Prøv vores nye app
Eksperten udpeger sit danske VM-hold
29. august 2022 07:20Foto: Dorte Adelfred
af Christian Frese

I dag uddeles de sidste fire pladser til den danske VM-trup, der rejser til Australien i næste måned. Emil Axelgaard giver her sit bud på, hvem der kommer med, og hvem der ikke gør.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

*Mandag formiddag er holdet nu blevet offentliggjort.

 

Den 16. august blev Søren Kragh, Magnus Cort, Mattias Skjelmose og Jakob Fuglsang udtaget til VM-linjeløbet i Australien den 25. september.

 

Men hvem tager senere i dag de sidste fire pladser, når DCU offentliggør landstræner Anders Lunds fulde danske VM-trup?

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Det vurderer Feltet.dk-ekspert Emil Axelgaard i denne artikel.

 

Qua de fire rytteres kvaliteter, VM-rutens 4.000 højdemeter og afbud fra ryttere som Jonas Vingegaard, Mads Pedersen, Kasper Asgreen og Michael Valgren er Emil Axelgaard ikke overrasket over, at det netop er Kragh, Cort, Skjelmose og Fuglsang, som er forhåndsudtaget.

 

”Det er tydeligt, at Anders Lund regner det som en hård rute, siden at det er de fire, han udtager først,” siger Emil Axelgaard og uddyber:

Annonce

 

”Som Skjelmose har kørt, giver han sig selv. Og Fuglsang er jo Fuglsang og har en masse erfaring. Det kan blive et hårdt løb, som vil passe ham. Og så er Kragh og Cort nogle af de bedre bud på en sådan rute og har vist form i Danmark Rundt.”

 

Som nummer seks på nationsranglisten har Danmark otte pladser til linjeløbet, og de første tre af de resterende pladser føler Axelgaard sig ret overbevist om. Mest sikker føler han sig på, at Mikkel Honoré får genvalg fra 2021.

 

”Jeg tror, at Anders Lund har ventet længe med at udtage blandt andet for at få Bretagne Classic med,” fortæller Emil Axelgaard, der så Honoré komme med frontgruppen hjem i den hårde franske klassiker.

 

”Som Honoré kørte i finalen, så burde han være sikker. Han er et af vores bedste bud på en sådan rute. Jeg vil blive overrasket, hvis ikke han kommer med.”

 

Dernæst peger Emil Axelgaard på en anden af VM-rytterne fra 2021: Mikkel Bjerg.

 

”Han kom med sidste år for at føre. I år er vi ikke igen blandt favoritholdene, så vi skal ikke på samme måde tage ansvar. Derfor er en mand som Bjerg ikke så relevant, men som han kørte i Tyskland Rundt, så tror jeg, at han er med.”

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

”I Tyskland var han fremragende. Han er virkelig kommet godt ud af Touren, og han er bare en super god mand at have med på mange måder. Enten til at føre eller gå i udbrud med kaptajnerne. Der er også lidt økonomi i at skulle rejse til Australien, så jeg tror ikke, at de slæber folk med bare for at køre enkeltstart,” fortæller Emil Axelgaard og nævner Bjerg, Kragh og Skjelmose som de oplagte bud til Danmarks to pladser ved enkeltstarten.

 

Den sidste rytter, som Emil Axelgaard med relativ selvsikkerhed peger på, er Alexander Kamp. Trek-rytteren blev søndag nummer tre i Bretagne Classic, og kombineret med en flot femteplads ved Amstel Gold Race og sin anden DM-titel har Kamp nu gjort det svært for Lund at se bort fra ham.

 

”Han har ikke kørt noget senior-VM tidligere. Jeg ved ikke, hvor meget han er inde i varmen, men som han kørte i Bretagne, til DM og i Amstel, så er der ikke nogen sportslig grund til, at han ikke skulle med. Han burde have en ret oplagt plads, hvis han vil,” forklarer Emil Axelgaard, der ser Kamp have den rigtige pakke til VM-ruten, hvis han rammer en af sine dog sjældne superdage.

 

”Han leverede en af sine bedste spurter i Bretagne, og han er som udgangspunkt mere holdbar end Cort, så han er ikke noget dårligt kort at have med. Uanset om det er som hjælper eller afslutter. Ham tror jeg også kommer med.”

Annonce

 

Den ottende og sidste plads har Emil Axelgaard anderledes svært ved at afgøre. For et par uger siden var han sikker på at ville have peget på Andreas Kron. Siden er Lotto-rytteren imidlertid udgået af både La Polynormande og Tour du Limousin (sidstnævnte grundet sygdom) samt hevet af startlisten af Bretagne Classic.

 

”Jeg synes, at det er et krisetegn, at han blevet taget af Bretagne, når han udgik med sygdom i Limousine. Det er alligevel små to uger siden, så det er ikke en lille sygdom, hvis det er den, der har holdt ham ude af Bretagne,” siger Emil Axelgaard og fortsætter:

 

”Anders Lund har helt sikkert talt med ham og kender status. Men nu er der også grænser for, hvor mange løb Kron kan nå at køre inden VM. Umiddelbart vil jeg næsten tro, at han ikke kommer med. Men det er ren spekulation. For vi ved ikke, hvordan han har det. Hvis han har det fint, så bør han have sin plads.”

 

I tilfælde af, at Kron ikke er klar, mener Emil Axelgaard, at den sidste plads er ekstremt åben. I hans optik kan den dog kun blive besat af en af fire ryttere: Chris Juul, Mads Würtz, Anthon Charmig eller Jonas Gregaard.

 

Tre af rytterne ser Emil Axelgaard dog flere spørgsmålstegn ved end den sidste.

Annonce

 

Læs også
Formand for DCU trækker sig

 

”Anders Lund kan vælge at tage en udpræget hjælperytter med som Chris Juul, som har været med til VM flere gange og er god i den slags terræn. Han er et oplagt valg, men jeg har ingen ide om, hvor han står.”

 

”Han har en eller anden stjerne hos Anders Lund, for han var med til OL sidste år. Han kan sagtens få en plads, men det er spekulation, for han har haft et hårdt program med både Giro og Tour. Spørgsmålet er, om han er frisk igen,” lyder vurderingen fra Emil Axelgaard, inden han omtaler Anthon Charmig.

 

”Det friske bud er, at han tager Anthon Charmig med. Han har kørt så pokkers godt i år, er i form og passer bedre til ruten end de tre andre.”

 

”Hvis han kommer med, så er det for erfaring og som hjælperytter. Og i den rolle har han jo ikke samme erfaring, som Würtz og Juul har. På den måde er de mere oplagte valg. Men hvis man alene ser på ruten, er den god for ham. Det kunne også være en god lejlighed til at give ham noget erfaring.”

 

VM-erfaring har Gregaard en smule af. Han var med på holdet i Imola i 2020, men mangler stadig erfaring sammenlignet med de ældre Würtz og Juul, som har henholdsvis to og seks VM-deltagelser på CV´et.

Annonce

 

”Han har haft en flot sæson. Han er bobler til den sidste plads sammen med Charmig. Eftersom det er i en udpræget hjælperrolle, så er spørgsmålet, om Anders Lund vil have en med, der er der for at lære, eller om han skal have en rytter med mere erfaring, fordi det netop bliver som hjælper,” siger Emil Axelgaard om Gregaard.

 

Eksperten rangerer Gregaard foran Charmig og Juul i den nævnte rækkefølge. Men hans bud på den ottende plads i tilfældet af et Kron-fravær bliver Würtz.

 

”Han kørte ganske fint i Danmark og i Polen. Han ser ud til at være kommet sig fint efter den sygdom, der kostede ham Touren. Så han kunne også være i spil og har også været med til VM tidligere. Han er nok den mest sandsynlige. Han bliver nok min ottende mand.”

 

Andre alternativer til den ottende og sidste plads ser Emil Axelgaard ikke for alvor.

 

Ifølge ham vil det være satset at udtage Mathias Norsgaard qua uvisheden om, hvordan Movistar-rytteren kommer ud af sin igangværende Grand Tour-debut ved Vuelta a Espana. Værdien af Michael Mørkøv og Casper Pedersen er for begrænset på en rute, der allerede har et bjerg efter 35 kilometer, og de øvrige tilgængelige danske professionelle er enten ligeledes ikke klatrestærke nok eller mangler erfaring.

Annonce

 

Dermed kommer Emil Axelgaards VM-hold til at se således ud:

Søren Kragh Andersen

Magnus Cort

Jakob Fuglsang

Mattias Skjelmose

Mikkel Honoré

Mikkel Bjerg

Alexander Kamp

Mads Würtz Schmidt

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Minut for minut: Sådan sikrede lille spanier sig sejren i Giro-generalprøven
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb

Annonce

Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom

Annonce

Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce