Eksperten vurderer: Hvad kan vi forvente os af Mads P. i Touren?
28. juni 2022 15:36Foto: A.S.O. / Alex Broadway
af Christian Frese

Etapesejr? Gul trøje? Grøn trøje? Perspektiverne er mange for Mads Pedersen i årets Tour de France. Emil Axelgaard vurderer her Trek-stjernens muligheder, når verdens største cykelløb fredag skydes i gang i København.

Annonce

”Det er klart, at der er hurtigere sprintere end Mads, og at der er bedre temporyttere end ham, men han har kompentencesættet til at begå sig på alle de tre danske etaper. Hvis alt flasker sig, kan det lade sig gøre at vinde både en etape og køre sig i gult på dansk grund - også selvom det bliver en meget svær opgave.”

 

Sådan lød dommen fra Emil Axelgaard tilbage i januar, da Feltet.dk´s ekspert vurderede Mads Pedersens chancer for at snuppe den gule trøje under den danske Grand Départ.

 

Siden da har Pedersen kørt en imponerende første halvsæson, som har sendt ham 36 pladser op ad verdensranglisten til en placering som nummer 39. Fem sejre samt top 10-placeringer i Milano-Sanremo, Flandern Rundt og Gent-Wevelgem er det blandt andet blevet til.

Se Mads P.s formidable spurtsejr

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Så hvordan er Pedersens chancer nu sammenlignet med i januar?

 

”De er blevet større, fordi han har haft den sæson, som han har haft. Også fordi han har lagt til på sin enkeltstart,” siger Emil Axelgaard, der på baggrund af den 13 kilometer lange 1. etape i København dog fortsat ikke er alt for optimistisk.

 

”Jeg synes, at det ser svært ud med at få den gule trøje, i hvert fald i Danmark. Han vinder ikke enkeltstarten. Nu slog (Yves) Lampaert ham i Belgien, og konkurrencen er betydeligt skarpere i København. Så det handler om at begrænse tabet, og så skal han indhente det.”

Annonce

 

Mads Pedersen har forberedt sig minutiøst på enkeltstarten i København. Her ses han under 4. etape af årets Paris-Nice. Foto: A.S.O./Alex Broadway.

 

Emil Axelgaard forventer, at Trek-stjernen på åbningsetapen vil ende omkring 10. pladsen og tabe 15-25 sekunder til folk som Filippo Ganna, Stefan Bissegger og Wout Van Aert, og selvom 2. etape indbyder til sidevindskørsel, bør et sådan nederlag blive vanskeligt at overkomme.

 

”Der skal meget til at splitte et Tour de France-felt i sidevinden, fordi der bliver kørt så pisse koncentreret. Så det er ikke et sted, hvor man tager folk på sengen. Og de frygter 2. etape så meget, så koncentrationen vil være enorm,” forklarer Emil Axelgaard og udpeger et andet potentielt væsentligt problem for Pedersen.

 

”Hvis vi antager, at det er sidevinden, der splitter det på 2. etape, så har jeg svært ved at se, at han sidder der, uden at Van Aert også er der. Og jeg er ret overbevist om, at Van Aert kører en bedre enkeltstart.”

 

”Så kan man så sige, at hvis ingen af supersprinterne er med, så har Mads P. en god chance for at vinde en spurt. Van Aert vil så også have en god chance for at blive nummer to. Så vil det kun være fire sekunder (at Pedersen vinder på Van Aert, red.).”

 

SKAL DU HAVE MADS P. PÅ DIT MANAGERHOLD?

 

Endvidere påpeger Emil Axelgaard, at Pedersen formodentlig vil møde store udfordringer, når han går på jagt efter bonussekunderne (10, seks og fire til de tre første over stregen).

 

Med Tour-feltets høje koncentrationsniveau forventer eksperten nemlig ikke, med mindre vejrudsigten byder på en stærk vind, at se væsentlige splittelser på 2. eller 3. etape.

 

Og i så fald kan Pedersen se frem til at skulle spurte mod supersprinterne.

 

”Jeg tror, at det bliver mere styrt end vind, der skal sikre ham den gule trøje i Danmark. Nu må vi se med vejrudsigten, men mit bud er, at der bliver et hav af styrt og så en massespurt.”

