Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Efter to års pause: Rasmus Lund satte to danske rekorder – et helt særligt talent
27. december 2018 11:43Foto: Sirotti
af Mathias Blohm Schytte

Rasmus Lund Pedersen vandt i 2015 DM for juniorer, og han tog sig også af bronzen ved juniorenes VM i amerikanske Richmond samme år. Lysten til at køre på cykel var dog dalende, og året efter stoppede han. Først i sommer genoptog han den karriere, der ikke engang et halvt år senere har budt på to nye danske rekorder på banen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

1:01.067 - Sådan lyder den danske rekord i 1000 meter på tid, og den indehaves af 20-årige Rasmus Lund Pedersen, der satte den fornemme tid ved World Cuppen i Berlin først i december.

 

Sammen med holdkammeraterne i 4000 meter holdforfølgelsesløb satte den unge fynbo i oktober også ny dansk rekord i den disciplin, men faktisk var det først i sommer, at han for alvor vendte tilbage til cykelsporten.

 

”Jeg var blevet færdig med min studentereksamen, og havde savnet at cykle siden, jeg stoppede, så jeg kunne ligeså godt give det et skud, og så er det kun gået én vej,” forklarer Rasmus Lund Pedersen om sin vej tilbage til cykelsporten.

 

Læs også
Dansk sprintertalent tager stor sejr

 

Opkald fra landstræneren

Faktisk var det et opkald fra banelandstræneren, Casper Jørgensen, der igen fik sat gang i karrieren hos den unge rytter.

 

”Vi blev enige om, at han skulle holde sig i gang med cykeltræningen, men at han stadig skulle have fokus på gymnasiet. Når han så blev færdig med det, kunne han køre 100 procent igen,  hvis lysten var til det,” forklarer landstræneren om det opkald, han foretog for lidt over et år siden.

 

Og den var der - altså lysten. Så meget at han nærmest fra dag ét trådte ind på det banelandshold, med hvem han efterfølgende har vundet to medaljer af guld og én af sølv ved årets første tre World Cups.

Annonce

 

”Han er et helt særligt talent, som man ikke lige ser hver dag. Jeg tror, han kan blive en af verdens bedste holdløbsryttere. Det var ærgerligt at spilde det, hvis det bare var et opkald, der skulle til for at skubbe ham i gang. Så jeg forklarede ham, at der ikke var nogen lukkede døre, og at jeg troede på, at han stadig havde det i sig,” siger landstræner Casper Jørgensen.

 

Tilbage til banen

At han stadig har det i sig, beviste den unge rytter altså ret hurtigt i både 1000 meteren og 4000 meter holdforfølgelsesløb. I første disciplin slog han holdkammerat Lasse Norman Hansens tidligere danske rekord med hele 1,257 sekund.

 

”Jeg havde troet, at han kunne komme ned i nærheden af Lasses tid, men jeg havde ikke troet, at han bare ville smadre den. Vi har godt kunne se i holdløbet, at han har en helt særlig power og kan noget, som ikke ret mange kan,” forklarer landstræneren.

 

Det danske banelandshold: Casper Folsach, Lasse Norman Hansen, Rasmus Lund Pedersen & Julius Johansen.

 

Selvom det umiddelbart kunne virke ligetil for Rasmus Lund Pedersen at satse på 1000 meteren, så mener landstræneren, at han bør holde sig til 4000 meter-holdet.

 

”Når det (1000 meteren, red.) ikke er en OL-disciplin, har det bare ikke samme prioritet, så derfor vil vi meget hellere have, at han satser på 4000 meter holdforfølgelsesløb, hvor vi kan vinde en OL-medalje, og det tror jeg også, han selv vil,” siger Casper Jørgensen, og forklarer om Lunds rolle på holdet:

 

Læs også
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads

 

”Han er så eksplosiv, det gør at han kan udfylde den rolle i anden position, som der ikke er mange ryttere, der kan udfylde. Han sætter holdet i lige den fart, vi gerne vil have, og så tager han nogle rigtig lange føringerne i starten og sparer dermed de andre, der er lidt mere udholdenhedsbaseret, så han er rigtig vigtig for os.”

 

Begyndte til amerikansk fodbold

I 2016 var lysten til at køre på cykel dog forsvundet, og derfor valgte Rasmus Lund Pedersen at hænge cyklen i garagen. Den dengang 18-årige 2.g’er havde brug for forandring, og det må man sige, at han fik.

 

”Jeg ville gerne prøve en ny sport. Jeg har altid godt kunne lide amerikansk fodbold, og jeg har altid set det meget i tv, så jeg prøvede det, og det var sgu meget sjovt,” forklarer Rasmus Lund Pedersen om den periode, hvor han var runningback for Odense Badgers.

