Eksperten vurderer: Disse danskere kører Tour de France
18. juni 2019 07:30 af Mathias Mundbjerg Foto: Astana

Tour de France nærmer sig med hastige skridt, og Jumbo-Visma har allerede sat navn på de første otte ryttere i årets felt. I alt får 176 ryttere æren af at køre verdens største cykelløb, men hvor mange af dem bliver danske? Det giver Feltet.dks ekspert Emil Axelgaard her sit bud på.

Efter nogle magre år i sidste halvdel af 2000’erne, hvor der ofte blot var én dansker til start i Tour de France, er vi i den grad kommet igen i de senere år. Flere gange har vi endda været oppe at snuse til de otte danske deltagere, som repræsenterede landet i rekordårene 1989 og 1991.

 

Men hvor mange kommer med i 2019? Læs Feltet.dk-ekspert Emil Axelgaards analyse af danskernes muligheder og få det endelige bud nederst i artiklen.

 

DE SIKRE

Jakob Fuglsang (Astana)

 

Alder: 34 år
Tour-deltagelser: 8
Professionelle sejre: 21

 

Eksperten mener:
Alle danske øjne vil være rettet mod Jakob Fuglsang, der efter et fantastisk 2019 vil få hele Astana til sin rådighed i jagten på det bedst mulige resultat i klassementet. Med sin sejr i Criterium du Dauphiné har han blot styrket sin position, og Astana vil således kun jagte andre mål, hvis Fuglsang definitivt skulle ryge ud af kampen om topplaceringerne. Man kan desværre stadig sætte spørgsmålstegn ved, om han har den tilstrækkelige holdbarhed over tre uger, men Fuglsang får næppe nogensinde en bedre chance for at jagte et rigtigt topresultat i verdens største cykelløb.

 

 

Magnus Cort (Astana)

 

Alder: 26 år
Tour-deltagelser: 1
Professionelle sejre: 14

 

Eksperten mener:
Fuglsangs succes betyder, at Magnus Cort kommer til løbet som ren hjælper, men den rolle vil han kunne udfylde til perfektion. Måske er hans ringe positioneringsevne et problem, når Fuglsang skal beskyttes på de fladere etaper, men ”bjerggeden” Cort viste med sin eminente kørsel i Criterium du Dauphiné, at han også sagtens kan spille en rolle på ret svære etaper. Det er tvivlsomt, om der i år bliver plads til at forsøge sig i spurterne, som han mere eller mindre synes at have opgivet, men til gengæld kan han redde Astanas Tour, hvis Fuglsang skulle falde igennem. Cort har nemlig udviklet sig til en anden Thomas De Gendt, når det handler om at jagte udbrudssejre i WorldTour-løb.

 

 

Michael Mørkøv (Deceuninck-Quick-Step)

 

Alder: 34 år
Tour-deltagelser: 3
Professionelle sejre: 4

 

Eksperten mener:
Michael Mørkøv er blevet så værdsat en hjælper på Deceuninck-Quick-Step, at Elia Viviani næsten forklarede Giro-fiaskoen med danskerens manglende tilstedeværelse. Derfor er han garanteret en plads på et hold, hvor han skal spille sin faste rolle som tredjesidste mand i toget foran Maximiliano Richeze og sin italienske kaptajn. Mørkøv kommer formentlig ikke i nærheden af et personligt resultat, mens hans Tour skal også måles på, hvor mange etaper Viviani vinder.

 

 

Søren Kragh (Team Sunweb)

 

Alder: 24 år
Tour-deltagelser: 1
Professionelle sejre: 4

 

Eksperten mener:
Søren Kragh må igen i år indstille sig på en rolle som hjælper, men hans alsidighed gør ham som skabt til netop det job. Han er guld værd på holdløbet og afgørende for Michael Matthews i spurterne, og derudover kan han hjælpe Tom Dumoulin relativt længe på de hårdere etaper. Han får nok ikke meget frihed, men skulle Dumoulins knæskade sende ham ud af klassementet, er Kragh typen, der sagtens kan tage en udbrudssejr. Og han kan som minimum gå efter et topresultat på enkeltstarten, som han gjorde det med femtepladsen sidste år.

