Endnu en magtdemonstration af presset Van der Poel
13. september 2019 16:27Foto: A.S.O. / Pauline Ballet
af Mathias Blohm

Med 25 kilometer til mål blev Mathieu van der Poel isoleret uden hjælperyttere på dagens etape i Tour of Britain, men det hollandske fænomen viste på den afsluttende stigning, at han kunne klare sig uden og tog sin anden etapesejr i løbet.

Highlights: Mathieau van der Poel smadrede alle på 7. etape af Tour of Britain

se mere cykling på

Hovedrystende og med en anerkendende thumbs-up måtte Matteo Trentin igen i dag se sig slået af fænomenet Mathieu van der Poel.

 

Den 24-årige hollænder var undervejs på dagens etape i Tour of Britain blevet isoleret uden hjælperyttere, og selvom flere forsøgte at udnytte det, viste Van der Poel, at løbets førertrøje sidder på den rette rytter.

 

Med sejren øger Van der Poel sit forspring til Trentin til 12 sekunder før morgendagens sidste etape. Med en flot 13. plads på dagens etape - blot fem sekunder efter dagens vinder, rykker danske Alexander Kamp fire placeringer frem i klassementet til en øjeblikkelig 17. plads.

 

Etapereferat:

Hvis rytterne forud for syvende og næstsidste etape af Tour of Britain lyttede til Duffys Warwick Avenue under opvarmningen, var det næppe et tilfælde, da dagens etape startede i netop Warwick og sluttede 20 kilometer mod sydøst i byen Burton.

 

Først skulle de 110 ryttere dog lige ud på en ganske markant omvej, der gjorde, at etapen i alt blev 187 kilometer lang. Allerede fra start var der angreb på angreb, men løbets førende ryttere havde bonussprinten efter 19 kilometer i sigte, og derfor forblev det samlet.

 

Både løbets førende rytter, Mathieu van der Poel, andenpladsen, Matteo Trentin, og fjerdepladsen Jasper de Buyst ville have fingrene i bonussekunderne, og i en tæt spurt snuppede Van der Poel de tre bonussekunder, Jasper de Buyst de to, mens Trentin måtte nøjes med et enkelt, og dermed var italienerens hul op til Van der Poel udvidet fra seks til otte sekunder.  

 

Herefter var der i udbrudsmæssig forstand en smule stilstand, inden Tony Gallopin (AG2R), Alex Colman (Canyon) og Remy Mertz (Lotto Soudal) efter 40 kilometer fik åbnet et lille hul. Trioen fik hurtigt følgeskab af Jonathan Dibben (Madison Genesis), men i feltet var Lasse Norman Hansen nådesløs, som han har været det indtil nu i løbet, og udbruddet fik ikke for alvor lov at køre.

 

Efter 50 kilometer var forspringet kun lige godt et halvt minut, og det fik fætrene Connor Swift (Storbritanniens landshold) og Ben Swift (Ineos) til at sætte efter. Fætter-forsøget øgede dog farten i feltet, og inden de fik set sig om, var både de og trioen foran hentet.

 

Van Baarle og Meyer forsøger

Samlingen varede dog ikke længe, inden Dylan van Baarle (Ineos) og Cameron Meyer (Mitchelton-Scott) forsøgte sig, og den duo havde straks mere held med sig. Bagfra forsøgte Van Baarles Ineos-holdkammerat Eddie Dunbar at komme op, men det lykkedes ikke ireren.

 

Ved bonussprinten efter knap 80 kilometer, var Van Baarle først, mens Gediminas Bagdonas (AG2R) tog sig af tredjepladsen et minut senere. Sammen med Movistars Carlos Verona var litaueren nemlig stukket afsted, men efter 30 kilometer på mellemhånd måtte de to opgive.

 

Cameron Meyer var forud for etapen blot 1.19 efter Van der Poel i den samlede stilling, og da udbruddet havde tilbagelagt 100 kilometer, var han således virtuelt i førertrøjen, da han og Van Baarle havde et forspring på 2.16.

