Prøv vores nye app
Eksperten bedømmer Danmarks VM og det famøse taktiske spil
27. september 2022 19:00Foto: Sirotti
af Christian Frese

Emil Axelgaard giver her sin vurdering af de danske herrers VM 2022 samt det taktiske spil, der endte med at koste Mattias Skjelmose sin medaljechance.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

VM 2022 blev det første (med undtagelse VM 2020, som qua corona udelukkende var for eliten) i 15 år uden en dansk medalje.

 

Det er det tørre faktum, som kan konstateres efter de 11 konkurrencer i Wollongong.

 

Med til historien hører dog også fornemme præstationer fra Cecilie Uttrup Ludwig, Mattias Skjelmose og Carl-Frederik Bévort, et komplet fravær af danske juniorer, en række prominente afbud samt ruter, der ifølge Emil Axelgaard ikke var optimale for de danske herrer.

 

Læs også
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet

 

Så hvordan lyder Feltet.dk-ekspertens vurdering egentlig af de danske herrers VM 2022?

 

Forud for mesterskabet fortalte elitechef i Danmarks Cykle Union Morten Bennekou, at han ”ikke ville være chokeret”, hvis medaljen glippede, og Emil Axelgaard er under de givne omstændigheder da heller ikke alt for kritisk overfor de danske præstationer.

 

”Det endte nogenlunde i overensstemmelse med forventningerne. I herreelite-løbet får de brugt deres kort rigtigt, og de er meget tæt på en medalje. En top 10 er bestemt godkendt.”

Annonce

 

”Havde det været sidste år, at vi var kommet hjem med de her resultater, så havde det været en fiasko, for der var forventningerne meget større. Men det er svært at være voldsomt utilfreds med de forventninger, der var den her gang,” siger han.

 

Herrernes uge startede med en 21. og 14. plads til henholdsvis Magnus Cort og Mikkel Bjerg på enkeltstarten, hvilket Emil Axelgaard betegner som ”nogenlunde som forventet”. U23-enkeltstarten bød på en glædelig sjetteplads til førsteårssenioren Bévort, men også en stor skuffelse for l´Avenir-etapevinderen Adam Holm Jørgensen.  

 

Dernæst ventede U23-herrernes linjeløb om fredagen, hvor Tobias Lund skulle blive bedste dansker på en forholdsvis anonym 27. plads. Hurtige Sebastian Changizi blev nummer 45 som eneste anden dansker i mål.

 

”Man kunne have drømt om mere, men mine forventninger var ret små. Man kan selvfølgelig ærgre sig over, at Changizi ikke sad med hjem, nu hvor der kom flere sprintere med hjem, end jeg havde troet. Men jeg havde ikke på forhånd forventet, at Changizi ville gøre det,” fortæller Emil Axelgaard.

 

Herreelitens linjeløb

Om søndagen fulgte så den helt store finale med herreelitens linjeløb. Her gjorde Skjelmose, som Emil Axelgaard havde håbet, og ramte hugget i pre-finalen. Det hug, hvorfra vinderen skulle findes.

 

Den vinder blev som bekendt ikke Skjelmose, og selvom også medaljernechancerne til sidst gik tabt i et taktisk spil, bør Anders Lund ifølge eksperten langt hen ad vejen være tilfreds med sin og troppernes indsats.

 

Læs også
Dansk sprintertalent tager stor sejr

 

”De får egentlig spillet deres kort ganske fornuftigt. De bruger Skjelmose på den rigtige måde og har (Mikkel) Honoré til at køre med favoritterne til sidst. Så man var dækket ind i begge scenarier og fik også det drømmescenarie, der gjorde det muligt for Danmark at lave et topresultat.”

 

”På den måde gjorde danskerne det rigtigt. Det var så ærgerligt, at der var en mand (Remco Evenepoel, red.) med i gruppen, som man ikke havde en chance imod. Det var ikke realistisk, at Skjelmose kunne følge med. Der måtte målet være en medalje, og der var han jo med til det allersidste.”

 

Mattias Skjelmose sluttede som nummer 10, bedst af samtlige udbrydere bag Remco Evenepoel. Foto: Sirotti.

 

Og til allersidst gik det altså galt. Ikke blot for Skjelmose, men i lige så høj grad for Mauro Schmid, Alexey Lutsenko og Lorenzo Rota. Lignende taktiske nervekrige er set utallige gange før, men denne er allerede blevet berømt.

Annonce

 

I en tro om et stort forspring til forfølgerne stod kvartetten nærmest decideret stille, hvilket Christophe Laporte og Michael Matthews takkede for ved at snuppe medaljerne.

