Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Elitechefen forklarer stor beslutning: Danmark er en succeshistorie
29. januar 2020 18:40Foto: Giant-Alpecin
af Christian Frese - Interview: Rasmus Brandt og Christian Frese

I december fik Feltet.dk muligheden for at tage en dybdegående snak om dansk cykelsport med elitechef i Danmarks Cykle Union, Morten Bennekou. Her gav elitechefen blandt andet et indblik i, hvordan DCU forsøger at hjælpe de nyprofessionelle danske ryttere. Desuden gav Bennekou sit besyv på den historiske danske 2019-sæson, og hvorvidt danskerne kan levere som en helhed i 2020.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Med verdensmesteren, Mads Pedersen, Amstel Gold Race-vinder, Michael Valgren, Paris-Tours-vinder, Søren Kragh Andersen, den tredobbelte Grand Tour-etapevinder, Magnus Cort, og Flandern Rundt-toer, Kasper Asgreen, kan man roligt sige, at dansk cykelsport har ramt en guldåre.

 

Danmark har i mange år nydt stor succes i ungdomsklasserne, men adskillige af de danske ryttere har derefter haft det langt sværere ved at klare den berømte overgang fra ungdomsrytter til elitesenior.

 

Nu har Danmark så, i tillæg til hobetallet af nylige internationale topresultater, rekordmange ryttere på WorldTouren med 22, men hvad skyldes denne gyldne generation af danske ryttere?

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Det spørgsmål stillede Feltet.dk til Elitechef i Danmarks Cykle Union, Morten Bennekou, tilbage i december.

 

”Det er svært at sige, fordi det er rigtigt nok, at vi havde mange år, hvor vi selv og omgivelserne spurgte os. Vi vinder hele tiden juniorernes Paris-Roubaix med alle mulige forskellige ryttere, men dem der skal vinde det rigtige Paris-Roubaix. Hvor bliver de af?” siger Bennekou og tilføjer:

 

”Noget af det, som vi gjorde for fem år siden, var at beslutte os for at holde en tæt kontakt til de ryttere, der skiftede (til udlandet som senior, red.). På det tidspunkt trænede jeg mange af dem. Jeg tilbød dem at fortsætte, fordi når man rykker ud i verden, så er der meget nyt, rigtig meget ubehag og discomfort forbundet med bare det at være sænket ned i et nyt miljø”, forklarer Bennekou.

Annonce

 

Ved at holde kontakten håber Bennekou at give den enkelte rytter tryghed i en periode, hvor det omtalte ubehag både kan være i form af at skulle flytte til et nyt land, at ryge ned i det interne hold-hierarki og ikke at kende sportsdirektøren.

 

Efter beslutningen i midten af det foregående årti var det særligt ryttere som Christopher Juul Jensen, Magnus Cort, Mads Pedersen og Asbjørn Kragh Andersen, der i forvejen blev trænet af Bennekou, som elitechefen fastholdt en særlig tæt relation til, mens det i andre tilfælde drejede sig om en mere perifer relation.

 

Selvom Bennekou fastslår, at det er umuligt at vide, hvorvidt beslutningen om at holde kontakten til udlandsdanskerne har været afgørende for den danske succes, så er strategien stadig en central del af DCU´s talentudvikling i dag.

 

”Vi havde en idé om, at det måske kunne hjælpe, og vi fortsætter i dag, hvor Anders Lund (landstræneren, red.) ganske vist ikke træner rytterne, men vi er opmærksomme på at holde en tæt relation til rytterne via Anders, når de skifter. Vi tilbyder også rådgivning, en second opinion eller et møde i forhold til at vælge hold”, udtaler Bennekou.

 

Det er desuden ikke blot via hovedpersonen selv, at DCU forsøger at hjælpe den pågældende rytter. Også rytterens mandskab kontaktes med det formål at øge sandsynligheden for fremtidig succes til rytteren.

 

”Vi prøver også at være i kontakt med de hold, som de kommer ud på. At skabe en relation til dem og måske besøge dem på et tidspunkt. Hvis vi har en dialog om rytteren, at når han siger sådan, så har han det på denne måde, eller om et givent løbsprogram bliver for hårdt. Så er vi tættere på, at tingene tipper den rigtige vej, når det skal lykkes eller ikke lykkes”, forklarer Bennekou.




Den danske 2019-sæson

Kigger man på de rå data, så må dansk cykelsport siges at have lykkes. Bedømt på udviklingen i Danmarks antal af verdensranglistepoint virker DCU´s beslutning om at følge udlandsdanskerne tættere nemlig til at have haft en særdeles favorabel effekt på resultaterne.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

3819, 3802, 4124, 6984 og 8138 point har Danmark scoret i de seneste fem sæsoner, og selvom danskerne i 2019 her var stærkt afhængige af rutinerede Jakob Fuglsang, så er Bennekou optimistisk om mulighederne for, at adskillige danske ryttere kan bidrage med markante verdensrangliste i 2020.

 

”Jeg vælger at se sådan på det, at vi ved, at der er potentiale til mere. Fordi de, der ikke havde en rigtig god sæson, har vist, at de kan. Det, som de skylder, er at demonstrere, at de kan gøre det gentagende gange. Altså at de kan køre en stabil sæson, hvor de gør noget lignende tidligere, men så gentage det 5-8-10 gange”.

 

Elitechefen her taler særligt her om ryttere som Michael Valgren, Mads Pedersen, Magnus Cort og Søren Kragh Andersen, der alle af forskellige årsager i 2019 ikke leverede den samme mængde af topresultater som tidligere i karrieren.

