Eksperten bedømmer Danmarks VM og det famøse taktiske spil
27. september 2022 19:00Foto: Sirotti
af Christian Frese

Emil Axelgaard giver her sin vurdering af de danske herrers VM 2022 samt det taktiske spil, der endte med at koste Mattias Skjelmose sin medaljechance.

Annonce

VM 2022 blev det første (med undtagelse VM 2020, som qua corona udelukkende var for eliten) i 15 år uden en dansk medalje.

 

Det er det tørre faktum, som kan konstateres efter de 11 konkurrencer i Wollongong.

 

Med til historien hører dog også fornemme præstationer fra Cecilie Uttrup Ludwig, Mattias Skjelmose og Carl-Frederik Bévort, et komplet fravær af danske juniorer, en række prominente afbud samt ruter, der ifølge Emil Axelgaard ikke var optimale for de danske herrer.

Radio Tour om VM: Vi har ikke nogen åbenlyse favoritter, men...

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Så hvordan lyder Feltet.dk-ekspertens vurdering egentlig af de danske herrers VM 2022?

 

Forud for mesterskabet fortalte elitechef i Danmarks Cykle Union Morten Bennekou, at han ”ikke ville være chokeret”, hvis medaljen glippede, og Emil Axelgaard er under de givne omstændigheder da heller ikke alt for kritisk overfor de danske præstationer.

 

”Det endte nogenlunde i overensstemmelse med forventningerne. I herreelite-løbet får de brugt deres kort rigtigt, og de er meget tæt på en medalje. En top 10 er bestemt godkendt.”

Annonce

 

”Havde det været sidste år, at vi var kommet hjem med de her resultater, så havde det været en fiasko, for der var forventningerne meget større. Men det er svært at være voldsomt utilfreds med de forventninger, der var den her gang,” siger han.

 

Herrernes uge startede med en 21. og 14. plads til henholdsvis Magnus Cort og Mikkel Bjerg på enkeltstarten, hvilket Emil Axelgaard betegner som ”nogenlunde som forventet”. U23-enkeltstarten bød på en glædelig sjetteplads til førsteårssenioren Bévort, men også en stor skuffelse for l´Avenir-etapevinderen Adam Holm Jørgensen.  

 

Dernæst ventede U23-herrernes linjeløb om fredagen, hvor Tobias Lund skulle blive bedste dansker på en forholdsvis anonym 27. plads. Hurtige Sebastian Changizi blev nummer 45 som eneste anden dansker i mål.

 

”Man kunne have drømt om mere, men mine forventninger var ret små. Man kan selvfølgelig ærgre sig over, at Changizi ikke sad med hjem, nu hvor der kom flere sprintere med hjem, end jeg havde troet. Men jeg havde ikke på forhånd forventet, at Changizi ville gøre det,” fortæller Emil Axelgaard.

 

Herreelitens linjeløb

Om søndagen fulgte så den helt store finale med herreelitens linjeløb. Her gjorde Skjelmose, som Emil Axelgaard havde håbet, og ramte hugget i pre-finalen. Det hug, hvorfra vinderen skulle findes.

 

Den vinder blev som bekendt ikke Skjelmose, og selvom også medaljernechancerne til sidst gik tabt i et taktisk spil, bør Anders Lund ifølge eksperten langt hen ad vejen være tilfreds med sin og troppernes indsats.

 

”De får egentlig spillet deres kort ganske fornuftigt. De bruger Skjelmose på den rigtige måde og har (Mikkel) Honoré til at køre med favoritterne til sidst. Så man var dækket ind i begge scenarier og fik også det drømmescenarie, der gjorde det muligt for Danmark at lave et topresultat.”

 

”På den måde gjorde danskerne det rigtigt. Det var så ærgerligt, at der var en mand (Remco Evenepoel, red.) med i gruppen, som man ikke havde en chance imod. Det var ikke realistisk, at Skjelmose kunne følge med. Der måtte målet være en medalje, og der var han jo med til det allersidste.”

