Eksperten analyserer nyt dansk WorldTour-talent: Potentialet er ret stort
22. januar 2023 11:55Foto: Team DSM | Vincent Riemersma
af Christian Frese

Emil Axelgaard analyserer her Tobias Lunds potentiale, holdvalg af Team DSM og 2023. Mandag blev stortalentet Danmarks nyeste WorldTour-rytter.

Annonce

*I anledning af Tobias Lunds sæsondebut senere i dag bringer vi her vores analyse af danskeren fra december 2022.

 

Mandag blev det officielt, at Tobias Lund i 2023 debuterer som professionel, når han tager skridtet op på Team DSM´s WorldTour-hold.

 

Men én ting er at nå op på WorldTouren. En helt anden er at præstere på den. Så kan Lund det? Og måske allerede i 2023?

Året der gik: Da Vingegaard var tæt på at miste Tour-sejren

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Feltet.dk´s ekspert, Emil Axelgaard, vurderer her perspektiverne for den 20-årige dansker, der i sit andet juniorår vandt hele syv af de 10 løb, som han nåede at køre i den forkortede corona-sæson.

 

”Jeg synes, at hans potentiale er ret stort. Han er stadigvæk meget ung. Hans juniorresultater var ret vilde i de få løb, han fik lov at køre i 2020. Der bragede han ind. Men man skal altid være varsom med juniorresultater, fordi rytterne udvikler sig i forskellige hastigheder rent fysisk i den alder,” siger Emil Axelgaard.

 

Det er dog ikke kun Lunds juniorresultater, som giver grund til optimisme hos eksperten. Siden da danskeren haft sine første to seniorår på DSM´s udviklingshold.

Annonce

 

”Det, han har vist, i sine to første år som U23-rytter har været meget opløftende. Sidste år vinder han i Bretagne, som traditionelt er blevet anset som det stærkest besatte 2.2-løb. Alene at han gør det, før han fylder 20 år, det er et ret stærkt resultat.”

 

”Jeg husker også, at han kørte finale i Antwerp Port Epic, som van der Poel vinder, hvor han sidder med ret langt ind i finalen. Det er ret opløftende i den alder.”

 

Lund i 2020 under sin tid på Roskildes succesfulde juniorhold. Stortalentet blev senere samme år dansk mester. Foto: Team NPV-Carl Ras Roskilde.

 

Ifølge Emil Axelgaard har Lund i år ikke helt kunnet leve op til det lovende 2021. Også selvom der har været glimt af det store potentiale.

 

”Han kørte et fint U23 VM (27. plads, red.) og et udmærket Danmark Rundt (23. plads, red.), og han sluttede fint af i U23 Paris-Tours (niendeplads, red.).”

 

”I Scheldeprijs kørte DSM et rigtig flot løb i et benhårdt sidevindsræs. Der sad de med flere af de unge drenge, herunder Tobias Lund, der bliver nummer 17. Det var også et ganske godt resultat, for det var virkelig et mandfolkeløb.”

 

Med de fine resultater den unge alder til trods er Emil Axelgaard således ingenlunde overrasket over, at sjællænderen har fundet vej til WorldTouren.

 

”Jeg synes bestemt, at han er en af de mest spændende danskere. Jeg er også tidligere blevet spurgt, hvem der stod klar som den næste i rækken af danskere til WorldTouren. Der nævnte jeg, at det var ret oplagt, at han skulle op på DSM´s førstehold. Det kom så lidt tidligere, end jeg havde regnet med.”

 

Er DSM et godt valg?

WorldTour-debuten kommer altså indenfor den organisation, som i de seneste to år har investeret i danskerens udvikling. I kraft af kontraktbrud fra en lang række af stjerner har Team DSM til tider gjort sig negativt bemærket i feltet, men på mange måder ser Emil Axelgaard lyst på Lunds holdvalg.

 

”Jeg synes altid, at det er svært med DSM. For de er berygtede for deres meget specielle stil. Nogen trives i det, og andre gør ikke. De har skræmt den ene stjerne væk efter den anden, men man også sige, at de har en god historik i forhold til unge ryttere.”

Annonce

 

”Det er først for alvor, når rytterne bliver store og gerne vil bestemme lidt mere selv, at konflikterne begynder at bryde ud,” siger Emil Axelgaard og fortsætter om Lund.

 

”Man må formode, at han befinder sig godt der, når han nu har skrevet under. Og når man ser på deres talenthistorik, helt tilbage fra Dumoulin, Søren Kragh, Kittel, Barguil, Hirschi og Degenkolb, som slog igennem der, så er den ret god. Så når han åbenbart synes, at holdet fungerer, så synes jeg, at det er et glimrende sted at starte. Så må vi se, hvis han udvikler sig til en stjerne.”