 

 

Michael Valgren (Dimension Data)

 

Alder: 27 år
Tour-deltagelser: 4
Professionelle sejre: 6

 

Eksperten mener:
Efter et elendigt forår viser Michael Valgren i disse dage gode ben i Tour de Suisse, og hans position på det profilfattige Dimension Data er ikke til diskussion. Her burde han endda få masser af plads til at jagte udbrud. Lige nu ser det nemlig ud til, at Louis Meintjes ikke bliver klar, og dermed kommer holdet kun med Mark Cavendish og Roman Kreuziger som beskyttede ryttere. Det bør give Valgren masser af frihed, og da Cort og Kragh er låst af andre opgaver, ligner han Danmarks bedste bud på en etapevinder.

 

 

DEN NÆSTEN SIKRE

Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step)

 

Alder: 24 år
Tour-deltagelser: 0
Professionelle sejre: 1

 

Eksperten mener:
Ser man alene på det sportslige, burde Kasper Asgreen med sin kørsel i Californien og Schweiz have sikret sig den ottende og sidste plads på Deceuninck-Quick-Steps hold til de Tour de France foran Tim Declercq, Dries Devenyns og Zdenek Stybar. Med sin herlige alsidighed kan Asgreen nemlig både hjælpe Elia Viviani i fladlandet, sidde hos Enric Mas relativt sent på bjergetaperne og agere motor i holdløbet. Mørkøv har da også fortalt, at pladsen er sikker, og når jeg alligevel åbner en lille dør på klem for, at han må blive hjemme, skyldes det alene, at han ikke er belgier. Spørgsmålet er nemlig, om sponsorerne kan leve med, at et belgisk hold kun starter med to belgiere, nemlig Philippe Gilbert og Yves Lampaert, i et Tour de France, der starter i Bruxelles.

 

 

DEN USIKRE

Jesper Hansen (Cofidis)

 

Alder: 28 år
Tour-deltagelser: 1
Professionelle sejre: 2

 

Eksperten mener:
Jesper Hansen har hele tiden haft gode chancer for at få en plads, men han har også skullet vise sig berettiget til den. Det har han desværre kun gjort i meget begrænset omfang. Han kørte flot i Californien, men et skuffende Criterium du Dauphiné, hvor han dog delvist rejste sig på kongeetapen, gør hans plads usikker. På et hold, hvor der også skal satses på spurter med Christophe Laporte og måske også Nacer Bouhanni, bliver der næppe plads til mere end tre - maksimalt fire - klatrere. Jesus Herrada og Nicolas Edet bør sidde på de to af pladserne, og så må Hansen slås med den - set med danske øjne heldigvis formsvage - Darwin Atapuma om den sidste plads, hvis ikke der bliver plads til dem begge.

 

 

JOKERNE

Christopher Juul-Jensen (Mitchelton-Scott)

 

Alder: 29 år
Tour-deltagelser: 1
Professionelle sejre: 3

 

Eksperten mener:
Christopher Juul-Jensen har udtalt, at han ikke er ude af billedet, og det forhold, at han ikke har kørt Dauphiné eller Tour de Suisse efter Giroen, kan være et godt tegn. På holdet bør Adam Yates, Daryl Impey, Matteo Trentin, Damien Howson og Jack Haig dog alle være sikre, og Mikel Nieve skal formentlig også have en plads. Juul må slås med Michael Hepburn og Luke Durbridge om de sidste pladser, og her bliver han nok desværre den lille på et mandskab, der lægger meget vægt på holdløbet.

