Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Ekspertens Giro-erindring: Turisten Contador sætter de lokale til vægs
11. maj 2020 10:00
af Andy Joachim Pedersen

Giro d’Italia-historiebøgerne byder på mange mindeværdige udgaver, som er værd at genopleve. Feltet.dk har interviewet ekspert Emil Axelgaard, som har givet sit bud på tre mindeværdige udgaver i nyere tid.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Der er mange mindeværdige øjeblikke at kigge tilbage på, når snakken skal falde på Giro d’Italia. Nyere historie byder blandt andet på en overraskende sejr til Ryder Hesjedal i 2012, den skandaleombruste Gavia-etape i 2014, Tom Dumoulins overlegenhed overfor bjergrytterne i 2017 og Richard Carapaz’ helt store gennembrud sidste år.

 

Feltet.dk har snakket med Emil Axelgaard om tre udgaver af løbet fra nyere tid, som står klarest i erindringen hos Feltet.dks faste cykelekspert. Den første udgave, som der kigges tilbage på, er 2008-udgave af løbet, hvor en turbulent optakt førte til El Pistoleros første Giro-sejr.

 

2008: Turisten Alberto Contador sætter de italienske stjerner på plads

Historien om Giro d’Italia 2008 er historien om én af cykelsportens periodisk tilbagevendende begivenheder: Krigen mellem UCI og de store løbsarrangører. Det prægede i høj grad 2008 og var ved at koste Alberto Contador sejren i Giro d’Italia, inden han overhovedet kom i gang.

 

Læs også
Tobias Lund vinder for anden dag i træk

 

Astana-mandskabet var nemlig på vej til at blive ofret i et politisk spil mellem UCI på den ende side og RCS Sport og ASO på den anden side.

 

”2008-udgaven var ombrust, allerede inden den startede. UCI og de store løbsarrangører var (igen) i krig, og ASO og RCS havde som deres næste skaktræk i slaget valgt ikke at udtage det kontroversielle Astana-mandskab til deres løb med den begrundelse, at holdets blakkede dopingfortid gjorde dem til uønsket selskab i sportens vigtigste løb,” siger Emil Axelgaard i et interview til Feltet.dk.

 

I 2008 var WorldTouren endnu ikke født. Dengang hed sportens fineste liga fortsat ProTouren, og 2008-udgaven af ProTouren var en noget svag omgang, da RCS Sport og ASO havde trukket deres løb fra kalenderen.

Annonce

 

”Det skete efter, at de tre grand tour-arrangører i den interne strid havde trukket alle deres løb fra sportens fineste kalender, ProTouren, hvilket frigjorde dem fra forpligtelsen til at udtage alle ProTour-holdene, og her var udelukkelsen af skandaleombruste Astana en passende lejlighed til at statuere et eksempel over for UCI,” siger Axelgaard.

 

Kolde fødder resulterede i klasseopstilling
Det var dog ikke blot hvem som helst, RCS Sport valgte at udelukke fra Giroen. Astana anno 2008 var det bedste klassementsmandskab, denne årgang kunne byde på. Alberto Contador blev ledsaget af Andreas Klöden og Levi Leipheimer samt en hel hær af loyale hjælperyttere.

 

Contador var forsvarende Tour de France-vinder, mens både Klöden og Leipheimer havde været blandt favoritterne til de to foregående udgaver af Tour de France. Det gav muligheder for RCS.

 

”Derfor fik RCS alligevel kolde fødder, da Astana-chef Johan Bruyneel med udsigt til en misset Tour stillede Giro-arrangørerne i udsigt, at de ville kunne stille med holdets tre stjerner, hvis blot de fik lov at deltage,” siger Axelgaard.

 

Da nogen tilbud som bekendt er for gode til, at man kan sige nej til dem, endte krigen mellem UCI og RCS Sport med en våbenhvile. Bruyneels plan lykkedes - Astana blev inviteret med til Giro d’Italia.

 

”Og da man som bekendt har et standpunkt, indtil man tager et nyt, fik Astana med en lille uge til Giro-starten endelig besked på, at de alligevel godt kunne pakke kufferten og rejse mod Sicilien, hvor Giroen blev skudt i gang med et holdløb,” siger han.

 

Læs også
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx

 

Forberedelsen var ikke optimal for Contador
Selvom Astanas hold til løbet var både stærkt og mange konkurrenter overlegent, var det Alberto Contador, som på forhånd rendte med opmærksomheden.  

 

”Mest fokus var der naturligvis på Contador, der efter gennembruddet i 2007 i løbet af foråret havde slået sit navn som verdens nye etapeløbsstjerne fast, særligt med en ganske suveræn sejr i et stjernebesat Baskerlandet Rundt, efter at ASO havde nægtet ham at forsvare titlen i Paris-Nice,” siger Axelgaard.

 

Der var dog bare det ene problem, at Alberto Contador og Astana-mandskabet ganske kort tid inden havde troet, at de ikke skulle køre løbet.

 

”Problemet var bare, at spanieren var gået på forårsferie og sad på en spansk strand og planlagde en forestående tandoperation, da Bruyneel pludselig ringede og bad ham om den lille tjeneste, det var at vinde Giroen,” siger han.

