oversatsede den ellers dygtige schweiziske nedkører i et sving, og mens han gled ud i grøften, fortsatte hans kollegaer ufortrødent. Hirschi kom forslået tilbage på sin cykel, og mens han i fuld fart på nedkørslen på halsbrækkende vis forsøgte at rette sit forslåede styr ud, øgede kvartetten foran ham til et minut.

 

 

De fire forreste tog med 65 kilometer til mål hul på dagens næst sidste stigning, kategori-1-stigningen Col des Aravis, og det blev mere eller mindre uden Nicolas Edet, der øjeblikkeligt slap. Bagfra havde Hirshci hentet en smule, og da han kom blæsende forbi Edet, så det ud til, at han ville komme tilbage.

 

Michal Kwiatkowski trak hårdt for Carapaz, og selvom Hirsch undervejs kun havde 30 sekunder op, gik den unge schweizer en smule i stå. Det samme gjorde favoritfeltet, som havde ladet afstanden vokser til næsten otte minutter.

 

På toppen havde Carapaz pludselig ingen konkurrence i kampen om bjergpointene, hvorfor han uden problemer satte ti point ind på kontoen. Præcis ét minut senere kom også Hirschi over toppen, mens anarkiet i feltet stadig lod vente på sig.

 

Grus og Glières

På nedkørslen var det slut med at oversatse for Hirschis vedkommende, og derfor tog de tre forreste hul på Col des Glières, der foruden lede stigningsprocenter også bød på et stykke med grusveje, med et forspring på lige over et minut til Hirschi.

 

 

Kwiatkowski tog det, der i cykellingo bedst kan betegnes som ’en ordentlig dinger’ for sin kaptajn, og mens Mikel Landa og Wout Poels (Bahrain) angreb i feltet, måtte en anden Bahrain-McLaren-rytter, nemlig Pello Bilbao, slippe blandt de forreste.

 

Selvom Wout Poels hurtigt slap igen, fortsatte Mikel Landa. Forceringen fik George Bennett til at slippe og overlade føringen blandt favoritterne til Wout Van Aert, men Jumbo-Visma lod sig ikke for alvor mærke af Landas angreb. Mærket var til gengæld Rigoberto Uran (EF), der så ud til at have en dårlig dag og måtte slippe.

 

Van Aerts føring reducerede favoritgruppen til blot ti ryttere, hvoraf de fire var iklædt gule Jumbo-Visma-trøjer. Lidt længere fremme hentede Mikel Landa den ene rytter efter den anden fra udbruddet, og spanieren lod da også til at øge sit forspring.

 

Med 31 kilometer til mål kørte de to Ineos Grenadiers-ryttere forrest ind på det grusstykke, der afsluttede Glières-stigningen. Marc Hirschi lignede til gengæld en slagen mand, og etapevinderen fra 12. etape fortsatte med at tabe tid.

 

 

Enric Mas havde lånt løbets ungdomstrøje fra Tadej Pogacar, og Movistar-rytteren lod til at ville vise de nye farver frem. Angrebet havde dog ikke anden effekt, end at Wout Van Aert langt om længe slap, og Mikel Landa igen blev hentet. Tadej Pogacar gik på toppen frem og tog seks bjergpoint, så han blot var to point efter Carapaz i bjergkonkurrencen.

 

På det efterfølgende grusstykke satte Roglic og Pogacar sig frem, og mens Richie Porte så ud til at slippe, var det en punktering, der kostede for Trek-Segafredo-australieren. Dermed sad Roglic, Miguel Angel Lopez, Tadej Pogacar, Mikel Landa og Enric Mas samlet, da de gik ind på nedkørslen.

 

Nedkørsel og finale

Richie Porte havde ingelunde opgivet at komme tilbage til favoritterne, og da han fik følgeskab af Tom Dumoulin, Wout Van Aert og Marc Soler, virkede det pludselig ganske realistisk. Det ærgrede tydeligvis Enric Mas, men den lille spanier var heller ikke selv voldsomt interesseret i at føre.

 

Selvom det endnu ikke var afgjort, hvem der ville få lov at tage etapesejren, var det helt bestemt afgjort, at den ville gå til en Ineos-rytter. Kwiatkowski og Carapaz havde over to minutter ned til Pello Bilbao, og da han lod sig falde helt tilbage til Mikel Landa i favoritgruppen, var Hirschi eneste mand på mellemhånd.

 

Med godt ti kilometer til mål fik Richie Porte langt om længe genetableret kontakten, og det samme kunne siges for Marc Hirschi, der måtte se sin polka-prikkede drøm ryge ud af vinduet med sit ærgerlige styrt.

 

Mens Michael Kwiatkowski arm i arm kunne køre over målstregen til en stor dobbeltsejr, som Michael Kwiatkowski får lov at sætte sit navn på, sørgede Wout Van Aert for at snuppe de tilbageværende fire bonussekunder, da favoritterne kom samlet til målstregen.

 

I den rene slovenske duel om løbets førsteplads, fik Primoz Roglic vist, at han var hurtigere end sin landsmand i sprinten - dog uden nogen reel betydning.