 

 

Niklas Eg (Trek-Segafredo)

 

Alder: 24 år
Tour-deltagelser: 0
Professionelle sejre: 0

 

Eksperten mener:
Egentlig havde jeg aldrig drømt om, at Niklas Eg kunne være i spil, men nu ser det faktisk ikke helt dumt ud. Efter tabet af Jarlinson Pantano er Trek-Segafredo nærmest ude af stand til at støtte Richie Porte i bjergene, og de må forsøge at samle de klatrere sammen, de kan. John Degenkolb skulle være ude af billedet, og det bør skabe rum til flere bjergryttere. Julien Bernard og Peter Stetina sidder formentlig på de to af pladserne, og hvis ikke Giulio Ciccone er kommet sig efter Giroen - og det må anses som usandsynligt - er Eg formentlig næste mand i rækken. Deltagelsen side om side med Porte i Criterium du Dauphiné tyder i hvert fald på, at han er inde i billedet.

 

 

Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin)

 

Alder: 25 år
Tour-deltagelser: 0
Professionelle sejre: 2

 

Eksperten mener:
Efter tabet af Marcel Kittel står Katusha-Alpecin helt uden kaptajn til Touren. Det betyder, at holdet må forsøge at redde det, der reddes kan, og der bør kunne blive plads til enhver, der viser form. Det gjorde Würtz desværre ikke i Criterium du Dauphiné, men leverer han et resultat i ZLM Tour i denne uge, hvor danskeren er udråbt som kaptajn, kan han komme i spil til Touren. I givet fald vil det være som hjælper for Jens Debusschere i spurterne, men der bør også blive plads til at jagte udbrud på de knapt så hårde etaper.

 

 

Lars Bak (Dimension Data)

 

Alder: 39 år
Tour-deltagelser: 7
Professionelle sejre: 9

 

Eksperten mener:
I år har Lars Bak desværre ikke vist noget, der berettiger til en plads på et hold, hvor Mark Cavendish, Mark Renshaw, Bernhard Eisel, Roman Kreuziger, Edvald Boasson Hagen, Reinardt van Rensburg og Michael Valgren formentlig sidder på syv af de otte pladser. Den sidste plads går formentlig til en mere klatrestærk type, og det ligner derfor ikke endnu et Tour de France til den danske veteran.

 

 

Mads Pedersen har sammen med holdet besluttet at satse på Vueltaen, og Matti Breschel er ikke i spil til EF Education First-truppen, der bygges op om Rigoberto Uran. Casper Pedersen, Rasmus Byriel, Mikkel Honoré, Jonas Gregaard og Asbjørn Kragh er alle for unge eller for uerfarne til at være i spil til en plads. Jumbo-Visma har allerede offentliggjort, at Jonas Vingegaard ikke skal med.

 

KONKLUSIONEN

Der kommer 6 danskere med i Tour de France 2019.

 

Jakob Fuglsang, Magnus Cort, Michael Mørkøv, Søren Kragh og Michael Valgren skal med, og så klarer Kasper Asgreen også cuttet. Men da Jesper Hansen, Niklas Eg og Mads Würtz Schmidt alle har en fornuftig chance, bliver vi ikke overraskede, hvis det i stedet bliver til syv danskere i aktion.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Quintana: Handler om at støtte Landa

Mads P kan få to nye danske holdkammerater

Sunweb-rytter udgår af Touren

Efter 15. etape i Touren: Sådan er klassementet på point

Nedslået Fuglsang: Jeg mangler noget

Overblik: Udgåede ryttere i årets Tour de France

Nomaden Roche vil være mere end en, der bare cykler rundt

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

SØNDAG

Valverde: Det var næsten en perfekt dag for os

Landa: jeg følte mig bedre kørende i dag

Optakt: 16. etape af Tour de France

Emanuel Buchmann havde endnu en god dag

Bernal: Jeg fik besked på at køre mit eget løb

Kämna: Jeg var selv overrasket

Kruijswijk: Hovedet ned, kør til stregen og begræns skaden

Tour de France-analyse: Den rette hest at spille på

Følg tirsdagens glohede sprinteretape

Fuglsang gav ingen interviews

Presset Geraint: Det er nemt bare at tænke på sidste år

Alaphilippe: Glad for at beholde trøjen

Simon Yates: Jeg var bekymret for, om de hentede mig bagfra

Matt White: Den største kvalitet ved denne organisation er at vende modgang til medgang

