Prøv vores nye app
Superman Lopez vinder Tourens kongeetape - Pogacar taber tid
16. september 2020 17:19
af Mathias Blohm

Miguel Angel Lopez blev den helt store sejrherre på Tour de Frances kongeetape. Astana-rytteren satte alle konkurrenterne til vægs på vanvittige Col de la Loze, hvor Primoz Roglic samtidig fik set første svaghedstegn hos konkurrenten Tadej Pogacar, der tabte 15 sekunder til landsmanden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

En kongeetape blev vundet af en superman.

 

Tour de Frances 17. etape gik over ikoniske Col de la Madeleine, inden den endnu værre Col de la Loze med sine vanvittige stigningsprocenter agerede løbets første målbjerg udenfor kategori.

 

Selv en ultra-stærk femmandsgruppe kunne ikke holde det jagtende favoritfelt, med Bahrain-McLaren i spidsen, væk, og selvom Mikel Landa ingenlunde kunne retfærdiggøre sit holds eminente forarbejde på finalestigningen, var det det mellemøstlige holds fortjeneste, at etapen blev endog meget begivenhedsrig.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Astanas Miguel Angel Lopez angreb og blev belønnet, da han foruden karrierens første Tour de France-etapesejr avancerer i klassementet, så han nu indtager løbets tredjeplads.

 

I den rene slovenske kamp om podiets øverste trin viste Tadej Pogacar for første gang, at der kan findes sprækker i hans forsvar. Den unge af de to slovenere tabte 15 sekunder til landsmanden Primoz Roglic, der nu kan gå ind til løbets sidste fire etaper med et forspring på 57 sekunder.

 

Annonce

 

Etapereferat:

Ikke mange franske byer rimer lige så meget på Tour de France som Grenoble, der onsdag var startby for årets kongeetape i selvsamme løb. Det var også i byen for foden af Alperne, at den første gule trøje nogensinde for over 100 år siden blev overrakt til Eugène Christophe.

 

Ikke færre end 40 gange er byen blevet besøgt af Tour de France, og mens feltet på gårsdagens etape kørte i en bue rundt om byen, var der i dag start lige i udkanten af centrum, hvor der ventede rytterne flot vejr med høj sol, 29 grader og næsten ingen vind.

 

Desværre blev starten uden en af løbets helt store forhåndsfavoritter, da Egan Bernal (Ineos) forud for etapen trak sig. Heller ikke Stefan Küng (Groupama) stod på startstregen, da schweizeren har rettet sit fokus mod VM i enkeltstart, og da Jérôme Couisin (Total) ikke nåede ind for tidsgrænsen på gårsdagens etape, stod blot 152 ryttere klar på startstregen i Grenoble.

 

Tre af de startende ryttere var Thomas De Gendt (Lotto), Pierre-Luc Périchon (Cofidis) og Krists Neilands (Israel), og de fik straks fra start et hul, men da Matteo Trentin (CCC) gik efter, blev han fulgt af først Peter Sagan (Bora), så Sam Bennett (Deceuninck) og siden adskillige andre ryttere, og så blev gruppen pludselig så stor, at feltet lukkede den ned.

 

Herefter forsøgte Dylan van Baarle (Ineos) sig, men efter et par kilometer alene i spidsen, blev også han hentet. I stedet angreb Sunweb-sprinteren Cees Bol, og da Peter Sagan pludselig havde en defekt bagerst i feltet, gik Sam Bennett og Matteo Trentin helt frem for at lægge pres på. Sagan kom der relativt uproblematisk tilbage til feltet, hvor Bol var blevet hentet.

 

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Feltets suverænt mest aktive rytter var uden tvivl Thomas De Gendt, og efter 16 kilometer forsøgte de 33-årige belgier for gud ved hvilken gang. Christopher Juul-Jensen (Mitchelton) gik ene mand efter De Gendt, der havde fået et hul på godt 20 sekunder. Efter et par minutter på egen hånd, blev danskeren dog hentet af et felt, der efter 20 kilometer bestemt ikke havde opgivet noget som helst.

