Prøv vores nye app
Eksperten vurderer: Hvad kan vi forvente os af Fuglsang i Touren?
23. juni 2022 19:43Foto: Sirotti
af Christian Frese

Skal 11. gang være lykkens gang? Emil Axelgaard vurderer her Jakob Fuglsangs chancer for omsider at snuppe den forløsende Tour-etapesejr. Og så har eksperten en formodning om, at etapesejren meget vel ikke kan være danskerens eneste mål for årets Tour de France.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

"Vores Tour-hold er bygget op omkring Woods og Fuglsang, uden nogen rigtig sprinter. Vi håber, at vores klassementsryttere vil tage point.”

 

Overfor Wielerflits smed Team Manager hos Israel - Premier Tech Dirk Demol pludselig brænde på det bål, som ellers virkede endegyldigt slukket.

 

Skulle 37-årige Jakob Fuglsang, hvis bedste samlede Tour-placering er en ni år gammel syvendeplads, ud af det blå til at køre klassement igen?

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Træet viste sig ikke videre brændbart. For ved Israels senere offentliggørelse af Tour-holdet var budskabet klart: Fuglsang og resten af holdet kommer for at vinde etaper.

 

Et logisk valg ifølge Emil Axelgaard, der med Fuglsangs kørsel i de seneste uger både ser potentiale og begrænsninger i danskerens chancer for at vinde en etape i årets Tour de France.

 

”Jeg synes, at han har vist det topniveau, der skal til. Kører han lige så stærkt som i starten af Suisse og i Mercan´Tour Classic, så kan han helt sikkert vinde en etape. Problemet er, at jeg er lidt bekymret for, om det er den Fuglsang, som vi får at se i den anden halvdel af løbet.”

Annonce

 

Fuglsang vandt bjergløbet Mercan´Tour Classic i overlegen stil foran blandt andre den stærke franskmand David Gaudu. I Tour de Suisse var han tydeligvis blandt løbets stærkeste på de indledende dage for på de sidste tre etaper at måtte se sig overhalet af Geraint Thomas og Sergio Higuita.

 

Sidstnævnte har bekræftet Emil Axelgaards allerede bange anelser på Fuglsangs vegne.

 

”Efter 5. etape synes jeg, at det så rigtig godt ud for hans Tour. Nu synes jeg, at der tegner sig et mønster, som gør mig lidt bekymret.”

 

”Der er jo en grund til, at han har vundet ugelange etapeløb og klassikere, men aldrig Grand Tours. Der er noget, der tyder på, at hans restitution ikke er super god. Nu synes jeg, at vi har set det mønster mange gange på det seneste. Han starter etapeløbene virkelig stærkt og falder så gradvist i niveau. Og det så vi igen i Tour de Suisse,” fortæller Emil Axelgaard og fortsætter:

 

”Så det, jeg frygter, er, at mønsteret fra sidste år vil gentage sig. At han kommer stærkt ind i Touren, men når hans etaper så kommer, så er gassen gået lidt af ballonen. Dengang han var på sit bedste, så kunne det godt ske, og så ville han alligevel kunne spille en rolle i løbet. Men han er tydeligvis ikke som i 2019 og 2020 mere.”

 

Fuglsang vinder Mercan´ Tour Classic den 31. maj. Foto: Israel - Premier Tech.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Nøgleetaperne

Emil Axelgaard håber, at Fuglsang vil modbevise ham, og eksperten påpeger, at Israel-rytteren har den fordel ikke at køre klassement. Han vil derfor kunne spare sig på udvalgte etaper, hvilket skal give ham både friskheden og friheden til at køre i udbrud på bjergetaperne.

 

”Udbruddenes frihed afhænger meget af klassementets status, men der vil køre udbrud hjem på nogle af bjergetaperne. Det er en fordel, at der er så mange. Der er grænser for, hvor mange gange favoritholdene kan hente dem. De skal hele tiden tænke på, at der skal være kræfter til næste dag,” forklarer Emil Axelgaard og udpeger de mest oplagte Fuglsang-etaper.

 

”Han er bedst i Ardenner-terrænet. Så Mende-etapen (14. etape, red.) ligger godt til ham. Den ville jeg sætte et stort kryds ud for, hvis jeg var ham. Tre kilometer stigning med 10-11 % burde passe ham rigtig godt.”

 

”Men ellers er det på bjergetaperne, at han skal afsted. 8.-10. etape er interessante for ham, hvis han har tabt nok tid på 7. etape. Måske er stigningerne for bløde, men det er ikke noget, hvor han vil være uden chance. Specielt 9. etape passer ham godt.”

Annonce

 

”Så må vi se, hvor meget luft der er i ballonen, når vi kommer hen til Pyrenæerne (16.-18. etape, red.). Peyragudes (16. etape, red.) kan være god. Foix (17. etape, red.) er også en mulighed. Han er bare for langsom på stregen, så han skal udnytte det taktiske spil efter den sidste stigning. Det kan lade sig gøre, men den er ikke helt oplagt til ham.”

