Prøv vores nye app
Eksperten analyserer nyt dansk WorldTour-talent: Potentialet er ret stort
22. januar 2023 11:55Foto: Team DSM | Vincent Riemersma
af Christian Frese

Emil Axelgaard analyserer her Tobias Lunds potentiale, holdvalg af Team DSM og 2023. Mandag blev stortalentet Danmarks nyeste WorldTour-rytter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

*I anledning af Tobias Lunds sæsondebut senere i dag bringer vi her vores analyse af danskeren fra december 2022.

 

Mandag blev det officielt, at Tobias Lund i 2023 debuterer som professionel, når han tager skridtet op på Team DSM´s WorldTour-hold.

 

Men én ting er at nå op på WorldTouren. En helt anden er at præstere på den. Så kan Lund det? Og måske allerede i 2023?

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

Feltet.dk´s ekspert, Emil Axelgaard, vurderer her perspektiverne for den 20-årige dansker, der i sit andet juniorår vandt hele syv af de 10 løb, som han nåede at køre i den forkortede corona-sæson.

 

”Jeg synes, at hans potentiale er ret stort. Han er stadigvæk meget ung. Hans juniorresultater var ret vilde i de få løb, han fik lov at køre i 2020. Der bragede han ind. Men man skal altid være varsom med juniorresultater, fordi rytterne udvikler sig i forskellige hastigheder rent fysisk i den alder,” siger Emil Axelgaard.

 

Det er dog ikke kun Lunds juniorresultater, som giver grund til optimisme hos eksperten. Siden da danskeren haft sine første to seniorår på DSM´s udviklingshold.

Annonce

 

”Det, han har vist, i sine to første år som U23-rytter har været meget opløftende. Sidste år vinder han i Bretagne, som traditionelt er blevet anset som det stærkest besatte 2.2-løb. Alene at han gør det, før han fylder 20 år, det er et ret stærkt resultat.”

 

”Jeg husker også, at han kørte finale i Antwerp Port Epic, som van der Poel vinder, hvor han sidder med ret langt ind i finalen. Det er ret opløftende i den alder.”

 

Lund i 2020 under sin tid på Roskildes succesfulde juniorhold. Stortalentet blev senere samme år dansk mester. Foto: Team NPV-Carl Ras Roskilde.

 

Ifølge Emil Axelgaard har Lund i år ikke helt kunnet leve op til det lovende 2021. Også selvom der har været glimt af det store potentiale.

 

”Han kørte et fint U23 VM (27. plads, red.) og et udmærket Danmark Rundt (23. plads, red.), og han sluttede fint af i U23 Paris-Tours (niendeplads, red.).”

 

”I Scheldeprijs kørte DSM et rigtig flot løb i et benhårdt sidevindsræs. Der sad de med flere af de unge drenge, herunder Tobias Lund, der bliver nummer 17. Det var også et ganske godt resultat, for det var virkelig et mandfolkeløb.”

 

Læs også
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok

 

Med de fine resultater den unge alder til trods er Emil Axelgaard således ingenlunde overrasket over, at sjællænderen har fundet vej til WorldTouren.

 

”Jeg synes bestemt, at han er en af de mest spændende danskere. Jeg er også tidligere blevet spurgt, hvem der stod klar som den næste i rækken af danskere til WorldTouren. Der nævnte jeg, at det var ret oplagt, at han skulle op på DSM´s førstehold. Det kom så lidt tidligere, end jeg havde regnet med.”

 

Er DSM et godt valg?

WorldTour-debuten kommer altså indenfor den organisation, som i de seneste to år har investeret i danskerens udvikling. I kraft af kontraktbrud fra en lang række af stjerner har Team DSM til tider gjort sig negativt bemærket i feltet, men på mange måder ser Emil Axelgaard lyst på Lunds holdvalg.

 

”Jeg synes altid, at det er svært med DSM. For de er berygtede for deres meget specielle stil. Nogen trives i det, og andre gør ikke. De har skræmt den ene stjerne væk efter den anden, men man også sige, at de har en god historik i forhold til unge ryttere.”

Annonce

 

”Det er først for alvor, når rytterne bliver store og gerne vil bestemme lidt mere selv, at konflikterne begynder at bryde ud,” siger Emil Axelgaard og fortsætter om Lund.