 

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Froome efter etapen: Jeg er glad for at være tilbage

Roglic i rødt: Det var en smuk start på Vueltaen

Almeida inden afgørende bjergetaper: Alt kan gå galt

Wiebes på pletten igen: Jeg er rigtig stolt

Lykkelig Tratnik: Kan stadig ikke tro, jeg vandt

Video i artiklenPrimož Roglič vinder 1. etape af Vuelta a España

Video i artiklenRoglic vinder spændende første etape af Vueltaen

Video i artiklen”Ikke den Froome, man kender”: Chris Froome snegler sig ned af stigningen

Video i artiklenEF-uheldet fortsætter: Michael Woods kolliderer med trafikpæl

Video i artiklenBen O’Connor: ”Jeg er ret mut, for at være helt ærlig”

Video i artiklenJan Tratnik vinder 16. etape af Giro d’Italia

Video i artiklenTratnik sikrer stor sejr efter langt soloridt

Video i artiklenMartinez styrter i 1. etape af Vuelta a España

D'hoore deklasseret - Wiebes vinder i De Panne

Video i artiklenJesper Mørkøv om Vuelta a Espana: Det bliver et fuldkommen fabelagtigt cykelløb

Roglic: Løbet vil give os svar

Video i artiklenJames Knox: Jeg er ret sikker på, at vi har førertrøjen i de næste par dage

LIVE nu: Følg Giroens maraton og Vueltaens bjergrige åbning

Video i artiklenOptakt: Driedaagse Brugge-De Panne

Optakt: 1. etape af Vuelta a Espana

Video i artiklenOptakt: 16. etape af Giro d’Italia

Video i artiklenEksperterne kritiserer Fuglsang for BT-klumme: Det handler om at komme først

Pinot overlader kaptajnrolle til Gaudu

Video i artiklenHvem vinder årets Giro? Eksperterne vurderer favoritternes guldchancer

Eksklusivt interviewOliver Knudsen vender hjem efter særligt år i Italien

Video i artiklenEksperterne gennemgår tredje uge af Giro d’Italia

Video i artiklenEksperterne om Gaviria-exit: Én coronasmittet gør, at man kan være positiv

Lotto Soudal forlænger alligevel med to ryttere

Eksklusivt interviewIneos-mekaniker blogger under Vueltaen

Transferlisten 2020-2021 - WorldTour

Fernando Gaviria ude af Giroen med Covid-19

Transferrygter: López til Bora-Hansgrohe og belgier til Cofidis

UAE Team Emirates-rytter tester positiv for Covid-19 i Giroen

Oscar Gatto stopper karrieren

Amalie Dideriksen til start ved Driesdaagse Brugge-De Panne

Eksklusivt interviewBjerg vil komme på forkant i sidste Giro-uge

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

Cykelsøgemaskine

MANDAG

Eksklusivt interviewNiklas Eg til Vueltaen med frihed og klassementsambitioner

Eksklusivt interviewHonoré: Vi tror på Giro-sejr

Fuglsang overvejer at gå efter etapesejr

Cykelduellen: Stem på din Vuelta a Espana-vinder

Vuelta a Espana: Podiekandidaterne (**)

Vuelta a Espana: Outsiderne (*)

Vuelta a Espana: Vinderkandidaterne (***)

Vuelta a Espana: Hovedudfordrerne (****)

Vuelta a Espana: Favoritten (*****)

Vuelta a Espana 2020: Ruten, etaper og etapeprofiler

Jumbo-Visma, Mitchelton-Scott og Team Sunweb bytter cykler i 2021

Video i artiklenGiro d'Italia-analyse: Vidunderbørnenes aflyste veteranshow

Sæt dit hold til Vueltaen - Spillet starter tirsdag kl. 14

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Carapaz går efter samlet sejr i Vuelta a España

Eksklusivt interviewMotiveret Amdi vil være verdensmester: Regnbuetrøjen skal hjem til Danmark

Alle ryttere er testet negativ for COVID-19 inden Vuelta a España

Startlisten til Vueltaen 2020 - 6 danskere med

Jumbo-Visma uden en fast kaptajn til Vuelta a España

Spansk sportsjournalist frygter for afviklingen af årets Vuelta a España

Video i artiklenHar du en fysisk cykelbutik? Så lad os hjælpe dig gratis!

Froome spændt på egen form forud for Vuelta

Bjerg holder fast i enkeltstart oven på skuffelse

Van der Poel vil køre Tour - holdet næsten sikret deltagelse

Intet ondt blod mellem Vanmarcke og Sunweb

Jumbo-Visma laver kvindehold - med dansker

Majka skifter til UAE Team Emirates

Lefevere udelukker ikke at hente Cavendish

Nibalis sportsdirektør: De andre er bare stærkere

Kelderman: Jeg var på grænsen

Eksklusivt interviewVM-deltageren Hartz Krogager: Jeg er virkelig bidt af Zwift

SØNDAG

Van den Broek-Blaak: Jeg kiggede rundt og alle var knuste

Tiesj Benoot: Søren Kragh kørte mig tilbage i løbet igen

Van Aert: Van der Poel var bare stærkere i spurten

Emotionel Geoghegan Hart: Hver dag vi kører, så husker vi Nico Portal

Van der Poel efter Flandern-triumf: Vidste ikke om jeg havde vundet

Almeida måtte grave dybt for at forsvare førertrøjen

Udfordret Fuglsang ser nu frem til hviledagen

Alaphilippe slutter sæsonen med to brud i hånden

Kristoff: Asgreen tvang mig til en lang spurt

Video i artiklenRadio Tour – taler Giro, 15. etape: Rytter-krise, Flandern Rundt og klassement

Dominerende 1-2 af Boels-Dolmans i Flandern - Uttrup med i finalen

Video i artiklenMåske den sidste chance: "Han skal bede om godt vejr og gode ben"