 

Lund vinder 1. etape i Nations Cup-løbet Visegrad 4 Juniors i 2020. Den dominerende dansker skulle også vinde løbets tre øvrige etaper.

 

En anden fordel ved DSM kan ligge i holdets manglende styrke. Mandskabet havde et svagt 2022, har ikke hentet nævneværdige profiler og besidder nu en trup bestående af hele 22 ryttere på 25 år eller yngre.

 

”Det er nok det svageste WorldTour-hold næste år. Det er nærmest et ungdomshold, som har nogle enkelte få profiler. Uanset, om det er Ardenner eller brosten, har DSM et ret svagt hold, så han burde få en del muligheder for at teste sig selv af og lave nogle resultater - som han gjorde det i Antwerpen,” fortæller Emil Axelgaard og uddyber om Lunds ryttertype.

Annonce

 

”Det er ret oplagt, at det er i klassikerne, at han har sit potentiale. Umiddelbart tænker jeg mere de flamske end Ardennerne. Han er hurtig og har punch, og det var også det terræn, han begik sig bedst i, da han vandt i Bretagne. Jeg tvivler mere på, om han klatrer godt nok til at køre Ardennerne.”

 

Rollen på holdet i 2023

På det svage DSM-hold ser Emil Axelgaard gode chancer for, at Lund kan blive en del af brostenstruppen og potentielt få mulighed for at rage erfaringer til sig som hjælperytter i de helt store løb allerede i 2023. Ligeledes ser eksperten den 20-årige potentielt indgå i et af de leadouts, som DSM´s mange hurtige folk kan afkræve.

 

Derudover har Emil Axelgaard bemærket, hvordan Team DSM tidligere har kastet nyprofessionelle ud i en Grand Tour, hvorfor han ikke vil udelukke at se Lund køre Vuelta a Espana, hvis stortalentet har et godt forår.

 

Er han reelt klar til at køre på det niveau, som WorldTour-løb har?

 

”Han har kørt nogle løb med A-holdet, men det er ikke mange. Hans Scheldeprijs gør mig fortrøstningsfuld, men det er jo ikke et WorldTour-løb. Hvis han kommer til at køre WorldTour-løb, vil jeg formode, at det bliver som hjælper.”

Annonce

 

”Det vil primært være i de mindre løb, at han skal jagte sine personlige resultater. Men jeg er ikke sikker på, at det er dårligt for hans udvikling, hvis han kører WorldTour-løb allerede. Vi skal bare ikke forvente de store resultater.”

 

Lund vinder et løb i Herning. Foto: Dennis Boutrup.

 

”Hvis han skal køre sin egen chance i et WorldTour-løb, kan det blive ved Catalonien Rundt, hvis han ikke bliver en del af klassikertruppen, som jeg ellers tænker er mest oplagt. Vi så i år Jonas Hvideberg udnytte Catalonien Rundt til at snuppe førertrøjen via udbrud på de første to dage. På den måde kan han godt lave et WorldTour-resultat, hvis han kan ramme et udbrud.”

 

”Men ellers tænker jeg, at det i første omgang primært er i de mindre løb, at han skal lave resultater. Jeg tror ikke helt, at han er klar til, at vi kommer til at se ham helt fremme i de store løb. Men han er også kun 20 år.”

 

Tobias Lund, som kørte sine juniorår hos Team NPV - Carl Ras Roskilde, har skrevet en treårig kontrakt med Team DSM. Han er den første danske rytter fra årgang 2002 til at køre på øverste hylde.

Annonce

INFO
Team DSM
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 04. februar 2023

LIVE nu: Perfekt holdarbejde!
Landevej
Se Puck Pieterses vilde VM-fejring
Cross
Optakt: 4. etape af Volta a la Comunitat Valenciana
Landevej
VM-oversigt: Programmet, resultaterne og medaljetabellen
Cross
VM-guldvinder havde luret en særlig deltaje
Cross
Optakt: 4. etape af Etoile de Besseges
Landevej
Optakt: VM Cyklecross - Herreelite
Cross
Storfavoritten blev U23-verdensmester
Cross
Søstre endte på VM-podiet sammen: Vores far er dansker
Cross
Sæsonmanagerspillene er åbnet - 40.000 kroner i startpuljen
Landevej
Canadier vinder spektakulært junior-VM
Cross
Legende hylder VM-rute
Cross
Norsgaard-kaptajn: Det var ret nemt
Landevej
Vindende italiener beskriver hektisk finale
Landevej
Tre kaptajner: Ineos planlægger Tour-triumf
Landevej
Kritikken jagter stadig Pidcock
Cross
Video i artiklenKragh ringede til Holm med vigtig besked - men "fik kolde fødder"
Video
Feltet Femme: Det nye kuld er på vej
Landevej
Kometen erkender: Var sat af
Landevej
Optakt: VM Cyklecross - Dameelite
Cross
Eksklusivt interviewLandstræner inden cross-VM: Der er ingen mudder
INTERVIEW Cross