 

”Man må formode, at han befinder sig godt der, når han nu har skrevet under. Og når man ser på deres talenthistorik, helt tilbage fra Dumoulin, Søren Kragh, Kittel, Barguil, Hirschi og Degenkolb, som slog igennem der, så er den ret god. Så når han åbenbart synes, at holdet fungerer, så synes jeg, at det er et glimrende sted at starte. Så må vi se, hvis han udvikler sig til en stjerne.”

 

Lund vinder 1. etape i Nations Cup-løbet Visegrad 4 Juniors i 2020. Den dominerende dansker skulle også vinde løbets tre øvrige etaper.

 

En anden fordel ved DSM kan ligge i holdets manglende styrke. Mandskabet havde et svagt 2022, har ikke hentet nævneværdige profiler og besidder nu en trup bestående af hele 22 ryttere på 25 år eller yngre.

 

”Det er nok det svageste WorldTour-hold næste år. Det er nærmest et ungdomshold, som har nogle enkelte få profiler. Uanset, om det er Ardenner eller brosten, har DSM et ret svagt hold, så han burde få en del muligheder for at teste sig selv af og lave nogle resultater - som han gjorde det i Antwerpen,” fortæller Emil Axelgaard og uddyber om Lunds ryttertype.

Annonce

 

Læs også
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps

 

”Det er ret oplagt, at det er i klassikerne, at han har sit potentiale. Umiddelbart tænker jeg mere de flamske end Ardennerne. Han er hurtig og har punch, og det var også det terræn, han begik sig bedst i, da han vandt i Bretagne. Jeg tvivler mere på, om han klatrer godt nok til at køre Ardennerne.”

 

Rollen på holdet i 2023

På det svage DSM-hold ser Emil Axelgaard gode chancer for, at Lund kan blive en del af brostenstruppen og potentielt få mulighed for at rage erfaringer til sig som hjælperytter i de helt store løb allerede i 2023. Ligeledes ser eksperten den 20-årige potentielt indgå i et af de leadouts, som DSM´s mange hurtige folk kan afkræve.

 

Derudover har Emil Axelgaard bemærket, hvordan Team DSM tidligere har kastet nyprofessionelle ud i en Grand Tour, hvorfor han ikke vil udelukke at se Lund køre Vuelta a Espana, hvis stortalentet har et godt forår.

 

Er han reelt klar til at køre på det niveau, som WorldTour-løb har?

 

”Han har kørt nogle løb med A-holdet, men det er ikke mange. Hans Scheldeprijs gør mig fortrøstningsfuld, men det er jo ikke et WorldTour-løb. Hvis han kommer til at køre WorldTour-løb, vil jeg formode, at det bliver som hjælper.”

Annonce

 

”Det vil primært være i de mindre løb, at han skal jagte sine personlige resultater. Men jeg er ikke sikker på, at det er dårligt for hans udvikling, hvis han kører WorldTour-løb allerede. Vi skal bare ikke forvente de store resultater.”

 

Lund vinder et løb i Herning. Foto: Dennis Boutrup.

 

”Hvis han skal køre sin egen chance i et WorldTour-løb, kan det blive ved Catalonien Rundt, hvis han ikke bliver en del af klassikertruppen, som jeg ellers tænker er mest oplagt. Vi så i år Jonas Hvideberg udnytte Catalonien Rundt til at snuppe førertrøjen via udbrud på de første to dage. På den måde kan han godt lave et WorldTour-resultat, hvis han kan ramme et udbrud.”

 

”Men ellers tænker jeg, at det i første omgang primært er i de mindre løb, at han skal lave resultater. Jeg tror ikke helt, at han er klar til, at vi kommer til at se ham helt fremme i de store løb. Men han er også kun 20 år.”

 

Tobias Lund, som kørte sine juniorår hos Team NPV - Carl Ras Roskilde, har skrevet en treårig kontrakt med Team DSM. Han er den første danske rytter fra årgang 2002 til at køre på øverste hylde.

Annonce

INFO
Team DSM
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Følg den store kongeetape i Tour of the Alps
Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler

Annonce

Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende

Annonce

Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker

Annonce

Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
VIS FLERE

Annonce