Endnu en magtdemonstration af presset Van der Poel
13. september 2019 16:27Foto: A.S.O. / Pauline Ballet
af Mathias Blohm

Med 25 kilometer til mål blev Mathieu van der Poel isoleret uden hjælperyttere på dagens etape i Tour of Britain, men det hollandske fænomen viste på den afsluttende stigning, at han kunne klare sig uden og tog sin anden etapesejr i løbet.

Highlights: Mathieau van der Poel smadrede alle på 7. etape af Tour of Britain

se mere cykling på

Hovedrystende og med en anerkendende thumbs-up måtte Matteo Trentin igen i dag se sig slået af fænomenet Mathieu van der Poel.

 

Den 24-årige hollænder var undervejs på dagens etape i Tour of Britain blevet isoleret uden hjælperyttere, og selvom flere forsøgte at udnytte det, viste Van der Poel, at løbets førertrøje sidder på den rette rytter.

 

Med sejren øger Van der Poel sit forspring til Trentin til 12 sekunder før morgendagens sidste etape. Med en flot 13. plads på dagens etape - blot fem sekunder efter dagens vinder, rykker danske Alexander Kamp fire placeringer frem i klassementet til en øjeblikkelig 17. plads.

 

Etapereferat:

Hvis rytterne forud for syvende og næstsidste etape af Tour of Britain lyttede til Duffys Warwick Avenue under opvarmningen, var det næppe et tilfælde, da dagens etape startede i netop Warwick og sluttede 20 kilometer mod sydøst i byen Burton.

 

Først skulle de 110 ryttere dog lige ud på en ganske markant omvej, der gjorde, at etapen i alt blev 187 kilometer lang. Allerede fra start var der angreb på angreb, men løbets førende ryttere havde bonussprinten efter 19 kilometer i sigte, og derfor forblev det samlet.

 

Både løbets førende rytter, Mathieu van der Poel, andenpladsen, Matteo Trentin, og fjerdepladsen Jasper de Buyst ville have fingrene i bonussekunderne, og i en tæt spurt snuppede Van der Poel de tre bonussekunder, Jasper de Buyst de to, mens Trentin måtte nøjes med et enkelt, og dermed var italienerens hul op til Van der Poel udvidet fra seks til otte sekunder.  

 

Herefter var der i udbrudsmæssig forstand en smule stilstand, inden Tony Gallopin (AG2R), Alex Colman (Canyon) og Remy Mertz (Lotto Soudal) efter 40 kilometer fik åbnet et lille hul. Trioen fik hurtigt følgeskab af Jonathan Dibben (Madison Genesis), men i feltet var Lasse Norman Hansen nådesløs, som han har været det indtil nu i løbet, og udbruddet fik ikke for alvor lov at køre.

 

Efter 50 kilometer var forspringet kun lige godt et halvt minut, og det fik fætrene Connor Swift (Storbritanniens landshold) og Ben Swift (Ineos) til at sætte efter. Fætter-forsøget øgede dog farten i feltet, og inden de fik set sig om, var både de og trioen foran hentet.

 

Van Baarle og Meyer forsøger

Samlingen varede dog ikke længe, inden Dylan van Baarle (Ineos) og Cameron Meyer (Mitchelton-Scott) forsøgte sig, og den duo havde straks mere held med sig. Bagfra forsøgte Van Baarles Ineos-holdkammerat Eddie Dunbar at komme op, men det lykkedes ikke ireren.

 

Ved bonussprinten efter knap 80 kilometer, var Van Baarle først, mens Gediminas Bagdonas (AG2R) tog sig af tredjepladsen et minut senere. Sammen med Movistars Carlos Verona var litaueren nemlig stukket afsted, men efter 30 kilometer på mellemhånd måtte de to opgive.

 

Cameron Meyer var forud for etapen blot 1.19 efter Van der Poel i den samlede stilling, og da udbruddet havde tilbagelagt 100 kilometer, var han således virtuelt i førertrøjen, da han og Van Baarle havde et forspring på 2.16.

