Eksperten vurderer: Disse danskere kører Tour de France
18. juni 2019 07:30Foto: Astana
af Mathias Mundbjerg

Tour de France nærmer sig med hastige skridt, og Jumbo-Visma har allerede sat navn på de første otte ryttere i årets felt. I alt får 176 ryttere æren af at køre verdens største cykelløb, men hvor mange af dem bliver danske? Det giver Feltet.dks ekspert Emil Axelgaard her sit bud på.

Efter nogle magre år i sidste halvdel af 2000’erne, hvor der ofte blot var én dansker til start i Tour de France, er vi i den grad kommet igen i de senere år. Flere gange har vi endda været oppe at snuse til de otte danske deltagere, som repræsenterede landet i rekordårene 1989 og 1991.

 

Men hvor mange kommer med i 2019? Læs Feltet.dk-ekspert Emil Axelgaards analyse af danskernes muligheder og få det endelige bud nederst i artiklen.

 

DE SIKRE

Jakob Fuglsang (Astana)

 

Alder: 34 år
Tour-deltagelser: 8
Professionelle sejre: 21

 

Eksperten mener:
Alle danske øjne vil være rettet mod Jakob Fuglsang, der efter et fantastisk 2019 vil få hele Astana til sin rådighed i jagten på det bedst mulige resultat i klassementet. Med sin sejr i Criterium du Dauphiné har han blot styrket sin position, og Astana vil således kun jagte andre mål, hvis Fuglsang definitivt skulle ryge ud af kampen om topplaceringerne. Man kan desværre stadig sætte spørgsmålstegn ved, om han har den tilstrækkelige holdbarhed over tre uger, men Fuglsang får næppe nogensinde en bedre chance for at jagte et rigtigt topresultat i verdens største cykelløb.

 

 

Magnus Cort (Astana)

 

Alder: 26 år
Tour-deltagelser: 1
Professionelle sejre: 14

 

Eksperten mener:
Fuglsangs succes betyder, at Magnus Cort kommer til løbet som ren hjælper, men den rolle vil han kunne udfylde til perfektion. Måske er hans ringe positioneringsevne et problem, når Fuglsang skal beskyttes på de fladere etaper, men ”bjerggeden” Cort viste med sin eminente kørsel i Criterium du Dauphiné, at han også sagtens kan spille en rolle på ret svære etaper. Det er tvivlsomt, om der i år bliver plads til at forsøge sig i spurterne, som han mere eller mindre synes at have opgivet, men til gengæld kan han redde Astanas Tour, hvis Fuglsang skulle falde igennem. Cort har nemlig udviklet sig til en anden Thomas De Gendt, når det handler om at jagte udbrudssejre i WorldTour-løb.

 

 

Michael Mørkøv (Deceuninck-Quick-Step)

 

Alder: 34 år
Tour-deltagelser: 3
Professionelle sejre: 4

 

Eksperten mener:
Michael Mørkøv er blevet så værdsat en hjælper på Deceuninck-Quick-Step, at Elia Viviani næsten forklarede Giro-fiaskoen med danskerens manglende tilstedeværelse. Derfor er han garanteret en plads på et hold, hvor han skal spille sin faste rolle som tredjesidste mand i toget foran Maximiliano Richeze og sin italienske kaptajn. Mørkøv kommer formentlig ikke i nærheden af et personligt resultat, mens hans Tour skal også måles på, hvor mange etaper Viviani vinder.

 

 

Søren Kragh (Team Sunweb)

 

Alder: 24 år
Tour-deltagelser: 1
Professionelle sejre: 4

 

Eksperten mener:
Søren Kragh må igen i år indstille sig på en rolle som hjælper, men hans alsidighed gør ham som skabt til netop det job. Han er guld værd på holdløbet og afgørende for Michael Matthews i spurterne, og derudover kan han hjælpe Tom Dumoulin relativt længe på de hårdere etaper. Han får nok ikke meget frihed, men skulle Dumoulins knæskade sende ham ud af klassementet, er Kragh typen, der sagtens kan tage en udbrudssejr. Og han kan som minimum gå efter et topresultat på enkeltstarten, som han gjorde det med femtepladsen sidste år.