 

Alligevel lykkedes det kort efter en stor gruppe på 20 ryttere at rive sig fri, og da de fik kontakt til De Gendt, lod det endelig til, at feltet lettede foden fra gaspedalen. Hverken Cofidis eller EF Pro Cycling var kommet med i gruppen, og det bestemte Jesús Herrada (Cofidis) og Daniel Martinez (EF) sig for at gøre noget ved. De to bjergryttere kom begge op, men med sig havde de resten af feltet, og derfor var der efter 28 kilometers kørsel atter samling.

 

Endelig slipper feltet

Da gruppen blev hentet, stak Julian Alaphilippe (Deceuninck) af, og med Gorka Izagirre (Astana), Dan Martin (Israel) og begge gårsdagens finalister - Lennard Kämna (Bora) og Richard Carapaz (Ineos) - på hjul, fik den super stærke femmandsgruppe hul.

 

Daryl Impey (Mitchelton) forsøgte ene mand at komme op, og mens Jumbo-Visma og Deceuninck-Quick Step bestemte sig for at slippe trådet en smule i feltet, gjorde den høje fart i udbruddet det svært for Impey at få kontakt.

Annonce

 

Ved dagens indlagte spurt efter 45 kilometer tog Julian Alaphilippe sig uden konkurrence af de 20 point, og lidt over et minut senere kørte Daryl Impey lidt opgivende over stregen. I feltet begyndte Deceuninck, Bora og Matte Trentin at køre sig frem, og da Kasper Asgreen og Michael Mørkøv tre minutter efter udbruddet afleverede Sam Bennett til perfektion, viste ireren endnu engang Peter Sagan, hvor det grønne pointskab skal stå.

 

 

Ikke længe efter spurten opgav Daryl Impey endegyldigt og lod sig falde tilbage til feltet. Her tog Jumbo-Visma kontrollen, men de gulklædte hollænderen kunne ikke helt bestemme sig for, om de ville holde udbruddet i stram snor eller ej.

 

Col de la Madeleine

Da udbruddet med 79 kilometer til mål ramte ikoniske Col de la Madeleine var det ikke desto mindre med et forspring på seks minutter. Mens flere ryttere i feltet straks faldt tilbage på stigningen udenfor kategori, sad verdensmesteren Mads Pedersen stadig hos sin kaptajn Richie Porte, da Mikel Landa sendte sine Bahrain-McLaren-folk frem for at sætte pres på.

 

Med Sonny Colbrelli i spidsen fik Bahrain-McLaren reduceret feltet ganske markant, og også i udbruddet kostede den 16 kilometer lange stigning. Gårsdagens etapevinder, Lennard Kämna, måtte slippe sine udbruddskollegaer med hele 13 kilometer til toppen, og dermed så tyskerens drøm og bjergtrøjen vanskelig ud.

Annonce

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

Mens Sonny Colbrelli langt om længe slap og overlod føringen til Wout Poels, sad Mads Pedersen stadig hos Richie Porte, da Bahrain-McLaren halvvejs på Madeleine havde halveret udbruddets forspring. Wout Poels mosede videre med det ribben, som han brækkede på løbets første etape.

 

Mitchelton-Scotts Mikel Nieve udgik uden yderligere forklaring fra løbet, og ikke længe efter blev Lennard Kämna hentet af det felt, der efterhånden var reduceret til 27 ryttere. Bahrain McLarens føring betød dog, at feltet rundede toppen på Madeleine bare halvandet minut efter udbruddet, og lidt overraskende gik Tadej Pogacar frem og tog de resterende bjergpoint på toppen.

 

 

Ikke overraskende mistede Dan Martin nærmest øjeblikkeligt kontakten på nedkørslen fra Col de la Madeleine, og mens Julian Alaphilippe som vanligt gav den gas, tog favoritfeltet den mere med ro. Matej Mohoric kom tilbage og satte sig straks frem, mens også Mads Pedersen på imponerende vis kom tilbage til feltet.

 

Col de la Loze

På dalstykket mellem Col de la Madeleine og dagens finalestigning, Col de la Loze, udbyggede fronttrioen en smule, men da de kørte ind på monsterstigningen med 21,5 kilometer til mål, var forspringet igen under to minutter.