Geraint Thomas: Vi ville ikke føre med Alaphilippe på hjul

Tom Steels: Jeg tror, at Julien gik en smule over grænsen for at følge Pinot

Thibaut Pinot: Jeg vil tilbage til toppen af klassementet

Julien Alaphilippe: Det bliver en vildt hård sidste uge, så jeg nyder hver dag i den gule trøje

Yates: Jeg kørte aggressivt – lige som jeg kan lide det

Pinot: Vejret og etapen passede mig godt

Yates vinder på Prat d'Albis - Pinot i storstilet angreb

Alaphilippe knækker for første gang

Simon Yates: Alaphilippe vinder Touren

Lutsenko tæt på at styrte - Brian Holm ganske rolig i boksen

Landa angriber, og Fuglsang går efter!

Bagioli snupper sidste etape i d'Aosta - Vansevenant vinder samlet

Mas droppet tidligt på etapen!

Fuglsang: Bjergene i dag passer mig bedre end i går

#AskSagan: Indstudering af etapen på forhånd

Ulissi vinder testkørsel af OL-ruten i Tokyo

Uran: Jeg ville ikke gå for dybt

Porte efter tidstab: De kommer til at betale prisen søndag

Bardet efter tidstab: Det har været et mareridt

Efter 14. etape i Touren: Sådan er klassementet på point

Mohoric satser fortsat bredt: Vil ikke lukke nogen døre

Yates undskylder til holdkammerater – Mitchelton-Scott sadler om

Rune Kristensen om holdets udstyr: Derfor kører vi med skivebremser

LØRDAG

Tour de France-analyse: Franske missiler mod svækket bristisk panser

Klein erobrer førertrøjen efter dagens to halvetaper i BeNe Ladies Tour

Barguil: Jeg angreb lidt for tidligt

Optakt: 15. etape af Tour de France

Bennett: Kruijswijk kan bestemt vinde Touren

Bernal: De sagde over radioen, at jeg ikke skulle hjælpe Thomas

Buchmann imponerede: Havde gode ben lige fra start

Valverde: Quintana fortalte os ikke, at han havde en dårlig dag

Fuglsang: Jeg led virkelig

Se video: Groupama-FDJ boss i vild jubel

Alaphilippe: Tanken om førertrøjen i Paris strejfer mig oftere

Landa var færdig fem kilometer fra stregen

Mørkøv: Vi havde været glade for bare at beholde trøjen

Quintana efter tidstab: Nu fokuserer vi på Landa og Valverde

Kruijswijk: Jeg kan helt sikkert slutte på podiet

Geraint Thomas: Jeg følte mig ikke klar

Pinot: En af mine største sejre

Gaudu om sin kaptajn Pinot: Han er genial

Castroviejo: Movistar var virkelig stærke på første stigning

Contadors hold sejrer i d'Aosta - Belgier konsoliderer føring

Pinot sejrer på toppen af Tourmalet - Fuglsang og Thomas taber tid

Quintana ryger af efter stort Movistar-initiativ

Van Aert ude i to måneder - Landevejssæsonen er ovre

Adam Yates i store problemer på Col du Soulor

Bilbao og Landa rygtes til Bahrain-Merida

Kampen er ikke ovre for Yates

Ofre allerede på første bjerg - Bardet faldet fra

#AskSagan: Backstage inden podiet

Siggaard efter sejr: Det var en meget hektisk etape

Uttrup Ludwig: Vos var bare for stærk på dagen

Benoot: Ineos blev bange for Alaphilippe

Falden Tour-stjerne: Skal genfinde mit niveau

Dansk stortalent blander sig i toppen

Flere danskere måtte give fortabt i Italien

Jumbo-kaptajn: Resten af Touren bliver spændende

Efter 13. etape i Touren: Sådan er klassementet på point