Prøv vores nye app
Eksperten forventer suveræn Vingegaard - men flere faktorer kan ødelægge festen
04. juni 2023 09:17Foto: Sirotti
af Christian Frese

Emil Axelgaard varmer her op til Jonas Vingegaards Critérium du Dauphiné 2023. Løbet starter søndag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

David Gaudu, Adam Yates, Enric Mas, Mikel Landa, Carlos Rodriguez, Ben O´Connor, Jai Hindley, Giulio Ciccone, Jack Haig, Daniel Martinez, Richard Carapaz, Egan Bernal og Matteo Jorgenson.

 

Jonas Vingegaard skal bruge flere hænder, hvis han skal tælle alle de konkurrenter ved det kommende Tour de France, som han i de kommende dage skal holde styr på ved Criterium du Dauphiné.

 

Af væsentlige Tour-navne mangler Ifølge Feltet.dk´s ekspert, Emil Axelgaard, kun Romain Bardet, Simon Yates, Tom Pidcock og, naturligvis, Tadej Pogacar.

 

Læs også
Optakt: Fleche Wallonne

 

”Det er virkelig en generalprøve i år. Sidste år var feltet ret svagt, ikke mindst fordi Ineos sendte deres Tour-hold til Schweiz Rundt. Men i år er det næsten alle klassementsrytterne, der forbereder sig i Dauphiné,” fortæller Emil Axelgaard og fortsætter:

 

”På den måde bliver det et rigtig godt pejlemærke for, hvad vi kan forvente til Touren - selvfølgelig med den væsentlige tilføjelse, at der mangler en af de to vigtigste.”

 

Det er ikke blot de tilstedeværende ryttere, som gør løbet til en stærk indikator for Tour de France. Det samme gør den alsidige rute, der blandt andet byder på en puncheuretape, en enkeltstart og tre afsluttende bjergetaper.

Annonce

 

Vingegaard og Primoz Roglic vinder henholdsvis 8. etape og klassementet af Criterium du Dauphiné 2022. Foto: Sirotti.

 

Den 31 kilometer lange kuperede enkeltstart kommer på fjerdedagen.

 

”Når man ser på, hvor overlegen Vingegaard var i Baskerlandet og i det her løb sidste år, og hvor overlegen han og Pogacar var i sidste års Tour, så må man forvente, at han har mindst ét gear mere end de andre.”

 

”Men det kan vise sig at være unødvendigt at have alle de gear, fordi der er den enkeltstart. De to sidste bjergetaper er svære og kan sagtens vende rundt på det hele, men en 30 kilometers enkeltstart er meget, særligt fordi den høje finale på Croix de Fer (7. etape, red.) altid er voldsomt afhængig af, hvordan vinden står. Modvind vil neutralisere det lidt,” mener Emil Axelgaard.

 

At Vingegaards formodede overlegne styrke i bjergene kan vise sig unødvendig skyldes naturligvis, at danskeren på papiret er løbets måske allerbedste temporytter.

 

”Når man kigger på konkurrentfeltet, tager de bedste temporyttere stort set alle til Schweiz, fordi der er to enkeltstarter der. Så Vingegaard bør have en fin chance for at vinde enkeltstarten, og i hvert fald bør han vinde tid på alle rivalerne. Måske Daniel Martinez er den eneste, der kan køre op med ham.”

 

Læs også
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

 

”Vingegaard bør have et forspring efter enkeltstarten, og så kan han køre resten af løbet defensivt, hvis han vil.”

 

Suveræn i bjergene?

Med de tre første etaper samt 5. etape værende uden bjerge bør klassementet i høj grad afspejle forskellene fra enkeltstarten, når rytterne ankommer til 6. etape.

 

Etapen slutter med en seks kilometer stigning kortvarigt afbrudt af en nedkørsel midtvejs.

 

”Jeg vil tro, at de kører fredagens bjergetape mere afventende. Den er mere puncheuragtig. Der kommer to stejle kilometer på dobbeltstigningen til sidst, så han vil godt kunne teste dem, men fordi det er den første af tre bjergetaper, vil jeg tro, at han og Jumbo-Visma kører ret afventende.”

Annonce

 

”Fredagsetapen kunne godt blive et udbrud, nu må lige se, hvordan Alaphilippe er kørende, men Quick-Step kunne godt kontrollere den etape. Jeg vil tro, at Vingegaard kører den afventende, men han er sådan set ganske eksplosiv, så jeg vil ikke udelukke, at han stadig kan vinde etapen. Men jeg tror ikke, at du vil se noget stort angreb.”

 

Det store angreb regner Emil Axelgaard til gengæld med at opleve på lørdagens 7. etape. Eksperten forventer nemlig ikke at se Vingegaard køre defensivt, selvom han skulle være i gult på dette tidspunkt.

 

Vingegaard under sin dominerende sejr i Baskerlandet Rundt i april 2023. Foto: Sirotti.

 

Argumenterne er ganske oplagte: Vingegaard angreb, trods en samlet føring, langt fra mål i Baskerlandet Rundt i april, og med Tour de France blot værende et par uger væk har thyboen noget form, der skal testes af.

 

”Jeg regner med, at Jumbo vil kontrollere og gøre lørdagsetapen hård. Så kan de sætte et Vingegaard-angreb i scene på de sidste 6,1 kilometer, der er stejle. Så må vi se, om modvinden ødelægger det hele. Det er der en risiko for,” lyder vurderingen fra Emil Axelgaard.

Annonce

 

Læs også
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar

 

I kraft af Vingegaards suveræne kørsel ved både sidste års Dauphiné og Tour samt ved årets Baskerlandet Rundt forventer Emil Axelgaard at se den 26-årige køre alene hjem på Croix de Fer og snuppe førertrøjen, hvis han ikke allerede har den.

 

Det vil efterlade én sidste udfordring: 8. etape, hvis sidste 60 kilometer byder på tre store bjerge samt en lang nedkørsel til den stejle finalestigning i La Bastille (1,8 km á 13,7 %).

 

”Jeg regner med, at han som udgangspunkt kører den sidste etape defensivt for at forsvare, hvis han forventeligt fører. Så må vi se, om de andre kan isolere ham. Det kan jo tvinge ham i en stor offensiv, men jeg vil også tro, at hvis han sidder med overskud til sidst, så er der en god chance for, at han griber det offensivt an. Det er hans sidste Tour-test.”

 

”Uanset hvad vil han sætte sig igennem, hvis de kommer en gruppe hen til den sidste mur, måske medmindre der er kørt et udbrud hjem. Det skete jo i 2021,” siger Emil Axelgaard.

 

Hvordan vinder han IKKE løbet?

Klart står det, at Emil Axelgaard ser Vingegaard gøre det bedre end sidste års andenplads. Han står stærkest på enkeltstarten, har en chance for at vinde puncheurfinalen på 6. etape og bør på papiret være suverænt stærkest i bjergene.

Annonce

 

Så hvad kan overhovedet forhindre Jumbo-Visma-stjernen få den perfekte Tour-optakt?  

 

”Den store trussel kan måske være holdet. Det er ikke skræmmende. Han er uden sine bedste bjergryttere, og vi har set ryttere tabe Dauphiné på grund af deres hold, fordi løbet har de her voldsomme bjergetaper, der er svære at kontrollere,” fortæller Emil Axelgaard.

 

Eksperten fremhæver 2014-, 2017- og 2020-udgaverne af løbet, hvor henholdsvis Alberto Contador, Richie Porte og Thibaut Pinot mistede sejren på sidstedagen, da de, efterladt af deres holdkammerater, blev angrebet på skift og ikke kunne lukke alt.