 

Mattias Skjelmose sluttede som nummer 10, bedst af samtlige udbrydere bag Remco Evenepoel. Foto: Sirotti.

 

Og til allersidst gik det altså galt. Ikke blot for Skjelmose, men i lige så høj grad for Mauro Schmid, Alexey Lutsenko og Lorenzo Rota. Lignende taktiske nervekrige er set utallige gange før, men denne er allerede blevet berømt.

Annonce

 

I en tro om et stort forspring til forfølgerne stod kvartetten nærmest decideret stille, hvilket Christophe Laporte og Michael Matthews takkede for ved at snuppe medaljerne.

 

”Man kan selvfølgelig diskutere, at det var klodset, at de smed den medalje væk. Men det var de jo mange om. Det er jo netop diskussionen om radio (løbet blev kørt uden, red.). For de anede ikke, hvad der skete bagved.”

 

Efter løbet udtrykte Skjelmose, at det ikke var nogen skuffelse, at det ikke blev til en medalje. For at vinde den var han til sidst nødt til at satse på, at konkurrenterne i hvert fald ville føre lige så meget som ham selv.

 

Kvartettens taktiske kørsel har efterfølgende medført en større kritik på diverse sociale medier, men Emil Axelgaard kan sagtens følge det perspektiv, som Skjelmose fremlægger, og som danskerens tre konkurrenter i situationen desuden delte.

 

”Hvis ikke de kan blive enige om at samarbejde, så kunne Skjelmose gøre, som Søren Kragh gjorde i Milano-Sanrenmo i 2021. Føre og så blive slået. Hvis ikke de andre vil samarbejde, så er han jo nødt til at spille med på spillet, selvom det ser klodset ud, at de smider en medalje.”

Annonce

 

”Så jeg synes, at det er lidt svært at være voldsomt kritisk over, at de fumler sådan i det. For det var de mange om.”

 

De indvidiuelle præstationer

I det hele taget er eksperten begejstret for det første VM, som den nu 22-årige Skjelmose kørte. Forud for VM havde Trek-rytteren blot fire WorldTour-endagsløb på CV´et, og i ingen af dem havde han kørt finale.

 

”Jeg synes, at han gør det meget godt. Drømmescenariet havde selvfølgelig været, at han også havde været opmærksom, da Remco og Lutsenko kører. For var han kommet med der, så var han nok blevet plantet af Remco sammen med Lutsenko. Men havde de siddet sammen, så kunne de sandsynligvis have fordelt sølv og bronze i mellem sig.”

 

”Det var svært at sige, at han gjorde noget forkert. De angriber på kryds og tværs, og det var måske en lille smule tilfældigt, at det lige var der, at Remco kører væk. Skjelmose kommer så væk i den næste gruppe, hvor det stadig var lidt et lotteri.”

 

Jakob Fuglsang trillede i mål side om side med Michael Mørkøv, godt 50 sekunder efter forfølgergruppen. Foto: Sirotti.

Annonce

 

Mens Honoré med synlig kørsel blandt favoritterne i feltet og en 15. plads også imponerede Emil Axelgaard, var Feltet.dk-eksperten knap så imponeret af de øvrige danske spydspidser.

 

Først og fremmest ærgrer han sig over, at Magnus Cort ikke formåede at følge feltet og dermed missede muligheden for at udnytte sin gode spurt til at jagte den pludselige chance for en medalje.

 

”Det havde en formstærk Cort gjort. Men vi vidste jo godt, at alt på forhånd pegede på, at benene nok ikke ville være til det. Man kan så også diskutere, om det alligevel var blevet til en medalje, når spurten blev så kaotisk,” lyder vurderingen fra Emil Axelgaard.