Annonce

 

”Og hvis det bliver en massespurt, så har vi netop set i Belgien Rundt, at der er hurtigere folk end ham, selvom Mads P. er god. (Fabio) Jakobsen og (Jasper) Philipsen fik vist, at de er hurtigere, og sådan som (Dylan) Groenewegen har spurtet på det seneste, så er han i hvert fald også hurtigere. Groenewegen er så dårligere til at positionere sig.”

 

Helt udelukke en Pedersen i gult på dansk jord vil Emil Axelgaard dog ikke. Han fremhæver, at de mange styrt meget vel kan være til den tidligere verdensmesters fordel, da han, i modsætningen til ryttere som Van Aert og Ganna, med sikkerhed ikke vil have klassementsryttere at skulle vente på.

 

Desuden vurderer eksperten, at det i kraft af Pedersens habile evner i positionskampen ikke er umuligt for ham at vinde en massespurt, hvis de hurtigste folk bliver lukket inde, og at det i hvert fald er realistisk at slutte i top tre.

 

”Snakker vi et tidstab på 14-16 sekunder til de bedste på enkeltstarten, så kan det lade sig gøre (at komme i gult, red.), men der er stadig meget, der skal flaske sig. Hvis han skal vinde 2. eller 3. etape, så skal det gå hans vej. Men det kan det også,” lyder det fra Emil Axelgaard.

 

Mads Pedersen havde krammet på Wout Van Aert under Paris-Nice, blandt andet på 3. etape. Foto: Sprint Cycling.

Annonce

 

Gult ved Arenberg?

Bedre chancer for at snuppe trøjen giver Emil Axelgaard den danske Trek-stjerne, når løbet efter endnu en sprinteretape på fjerdedagen ankommer til de 11 pavéer på 5. etape.

 

Pedersen vil da formodentligt være højt placeret i klassementet. Måske vil Van Aert være foran ham, men på 5. etape kan belgieren til gengæld rammes af noget af et dillema.

 

”Der er det åbne spørgsmål om, hvordan Jumbo vil gribe brostensetapen an. Van Aert vil give sin højre arm for at vinde den etape.”

 

”Men hvad sker der, hvis (Jonas) Vingegaard eller (Primoz) Roglic har defekt? Og hvad sker der, hvis de har sat (Tadej) Pogacar og sidder i gruppe med (Mathieu) van der Poel, der så sætter sig på hjul? Tager Van Aert så bare fronten og sælger etapen, fordi Roglic og Vingegaard nu bare skal vinde tid. Eller siger han, at han vil vinde?” fortæller Emil Axelgaard og mindes en lignende situation hos BMC på Tourens 9. etape i 2018.

 

”Jeg kan huske, at (Greg) Van Avermaet, da han kørte på hold med Richie Porte, og alle vidste, at Porte bare skulle igennem brostensetapen. Men det var Van Avermaet fandeme ligeglad med. Han skulle vinde. Så måtte Richie tage hans hjul og se, om han kunne følge med.”

Annonce

 

”Jeg kunne godt forestille mig, at Van Aert tænker lidt det samme. Det er lidt det store spørgsmål. Så der åbner sig nogle perspektiver for Mads P.”

 

Det er dog ikke kun Jumbos mange interesser, som taler for Pedersens chancer for at køre sig i gult på 5. etape. For med sin kørsel i år er Pedersen blandt de varmeste brostensnavne forud for Touren.

 

”Han er en af favoritterne til etapen, især fordi han ikke har nogen klassementsryttere at køre for. Præcis som (Kasper) Asgreen. Det er en kæmpe fordel på den etape,” fortæller Emil Axelgaard og udpeger en særlig grund til at tro på Pedersen.

 

”Mads P. har så den fordel i forhold til Asgreen, at han, blandt dem som han vinde etapen, kan slå alle på stregen. Han vil være favorit, næsten uanset hvem han kommer hjem med. Det ville han også være mod Van Aert. Hvis deres styrkeforhold er, som det var i Paris-Nice, så er Mads P. hurtigst, for Van Aert har ikke spurtet særligt imponerende i år. Og Van der Poel kan han også baske. Så der er perspektiverne gode.”

 

Mads Pedersen i sekunderne efter afslutningen på det drivvåde DM i Aalborg. Pedersen blev toer efter holdkammeraten Alexander Kamp. Foto: Feltet.dk.

Annonce

 

Hvad med den grønne trøje?

Hvis Pedersen skulle erobre den gule trøje ved Arenberg på 5. etape, forventer Emil Axelgaard, at turen i gult vil blive en kort en af slagsen. Han vurderer nemlig, at 6. etapes Ardenner-lignende afslutning vil blive til den hårde side for danskeren.

 

Det betyder imidlertid ikke, at Pedersen derfra vil forsvinde ud af løbet. På de hovedsageligt flade 13., 15. og 19. etape kan muligheder ligge at vente. På 13. og 19. etape vil Pedersen formentlig få valgmuligheden af enten at køre i udbrud eller satse på en reduceret massespurt.

 

Og så er der spurten i Paris, hvor Trek-rytteren i 2020 blev toer bag Sam Bennett. I fjor blev det til en beskeden 18. plads, mens Van Aert sejrede.

 

”Når Van Aert kan vinde i Paris, så kan Mads P. også. Det er ikke den dårligste spurt for ham. Men det kræver, at der er nogle sprintere ude af løbet, eller at de er meget trætte.”

 

Et sidste spørgsmål kunne så være, hvorvidt Pedersen i Paris vil spurte i eller eventuelt for den grønne trøje. Selv har han henledt alt fokus på den gule trøje, men det vil ikke overraske Emil Axelgaard at se Pedersen jagte spurtpoint allerede tidligt i løbet.

Annonce

 

”Hvis han får en god start, så kan han ligge rigtig godt til. Jeg udelukker bestemt ikke, at det kan blive et mål. Der er de indlagte spurter, som han skal køre, men derudover skal han ikke gøre noget i løbet af de første dage, som han ikke skal gøre for at tage den gule trøje også.”

 

Fik du læst vores analyse af Mikkel Bjerg, Andreas Kron, Jakob Fuglsang , Christopher Juul-Jensen og Kasper Asgreen?

INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 04. oktober 2022

Pogacars chef stopper som sportsdirektør
Landevej
Den store Tv-oversigt 2022 - Køb Discovery+
Landevej
Kopecky klar til at forsvare bane-medaljerne
Bane
Garvet belgier til Bingoal
Landevej
Overblik: 10 stjerner uden kontrakt for 2023
Landevej
Danskeroversigt: 11 danskere i tre endagsløb denne tirsdag
Landevej
Sporza: Cort kører Gravel-VM
Gravel
Medie: Jumbo-juvel har afvist flere WorldTour-tilbud
Landevej
Mørkøv blandt flere stjerner i Quick-Step-profils farvel
Bane
Skjelmose kører første løb siden VM: Han er en af favoritterne
Landevej
Oversigt: Sådan har WorldTour-sejrene fordelt sig i 2022
Landevej

Mandag den 03. oktober 2022

Optakt: Tre Valli Varesine
Landevej
Optakt: Binche-Chimay-Binche
Landevej
Følg tirsdagens to opvarmingsløb til weekendens klassikere
Landevej
Evenepoel reagerer på Ineos-rygter
Landevej
Produktnyt: Nye energi og proteinbarer fra Powerbar
Udstyr og test
Blev femmer sidste år: Kron til start i endagsløb
Landevej
Ballerini var tæt på at give op inden forløsende sejr
Landevej
Test: Assos RSR Targa sommertøj
Udstyr og test
Flyvende hollænder efter 12. sæsonsejr: Fedt at slå verdenstoppen
Landevej
Trentin glæder sig trods misset spurt
Landevej
Jumbo-komet basker sprintereliten
Landevej
Optakt: Sparkassen Münsterland Giro
Landevej
Efter VM-fadæse: Van der Poel tager revanche på grus
Gravel