 

”Man kan selvfølgelig diskutere, at det var klodset, at de smed den medalje væk. Men det var de jo mange om. Det er jo netop diskussionen om radio (løbet blev kørt uden, red.). For de anede ikke, hvad der skete bagved.”

 

Efter løbet udtrykte Skjelmose, at det ikke var nogen skuffelse, at det ikke blev til en medalje. For at vinde den var han til sidst nødt til at satse på, at konkurrenterne i hvert fald ville føre lige så meget som ham selv.

 

Kvartettens taktiske kørsel har efterfølgende medført en større kritik på diverse sociale medier, men Emil Axelgaard kan sagtens følge det perspektiv, som Skjelmose fremlægger, og som danskerens tre konkurrenter i situationen desuden delte.

 

”Hvis ikke de kan blive enige om at samarbejde, så kunne Skjelmose gøre, som Søren Kragh gjorde i Milano-Sanrenmo i 2021. Føre og så blive slået. Hvis ikke de andre vil samarbejde, så er han jo nødt til at spille med på spillet, selvom det ser klodset ud, at de smider en medalje.”

Annonce

 

Læs også
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads

 

”Så jeg synes, at det er lidt svært at være voldsomt kritisk over, at de fumler sådan i det. For det var de mange om.”

 

De indvidiuelle præstationer

I det hele taget er eksperten begejstret for det første VM, som den nu 22-årige Skjelmose kørte. Forud for VM havde Trek-rytteren blot fire WorldTour-endagsløb på CV´et, og i ingen af dem havde han kørt finale.

 

”Jeg synes, at han gør det meget godt. Drømmescenariet havde selvfølgelig været, at han også havde været opmærksom, da Remco og Lutsenko kører. For var han kommet med der, så var han nok blevet plantet af Remco sammen med Lutsenko. Men havde de siddet sammen, så kunne de sandsynligvis have fordelt sølv og bronze i mellem sig.”

 

”Det var svært at sige, at han gjorde noget forkert. De angriber på kryds og tværs, og det var måske en lille smule tilfældigt, at det lige var der, at Remco kører væk. Skjelmose kommer så væk i den næste gruppe, hvor det stadig var lidt et lotteri.”

 

Jakob Fuglsang trillede i mål side om side med Michael Mørkøv, godt 50 sekunder efter forfølgergruppen. Foto: Sirotti.

Annonce

 

Mens Honoré med synlig kørsel blandt favoritterne i feltet og en 15. plads også imponerede Emil Axelgaard, var Feltet.dk-eksperten knap så imponeret af de øvrige danske spydspidser.

 

Først og fremmest ærgrer han sig over, at Magnus Cort ikke formåede at følge feltet og dermed missede muligheden for at udnytte sin gode spurt til at jagte den pludselige chance for en medalje.

 

”Det havde en formstærk Cort gjort. Men vi vidste jo godt, at alt på forhånd pegede på, at benene nok ikke ville være til det. Man kan så også diskutere, om det alligevel var blevet til en medalje, når spurten blev så kaotisk,” lyder vurderingen fra Emil Axelgaard.

 

Sekundært savnede eksperten Alexander Kamps eller Jakob Fuglsagns tilstedeværelse i den store Skjelmose-gruppe, som Quentin Pacher rev fri på Mount Pleasant med 76 kilometer igen.

 

Læs også
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere

 

”Når vi har så mange kort, som stort set alle skal med tidligt, så burde vi have haft flere med der. Omvendt kan man også se på, hvordan Fuglsang og Kamp kom ind (nr. 56 og 57, red.), og hvordan de kørte i Canada. Så vil jeg gætte på, at det nok også har været benene.”

Annonce

 

”Det var ikke nogen dårlig gruppe, og den kom, forbi franskmændene forcerede. Det var en ret stærk gruppe, så det var ikke ren tilfældighed, hvem der sad der.”

 

”Man kunne have ønsket sig, at både Honoré og Skjelmose havde siddet der. Men det er også en gambling, for der var jo en risiko for, at de var blevet kørt ind. I et løb uden radioer, hvor de skal tage beslutninger på et splitsekund, så synes jeg, at det er meget naturligt, at man deler Honoré og Skjelmose.”

 

Foruden 2020 skal vi tilbage til 2014 for at finde det seneste VM, hvor Danmark ikke vandt en medalje hos hverken eliten eller U23´erne. Dengang snuppede Amalie Dideriksen og Pernille Mathiesen medaljer hos juniorerne. I 2022 blev Uttrups femteplads i linjeløbet det bedste resultat for Danmark.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
LIVE nu: Kron angriber i finalen
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret

Annonce

Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv

Annonce

Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord

Annonce

Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
VIS FLERE

Annonce