Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Ekspert: Baskisk cykelsport på vej på fode igen
17. april 2018 07:30Foto: Sirotti
af Andy Pedersen

Da Unipublic forleden offentliggjorde de hold, som kommer med til årets Vuelta a España på et wildcard, var det basiske Euskadi-Murias-hold med på listen. De bliver dermed det første baskisk-funderet mandskab i Vueltaen siden 2013. Feltet.dk dykker lidt ned i den baskiske cykelsport med vores ekspert Emil Axelgaard.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

For på hvilket stadie er baskisk cykelsport egentlig i 2018? For at finde ud af det, skal man kigge tilbage i tiden. Igennem 90’erne og 00’erne især vil flere TV-billeder berette om en orange hær af baskiske ryttere kæmpende specielt i det mere bjergrige terræn.

 

Fra 1994 til udgangen af 2013 udviklede Euskaltel-Euskadi sig til en institution i international cykelsport. For at forstå Euskadi-Murias og den fremgang holdet har opnået de senere år, er man nødt til at kigge tilbage på det nu hedengangne WorldTour-hold Euskaltel.

 

Mandskabet var unikt i den forstand, at man, indtil det sidste år, havde en streng rekrutteringspolitik, hvor kun ryttere af baskisk afstamning eller med en meget særlig tilknytning til den baskiske cykelverden var velkomne på mandskabet, som var sponsoreret af telekommunikationsfirmaet Euskaltel, Fundacion Euskadi og den baskiske regering.

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

”Euskaltel var igennem mere end et årti en institution i sporten og et af de få hold, som også et mindre cykelinteresseret publikum kendte til. Det er i sig selv imponerende, at et hold, der har sit udspring i et så lille geografisk område og en meget striks politik om kun at engagere ryttere med en cykelopvækst i Baskerlandet, kunne opnå en sådan succes, både hvad image og sportslig succes angår,” siger Feltet.dks cykelekspert Emil Axelgaard.

 

Hvordan kan Baskerlandet drive et cykelhold?
Det var i høj grad et stolt anliggende for den basiske sport på et generelt plan, at man kunne drive et mandskab som Euskaltel-Euskadi. Med den autonome region Navarra og de fransk-baskiske området foruden selve det spanske Baskerlandet er der samlet set lidt over tre millioner indbyggere at gøre godt med i regionen.

 

Alligevel var de mere end overrepræsenterede på landevejene med fans, specielt når løb lagde vejen forbi hjemegnen. Baskerlandet Rundt farvede regionen orange og opmærksomheden var enorm.

Annonce

 

 

Dette står dog i skærende kontrast til den generelle interesse for cykelsport i Spanien. Nøglen til dette var, foruden den regionale stolthed, også selve kørerstilen, som disse ryttere er opdraget med: Aggressiv, inspirerende og modig kørsel.

 

”En stor del af forklaringen på den store popularitet skal formentlig findes i det yderst lidenskabelige basiske publikum, hvis lige formentlig kun findes i Flandern. Hvor cykelsporten i store dele af Spanien desværre ikke nyder den fortjente opmærksomhed, og Vueltaen derfor har været kendt for næsten publikumsforladte etaper, har der altid været et hav af voldsomt passionerede baskiske fans både ved den lokale begivenhed, Vuelta al Pais Vasco, og de store pyrenæeretaper i Touren. Koblet med en evigt aggressiv attitude har det givet en energi, som ikke har kunnet undgå at smitte og vække glæde hos også ikke-basiske fans,” siger Axelgaard.

 

Talentfulde ryttere og de store resultater
Der skal dog mere end entusiastiske og dedikerede fans samt aggressiv kørsel til at drive et WorldTour-hold. Historien om Euskaltel-Euskadi er også historien om et imponerende talentarbejde, som stadig sætter sine spor i cykelverdenen. Blandt de ryttere, som har fået deres opvækst på Euskaltel-Euskadi, er Mikel Landa, Samuel Sanchez, Igor Anton, Izagirre-brødrene, Haimar Zubeldia, Iban Mayo og Joseba Beloki.

 

Flere etapesejre i de tre Grand Tours og her specielt Vueltaen foruden sejre i Baskerlandet Rundt, Züri Metzgete, Criterium du Dauphine og Schweiz Rundt står i statistikkerne, mens Samuel Sanchez vandt OL under sin tid som rytter for mandskabet. I netop Vuelta a España rendte holdet med sejren i holdkonkurrencen i 2013:

 

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

Holdet vandt de store og flotte sejre, men oplevede specielt i den sidste tid problemer med at optjene nok point til at holde sin WorldTour-status. Dette førte til et opgør med rekrutteringspolitikken, inden den finansielle krise for alvor fik skovlen under mandskabet i 2013.

 

”Den sportslige succes har også været stor, hvis man tager omstændighederne i betragtning. Det er klart, at holdet altid lå lavt på diverse ProTour- og WorldTour-ranglister og ofte var afhængige af meget få ryttere - i de sidste år særligt Samuel Sanchez og i mindre omfang Igor Anton og Mikel Nieve - men i lyset af det begrænsede rekrutteringsgrundlag var det en voldsom succes, der formentlig kunne være fortsat mange år endnu, hvis ikke den økonomiske krise havde ramt Spanien særligt hårdt,” siger Axelgaard.