 

 

Michael Valgren (Dimension Data)

 

Alder: 27 år
Tour-deltagelser: 4
Professionelle sejre: 6

 

Eksperten mener:
Efter et elendigt forår viser Michael Valgren i disse dage gode ben i Tour de Suisse, og hans position på det profilfattige Dimension Data er ikke til diskussion. Her burde han endda få masser af plads til at jagte udbrud. Lige nu ser det nemlig ud til, at Louis Meintjes ikke bliver klar, og dermed kommer holdet kun med Mark Cavendish og Roman Kreuziger som beskyttede ryttere. Det bør give Valgren masser af frihed, og da Cort og Kragh er låst af andre opgaver, ligner han Danmarks bedste bud på en etapevinder.

 

 

DEN NÆSTEN SIKRE

Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step)

 

Alder: 24 år
Tour-deltagelser: 0
Professionelle sejre: 1

 

Eksperten mener:
Ser man alene på det sportslige, burde Kasper Asgreen med sin kørsel i Californien og Schweiz have sikret sig den ottende og sidste plads på Deceuninck-Quick-Steps hold til de Tour de France foran Tim Declercq, Dries Devenyns og Zdenek Stybar. Med sin herlige alsidighed kan Asgreen nemlig både hjælpe Elia Viviani i fladlandet, sidde hos Enric Mas relativt sent på bjergetaperne og agere motor i holdløbet. Mørkøv har da også fortalt, at pladsen er sikker, og når jeg alligevel åbner en lille dør på klem for, at han må blive hjemme, skyldes det alene, at han ikke er belgier. Spørgsmålet er nemlig, om sponsorerne kan leve med, at et belgisk hold kun starter med to belgiere, nemlig Philippe Gilbert og Yves Lampaert, i et Tour de France, der starter i Bruxelles.

 

 

DEN USIKRE

Jesper Hansen (Cofidis)

 

Alder: 28 år
Tour-deltagelser: 1
Professionelle sejre: 2

 

Eksperten mener:
Jesper Hansen har hele tiden haft gode chancer for at få en plads, men han har også skullet vise sig berettiget til den. Det har han desværre kun gjort i meget begrænset omfang. Han kørte flot i Californien, men et skuffende Criterium du Dauphiné, hvor han dog delvist rejste sig på kongeetapen, gør hans plads usikker. På et hold, hvor der også skal satses på spurter med Christophe Laporte og måske også Nacer Bouhanni, bliver der næppe plads til mere end tre - maksimalt fire - klatrere. Jesus Herrada og Nicolas Edet bør sidde på de to af pladserne, og så må Hansen slås med den - set med danske øjne heldigvis formsvage - Darwin Atapuma om den sidste plads, hvis ikke der bliver plads til dem begge.

 

 

JOKERNE

Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott)

 

Alder: 29 år
Tour-deltagelser: 1
Professionelle sejre: 3

 

Eksperten mener:
Christopher Juul-Jensen har udtalt, at han ikke er ude af billedet, og det forhold, at han ikke har kørt Dauphiné eller Tour de Suisse efter Giroen, kan være et godt tegn. På holdet bør Adam Yates, Daryl Impey, Matteo Trentin, Damien Howson og Jack Haig dog alle være sikre, og Mikel Nieve skal formentlig også have en plads. Juul må slås med Michael Hepburn og Luke Durbridge om de sidste pladser, og her bliver han nok desværre den lille på et mandskab, der lægger meget vægt på holdløbet.