 

Duoen udbyggede forspringet, og med 60 kilometer tilbage nærmede det sig tre minutter. Ved dagens sidste bonussprint med 46 kilometer tilbage, var udbruddets forspring mindsket til 2.30, og mens Cameron Meyer i fred og fordragelighed tog de tre bonussekunder og Van Baarle de to, var der mere kamp om det i feltet, hvor irske Rory Townsend (Canyon) af en eller anden grund ville snuppe det sidste sekund. Til stor irritation for irske Townsend smuttede Trentin dog forbi ham til sidst og snuppede det ene sekund, der gjorde, at han nu var syv sekunder efter Van der Poel i den samlede stilling.

Rundstrækning og Burton-Dasset-stigningen

Med cirka 30 kilometer igen ramte Meyer og Van Baarle den rundstrækning, som skulle tilbagelægges to og en halv gange, og dermed skulle de også op ad Burton Dasset-stigningen tre gange, hvor den sidste gang var med målstregen på toppen. For første gang længe var forspringet her faldet til lige under de to minutter.

 

Den 1400 meter lange Burton Dasset-stigning, der stiger med gennemsnitligt seks procent, var allerede på første opkørsel hård ved udbruddet, som på toppen kun havde 1.09 til feltet, hvor også de lidt tungere ryttere måtte slippe.

 

På den godt 12 kilometer lange rundstrækning formåede frontduoen at holde kæden stram, men kort før de igen tog hul på stigningen, blev farten voldsomt forøget i feltet, hvor specielt EF Education first satte turboen til.

 

Som det var tilfældet på første tur op ad Burton-Dasset-stigningen var Van Baarle tydeligt stærkere end Meyer, men denne gang satte hollænderen sin australske kollega med det samme, og selvom Meyer rundede toppen 20 sekunder senere var det med feltet lige i hælene.

 

Finalen

Det hårde tempo betød, at Mathieu van der Poel ikke havde flere hjælperyttere tilbage, og det ville specielt Ineos udnytte. Straks efter stigningen angreb Pavel Sivakov, og Van der Poel gik efter og lukkede hullet. Det fik Gianni Moscon til at angribe, og denne gang gik løbets grønne førertrøje ikke efter i første omgang.

 

Van der Poel var heldig med, at Tiesj Benoot (Lotto Soudal) lukkede hullet for ham, og mens Van Baarle stadig havde et lille hul i front, var der samling fem-ti sekunder bag ham.

 

Hullet blev dog lukket med små otte kilometer tilbage, hvor en gruppe med Tanel Kangert (EF), Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma), Xandro Meurisse (Wanty-Gobert), Ben Swift (Ineos) og James Shaw (SwiftCarbon) kom op, og de fem ryttere fortsatte forbi Van Baarle og fik hurtigt et hul på 15 sekunder.

 

Igen var det dog Lotto Soudal, der hjalp en ensom Mathieu van der Poel med at jage, mens også Mitchelton-Scott og Riwal-Readynez satte sig frem, da stigningen med 1400 meter til mål startede på ny. Her havde frontgruppen stadig et forspring på otte sekunder, men med 500 meter igen var de hentet, og selvom både Swift og Grøndahl Jansen forsøgte på ny, måtte de give fortabt.

 

Bagfra kom nemlig en grøn førertrøje med Matteo Trentin i hjulet, og de to ryttere viste med al mulig tydelighed, at de er i særklasse dette løbs bedste ryttere.

 

Med Van der Poel i spidsen fik de to oven i købet skabt sig et lille hul, og selvom Trentin derfor lå i en perfekt position, måtte han hovedrystende overlade sejren til Van der Poel. Da Van der Poel med få meter til stregen kiggede sig bagud, fik han bare en anerkendende thumbs-up fra Trentin, der med al mulig tydelighed viste, at han var blevet slået af en stærkere rytter.

 

Dermed fører Vn der Poel med 12 sekunder til Trentin forud for løbets sidste etape lørdag.

