Eksperten vurderer: Hvad kan vi forvente os af Fuglsang i Touren?
23. juni 2022 19:43Foto: Sirotti
af Christian Frese

Skal 11. gang være lykkens gang? Emil Axelgaard vurderer her Jakob Fuglsangs chancer for omsider at snuppe den forløsende Tour-etapesejr. Og så har eksperten en formodning om, at etapesejren meget vel ikke kan være danskerens eneste mål for årets Tour de France.

Annonce

"Vores Tour-hold er bygget op omkring Woods og Fuglsang, uden nogen rigtig sprinter. Vi håber, at vores klassementsryttere vil tage point.”

 

Overfor Wielerflits smed Team Manager hos Israel - Premier Tech Dirk Demol pludselig brænde på det bål, som ellers virkede endegyldigt slukket.

 

Skulle 37-årige Jakob Fuglsang, hvis bedste samlede Tour-placering er en ni år gammel syvendeplads, ud af det blå til at køre klassement igen?

Se Fuglsangs store triumf

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Træet viste sig ikke videre brændbart. For ved Israels senere offentliggørelse af Tour-holdet var budskabet klart: Fuglsang og resten af holdet kommer for at vinde etaper.

 

Et logisk valg ifølge Emil Axelgaard, der med Fuglsangs kørsel i de seneste uger både ser potentiale og begrænsninger i danskerens chancer for at vinde en etape i årets Tour de France.

 

”Jeg synes, at han har vist det topniveau, der skal til. Kører han lige så stærkt som i starten af Suisse og i Mercan´Tour Classic, så kan han helt sikkert vinde en etape. Problemet er, at jeg er lidt bekymret for, om det er den Fuglsang, som vi får at se i den anden halvdel af løbet.”

Annonce

 

Fuglsang vandt bjergløbet Mercan´Tour Classic i overlegen stil foran blandt andre den stærke franskmand David Gaudu. I Tour de Suisse var han tydeligvis blandt løbets stærkeste på de indledende dage for på de sidste tre etaper at måtte se sig overhalet af Geraint Thomas og Sergio Higuita.

 

Sidstnævnte har bekræftet Emil Axelgaards allerede bange anelser på Fuglsangs vegne.

 

”Efter 5. etape synes jeg, at det så rigtig godt ud for hans Tour. Nu synes jeg, at der tegner sig et mønster, som gør mig lidt bekymret.”

 

”Der er jo en grund til, at han har vundet ugelange etapeløb og klassikere, men aldrig Grand Tours. Der er noget, der tyder på, at hans restitution ikke er super god. Nu synes jeg, at vi har set det mønster mange gange på det seneste. Han starter etapeløbene virkelig stærkt og falder så gradvist i niveau. Og det så vi igen i Tour de Suisse,” fortæller Emil Axelgaard og fortsætter:

 

”Så det, jeg frygter, er, at mønsteret fra sidste år vil gentage sig. At han kommer stærkt ind i Touren, men når hans etaper så kommer, så er gassen gået lidt af ballonen. Dengang han var på sit bedste, så kunne det godt ske, og så ville han alligevel kunne spille en rolle i løbet. Men han er tydeligvis ikke som i 2019 og 2020 mere.”

 

Fuglsang vinder Mercan´ Tour Classic den 31. maj. Foto: Israel - Premier Tech.

 

Nøgleetaperne

Emil Axelgaard håber, at Fuglsang vil modbevise ham, og eksperten påpeger, at Israel-rytteren har den fordel ikke at køre klassement. Han vil derfor kunne spare sig på udvalgte etaper, hvilket skal give ham både friskheden og friheden til at køre i udbrud på bjergetaperne.

 

”Udbruddenes frihed afhænger meget af klassementets status, men der vil køre udbrud hjem på nogle af bjergetaperne. Det er en fordel, at der er så mange. Der er grænser for, hvor mange gange favoritholdene kan hente dem. De skal hele tiden tænke på, at der skal være kræfter til næste dag,” forklarer Emil Axelgaard og udpeger de mest oplagte Fuglsang-etaper.

 

”Han er bedst i Ardenner-terrænet. Så Mende-etapen (14. etape, red.) ligger godt til ham. Den ville jeg sætte et stort kryds ud for, hvis jeg var ham. Tre kilometer stigning med 10-11 % burde passe ham rigtig godt.”

 

”Men ellers er det på bjergetaperne, at han skal afsted. 8.-10. etape er interessante for ham, hvis han har tabt nok tid på 7. etape. Måske er stigningerne for bløde, men det er ikke noget, hvor han vil være uden chance. Specielt 9. etape passer ham godt.”

Annonce

 

”Så må vi se, hvor meget luft der er i ballonen, når vi kommer hen til Pyrenæerne (16.-18. etape, red.). Peyragudes (16. etape, red.) kan være god. Foix (17. etape, red.) er også en mulighed. Han er bare for langsom på stregen, så han skal udnytte det taktiske spil efter den sidste stigning. Det kan lade sig gøre, men den er ikke helt oplagt til ham.”

 

Gule drømme?

Et udbrud har i de seneste år ofte holdt hjem på Tourens første bjergetape, og selvom det på 7. etape bør være relativt nemt at holde snor i lykkeridderne, vil Emil Axelgaard derfor ikke udelukke, at Fuglsang kan gå efter at vinde etapen til La Planche des Belles Filles.

 

Men den danske stjerne kan potentielt også få en anden målsætning for den etape.

 

”Jeg kan huske sidste år, hvor han kom med en melding om at ville jagte etaper. Der blev jeg meget overrasket over, at han så ikke smed en masse tid på de første etaper. Der forsøgte han at holde sig til. Det giver mig en fornemmelse af, at han har en drøm om at snige sig i den gule førertrøje på et tidspunkt,” siger Emil Axelgaard og uddyber om Fuglsangs perspektiver i år.

 

”Jeg tror, at han vil se brostensetapen (5. etape, red.) som en styrke for sig. Så jeg vil næsten tro, at han vil holde muligheden for at få den gule trøje åben så længe som muligt.”

Annonce

 

”Nu er der gået endnu et år, hvor han ikke har kørt så stærkt, så det er ikke en mand, som favoritterne vil være rædselsslagne for at give den gule trøje. Så på den måde vil jeg sige, at hans chancer nok er lidt større for det, end de var sidste år. Personligt vil jeg ikke være mere bange for at give Fuglsang den gule trøje i Touren, end jeg var for at give (Juan Pedro) Lopez den pink i Giroen.”

 

”Der kunne godt ligge en mulighed, så jeg tror, at han prøver.”

 

Fuglsang blev samlet treer i Tour de Suisse i sidste uge. Foto: Sirotti.

 

Og det er her, at 7. etape kommer ind i billedet. For med de seks første etapers karakter er det usandsynligt, at Fuglsang kan iklæde sig gult før den første bjergetape.

 

I stedet skal den dobbelte monumentvinder sørge for at holde sig til.

Annonce

 

Han skal begrænse sit tidstab på enkeltstarten, sidde med i den danske sidevind og slå sine kommende udbrudskammerater på 5. etapes brosten og 6. etapes bakker. På sidstnævnte giver Emil Axelgaard qua etapeambitioner hos Mathieu van der Poel og formodentligt også Julian Alaphilippe ikke et udbrud mange chancer.

 

Det vil åbne for et scenarie, hvor Fuglsang kan være bedst eller tæt på de bedst placerede i klassementet blandt rytterne i et vindende udbrud på 7. etape.

 

”Han kunne sagtens havne i en situation, hvor han er bedst placeret i et udbrud, så jeg synes, at det vil give mening at gøre forsøget,” siger Emil Axelgaard, der dog også ser udfordringer i projektet.

 

”Brostensetapen giver ham en god chance for at ligge til i klassementet. Spørgsmålet er, hvor meget han vil satse i positionskampen på brostensetapen, når hans hold ikke rigtig kan hjælpe ham. Hans hold er ikke det bedste på noget tidspunkt. Brostensetapen bliver noget andet for ham end med Astana i 2014.”

 

”Som sagt er 7. etape også nem at kontrollere, så der er en stor chance for, at udbruddet vil blive hentet, især hvis Pogacar enten har tabt tid eller føler sig flyvende. I så fald vil UAE nok kontrollere. Udbruddet kører tit hjem på første bjergetape, men spørgsmålet er også, om de frygter Fuglsang for meget, og om han har tabt tid nok. Der er han måske lidt for stort et navn.”

Annonce

 

Mens Emil Axelgaard anerkender Fuglsangs chancer for at vinde en etape og måske erobre den gule førertrøje, udelukker eksperten, at den 37-årige vil blive Danmarks anden vinder af bjergtrøjen.

 

”Jeg kan ikke se bjergtrøjen for mig. For så skal du sidde i udbruddet hver dag og gerne være lidt hurtig. Han har fået en hæderlig spurt, men det er stadig ikke nok til, at han kan vinde bjergtrøjen på den. Han skal kunne køre væk fra folk på stigningerne, og det har jeg svært ved at se ham gøre.”

 

Når muligheden for at bære den gule trøje ikke længere er til stede, bør Fuglsang derimod udelukkende rette blikket mod den Tour-etapesejr, som han endnu aldrig har fået.

 

”Det er mit indtryk, at det er den, han synes, at han mangler. Han har vundet de monumenter, han kan. Han har så ikke fået sit OL- eller VM-guld, men dem er der ikke udsigt til for ham. Det store mål, som er tilbage, og som virker realistisk, det er at få den Tour-etape,” slutter Emil Axelgaard.

INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
Israel - Premier Tech
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 01. oktober 2022

Følg Vingegaard i Kroatien og endagsløb i Frankrig og Belgien
Landevej
Colbrelli: En bedre udgave af Lutsenko havde vundet VM
Landevej
Evenepoel viser sin nye VM-trikot frem – Se den her
Landevej
Har sin bedste sæson nogensinde: Måske er jeg som en god vin
Landevej
Fortsætter glimrende sæsonstart: Belgier vinder i Meulebeke
Cross
”Jeg havde mistet troen på mig selv” – Mas genfinder selvtillid efter første sejr i år
Landevej
Pogacar maner til ro efter Mas-afklapsning
Landevej
BikeExchange udtager dansk stagiaire til flere løb
Landevej
“Jeg satsede” - Teenager gav Vingegaard kamp til stregen
Landevej
Jumbo-Visma med dobbeltsejr i Pyrenæerne
Landevej
Mas moser Pogacar på ikonisk mur
Landevej
Video i artiklenNærmer sig 50: Se alle de danske UCI-sejre i 2022
Landevej
Vingegaard efter ny sejr: Jeg skulle gamble
Landevej
Video i artiklenSe Vingegaard vinde kongeetapen i CRO Race
Video
Video i artiklenVingegaard vinder vild kongeetape
Landevej
Roubaix-vinder sejrer på hjemmebane i Giro dell'Emilia
Landevej
Her er vinderne af DM i holdløb
Landevej
Optakt: 5. etape af CRO Race
Landevej
Optakt: Giro dell’Emilia
Landevej
Groenewegen: Vores tog skal være stærkere
Landevej
Eksklusivt interviewU23-danmarksmester drager på udlandseventyr: Ambitionerne er store
INTERVIEW Landevej

Annonce

Stybar gør cross-comeback med ét mål i sigte
Cross
Jumbo-chef forklarer holdets succes som ”totalcykling”
Landevej
Defekt kostede førertrøjen etapesejr
Landevej

Annonce

Stream: Følg Vingegaard forsvare førertrøjen søndag
Landevej
Stærkt besatte kontihold skal dyste i DM-holdløb
Landevej
Fransk sejrherre lettet efter stor brøler tidligere kostede holdet
Landevej

Annonce

Cofidis forstærker sig med ung duo
Landevej
Quintana færdig hos Arkea
Landevej
Oversigt: Stor danskerlørdag i vente
Landevej
Vingegaard-chef blæser til offensiv
Landevej
Medie: Legendens søn kan blive Krons nye chef
Landevej
Medie: Profil vil bryde sin kontrakt for skifte til Movistar
Landevej
Eksklusivt interviewJens Voigt hylder Vingegaard og den danske Grand Départ
INTERVIEW Landevej

Fredag den 30. september 2022

Dansker i top 10 i fransk fest
Landevej
Test: GripGrab Polaris 2 Waterproof Winter handsker
Udstyr og test
Fransk sejr i hektisk og våd finale i Kroatien
Landevej
Medie: Sprinter forlader Jumbo-Visma
Landevej
Bora tager dansker med til italiensk klassiker
Landevej
DSM-rytter opgiver landevejen til fordel for cross
Cross
Stort talent debuterer for Ineos i Italien
Landevej
Optakt: 4. etape af CRO Race
Landevej
Her er Evenepoels holdkammerater i hans første løb som verdensmester
Landevej
Medie: Tidligere WorldTour-rytter gør comeback på dansk hold
Landevej
Alpecin-rytter færdig for sæsonen efter træningsstyrt
Landevej
Eksklusivt interviewVeloDays - en ny cykelmesse ser dagens lys
INTERVIEW Udstyr og test
Cecilie Uttrup udtaget til stort italiensk løb
Landevej
Bahrain-sprinter skriver ny kontrakt
Landevej
Quick-Step-sportsdirektør reagerer på rygte om skifte til Ineos
Landevej
VM-sensation vender tilbage til landevejen
Landevej
BORA-åbenbaring bliver professionel: Har en stor motor
Landevej
Riwal klar til årets sidste kamp mod stjernerne
Landevej
Afgående holdmanager får skarp kritik af belgisk profil
Landevej
VM blev svinedyrt - nu kan historien gentage sig
Bane
WorldTour-løb vender tilbage i 2023
Landevej
A.S.O.: Her takker legenden af
Landevej
Forudbestil: Mads P.s nye bog - og spar 20%
Landevej

Torsdag den 29. september 2022

Førertrøjen forsvarede sig, men han var tiltænkt en anden rolle
Landevej
Eksklusivt interviewElitechef gør status: VM var en blandet pose bolsjer
INTERVIEW Landevej
Valverde erkender sejrskostelig fejl
Landevej
Nibali melder om gode ben forud for karrierefinale
Landevej
Produktnyt: Van der Poel får nye sko til VM
Udstyr og test
Blev overrumplet af Vingegaard: Jeg åbnede for tidligt
Landevej
Overspurtede Valverde: Hollænder overrasket over sejr
Landevej
Uno-X-rytter bedste dansker i spansk talentsejr
Landevej
Video i artiklenVingegaard havde svært ved at stå op på afgørende stigning
Landevej
Video i artiklenHør Vingegaards reaktion på sejr
Video
Produktnyt + First Ride: Assos GTS efterårskollektion
Udstyr og test
Video i artiklenSe Vingegaards vilde sejr på kroatisk mur
Video
Video i artiklenVidunderlige Vingegaard vinder i vanvittig finale
Landevej
Video i artiklenValverde slået i spurten: Hollænder basker legenden
Video
Video i artiklenAlpecin-rytter stjæler Valverdes triumf i Italien
Landevej
Lettet holdchef: Systemet fungerer jo ikke
Landevej
Tour-ambitioner: Kruijswijk drømmer om etapesejr
Landevej
Holdmanager forlader Lotto Soudal
Landevej
Eftertragtet Martinez: Har tilbud fra andre hold
Landevej
Vingegaard-sammenligning: Ciccone jubler over Giro-start i 2023
Landevej
VIS FLERE

Annonce