 

Euskaltel lukker - Euskadi Murias opstår
Under stor virak meddeler mandskabets ledelse i 2013, at holdet lukker, hvis ikke en ekstraordinær sponsor kommer til. Formel 1-stjernen Fernando Alonso var i forhandlinger om at redde mandskabet, men de faldt sammen og det 19 år gamle eventyr måtte lukke.

 

Året efter lukkede udviklingsmandskabet, og det lignede, at baskisk cykelsport var på vej ned i et sort hul. De baskiske ryttere blev spredt over mange mandskaber, og flere måtte træde et niveau ned, hvis de da ikke endte med at stoppe fuldstændig i sporten.

Annonce

 

I 2015 lysner situationen dog. Murias Taldea, navngivet efter byggefirmaet som sponsorerede dem, tog skridtet op på kontinental-niveau og hyrede den tidligere Euskaltel-mand Jon Odriozola til at stå for den sportslige del. Senere sørgede holdet for, at Euskadi-navnet kom med, og vejen var lagt.

 

Ambitionerne er dog langtfra de samme. En sund og økonomisk rigtig opbygning er det erklærede mål ifølge Odriozola, og det betyder ifølge Emil Axelgaard at tempoet og målet er et lidt andet end under Euskaltel-tiden.

 

”Nu er regionen heldigvis ved at komme på fode igen. Euskadi Murias har på relativt få år bevæget sig fra kontinental- til prokontinentalniveau, og dermed er der udsigt til, at vi igen i år vil have et baskisk hold til start i Vueltaen. Holdets mål er deltagelse i Touren, men man har ikke nødvendigvis WorldTour-ambitioner. Tværtimod er manager Jon Odriozola inspireret af Cofidis, der trods en placering længere nede i hierarkiet stort set deltager i alle de løb, de ønsker sig, uden at være bundet af de krav, som det højeste niveau kræver,” siger Axelgaard.

 

Mest af alt handler dette også om ryttergrundlaget. Talentarbejdet under Euskaltel involverede mange cykelklubber lokalt i Baskerlandet, som sendte deres bedste rytter til udviklingsholdet for mandskabet, som så senere trådte op på WorldTouren, når man vurderede dem klart. Dette samarbejde på tværs af mange instanser stoppede i 2014.

 

Dermed starter Euskadi-Murias fra bunden, hvilket også kommer til at kunne mærkes i årerne fremover. Der skal stabilitet og funktionalitet over en længere årrække til, før end at det sportslige potentiale kan genfindes.

Annonce

 

Læs også
Dansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt

 

”Sportsligt er Euskadi Murias dog ikke i nærheden af Euskaltel, men det vil også være meget at forlange. I de seneste år er de bedste baskiske ryttere, herunder særligt Mikel Landa og Izagirre-brødrene, blevet spredt på andre hold, og det er klart, at de næppe kan overtales til at tage et skridt ned. Som det var tilfældet med Euskaltel, vil det derfor tage år, inden man kan samle de bedste baskiske ryttere samme sted, og det vil først ske, når man i en årrække har været det naturlige sted at starte for alle de baskiske talenter,” siger Axelgaard.

 

Hvad er næste skridt så?

Hertil skal man fokusere på Fundacion Euskadi. Organisationen har til formål at drive professionel cykelsport i Baskerlandet, men har siden nedgangstiden i 2013 nærmest været anonyme. Man kan groft karikeret sige, at den bagvedliggende organisation faldt med et brag efter mavepusteren fra Euskaltel-Euskadis lukning.

 

Emil Axelgaard påpeger dog, at organisationen har arbejdet på at stable endnu et mandskab på benene, hvilket på nuværende tidspunkt er et kontinental-projekt. Ligeledes har Movistar-stjernen og baskeren Mikel Landa sat sig i spidsen for projketet.

 

Det er dog højest tvivlsomt, om Baskerlandet kan bære to middelstore cykelprojekter. Euskadi-Murias kører i år på prokontinental-niveau, hvilket altså muliggjorde deres deltagelse i Vueltaen senere på året. Hvad er nøglen så?

 

”Derudover skal man genfinde tidligere tiders enhed. Fundacion Euskadi, der er organisationen bag det gamle Euskaltel-hold, lever nemlig endnu og er sidste år blevet reddet af Landa, der har overtaget arrangementet. De har deres eget konkurrerende kontinentalhold, som har ambitioner om på sigt at blive det nye Euskaltel. Det er klart, at Baskerlandet aldrig vil kunne bære at have to hold på højeste niveau, og derfor vil al fremtidig succes formentlig afhænge af, at man finder en vej til at slå pjalterne sammen.”

Annonce

 

Sikkert er det, at Euskadi-Murias viser små glimt af samme kørsel som Euskaltel-Euskadi. De har flere ryttere fra det gamle mandskab, og har forsøgt sig med de store og modige angreb, akkurat som før i tiden. Jon Odriozola har erklæret, at mandskabet nu skal bruge det næste godt halve år til at forberede indtagelsen af den store scene, når Vuelta a España starter d. 16. september, hvilket markerer comebacket for et baskisk cykelhold på den ypperste scene i Spanien.

INFO
Euskaltel-Euskadi
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie

Annonce

Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle

Annonce

Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Annonce

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret
Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl

Annonce

Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
VIS FLERE

Annonce