 

Duoen udbyggede forspringet, og med 60 kilometer tilbage nærmede det sig tre minutter. Ved dagens sidste bonussprint med 46 kilometer tilbage, var udbruddets forspring mindsket til 2.30, og mens Cameron Meyer i fred og fordragelighed tog de tre bonussekunder og Van Baarle de to, var der mere kamp om det i feltet, hvor irske Rory Townsend (Canyon) af en eller anden grund ville snuppe det sidste sekund. Til stor irritation for irske Townsend smuttede Trentin dog forbi ham til sidst og snuppede det ene sekund, der gjorde, at han nu var syv sekunder efter Van der Poel i den samlede stilling.

Rundstrækning og Burton-Dasset-stigningen

Med cirka 30 kilometer igen ramte Meyer og Van Baarle den rundstrækning, som skulle tilbagelægges to og en halv gange, og dermed skulle de også op ad Burton Dasset-stigningen tre gange, hvor den sidste gang var med målstregen på toppen. For første gang længe var forspringet her faldet til lige under de to minutter.

 

Den 1400 meter lange Burton Dasset-stigning, der stiger med gennemsnitligt seks procent, var allerede på første opkørsel hård ved udbruddet, som på toppen kun havde 1.09 til feltet, hvor også de lidt tungere ryttere måtte slippe.

 

På den godt 12 kilometer lange rundstrækning formåede frontduoen at holde kæden stram, men kort før de igen tog hul på stigningen, blev farten voldsomt forøget i feltet, hvor specielt EF Education first satte turboen til.

 

Som det var tilfældet på første tur op ad Burton-Dasset-stigningen var Van Baarle tydeligt stærkere end Meyer, men denne gang satte hollænderen sin australske kollega med det samme, og selvom Meyer rundede toppen 20 sekunder senere var det med feltet lige i hælene.

 

Finalen

Det hårde tempo betød, at Mathieu van der Poel ikke havde flere hjælperyttere tilbage, og det ville specielt Ineos udnytte. Straks efter stigningen angreb Pavel Sivakov, og Van der Poel gik efter og lukkede hullet. Det fik Gianni Moscon til at angribe, og denne gang gik løbets grønne førertrøje ikke efter i første omgang.

 

Van der Poel var heldig med, at Tiesj Benoot (Lotto Soudal) lukkede hullet for ham, og mens Van Baarle stadig havde et lille hul i front, var der samling fem-ti sekunder bag ham.

 

Hullet blev dog lukket med små otte kilometer tilbage, hvor en gruppe med Tanel Kangert (EF), Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma), Xandro Meurisse (Wanty-Gobert), Ben Swift (Ineos) og James Shaw (SwiftCarbon) kom op, og de fem ryttere fortsatte forbi Van Baarle og fik hurtigt et hul på 15 sekunder.

 

Igen var det dog Lotto Soudal, der hjalp en ensom Mathieu van der Poel med at jage, mens også Mitchelton-Scott og Riwal-Readynez satte sig frem, da stigningen med 1400 meter til mål startede på ny. Her havde frontgruppen stadig et forspring på otte sekunder, men med 500 meter igen var de hentet, og selvom både Swift og Grøndahl Jansen forsøgte på ny, måtte de give fortabt.

 

Bagfra kom nemlig en grøn førertrøje med Matteo Trentin i hjulet, og de to ryttere viste med al mulig tydelighed, at de er i særklasse dette løbs bedste ryttere.

 

Med Van der Poel i spidsen fik de to oven i købet skabt sig et lille hul, og selvom Trentin derfor lå i en perfekt position, måtte han hovedrystende overlade sejren til Van der Poel. Da Van der Poel med få meter til stregen kiggede sig bagud, fik han bare en anerkendende thumbs-up fra Trentin, der med al mulig tydelighed viste, at han var blevet slået af en stærkere rytter.

 

Dermed fører Vn der Poel med 12 sekunder til Trentin forud for løbets sidste etape lørdag.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

UCI suspenderer Alarcón midlertidigt

Colombiansk talent skriver med Caja Rujal

Holm & Bays Radio Tour: Tilbageblik på cykelsæsonens største øjeblikke

Groenewegen forlænger med Jumbo-Visma

Optakt: 6. etape af Tour of Guangxi

Medie: Eekhoff udfordrer VM-diskvalifikation hos CAS

Arkéa-chef tror på Quintana som Tour-vinder

Italiener stopper efter 16 år som professionel

Tour of Guangxi-analyse: Kom bare an, 2020!