 

Bennekou er dog ikke i tvivl om, at de danske ryttere kan levere mere helstøbte sæsoner i fremtiden.

Annonce

 

”Du kan sige, at skuffelsen består i, at de ikke udviste stabilitet i år, og optimismen består i, at jeg tror, at vi alle sammen har en fornemmelse af, at det kan lade sig gøre. For de ting, som de har gjort, kan man ikke rigtig gøre med held. Det er ikke heldige sejre, som de har vundet, når de har været gode”, fastslår den tidligere Sunweb-træner.

 

Og hvad sker der så indbyrdes mellem de danske ryttere, når de ser hinanden få succes? Ifølge Bennekou, er der flere sider af denne sag.

 

”Jeg ved fra de seneste to-tre år, at de glæder sig på hinandens vegne, men samtidig er det også med til at pisse dem af. De tænker: Hvis han kan, så kan jeg fandme også. Der kommer et gran af irritation over, at det lykkes for de andre. Ikke negativt ment, det er sådan set et meget godt brændstof, at man kan inspirere hinanden. Og det synes jeg er fint”.

 

Udpræget succes var der som nævnt ikke til alle danske ryttere i den forgangne sæson, men med en verdenstreer og monumentvinder i Jakob Fuglsang og en verdensmester i Mads Pedersen ville elitechefen alligevel gerne have købt den danske 2019-sæson på forhånd.

 

”Ja, det ville jeg. Nu er det jo Jakob, der laver rigtig mange af vores point, men det gør han ikke desto mindre, og han er jo dansker. Man kan altid diskutere tallene bag tallene, men i bund og grund er faktum, at vi er i top ti i verden, og vi har vundet VM, og så kan man remse Jakobs resultater op derudover. Og så er det svært at være utilfreds”, lyder det fra Bennekou.

Annonce

 

Læs også
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

 

Elitechefen mener desuden, at de store danske resultater fjerner udlandets fokus på, hvorvidt danskerne præsterer som helhed.

 

”Når man er ude i verden, så holder de ikke så meget øje med detaljerne. Om der lige er en eller to, der ikke har gjort, hvad de kunne resultatmæssigt. Så tænker de bare: Hvad kan danskerne lige pludseligt? De kan ikke finde en pessimisme, som vi kan. Ude i verden er Danmark en succeshistorie, og det skal vi huske på”.




De populære danskere

At Danmark er en international succeshistorie afspejles direkte i de hele 13 forskellige WorldTour-hold, som i alt vil have 22 danske ryttere på kontrakt i 2020. Bennekou mener nemlig, at Danmarks resultater på landevejen har øget udlandets efterspørgsel på de danske ryttere i de seneste år og dermed også gjort det lettere for danskerne at blive professionelle.

 

”Jo helt klart. Et skifte som Mathias Norsgaards til Movistar var ikke sket for fem år siden, og det er ikke for at tage noget fra ham. Nu er det også lidt nemmere at blive professionel, end det var for fem-syv år siden, og det er ikke for at tage noget væk fra dem, som bliver det, for jeg synes egentlig, at det var for svært at blive professionel dengang. Man skulle nærmest overpræstere for at komme til”, udtaler Bennekou og tilføjer:

 

”I dag tænker holdene lidt mere: Vi skal have en colombianer, og vi skal også have en dansker, fordi de ser ud til at kunne integreres, og de har succes på mange forskellige hold. Det er jo en god snebold at have skabt, og den lukrerer vi lidt på nu”.

 

Bennekou lægger desuden vægt på manglen af et dansk WorldTour-hold som en vigtig årsag til nutidens store antal af professionelle danske ryttere.

Annonce

 

”Et er, at de danske ryttere kiggede meget mod det danske hold, men de internationale hold tænkte også: Hvis der er nogen gode, så er de nok røget til det danske hold. Dem, der ikke havnede der, var nok ikke det værd. Det var standardopfattelsen, tror jeg. Det danske hold har skrabet de bedste, så vi kan ligeså godt kigge efter nogle nordmænd eksempelvis”.

 

Statistisk havde Danmark i 2019 sin hidtil bedste sæson siden den nye verdensranglistes indførelse i 2015. Danskerne formåede akkurat at presse sig ind i top ti, hvilket gav det maksimale antal af otte VM-pladser, som i sidste ende var medvirkende til, at Mads Pedersen kunne sikre Danmarks første mandlige verdensmesterskab på landevej.

 

Til september skal rytterne i rødt og hvidt så forsøge at forsvare VM-guldet på den meget bjergrige rute i Schweiz, og her tror Bennekou, at Danmark for tredje år i træk vil kunne stille et fuldt hold.

 

”Ja, det tror jeg faktisk, fordi jeg tror, at nogle af de ryttere, som vi talte om, vil få en bedre sæson næste år (2020, red.), så det hele ikke afhænger af Jakob. Jakob må gerne lave en stor pulje point igen, men jeg tror, at der er flere, som vil supplere. Så jeg tror på en absolut fair chance for ni mand, og så må vi så finde ni bjergryttere”, slutter elitechefen med et smil.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

 

I kraft af Mads Pedersens sejr har Danmark en ekstra VM-plads til rådighed i 2020. Kun de ti bedste nationer på verdensranglisten op til VM får tildelt otte pladser på startstregen.

Annonce

 

De 22 danskere på WorldTouren er mere end en fordobling af antallet fra 2016, hvor blot ni danskere dengang kørte på cykelsportens højeste niveau.

 

Du kan finde en oversigt over de 22 WorldTour-danskere her.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Følg Giro-generalprøvens afsluttende bjergetape
Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche

Annonce

Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker

Annonce

Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape

Annonce

Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
VIS FLERE

Annonce