Annonce

Quickstep sejrer igen i italiensk endagsløb
Landevej
Il Lombardia uden afbrydelser: Se Vingegaard, Pogacar og resten af stjernerne
Landevej
34-årig franskmand stopper karrieren
Landevej

Annonce

Optakt: Coppa Bernocchi
Landevej
Femdobbelt baneverdensmester får Uno-X-debut
Landevej
Tidligere verdensmester dropper karrierestop
Landevej
Eksklusivt interviewForvirring i dansk VM-udtagelse - Norsgaard er "ekstremt skuffet"
INTERVIEW Landevej
Stjerne ude af monument
Landevej
De 10 største kvindelige transfers i 2022
Landevej
Se slutstillingen i Demin Cup 2022
Landevej
Marita Jensen vinder Ladies Cup i tæt afgørelse
Landevej
Medie: Ineos på vej med kvindehold - skriver med verdensstjerne
Landevej
Flere aktører revser UCI for manglende sikkerhed
Landevej
Sygdom tvinger favorit til afbud i Tyskland
Landevej
WorldTour-status: Lottos situation forværret
Landevej
Ny dansker stopper på Uno-X
Landevej
Bekræftet: Uno-X henter nordmand hos Ineos
Landevej
Oversigt: 13 danskere i to ProSeries-løb denne mandag
Landevej
Forudbestil: Mads P.s nye bog - og spar 20%
Landevej

Søndag den 02. oktober 2022

Coquard vandt fransk duel: De andre tøver
Landevej
Fransk sejrherre troede sejren var væk
Landevej
Nicklas Amdi Pedersen vinder Demin Cup
Landevej
Viviani om Mohoric-triumf: De fortjente sejren
Landevej
Skuffet efter styrt og 15. plads: Jeg følte mig virkelig godt kørende
Landevej
Dansk sportsdirektør efter offensiv kørsel: Et fedt løb
Landevej
Fransk sprinter slår Démare - landsmand tager samlet sejr
Landevej
DJ Evenepoel spiller op: Se den enorme belgiske hyldest
Landevej
Norsk talent tager samlet sejr i fransk etapeløb
Landevej
Test: MAAP-tøj
Udstyr og test
Fransk talent fortsætter sit gennembrud i belgisk uvejr
Landevej
Optakt: Tour de Vendée
Landevej
Viceverdensmester sejrer i ungdommens Lombardiet Rundt
Landevej
Fattet Vingegaard efter tabt trøje: Jeg er ikke en sprinter
Landevej
Fik skovlen under Vingegaard: Sad bare på hjul
Landevej
Her er Corts løbsprogram for sidste del af sæsonen
Landevej
Video i artiklenSe Mohoric nappe sejren fra Vingegaard
Video
Video i artiklenAbsurd tæt afgørelse: Slovener stjæler Vingegaards triumf
Landevej
Ingen forlængelse: Quintana rygtes videre til fransk mandskab
Landevej
Laporte om dopingbeskyldninger: Det er patetisk
Landevej
Optakt: 6. etape af CRO Race
Landevej
Optakt: Famenne Ardenne Classic
Landevej
Sejren ikke i hus: Forhåbentlig kan jeg beholde førertrøjen
Landevej
Efter vilde rygter: Lefevere giver Ineos en pris på Evenepoel
Landevej
Succesfuld talentspejder udpeger næste store talent
Landevej
Oversigt: 15 danskere i fire løb denne søndag
Landevej
Australien tager afsked med et verdensmesterskab - og får et nyt
Gravel
Endnu en colombianer forlader Arkea
Landevej
Quick-Step-profil misser resten af sæsonen
Landevej
Stjerne før finale mod Vingegaard: Løbet er ikke ovre
Landevej

Lørdag den 01. oktober 2022

Colbrelli: En bedre udgave af Lutsenko havde vundet VM
Landevej
Evenepoel viser sin nye VM-trikot frem – Se den her
Landevej
Har sin bedste sæson nogensinde: Måske er jeg som en god vin
Landevej
Fortsætter glimrende sæsonstart: Belgier vinder i Meulebeke
Cross
”Jeg havde mistet troen på mig selv” – Mas genfinder selvtillid efter første sejr i år
Landevej
VIS FLERE

Annonce