 

Sekundært savnede eksperten Alexander Kamps eller Jakob Fuglsagns tilstedeværelse i den store Skjelmose-gruppe, som Quentin Pacher rev fri på Mount Pleasant med 76 kilometer igen.

 

”Når vi har så mange kort, som stort set alle skal med tidligt, så burde vi have haft flere med der. Omvendt kan man også se på, hvordan Fuglsang og Kamp kom ind (nr. 56 og 57, red.), og hvordan de kørte i Canada. Så vil jeg gætte på, at det nok også har været benene.”

Annonce

 

”Det var ikke nogen dårlig gruppe, og den kom, forbi franskmændene forcerede. Det var en ret stærk gruppe, så det var ikke ren tilfældighed, hvem der sad der.”

 

”Man kunne have ønsket sig, at både Honoré og Skjelmose havde siddet der. Men det er også en gambling, for der var jo en risiko for, at de var blevet kørt ind. I et løb uden radioer, hvor de skal tage beslutninger på et splitsekund, så synes jeg, at det er meget naturligt, at man deler Honoré og Skjelmose.”

 

Foruden 2020 skal vi tilbage til 2014 for at finde det seneste VM, hvor Danmark ikke vandt en medalje hos hverken eliten eller U23´erne. Dengang snuppede Amalie Dideriksen og Pernille Mathiesen medaljer hos juniorerne. I 2022 blev Uttrups femteplads i linjeløbet det bedste resultat for Danmark.

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 07. december 2022

Ineos-rytter begræder Dumoulins karrierestop
Landevej
Quinn Simmons: Det er ikke en sjov tid at være ung rytter i
Landevej
Tour Colombia aflyst igen, igen
Landevej
Remco Evenepoel om Giroen: Speciel sidste uge
Landevej
Forfærdelig ulykke spolerede efteråret: Nu træner Jumbo-stjerne igen
Landevej
Aftale med Cees Bol gik i vasken: Det var svært at ringe til ham
Landevej
Tacx lancerer en ny indendørscykel
Udstyr og test
Ung UAE-rytter har fundet nyt hold
Landevej
Innovative hollændere præsenterer truppen for 2023
Landevej
Video i artiklenNicki S.: Det var en dårlig sæson
Video
Medie: Fransk hold lukker og slukker
Landevej
Fransk stjerne melder stort ud
Landevej
Den lange vej tilbage: Chris Froome kæmper stadig
Landevej
Nye bøger i webshoppen - få rabat
Landevej
Eksklusivt interviewFra tennis til cykling: Ny Coloquick-rytter vil gøre som Vingegaard
INTERVIEW Landevej
La Course-vinder søger hold på Twitter
Landevej
Novo Nordisk har holdet på plads til 2023
Landevej
Spansk mester tager et skridt op i INEOS-hierarkiet
Landevej
LÉquipe: Også Rolland smutter
Landevej
Roglic tvivlsom til lejr: Kan stadig ikke strække armen
Landevej
Transferanalyse 2023: Hvordan gik det for Groupama-FDJ?
Landevej

Annonce

Danskerne i bunden efter første aften i Rotterdam
Bane
EL-pendlercykel EL-ler ej?
Motion
Vingegaard nærmer sig stor hæder
Landevej

Annonce

Video i artiklen#7 Jul i Feltet: Hvad laver landstræneren i december?
Landevej

Tirsdag den 06. december 2022

Van Vleuten: Det er den perfekte måde at slutte på
Landevej
Eksperten analyserer nyt dansk WorldTour-talent: Potentialet er ret stort
Landevej