INFO
Mathieu Van der Poel
Nyheder Profil Resultater Statistik
Tour of Britain
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Optakt: 2. etape af Vuelta a San Juan

Følg Sagan, Alaphilippe og Evenepoel i Argentina

Tilskuer skyld i stort San Juan-styrt

Efter cykelrytters død: Bilist slap med bøde på 1500 kroner

Riwal Readynez inviteret til Ardennerklassiker

Cykelløb udskudt efter farlig virus

Video i artiklenBarbier efter overraskende sejr: En sand holdindsats

Prøv banecykling - Spar 30% ved hurtig tilmelding

Anmeldelse: Den hemmelige cykelrytter

Gaviria: Der var forvirring

Amerikansk hold retter fokus mod Europa

Video i artiklenRudy Barbier udnytter forvirringen og vinder første etape af Vuelta a San Juan

Caroline Bohé i front af spansk mountainbikeløb

Video i artiklenServicebilen blev knust af en brosten - hør vanvittig historie fra Holms tur til Argentina

19 kvinderyttere til start ved DBCs 3-dagesløb

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Video i artiklenSprinterne åbnede festen i San Juan

Tour Down Under-analyse: Den omvendte verden

Optakt: Vuelta a San Juan

Optakt: 1. etape af Vuelta a San Juan

Landa klar med løbsprogrammet frem til Touren

Wulff og Hester kun ni point fra førstepladsen

Van Aert manglede overskuddet i finalen

Aerts: Havde ret gode ben i dag

Van der Poel: Er på rette sted inden VM

Alpecin-Fenix sikrer sig Alvarado frem til 2024

Medie: Betsema fravalgt til VM

Uheldig Alvarado: Følte jeg var den stærkeste

Geschke lykkelig over bedste klassementsplacering nogensinde

Wulff/Hester med i toppen - Dansk U23-sejr i Berlin

Dobbelt fransk succes i Tropicale Amissa Bongo

Van der Poel vandt i World Cuppen, men ikke samlet

Brand vinder Hoogerheide - Worst vinder World Cuppen

Vinder af kongeetapen: I går sagde jeg, at cykelrytter måske ikke var det rette job for mig

EF-rytter: Der er allerede et Gravel-VM

Tidligere Riis-rytter skifter NTTs udvikingshold

Impey: Porte beviste, at han er løbets bedste klatrer

Porte efter Down Under-sejr: Drengene kørte fantastisk hele ugen

Kæmpe overraskelse på Willunga Hill - Porte vinder samlet

LØRDAG

Cancellara: Giv os flere som Evenepoel

De Vlaeminck: Van der Poel kan slå min rekord

Tjekkiet nærmer sig Grand Depart

Optakt med etapevinderbud: La Tropicale Amissa Bongo

Van der Poel: Følte mig god fra start

Tilfreds Van Aert: Bedre følelse end forventet

Optakt: 6. etape af Tour Down Under

Tour Down Under-analyse: Et vendepunkt - igen?

Teenager tager ny sejr i Gabon

Van Aert kæmpede men van der Poel vandt igen

Kontroversiel hollænder bliver toer i sit comeback

Riis: Nizzolos sejr er vigtig for mig personligt

Italiensk talent drømmer om Giroen

Calmejane vil genrejse sig i Touren og Vueltaen

Hermans tror stadig på sine OL-chancer

Paris-Roubaix bliver 500 meter længere i år

Video i artiklenSe highlights fra seksdagesløbet i Berlin: 7,5 km pointløb

Lappartient åbner for gravel-VM

Riis: NTT er en fantastisk udfordring for mig

Impey tør ikke erklære sig som vinder endnu

Britiske løb mister hovedsponsor

Bennett: Vi skal stadig fintunes

Nizzolo: En kæmpe tak til holdet

Unge Schelling glad for udbrudsoplevelse

Danskerne fortsat med helt fremme i Berlin

Nizzolo sikrer Riis og NTT første sejr

FREDAG

UCI-præsident: Riis har ret til at komme tilbage

Feltet.dk lancerer cykelduellen 2020

Prudhomme roser stortalenter: Bryder med mønstrene

Degenkolb får Roubaix-pavé opkaldt efter sig

Riwal offentliggør løbsprogram - udtager hold til Saudi Arabien

Optakt: 5. etape af Tour Down Under

Tour Down Under-analyse: Nye tider

Movistar sender stjernerne til Mallorca

Riis: Hvis jeg fejler, sæt mig i fængsel

Impey: Det bliver en svær kamp

Dansk Metal bliver landesponsor for Tour de France-start i Danmark

Algerisk sprinter vandt dagens etape i Amissa Bongo

Philipsen ovenpå tredjeplads: Svært at vinde i denne uge

Evenepoel har gode minder fra Argentina

Professionelle ryttere hjælper med at teste udstyr

Bevort og Holm nuppede sejren i U19 DM i parløb