Annonce

 

 

De første par kilometer på Loze-stigningen var ikke voldsomme, og på foranledning fra specielt Carapaz udbyggede de tre forreste faktisk en smule på de første fire kilometer, men da Matej Mohoric igen overlod føringsarbejdet blandt favoritterne til Wout Poels, begyndte det at gå den forkerte vej for udbruddet.

 

Selvom Alaphilippe havde virket rigtig godt kørende hele dagen, måtte han med godt 12 kilometer tilbage af stigningen og dagens etape slippe. Wout Poels havde kort forinden gjort det samme i fronten af favoritfeltet, hvor det i stedet var Pello Bilbao, der havde skruet en tand op for tempoet.

 

Det tog da heller ikke mange minutter, inden Alaphilippe blev hentet, og franskmanden have kun kortvarigt kræfter til at hægte sig på favoritgruppen. Pello Bilbao havde med ti kilometer til mål nedbragt forspringet til Izagirre og Carapaz til bare et halvt minut, og også hos Jumbo-Visma kostede forceringen, da George Bennett måtte slippe.

 

Læs også
Formand for DCU trækker sig

 

Wout van Aert sad stadig hos sin kaptajn, og det samme gjorde Tom Dumoulin og Sepp Kuss, og de kunne med ni kilometer tilbage se Gorka Izagirre falde tilbage, så kun Carapaz lå alene foran favoritfeltet, der bare bestod af 16 ryttere.

Annonce

 

Med syv kilometer tilbage af etapen blev favoritgruppen reduceret til 13 ryttere, da først Guillaume Martin (Cofidis) og siden Wout van Aert og endeligt Pello Bilbao måtte slippe. Richard Carapaz var forsat fast beslutte på at bringe Ineos Grenadiers noget succes i årets Tour de France, og ecuadorianeren fortsatte det bedste, han havde lært.

 

Finalen

Mens Damiano Caruso overtog føringen blandt favoritterne, lod Carapaz til at have fået fornyet sit håb om etapesejr. Ecuadorianeren øgede, og selvom der var visuel kontakt, havde Ineos Grenadiers-rytteren 45 sekunder ned, da han kørte ind på stigningens sidste - og sværeste - fem kilometer.

 

Damiano Caruso havde færdiggjort sin arbejdsdag, og i stedet gik David de la Cruz frem. Det fik først Alejandro Valverde til at slippe, og ikke længe efter var også Tom Dumoulin og Mikel Landa tømt for kræfter. Forceringen så også ud til at koste for Carapaz, der pludselig kun havde 20 sekunder ned.

 

 

Det blev ikke just bedre, da Miguel Angel Lopez med 3,5 kilometer igen angreb, Astana-rytteren smed alle modstandere på nær Primoz Roglic, Sepp Kuss og Tadej Pogacar, mens også Richie Porte fik kæmpet sig tilbage. Carapaz blev hentet med tre kilometer igen, og selvom han kortvarigt sad med, måtte han slippe, da Sepp Kuss og Miguel Angel Lopez pludselig fik hul.

Annonce

 

Superman Lopez fik dog smidt sin amerikanske konkurrent, der i stedet lod sig falde ned til kaptajn Roglic. Roglic så ud til at se svaghedstegn hos landsmanden Pogacar. I hvert fald angreb han, og for første gang i årets Tour de France kunne Pogacar ikke sidde med.

 

Den unge af de to slovenere havde endnu ikke opgivet, og mens Miguel Angel Lopez med 1000 meter til mål mere og mere lignede en etapevinder, forsøgte UAE-rytteren for at lukke det hul på 20-30 meter, som landsmanden havde.

 

Med 300 meter igen så det ud til at lykkes for Pogacar, men på den sidste stejle rampe op mod målstregen accelererede Primoz Roglic, og så måtte UAE-rytteren give fortabt. Forrest kunne Miguel Angel Lopez slå korsets tegn, da han krydsede målstregen til sin første Tour de France-etapesejr i sin første deltagelse i løbet.

 

Bag Lopez gav accelerationen pote for Roglic, der kunne køre i mål med et tidstab på bare 15 sekunder til Lopez. 15 sekunder yderligere bag Roglic fulgte Tadej Pogacar, der for første gang i årets Tour de France viste bare en smule svaghedstegn.

 

Annonce

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb
Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce