Superman Lopez vinder Tourens kongeetape - Pogacar taber tid
16. september 2020 17:19
af Mathias Blohm

Miguel Angel Lopez blev den helt store sejrherre på Tour de Frances kongeetape. Astana-rytteren satte alle konkurrenterne til vægs på vanvittige Col de la Loze, hvor Primoz Roglic samtidig fik set første svaghedstegn hos konkurrenten Tadej Pogacar, der tabte 15 sekunder til landsmanden.

Miguel Angel Lopez vinder 17. etape

Livestream Giroen på Dplay uden reklamer – Få 7 dage gratis!

En kongeetape blev vundet af en superman.

 

Tour de Frances 17. etape gik over ikoniske Col de la Madeleine, inden den endnu værre Col de la Loze med sine vanvittige stigningsprocenter agerede løbets første målbjerg udenfor kategori.

 

Selv en ultra-stærk femmandsgruppe kunne ikke holde det jagtende favoritfelt, med Bahrain-McLaren i spidsen, væk, og selvom Mikel Landa ingenlunde kunne retfærdiggøre sit holds eminente forarbejde på finalestigningen, var det det mellemøstlige holds fortjeneste, at etapen blev endog meget begivenhedsrig.

 

Astanas Miguel Angel Lopez angreb og blev belønnet, da han foruden karrierens første Tour de France-etapesejr avancerer i klassementet, så han nu indtager løbets tredjeplads.

 

I den rene slovenske kamp om podiets øverste trin viste Tadej Pogacar for første gang, at der kan findes sprækker i hans forsvar. Den unge af de to slovenere tabte 15 sekunder til landsmanden Primoz Roglic, der nu kan gå ind til løbets sidste fire etaper med et forspring på 57 sekunder.

 

 

Etapereferat:

Ikke mange franske byer rimer lige så meget på Tour de France som Grenoble, der onsdag var startby for årets kongeetape i selvsamme løb. Det var også i byen for foden af Alperne, at den første gule trøje nogensinde for over 100 år siden blev overrakt til Eugène Christophe.

 

Ikke færre end 40 gange er byen blevet besøgt af Tour de France, og mens feltet på gårsdagens etape kørte i en bue rundt om byen, var der i dag start lige i udkanten af centrum, hvor der ventede rytterne flot vejr med høj sol, 29 grader og næsten ingen vind.

 

Desværre blev starten uden en af løbets helt store forhåndsfavoritter, da Egan Bernal (Ineos) forud for etapen trak sig. Heller ikke Stefan Küng (Groupama) stod på startstregen, da schweizeren har rettet sit fokus mod VM i enkeltstart, og da Jérôme Couisin (Total) ikke nåede ind for tidsgrænsen på gårsdagens etape, stod blot 152 ryttere klar på startstregen i Grenoble.

 

Tre af de startende ryttere var Thomas De Gendt (Lotto), Pierre-Luc Périchon (Cofidis) og Krists Neilands (Israel), og de fik straks fra start et hul, men da Matteo Trentin (CCC) gik efter, blev han fulgt af først Peter Sagan (Bora), så Sam Bennett (Deceuninck) og siden adskillige andre ryttere, og så blev gruppen pludselig så stor, at feltet lukkede den ned.

 

Herefter forsøgte Dylan van Baarle (Ineos) sig, men efter et par kilometer alene i spidsen, blev også han hentet. I stedet angreb Sunweb-sprinteren Cees Bol, og da Peter Sagan pludselig havde en defekt bagerst i feltet, gik Sam Bennett og Matteo Trentin helt frem for at lægge pres på. Sagan kom der relativt uproblematisk tilbage til feltet, hvor Bol var blevet hentet.

 

 

Feltets suverænt mest aktive rytter var uden tvivl Thomas De Gendt, og efter 16 kilometer forsøgte de 33-årige belgier for gud ved hvilken gang. Christopher Juul-Jensen (Mitchelton) gik ene mand efter De Gendt, der havde fået et hul på godt 20 sekunder. Efter et par minutter på egen hånd, blev danskeren dog hentet af et felt, der efter 20 kilometer bestemt ikke havde opgivet noget som helst.

 

Alligevel lykkedes det kort efter en stor gruppe på 20 ryttere at rive sig fri, og da de fik kontakt til De Gendt, lod det endelig til, at feltet lettede foden fra gaspedalen. Hverken Cofidis eller EF Pro Cycling var kommet med i gruppen, og det bestemte Jesús Herrada (Cofidis) og Daniel Martinez (EF) sig for at gøre noget ved. De to bjergryttere kom begge op, men med sig havde de resten af feltet, og derfor var der efter 28 kilometers kørsel atter samling.

 

Endelig slipper feltet

Da gruppen blev hentet, stak Julian Alaphilippe (Deceuninck) af, og med Gorka Izagirre (Astana), Dan Martin (Israel) og begge gårsdagens finalister - Lennard Kämna (Bora) og Richard Carapaz (Ineos) - på hjul, fik den super stærke femmandsgruppe hul.

 

Daryl Impey (Mitchelton) forsøgte ene mand at komme op, og mens Jumbo-Visma og Deceuninck-Quick Step bestemte sig for at slippe trådet en smule i feltet, gjorde den høje fart i udbruddet det svært for Impey at få kontakt.

 

Ved dagens indlagte spurt efter 45 kilometer tog Julian Alaphilippe sig uden konkurrence af de 20 point, og lidt over et minut senere kørte Daryl Impey lidt opgivende over stregen. I feltet begyndte Deceuninck, Bora og Matte Trentin at køre sig frem, og da Kasper Asgreen og Michael Mørkøv tre minutter efter udbruddet afleverede Sam Bennett til perfektion, viste ireren endnu engang Peter Sagan, hvor det grønne pointskab skal stå.

 

 

Ikke længe efter spurten opgav Daryl Impey endegyldigt og lod sig falde tilbage til feltet. Her tog Jumbo-Visma kontrollen, men de gulklædte hollænderen kunne ikke helt bestemme sig for, om de ville holde udbruddet i stram snor eller ej.

 

Col de la Madeleine

Da udbruddet med 79 kilometer til mål ramte ikoniske Col de la Madeleine var det ikke desto mindre med et forspring på seks minutter. Mens flere ryttere i feltet straks faldt tilbage på stigningen udenfor kategori, sad verdensmesteren Mads Pedersen stadig hos sin kaptajn Richie Porte, da Mikel Landa sendte sine Bahrain-McLaren-folk frem for at sætte pres på.

 

Med Sonny Colbrelli i spidsen fik Bahrain-McLaren reduceret feltet ganske markant, og også i udbruddet kostede den 16 kilometer lange stigning. Gårsdagens etapevinder, Lennard Kämna, måtte slippe sine udbruddskollegaer med hele 13 kilometer til toppen, og dermed så tyskerens drøm og bjergtrøjen vanskelig ud.

 

Mens Sonny Colbrelli langt om længe slap og overlod føringen til Wout Poels, sad Mads Pedersen stadig hos Richie Porte, da Bahrain-McLaren halvvejs på Madeleine havde halveret udbruddets forspring. Wout Poels mosede videre med det ribben, som han brækkede på løbets første etape.

 

Mitchelton-Scotts Mikel Nieve udgik uden yderligere forklaring fra løbet, og ikke længe efter blev Lennard Kämna hentet af det felt, der efterhånden var reduceret til 27 ryttere. Bahrain McLarens føring betød dog, at feltet rundede toppen på Madeleine bare halvandet minut efter udbruddet, og lidt overraskende gik Tadej Pogacar frem og tog de resterende bjergpoint på toppen.

 

 

Ikke overraskende mistede Dan Martin nærmest øjeblikkeligt kontakten på nedkørslen fra Col de la Madeleine, og mens Julian Alaphilippe som vanligt gav den gas, tog favoritfeltet den mere med ro. Matej Mohoric kom tilbage og satte sig straks frem, mens også Mads Pedersen på imponerende vis kom tilbage til feltet.

 

Col de la Loze

På dalstykket mellem Col de la Madeleine og dagens finalestigning, Col de la Loze, udbyggede fronttrioen en smule, men da de kørte ind på monsterstigningen med 21,5 kilometer til mål, var forspringet igen under to minutter.

 

 

De første par kilometer på Loze-stigningen var ikke voldsomme, og på foranledning fra specielt Carapaz udbyggede de tre forreste faktisk en smule på de første fire kilometer, men da Matej Mohoric igen overlod føringsarbejdet blandt favoritterne til Wout Poels, begyndte det at gå den forkerte vej for udbruddet.

 

Selvom Alaphilippe havde virket rigtig godt kørende hele dagen, måtte han med godt 12 kilometer tilbage af stigningen og dagens etape slippe. Wout Poels havde kort forinden gjort det samme i fronten af favoritfeltet, hvor det i stedet var Pello Bilbao, der havde skruet en tand op for tempoet.

 

Det tog da heller ikke mange minutter, inden Alaphilippe blev hentet, og franskmanden have kun kortvarigt kræfter til at hægte sig på favoritgruppen. Pello Bilbao havde med ti kilometer til mål nedbragt forspringet til Izagirre og Carapaz til bare et halvt minut, og også hos Jumbo-Visma kostede forceringen, da George Bennett måtte slippe.

 

Wout van Aert sad stadig hos sin kaptajn, og det samme gjorde Tom Dumoulin og Sepp Kuss, og de kunne med ni kilometer tilbage se Gorka Izagirre falde tilbage, så kun Carapaz lå alene foran favoritfeltet, der bare bestod af 16 ryttere.

 

Med syv kilometer tilbage af etapen blev favoritgruppen reduceret til 13 ryttere, da først Guillaume Martin (Cofidis) og siden Wout van Aert og endeligt Pello Bilbao måtte slippe. Richard Carapaz var forsat fast beslutte på at bringe Ineos Grenadiers noget succes i årets Tour de France, og ecuadorianeren fortsatte det bedste, han havde lært.

 

Finalen

Mens Damiano Caruso overtog føringen blandt favoritterne, lod Carapaz til at have fået fornyet sit håb om etapesejr. Ecuadorianeren øgede, og selvom der var visuel kontakt, havde Ineos Grenadiers-rytteren 45 sekunder ned, da han kørte ind på stigningens sidste - og sværeste - fem kilometer.

 

Damiano Caruso havde færdiggjort sin arbejdsdag, og i stedet gik David de la Cruz frem. Det fik først Alejandro Valverde til at slippe, og ikke længe efter var også Tom Dumoulin og Mikel Landa tømt for kræfter. Forceringen så også ud til at koste for Carapaz, der pludselig kun havde 20 sekunder ned.

 

 

Det blev ikke just bedre, da Miguel Angel Lopez med 3,5 kilometer igen angreb, Astana-rytteren smed alle modstandere på nær Primoz Roglic, Sepp Kuss og Tadej Pogacar, mens også Richie Porte fik kæmpet sig tilbage. Carapaz blev hentet med tre kilometer igen, og selvom han kortvarigt sad med, måtte han slippe, da Sepp Kuss og Miguel Angel Lopez pludselig fik hul.

 

Superman Lopez fik dog smidt sin amerikanske konkurrent, der i stedet lod sig falde ned til kaptajn Roglic. Roglic så ud til at se svaghedstegn hos landsmanden Pogacar. I hvert fald angreb han, og for første gang i årets Tour de France kunne Pogacar ikke sidde med.

 

Den unge af de to slovenere havde endnu ikke opgivet, og mens Miguel Angel Lopez med 1000 meter til mål mere og mere lignede en etapevinder, forsøgte UAE-rytteren for at lukke det hul på 20-30 meter, som landsmanden havde.

 

Med 300 meter igen så det ud til at lykkes for Pogacar, men på den sidste stejle rampe op mod målstregen accelererede Primoz Roglic, og så måtte UAE-rytteren give fortabt. Forrest kunne Miguel Angel Lopez slå korsets tegn, da han krydsede målstregen til sin første Tour de France-etapesejr i sin første deltagelse i løbet.

 

Bag Lopez gav accelerationen pote for Roglic, der kunne køre i mål med et tidstab på bare 15 sekunder til Lopez. 15 sekunder yderligere bag Roglic fulgte Tadej Pogacar, der for første gang i årets Tour de France viste bare en smule svaghedstegn.

 

DEL
DELTAG I DEBATTEN

ONSDAG

Video i artiklenOptakt: 3. etape af Vuelta a Espana

Video i artiklenOptakt: 18. etape af Giro d’Italia

Video i artiklenVuelta a Espana-analyse: Krigserklæring uden udløbsdato

Video i artiklenGiro d'Italia-analyse: Våbenhvile med udløbsdato

Video i artiklenVan der Poel får hjernerystelse efter grøftestyrt

Giro-arrangører ændrer meget på afgørende etape

Følg torsdagens bjergetaper i Giroen og Vueltaen

Nibali ventede og ventede - forløsningen udeblev

Smilende Chaves: Vi vidste Movistar ville angribe

Bjerggeden Guerreiro drømmer om bjergtrøjen i Milano

Soler afslører: Vi havde kørt etapen på forhånd

Roglic storroser Soler: Han fortjente sejren i dag

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Hindley spår: Ingen kan gemme sig på Stelvio

Kelderman varsler angreb på Almeida i morgen

Prøv banecykling - slå til nu og spar 30%

Video i artiklenRadio Tour – taler Giro, 17. etape: Lars Bak på telefon, trøjer i XS og Riis vs. Rolf

Video i artiklenSoler kroner Movistar-offensiv med sejr i Vueltaen!

Offensiv sidevindskørsel sikrer Soler-sejr - Roglic forsvarer trøjen

Uheldig Riwal-rytter styrter ud af finalen i Panne

Video i artiklenBausager usikker på Fuglsangs chancer i morgen: Det ligner, at formen er nedadgående

Forløsende sejr til O'Connor: Kan ikke tro jeg vandt

Video i artiklenEksperterne om 17. etape: En sindssyg skuffende etape

O'Connor tager stor etapesejr i Madonna di Campiglio - Hansen nummer ti

Sejrherren Lampaert: Nu skal jeg have en masse pommes frites

Lampaert udnyttede overtallet i Panne - Asgreen i top 10

Video i artiklenDramatik i Belgien: Van Der Poel kører i grøften

BHS-PL Beton Bornholm forlænger med endnu en storsponsor

Video i artiklenHistorietime med Bastian Emil og Bausager: Gauls sejr på Bondone i den værste Giro-etape nogensinde

Video i artiklenCasper P. fortæller: Hele historien bag Paris-Tours-sejren

Video i artiklenOptakt: 2. etape af Vuelta a Espana

Video i artiklenOptakt: 17. etape af Giro d’Italia

Video i artiklenOptakt: Driedaagse Brugge-De Panne

Jumbo-Visma vil ikke afskrive Dumoulin

Alaphilippe: Jeg vender tilbage

Video i artiklenFuglsang inden dagens bjergkrig: Jeg har det ikke super, men jeg har det godt

Video i artiklenBastian Emils om Froomes store tidstab i Vueltaen: Det er da lidt sørgelige billeder!

Video i artiklenCasper P. om sin sejr i Paris-Tours: Meget overvældende!

Video i artiklenGregaard om egen rolle: Jeg skal blive ved Jakob så længe som muligt

Video i artiklenBausager taler for Nibali/Fuglsang-alliance: De står i helt samme situation

Asgreen til start i sæsonens sidste WorldTour-endagsløb

Bardiani henter gammel kending på WorldTouren tilbage

Dumoulin efter tidstab: Jeg er en anelse træt

Bjarne Riis i Giroen: Det var ikke planen at gå i udbrud

Eksklusivt interviewHonoré nyder at køre opad - Kan blive bedre i bjergene

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

Cykelsøgemaskine

TIRSDAG

Bitter Mas efter etapen: Jeg sagde undskyld til holdet

Video i artiklenVuelta a Espana-analyse: Det iskolde monster

Video i artiklenGiro d'Italia-analyse: Sprække i det hollandske panser?

Chaves med helt i front: Er ved at finde mit gamle niveau

Frisk Nibali: Måske Hindley er Keldermans største konkurrent?

Sepp Kuss: Vueltaen er mit favoritløb

Froome efter etapen: Jeg er glad for at være tilbage

Roglic i rødt: Det var en smuk start på Vueltaen

Almeida inden afgørende bjergetaper: Alt kan gå galt

Wiebes på pletten igen: Jeg er rigtig stolt

Lykkelig Tratnik: Kan stadig ikke tro, jeg vandt

Video i artiklenPrimož Roglič vinder 1. etape af Vuelta a España

Video i artiklenRoglic vinder spændende første etape af Vueltaen

Video i artiklen”Ikke den Froome, man kender”: Chris Froome snegler sig ned af stigningen

Video i artiklenEF-uheldet fortsætter: Michael Woods kolliderer med trafikpæl

Video i artiklenBen O’Connor: ”Jeg er ret mut, for at være helt ærlig”

Video i artiklenJan Tratnik vinder 16. etape af Giro d’Italia

Video i artiklenTratnik sikrer stor sejr efter langt soloridt

Video i artiklenMartinez styrter i 1. etape af Vuelta a España

D'hoore deklasseret - Wiebes vinder i De Panne

Video i artiklenJesper Mørkøv om Vuelta a Espana: Det bliver et fuldkommen fabelagtigt cykelløb

Roglic: Løbet vil give os svar

Video i artiklenJames Knox: Jeg er ret sikker på, at vi har førertrøjen i de næste par dage

Optakt: 1. etape af Vuelta a Espana

Video i artiklenOptakt: 16. etape af Giro d’Italia

Video i artiklenEksperterne kritiserer Fuglsang for BT-klumme: Det handler om at komme først

Pinot overlader kaptajnrolle til Gaudu

Video i artiklenHvem vinder årets Giro? Eksperterne vurderer favoritternes guldchancer

Eksklusivt interviewOliver Knudsen vender hjem efter særligt år i Italien

Video i artiklenEksperterne gennemgår tredje uge af Giro d’Italia

Video i artiklenEksperterne om Gaviria-exit: Én coronasmittet gør, at man kan være positiv

Lotto Soudal forlænger alligevel med to ryttere

Eksklusivt interviewIneos-mekaniker blogger under Vueltaen

Transferlisten 2020-2021 - WorldTour

Fernando Gaviria ude af Giroen med Covid-19