 

 

Niklas Eg (Trek-Segafredo)

 

Alder: 24 år
Tour-deltagelser: 0
Professionelle sejre: 0

 

Eksperten mener:
Egentlig havde jeg aldrig drømt om, at Niklas Eg kunne være i spil, men nu ser det faktisk ikke helt dumt ud. Efter tabet af Jarlinson Pantano er Trek-Segafredo nærmest ude af stand til at støtte Richie Porte i bjergene, og de må forsøge at samle de klatrere sammen, de kan. John Degenkolb skulle være ude af billedet, og det bør skabe rum til flere bjergryttere. Julien Bernard og Peter Stetina sidder formentlig på de to af pladserne, og hvis ikke Giulio Ciccone er kommet sig efter Giroen - og det må anses som usandsynligt - er Eg formentlig næste mand i rækken. Deltagelsen side om side med Porte i Criterium du Dauphiné tyder i hvert fald på, at han er inde i billedet.

 

 

Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin)

 

Alder: 25 år
Tour-deltagelser: 0
Professionelle sejre: 2

 

Eksperten mener:
Efter tabet af Marcel Kittel står Katusha-Alpecin helt uden kaptajn til Touren. Det betyder, at holdet må forsøge at redde det, der reddes kan, og der bør kunne blive plads til enhver, der viser form. Det gjorde Würtz desværre ikke i Criterium du Dauphiné, men leverer han et resultat i ZLM Tour i denne uge, hvor danskeren er udråbt som kaptajn, kan han komme i spil til Touren. I givet fald vil det være som hjælper for Jens Debusschere i spurterne, men der bør også blive plads til at jagte udbrud på de knapt så hårde etaper.

 

 

Lars Bak (Dimension Data)

 

Alder: 39 år
Tour-deltagelser: 7
Professionelle sejre: 9

 

Eksperten mener:
I år har Lars Bak desværre ikke vist noget, der berettiger til en plads på et hold, hvor Mark Cavendish, Mark Renshaw, Bernhard Eisel, Roman Kreuziger, Edvald Boasson Hagen, Reinardt van Rensburg og Michael Valgren formentlig sidder på syv af de otte pladser. Den sidste plads går formentlig til en mere klatrestærk type, og det ligner derfor ikke endnu et Tour de France til den danske veteran.

 

 

Mads Pedersen har sammen med holdet besluttet at satse på Vueltaen, og Matti Breschel er ikke i spil til EF Education First-truppen, der bygges op om Rigoberto Uran. Casper Pedersen, Rasmus Byriel, Mikkel Honoré, Jonas Gregaard og Asbjørn Kragh er alle for unge eller for uerfarne til at være i spil til en plads. Jumbo-Visma har allerede offentliggjort, at Jonas Vingegaard ikke skal med.

 

KONKLUSIONEN

Der kommer 6 danskere med i Tour de France 2019.

 

Jakob Fuglsang, Magnus Cort, Michael Mørkøv, Søren Kragh og Michael Valgren skal med, og så klarer Kasper Asgreen også cuttet. Men da Jesper Hansen, Niklas Eg og Mads Würtz Schmidt alle har en fornuftig chance, bliver vi ikke overraskede, hvis det i stedet bliver til syv danskere i aktion.

INFO
Tour de France
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

FREDAG

Stort udsalg på Feltet.dks webshop

Vingegaard på fornem liste over bedste WorldTour-debutanter i 2019

Stil spørgsmål til Feltet.dks ekspert

Sagans træner forlader Bora-hansgrohe

Coquard om mål i 2020: Etapesejr i Touren og OL-guld

Brändle overvejer et forsøg på timerekorden

Paternoster påkørt på træningstur

Brian Holm: Essensen i at være cykelrytter ændrer sig ikke

Ugens tilbud - de fem skarpe fra cykelsøgemaskinen

Danskere fint fra land i Schweiz

Nordmand stopper ufrivilligt karrieren – Vendte hver en sten

Tidligere Giro-arrangør: UCI og ASO spiser hele kagen

Voldsom udskiftning: 12 ansatte forlader Lotto-Soudal

Kombinér cykeldrømme med skoleophold

Share The Road: Vis særligt hensyn til hinanden i det glatte vintervejr

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

TORSDAG

Hagens Berman Axeon henter australsk U23-mester i kriterium

Det danske banelandshold er klar til World Cup i Hong Kong

De Gendt og Wellens må udskyde off-season eventyr

Mads P. og 4000 meter-holdet er nomineret til Årets Sportsnavn 2019

Burgos-BH henter to forstærkninger til 2020-holdet

Viviani: Milano-Sanremo er mit første store sæsonmål

Talentfuld belgier skifter til Hagens Berman Axeon

Ineos skriver med panamerikansk mester

Oplev den belgiske cykelmagi på egen krop

Van der Poel og van Vleuten er årets ryttere i Holland

Brian Holm: Cyklister er også nogle idioter

Valverde: OL-guldmedaljen vil være en god afslutning på karrieren

Van der Poel overvejer Tour-debut i Danmark

U19 og U23: Danske bruttotrupper til landsholdet er bekræftet

Yorkshire-etapevinder må tage skridtet ned

DBC afholder tredagesløb med Michael Mørkøv på startlisten

Martin om Touren: Top ti er muligt

Den olympiske mester tog seks ugers ferie: Jeg havde brug for det

Transferlisten 2019-2020 - WorldTour

Transferlisten 2019-2020 - ProTeams

Transferlisten 2019-2020 - DANSK

Test: Giant Defy Advanced Pro O Disc

ONSDAG

GOOD VIBES ONLY - DCU-kvindecamp - cykelglæde, netværk og nye udfordringer

Theuns om regnbuetrøjen: Giver os alle et ansvar

Tour de Hongrie håber på at tiltrække WorldTour-stjerner med ny placering

Slut med Vuelta Aragón - igen

2019-sæsonen: 10 mindeværdige øjeblikke

Van Dijk efter forfærdeligt styrt: Hvert lille skridt føles som en sejr

Mads P. og Mørkøv danner par nummer syv ved to danske banestævner

Produktnyt: Specialized Turbo Creo SL Comp Carbon

LeMond: Bernal skal ikke hjælpe Froome i Touren

61 ryttere pensioneres efter 2019 – Her er listen

Spanier bliver Ineos’ anden nye rytter i 2020

Deutschland Tour til Bayern i 2020 – fans bestemmer hvor

Sacha Modolo rygtes til Corendon-Circus

DCU bruger e-cykling til at støtte kampen mod rygning

Motion: Niner’en - den endelige dom

Cummings indstiller modvilligt karrieren

TIRSDAG

Degenkolb: Målet er at nå et nyt niveau med Lotto Soudal

Harry Tanfield kritiserer kommunikationen fra Katusha-Alpecin

Bettiol: Forskel på mænd og kvinders præmiepenge er en skændsel

Van der Poel forkorter sin cross-sæson yderligere

Bjergrig Tour of the Alps-rute præsenteret

Norsk sprinter får Grand Tour-debut i 2020

Enrico Gasparotto skifter nationalitet

Danish Bike Award lukker: ”Opbakningen mangler”

Burgos BH forlænger med fire ryttere

Mads Pedersen sæsondebuterer i Australien

Bennati stopper karrieren

Produktnyt: Assos udvider Equipe kollektionen til de kølige måneder

MANDAG

Fuglsang bekræfter: Går efter Giroen

Team O.B Wiik forlænger med uheldig dansker

Mads Würtz får tidligere Contador-løjtnant og belgier som holdkammerater

Lappartient uddyber idé om kæmpe VM-projekt

Bror-Bonifazio og Bouhannis lead-out-mand tager til Total Direct Energie

Bonifazio forlænger med Direct Energie

Dobbelt op på danske OL-billetter

Indurain: Forundret over Movistars holdstruktur

Brian Holm: Garrison kan blive lige så god som Alaphilippe og Kwiatkowski

De Marchi raser over manglende hensyntagen fra bilist

Kittel: Forstår godt Dumoulins farvel til Sunweb

Majerus sætter konkurrenterne til vægs i EKZ CrossTour Hittnau

Meisen tager suveræn sejr i EKZ CrossTour Hittnau

Unzué: Valverde kører Touren inden OL

Ghys og De Ketele vinder seksdagesløbet i Gent