Annonce

Contador fylder 40: Vi ser tilbage på de største øjeblikke
Landevej
Test: Polar Pacer Pro løbe- og multisportsur
Udstyr og test
Eksklusivt interviewDansk neopro ser tilbage på lærerigt 2022: Særligt én ting overraskede ham meget
INTERVIEW Landevej
Pidcock sår tvivl om VM-forsvar: Det ligger meget sent
Landevej
Video i artiklenRadio Tour: Det er kommet for at blive
Video
2023-sæsonen nærmer sig: WorldTour-holdene drager sydpå
Landevej
Evenepoel: Drømmen er at vinde alle Grand Tours
Landevej
Oversigt: Sådan slutter danskerne på verdensranglisten
Landevej
Eksperten mindes Rebellin: Triumferne, dopingdommen og den abnorme holdbarhed
Landevej
Bora fuldender 2023-truppen med MTB-profil
Landevej
Uheldig Alpecin-rytter opereret igen
Landevej
Stjernefrø døjer med rygsmerter: Det er svært at håndtere
Cross
Transferanalyse 2023: Hvordan gik det for Bahrain-Victorious?
Landevej
Trek-Segafredo ophæver med enkeltstartsspecialist
Landevej
Video i artiklen#6 Jul i Feltet: Hvilken cykelrytter vil Paw Henriksen helst portrættere?
Landevej
Eksklusivt interviewFortalte fulde forældre på festival om WorldTour-kontrakt: De gik amok
INTERVIEW Landevej

Mandag den 05. december 2022

Medie: Rytterflugt fra fransk hold fortsætter
Landevej
Overblik: Se alle afsnit af "Jul i Feltet" her
Landevej
WorldTour-hold fuldænder 2023-truppen med stærk belgier
Landevej
Jumbo-sportsdirektør overrasket over Van Aert
Cross
Video i artiklenÅret der gik: Da Evenepoel pillede pynten af konkurrenterne i Liége
Video
Rebellins enke deler hjerteskærende besked
Landevej
Cross-legende genoptager sæsonen efter jul
Cross
Europamesteren belønnet med ny kontrakt
Cross
Pogacar trods Tour-nederlag: Kører ikke for at få hævn
Landevej
Transferlisten 2022-2023 - WorldTour
Landevej
Oversigt: Disse danskere har kontrakt for 2023
Landevej
Officielt: 20-årig dansker får WorldTour-kontrakt
Landevej
Alpecin-Deceuninck henter hollandsk forstærkning til sprintertoget
Landevej
Lefevere lufter muligt Tour de France for verdensmesteren
Landevej
Fransk fiasko kan blive til norsk Tour-billet
Landevej
Norsk WorldTour-rytter var følelsesløs i ben og ryg
Landevej
Transferanalyse 2023: Hvordan gik det for Alpecin-Deceuninck?
Landevej
Eksklusivt interviewProf-kontrakten røg i vasken: Dansk sprintertalent ser nye muligheder i holdskifte
INTERVIEW Landevej
Transferlisten 2022-2023 - Dansk
Landevej
Video i artiklen#5 Jul i Feltet: Det er jo totalt væddeløberen
Landevej

Søndag den 04. december 2022

Nyt kontinentalhold ser dagens lys
Landevej
Dansk par mod stærkt felt i årets sidste seksdagesløb
Bane
Dansker lander forlængelse efter hofteoperation
Landevej
Dårlig nyt for kontraktløse ryttere: Kun enkelte pladser tilbage
Landevej
Topprofil forklarer sløj weekend
Cross
Pogacar slår til i Madrids gader
Landevej
Froome inspireret af Thomas, Nibali og Valverde: Har ikke sagt mit sidste ord endnu
Landevej
Europamesteren efter podieplacering: Det havde jeg ikke forventet
Cross
Van der Poel forventer store dueller: Han vil være endnu bedre inden jul
Cross
Van Aert: Jeg forstod hurtigt, at jeg skulle fokusere på andenpladsen
Cross
Van der Poel dominerer Van Aert-comeback
Cross
Van Empel forklarer problemer under sæsonens femte World Cup-sejr
Cross
Verdensmester om sin rolle: Glad for at hjælpe
Landevej
Europamesteren slår til igen i Antwerpen
Cross
VIS FLERE

Annonce