 

Gule drømme?

Et udbrud har i de seneste år ofte holdt hjem på Tourens første bjergetape, og selvom det på 7. etape bør være relativt nemt at holde snor i lykkeridderne, vil Emil Axelgaard derfor ikke udelukke, at Fuglsang kan gå efter at vinde etapen til La Planche des Belles Filles.

 

Men den danske stjerne kan potentielt også få en anden målsætning for den etape.

 

”Jeg kan huske sidste år, hvor han kom med en melding om at ville jagte etaper. Der blev jeg meget overrasket over, at han så ikke smed en masse tid på de første etaper. Der forsøgte han at holde sig til. Det giver mig en fornemmelse af, at han har en drøm om at snige sig i den gule førertrøje på et tidspunkt,” siger Emil Axelgaard og uddyber om Fuglsangs perspektiver i år.

 

”Jeg tror, at han vil se brostensetapen (5. etape, red.) som en styrke for sig. Så jeg vil næsten tro, at han vil holde muligheden for at få den gule trøje åben så længe som muligt.”

Annonce

 

Læs også
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

 

”Nu er der gået endnu et år, hvor han ikke har kørt så stærkt, så det er ikke en mand, som favoritterne vil være rædselsslagne for at give den gule trøje. Så på den måde vil jeg sige, at hans chancer nok er lidt større for det, end de var sidste år. Personligt vil jeg ikke være mere bange for at give Fuglsang den gule trøje i Touren, end jeg var for at give (Juan Pedro) Lopez den pink i Giroen.”

 

”Der kunne godt ligge en mulighed, så jeg tror, at han prøver.”

 

Fuglsang blev samlet treer i Tour de Suisse i sidste uge. Foto: Sirotti.

 

Og det er her, at 7. etape kommer ind i billedet. For med de seks første etapers karakter er det usandsynligt, at Fuglsang kan iklæde sig gult før den første bjergetape.

 

I stedet skal den dobbelte monumentvinder sørge for at holde sig til.

Annonce

 

Han skal begrænse sit tidstab på enkeltstarten, sidde med i den danske sidevind og slå sine kommende udbrudskammerater på 5. etapes brosten og 6. etapes bakker. På sidstnævnte giver Emil Axelgaard qua etapeambitioner hos Mathieu van der Poel og formodentligt også Julian Alaphilippe ikke et udbrud mange chancer.

 

Det vil åbne for et scenarie, hvor Fuglsang kan være bedst eller tæt på de bedst placerede i klassementet blandt rytterne i et vindende udbrud på 7. etape.

 

”Han kunne sagtens havne i en situation, hvor han er bedst placeret i et udbrud, så jeg synes, at det vil give mening at gøre forsøget,” siger Emil Axelgaard, der dog også ser udfordringer i projektet.

 

”Brostensetapen giver ham en god chance for at ligge til i klassementet. Spørgsmålet er, hvor meget han vil satse i positionskampen på brostensetapen, når hans hold ikke rigtig kan hjælpe ham. Hans hold er ikke det bedste på noget tidspunkt. Brostensetapen bliver noget andet for ham end med Astana i 2014.”

 

Læs også
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége

 

”Som sagt er 7. etape også nem at kontrollere, så der er en stor chance for, at udbruddet vil blive hentet, især hvis Pogacar enten har tabt tid eller føler sig flyvende. I så fald vil UAE nok kontrollere. Udbruddet kører tit hjem på første bjergetape, men spørgsmålet er også, om de frygter Fuglsang for meget, og om han har tabt tid nok. Der er han måske lidt for stort et navn.”

Annonce

 

Mens Emil Axelgaard anerkender Fuglsangs chancer for at vinde en etape og måske erobre den gule førertrøje, udelukker eksperten, at den 37-årige vil blive Danmarks anden vinder af bjergtrøjen.

 

”Jeg kan ikke se bjergtrøjen for mig. For så skal du sidde i udbruddet hver dag og gerne være lidt hurtig. Han har fået en hæderlig spurt, men det er stadig ikke nok til, at han kan vinde bjergtrøjen på den. Han skal kunne køre væk fra folk på stigningerne, og det har jeg svært ved at se ham gøre.”

 

Når muligheden for at bære den gule trøje ikke længere er til stede, bør Fuglsang derimod udelukkende rette blikket mod den Tour-etapesejr, som han endnu aldrig har fået.

 

”Det er mit indtryk, at det er den, han synes, at han mangler. Han har vundet de monumenter, han kan. Han har så ikke fået sit OL- eller VM-guld, men dem er der ikke udsigt til for ham. Det store mål, som er tilbage, og som virker realistisk, det er at få den Tour-etape,” slutter Emil Axelgaard.

INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
Israel - Premier Tech
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Følg Giro-generalprøvens afsluttende bjergetape
Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche

Annonce

Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker

Annonce

Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape

Annonce

Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
VIS FLERE

Annonce