Annonce

Fredag den 03. februar 2023

Eksklusivt interviewGregaard fortæller sin version af vild finale
INTERVIEW Landevej
Video i artiklenSe dansker spurte om sejren
Video
Pogacar med maveproblemer
Landevej

Annonce

Eksklusivt interviewKim A. afslører karrierestop: Dét bliver mit sidste løb
INTERVIEW Landevej
Konkurrent forklarer danskers finaleuheld
Landevej
Velasco dedikerer sejr til afdød massør
Landevej

Annonce

Eksklusivt interviewOffensiv dansker vandt stjernernes respekt: Gået over alt forventning
INTERVIEW Landevej
Gregaard laver topresultat
Landevej
Skjelmose i angreb da juvel vandt igen
Landevej
Consonni vinder i ørkenen - Dansker sikrer sig trøje
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 5. etape af Saudi Tour
Video
Efter dramatisk styrt: Jeg panikkede
Landevej
Suveræn hjemmesejr i første VM-disciplin
Cross
Van der Poel før VM: Nåede ikke det niveau jeg ville
Cross
Optakt: 3. etape af Volta a la Comunitat Valenciana
Landevej
Optakt: 3. etape af Etoile de Besseges
Landevej
Uttrup afslører løbsprogram og ambitioner for 2023
Landevej
Oversigt: Syv danskere til start i stort etapeløb
Landevej
Dansk hold scorer belgiske invitationer
Landevej
Optakt: 5. etape af Saudi Tour
Landevej
Flere ryttere udgår af Etoile de Bességes
Landevej
Rytter hang ud over bro - nu reagerer redningsmanden
Landevej
Stortalent brækker kravebenet: Misser EM
Landevej
Italiensk stjerne savner respekt på vejene: Det er alt for farligt
Landevej
Video i artiklenAsbjørn Kragh har lavet "drastisk skifte"
Video

Torsdag den 02. februar 2023

Grand Tour-vinder deklasseret – Charmig rykker frem i klassementet
Landevej
Cort fortæller om dramatisk neutralisering
Landevej
Forslået fransk profil kunne ikke bremse
Landevej
Kontroversiel supermand colombiansk mester i enkeltstart for første gang nogensinde
Landevej
Efter sejr i Spanien: Holdet er kvalitet over kvantitet
Landevej
Uno-X-dansker i ungdomstrøjen med topresultat: Snu italiener hurtigere end alle i Spanien
Landevej
Datter af afdød arrangør forklarer neutralisering af fransk løb
Landevej
Dramatiske scener: Fransk løb neutraliseret grundet styrt
Landevej
Kamp og Changizis hold skal køre UAE Tour
Landevej
Her er Danmarks ryttere til EM i banecykling
Bane
Klassementshåb udgår i debut
Landevej
Guerreiro: Jeg lukrerede på konkurrenterne
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 4. etape af Saudi Tour
Video
UAE smed det hele på gulvet i portugisisk debutsejr
Landevej
Medie: Monument foretager stor ændring
Landevej
Sprintertalent: Jeg skal ikke vinde
Landevej
Optakt: 2. etape af Volta a la Comunitat Valenciana
Landevej
Optakt: 2. etape af Etoile de Besseges
Landevej
Optakt: 4. etape af Saudi Tour
Landevej
Storfavorit før VM: Har opnået alle mål i sæsonen
Cross
Kristoff troede han skulle bruge sommeren derhjemme
Landevej
Van Aert om regnbuetrøjen: Det er længe siden
Cross
Feltet Femme: De kan tage tronen tilbage
Landevej
Så mange watt skulle til for at besejre Mads P.
Landevej
Stjerner får debut
Landevej
Skjelmose følte sig ikke velkørende i fransk åbner
Landevej
Danske stjerner mister hjælper
Landevej
Mads P. reagerer på topplacering
Landevej
Feltet Femme: Fem løb du skal huske at se
Landevej

Onsdag den 01. februar 2023

Neo-pro som 30-årig: Mange havde givet op
Landevej
Vild pengepræmie på spil til VM
Cross
Jumbo-profil efter andenplads: Han er den fortjente vinder
Landevej
VIS FLERE

Annonce