 

Sandsynligheden for, at Vingegaard ender som det næste offer i den række, ser Emil Axelgaard dog som lille.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps

 

Ved årets Paris-Nice blev Vingegaard slået af David Gaudu og Tadej Pogacar. Foto: A.S.O./Aurelien Vialatte.

Annonce

 

”Det er en risiko, men når jeg kigger på den sidste etapes design, er den ikke så stor. Midterstykket på etapen er relativt let, så det skal eksplodere på de sidste tre stigninger og så ned til muren.”

 

”I og med at der mellem stigningerne stort set ikke er noget flad vej, hvor han kan blive sårbar, bør han have så meget fysisk overskud, at han kan sætte sig igennem selv, ligesom i Baskerlandet - selv hvis hans hold svigter. Jeg tror ikke, at det bliver noget problem.”

 

Derudover ser Emil Axelgaard to mulige kilder til et Vingegaard-nederlag.

 

”En anden risiko er selvfølgelig, at han ikke er så god, som vi forventer. For to år siden var han jo ikke god i det her løb. Det var der så også en forklaring på (Vingegaard havde i foråret kæmpet med en skade i akillessenen, red.). Men hvis der har været noget vrøvl med optakten, så kan det ske. Og så er Vingegaard jo ikke garant for at være overlegen ligesom Pogacar.”

 

”Så er der selvfølgelig uheld. Det ser ud til, at det godt kan blive en relativt våd uge. Han tager næppe chancer på våde nedkørsler, så det kan også være en faktor.”

Annonce

 

Hvad så med Touren?

I sidste ende tror Emil Axelgaard dog ikke på, at håret i suppen bliver fundet i denne uge.

 

”Jeg vil forvente, at han vinder relativt komfortabelt, og det siger jo lidt om den niveauforskel, som man kan forvente mellem ham og Pogacar og så resten. Det vil være lidt af et signal, hvis han kan vinde så suverænt, som man næsten må forvente, at han gør. Det kan godt komme til at ligne det, som vi så i Baskerlandet.”

 

Critérium du Dauphiné er blandt de absolut største etapeløb på kalenderen. En sejr i det vil være en væsentlig del af næsten enhver rytters CV. Alligevel er løbets status som Tour-indikator for mange vigtigere end løbet i sig selv.

 

Læs også
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling

 

I 2021 blev Vingegaard toer på finaleetapen, men var de foregående dage blevet distanceret med mange minutter. I den følgende Tour sluttede han toer. I fjor var Vingegaard stærkeste bjergrytter i Dauphiné og vandt derefter Tour de France.

 

Så hvad skal man lægge i danskerens præstationer i Dauphiné 2023 i forhold til titelforsvaret i næste måned? Et spørgsmål, der for Emil Axelgaard er langt mere simpelt end dets svar.

Annonce

 

”Det vil selvfølgelig være lidt urovækkende, hvis han ikke lever op til det, vi forventer. Hvis der ikke er modvind, vil jeg sige, at det vil være et bekymrende tegn i forhold til at slå Pogacar, hvis han ikke kører alene hjem på Croix de Fer. Som udgangspunkt gælder det samme søndag. Nu må vi se, om han skal bruge en masse kræfter, fordi han bliver isoleret.”

 

Venter mere gult i Paris den 24. juli? Foto: A.S.O. / Pauline Ballet.

 

”Men omvendt kan man sige, at for to år siden nåede han jo alligevel at finde et godt niveau til Touren. I den forstand er det ikke sådan, at vi kan afblæse alle chancer for, at han vinder Touren, hvis han kører dårligt i denne uge.”

 

”Til gengæld var han for to år siden ikke på Pogacars niveau i starten af Touren. Der kørte han sig ind i løbet. I og med at Touren starter så hårdt i år med Pyrenæerne allerede i den første uge, så er der måske mindre tid til at komme sig, hvis han ikke er på toppen.”