Følg årets sidste liveopdatering fra WorldTour-finalen

Bardiani fuldender 2020-trup

CCC Team rykker ung polak op på WorldTouren

Officielt: Debusschere til Vital Concept

Gaviria hylder sit mandskab efter ny sejr

BHS-Almeborg Bornholm forstærker sig med bundsolid temporytter

Gaviria suveræn i Kina

Klumme: Svært ikke at tro på OL-medaljer – i flertal

Mere end 1800 cykelmærker samlet på ét sted

Prøv banecykling - og få billet til 6-dagesløbet

Transferlisten 2019-2020 - DANSK

Transferlisten 2019-2020 - ProTeams

Transferlisten 2019-2020 - WorldTour

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Medie: Debusschere skifter Katusha ud med Vital Concept

Van Emden glad for første sejr i hollandsk mesterskabstrikot

Rebellins hold arbejder på Giro-wildcard

Mørkøv: Jeg er ekstremt glad for guldet

Mollema: Fantastisk måde at slutte af på

God sæsonafslutning for Emma Norsgaard

Optakt: 5. etape af Tour of Guangxi

Tour of Guangxi-analyse: Lefeveres uforklarlige magi

Uheld sætter punktum for Toft Madsens sæson

Quaade: Virkelig tilfreds med min enkeltstart

Holland suveræne i medaljehøsten - Se EM-statistikken her

Worst moser modstanden i Bern

World Cup-hattrick af Iserbyt opvisning i Bern

Mollema vinder Japan Cup for anden gang

De Plus forhindrer Norsgaard-hattrick i U23-løb

Norsgaard tager tredjepladsen i flot amerikansk sejr

Mørkøv og Norman gør det! Guld i mændenes parløb

Gulddamerne slår til! Dideriksen og Leth vinder EM i Parløb

Van Emden vinder Chrono des Nations - fire danskere i top-10

Norman Hansen og Mørkøv med overbevisende guldsejr

Leth og Dideriksen genvinder EM-guld i parløb

LIVE nu: Følg Toft, Bjerg og Quaade i årets sidste enkeltstart

Tolhoek: Jeg tog min chance

Van Keirsbulck: 2020 skal blive bedre

Ugens tilbud - de fem skarpe fra cykelsøgemaskinen

Mas blev mester i Tour of Guangxi

Optakt: Chrono des Nations

LØRDAG

Optakt: Japan Cup

Coquard europamester i pointløb – Malmberg sekser

Italiener vinder EM i pointløb - dansker i top-ti

Van der Poel udskyder starten på cross-sæsonen

Enric Mas glad for at slutte sin sæson

Toon Aerts tog sejren i Superprestige i Boom

Arzuffi vinder muddershowet i Superprestige Boom

Optakt: 4. etape af Tour of Guangxi

Tour of Guangxi-analyse: Kampen om Boras sprintertrone

Skadesramt Sarah Roy forlænger med Mitchelton-Scott

Guillaume Martin: Angreb i jagten på bjergpoint

Arndt: Kanter og jeg mistede hinanden i spurten

Ackermann: Føler mig mindre presset nu

De Ketele undskylder efter uheldig kommentar

Iserbyt er ikke til start i Superprestige Boom

Cofidis henter 24-årig Sport Vlaanderen-rytter

Ackermann vinder efter svær afslutning i Guangxi

FREDAG

Lasse Norman vinder EM-sølv i Omnium

Wild dronningen af Europa - Dideriksen kæmpede bravt

Test: Bontrager XXX-landevejssko

Glad Ackermann trods andenplads

Cavagna: Jeg vil vinde en masse

Stetina forlader Trek-Segafredo

Bendixen forlænger med Coop: Helt naturligt

Optakt: 3. etape af Tour of Guangxi

Tour of Guangxi-analyse: Hvis bare det kun handlede om at spurte...

Hepburn fortsætter to år mere hos Mitchelton-Scott

Julian Alaphilippe får sin fætter som træner på Deceuninck-Quick-Step

Bardiani henter to italienske talenter

Annika Langvad fravælger landevejen og satser på mountainbike

McLay: Det er min mest anerkendende sejr i karrieren