Annonce

 

Derfor lå det i kortene, at Contadors status som kaptajn kunne risikere at blive udfordret af et mere erfarent kort, som allerede havde bevist sit vejr.

 

”Med den forberedelse var der ikke meget, der tydede på, at Contador faktisk ville kunne leve op til sin status, og mange talte snarere om Klöden som bedste Astana-kort, efter at tyskeren en uge inden Giro-starten havde vundet Tour de Romandie,” siger han.

 

Italienerne sendte Contador til vægs
Da selve løbet startede var det derfor ikke den stærkeste udgave af Contador, som cykelfans fik at se. Der var masser af udfordring at finde i løbet, hvor flere kontroversielle italienske navne skiftedes til at give Contador bank.

 

”Ganske vist kørte han sig i kraft af en stærk enkeltstart hurtigt op i klassementet og tæt på førertrøjen med store tidsgevinster på de italienske bjerggeder som Riccardo Ricco, Emanuele Sella, Franco Pellizotti, Gilberto Simoni og Danilo Di Luca, men da de ramte de høje bjerge, gav særligt Sella og Ricco, der senere viste sig at have andet end vand og brød i kroppen, ham gentagne gange baghjul,” siger Axelgaard.

 

Selvom han året forinden havde sat alle til vægs i Tour de France, måtte han kæmpe mere for tingene i Giro d’Italia 2008. Contador trivedes bedst som ryttertype i offensive, men denne gang var det et andet våben, som adskilte ham fra de italienske ryttere.

Annonce

 

Læs også
Lund blev overrasket i trumfens stund: Hvad laver du her?

 

”Men med forspringet fra den lange enkeltstart som sit våben holdt han akkurat sine rivaler bag sig, så han efter løbets sidste bjergetape stadig havde sølle fire sekunder ned til Ricco, der ellers gentagne gange havde givet spanieren prygl på de stejle stigninger,” siger Axelgaard.

 

Det betyder også, at da løbet rent faktisk ramte Milano, hvor løbets afsluttende enkeltstart i mange år er blevet kørt, var der ikke mere at kæmpe for, når man hed Riccardo Ricco. Der skulle et mirakel af bibelske dimensioner til, hvis han skulle slå Contador.

 

”Dermed kunne Contador anse løbets sidste enkeltstart i Milano som en ren procession, hvor han ikke havde problemer med at øge afstanden ned til temposvage Ricco til næsten to minutter, inden han kunne bestige podiet og modtage hyldesten for sin anden grand tour-sejr på mindre end et år - og det endda efter blot tre forsøg i de tre uger lange etapeløb,” siger Axelgaard.

 

Giro-sejren indvarslede en storhedstid
2008 og perioden omkring dette år var på mange måder en god tid for både Astana og Alberto Contador. El Pistolero skulle ende med at blive én af tidens største klassementsryttere, og her spiller Giroen fra 2008 en vigtig rolle, mener Axelgaard.

 

”Nok var det Tour-sejren i 2007, der var Contadors helt store gennembrud, men på mange måder var det den efterfølgende Giro-sejr, der for alvor indvarslede, at El Pistolero skulle blive en af alletiders allerbedste etapeløbsryttere,” siger han.

Annonce

 

Faktisk kan man trække en lidt sjov parallel mellem ét af Danmarks største sportsøjeblikke og den sejr, som Contador rendte med i 2008.

”Der var noget dansk EM 1992 over det, da Contador kom til Italien direkte fra de spanske feriestrande og alligevel endte med at sætte en stor del af verdenseliten til vægs,” siger han.

 

Senere hen vandt Alberto Contador både Vuelta a España, Tour de France igen og også Giro d’Italia igen. Dog regner Emil Axelgaard netop denne sejr for noget helt specielt.

 

”Når det lader sig gøre, er det ikke mærkeligt, at Contador i de følgende år var i sin helt egen liga i etapeløbene, og selvom hans Giro-sejr i 2011 måske er den mest overlegne grand tour-sejr i nyere tid, rangerer 2008-triumfen formentlig endnu højere på spanierens egen liste over karrierens største øjeblikke. Her blev det nemlig klart, at der var tale om en særlig diamant og ikke bare en kortvarig døgnflue,” slutter Axelgaard med at pointere.

 

Læs med på mandag i næste uge, hvor anden del af interviewet med Emil Axelgaard tager læseren med til 2016 og en stækket rytter fra Sicilien, som genrejser sig selv til den helt store triumf.

INFO
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Total dominans af UAE
Landevej
LIVE nu: Carapaz sætter tropperne frem inden bjergfinale
Landevej
Ayuso ser frem til enkeltstart: Perfekt på papiret
Landevej
Optakt: 5. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Geraint Thomas skal stå i spidsen til årets Giro d’Italia
Landevej
Kron før 2. etape: Håber på at vise noget
Landevej
Danskerduo udtaget til spansk etapeløb
Landevej
Legende: Pogacar ville være fem minutter efter Merckx
Landevej
Video i artiklenSe Tobias Lund triumfere i Tyrkiet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app

Annonce

Motion
Første cykelmagasin på gaden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk stortalent har forelsket sig i monument: Jeg går også efter det i fremtiden
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewHjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Oversigt: 41 danskere i aktion i dag

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads

Annonce

Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr

Annonce

Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere

Annonce

Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
VIS FLERE

Annonce