 

”På den anden side lyder meldingerne fra Pogacar, at heller ikke han nødvendigvis vil være på toppen i starten af løbet. Med de omstændigheder er det måske et år, hvor Vingegaard kan tillade sig ikke at ramme den 100 procent fra start.”

Annonce

 

”På den måde vil det ikke være en katastrofe, hvis han ikke er på toppen, men det vil være et lille svaghedstegn, hvis man ser på, hvordan han for to år siden skulle bruge noget tid på at finde sin bedste form. Og sidste år kørte han jo et stærkt Dauphiné og var der så bare fra starten af Touren,” fortæller Emil Axelgaard, inden han slår fast:

 

”Men det vil undre mig, hvis ikke han viser sig at være meget stærk i denne uge.”

 

Vingegaard har Tiesj Benoot, Steven Kruijswijk, Christophe Laporte, Attila Valter, Nathan Van Hooydonck og Dylan Van Baarle med sig.

 

Læs her vores store optakt til Criterium du Dauphiné 2023. Følg løbet hver dag i vores liveopdatering.

INFO
Jonas Vingegaard Rasmussen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Criterium du Dauphine
Nyheder Profil Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Følg endnu et slag på en stejl mur i Giro-generalprøven
Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
Landevej
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Landevej
Kvindernes Amstel neutraliseret efter uheld - løbet forkortes
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUng WorldTour-dansker til trods for vanskelig sæsonstart: Dét giver motivation
Landevej
Pidcock mangler kun øverste trin på Amstel-podiet: Måske er Van der Poel faldet lidt ned
Landevej
Skjelmose: Sådan skal jeg vinde Amstel
Landevej
Matthews drømmer om Amstel-sejr
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview"Det er helt vildt," siger Søren Kragh om Alpecins historiske sæson
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang affinder sig med rolle: Det er logisk
Landevej
Her er startlisten til Amstel Gold Race
Bane
Beskeden dansk placering i Leths comeback
Landevej
Oversigt: 13 Amstel-danskere på spændende søndag

Lørdag den 13. april 2024

Landevej
Startlisten og overblik over kvindernes Amstel Gold Race
Landevej
Dansk topplacering i hollandsk endagsløb
Landevej
Dansker greb ud efter sejren i Frankrig
Landevej
Visma-leder raser: Det gør mig trist og virkelig vred
Landevej
Give- og Aalborg-sejr i Skive
Landevej
Norsgaard udtaget til italiensk bjergløb
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang giver afkald på drøm: Bliver nok svært
Landevej
Dobbelt dansk misser akkurat top-10 - Israel-stortalent fortsætter sejrsstimen
Landevej
Toudal mister en placering, men forbliver i top-5
Landevej
Opdateret: Endagsløb med mange danskere forkortet efter store styrt
Landevej
Lykkelig Gaudu tilbage som sejrherre: Skæbnen spillede mig et puds
Landevej
Gaudu åbner sejrskontoen efter spektakulær finale
Landevej
Banestjerne føjer ny titel til CV’et
Landevej
Optakt: Tour du Jura
Landevej
Sensation vender tilbage til Giroen
Landevej
Lefevere betvivler metode brugt af Casper P. og andre på holdet: Skal de det?
Landevej
Uttrup med positiv opdatering efter længere tids skade
Landevej
Fuglsang klar til Amstel
Bane
Danmarks overmænd viser storform inden OL
Landevej
Van der Poel mindes episk sejr: Vil aldrig glemme den
Landevej
Oversigt: 34 danskere i aktion denne lørdag

Fredag den 12. april 2024

Landevej
Mikkel Bjerg har fremtiden på plads
Landevej
Verdensranglisten: Skjelmose tilbage - Vingegaard taber til Pogacar
Landevej
ColoQuick klar til revanche i stort U23-løb
Landevej
Svensk dominans - varm coloQuick-profil med ny top-10
VIS FLERE

Annonce