 

At forskellen på de to sportsgrene er forholdsvis stor, skal man ikke være ekspert for at kunne se. Alligevel har erfaringerne med den ovale bold og det grønne underlag udviklet Rasmus Lund Pedersen på en lidt uventet front.

Annonce

 

”Før i tiden var jeg enormt dårlig på en cykel rent teknisk, men det er som om, at jeg, efter at have spillet amerikansk fodbold og prøvet nogle andre ting, har styrket min koordination, så jeg faktisk er blevet en del bedre til at styre cyklen, det er lidt pudsigt,” siger Ramus Lund Pedersen.

 

Landevejskontrakt hos coloQuick

Efter at have gjort sig bemærket på 4000 meter holdet til både EM i Glasgow og sæsonens første World Cup Stævne, hvor han og holdkammeraterne altså satte ny dansk rekord, skrev 20-årige Rasmus Lund i oktober kontrakt med coloQuick.

 

Det danske kontinentalmandskab har i denne sæson haft banelandsholdskammeraterne Casper Folsach og Julius Johansen i truppen, mens også Nicklas Larsen næste år er at finde på det Skive-baserede hold.

 

”ColoQuick er bare et godt hold til at udvikle sig på. I år har Folsach og Julius kørt der, og de har talt rigtig godt om det. Så jeg snakkede med min træner, og så lavede jeg en aftale med Christian Andersen (sportsdirektør på coloQuick, red.),” forklarer Rasmus Lund.

 

Rasmus Lund Pedersen vandt i 2015 bronze ved VM for juniorer i USA.

Annonce

 

Læs også
Dansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt

 

Hos coloQuick er forventningerne høje, men holdet er også klar over, at de med tilføjelsen af Rasmus Lund Pedersen får en rytter, der stadig har lidt ubekendte kvaliteter, når det kommer til landevejscykling.

 

”Han er spændende, og vi ser ham som noget unikt, men nu skal vi også give ham tid. Han skal have lov til at få nogle kilometer i benene, og så kan han gå hen at blive meget spændende,” siger sportsdirektør hos coloQuick Christian ’Gummi’ Andersen.

 

Speciel rolle på holdet

I forbindelse med kontraktunderskrivelsen hos coloQuick er de to parter blevet enige om at tage en dag ad gangen. Begge har nemlig svært ved at vurdere, hvilket niveau den unge rytter har på landevejene.

 

”Jeg får lidt en udviklingsrolle, hvis man kan sige det på den måde, hvor jeg ligesom får lov til at blomstre i deres regi. Nu må vi lige se, hvor god jeg bliver på vejen, for det har jeg ikke selv nogen anelse om, men jeg glæder mig til at komme ud og køre nogle løb,” forklarer rytteren selv, og suppleres af sin kommende sportsdirektør:

 

”Han har jo været ude i noget tid, så vi skal lige give ham lov til at finde rytmen og komme ind i det hele igen. Vi håber og tror på ham, men det er ikke sådan, at vi går og forventer, at han går ud og laver det helt store med det samme, han skal have lov til lige at køre sig ind på landevejene,” siger Christian Andersen.

Annonce

 

Målet er OL i Tokyo

I første ombæring venter en træningslejr med det nye hold, hvorefter Rasmus Lund Pedersen sidst i februar tager med banelandsholdet til VM i Polen, hvor de skal forsøge at forbedre sidste års sølvmedaljer i 4000 meter holdforfølgelsesløb.

 

Dernæst venter landevejssæsonen, som potentielt også kan byde på et PostNord Danmark Rundt.

 

”Det er en lidt speciel situation, jeg står i lige nu, for jeg har ikke rigtigt nogen anelse om, hvordan jeg kommer til at køre på landevejen, og hvilken type jeg er nu. Tidligere kørte jeg godt opad, men måske er jeg blevet mere en sprinter-type,” siger fynboen.

 

Lidt længere ude i fremtiden, mere præcist om rundt regnet 20 måneder, venter karrierens forhåbentlige højdepunkt.

 

”Jeg har altid godt kunnet tænke mig at klare mig godt på landevejen, men det helt store mål er selvfølgelig OL med 4000 meter-holdet i Tokyo,” slutter Rasmus Lund Pedersen.

Annonce

INFO
Rasmus Lund Pedersen
Nyheder
Christian Andersen
Nyheder
Casper Jørgensen
Nyheder Profil Resultater Statistik
DEL
KOMMENTARER

SENESTE

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar
Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app
Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe
Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret

Annonce

Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv

Annonce

Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord

Annonce

Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
Landevej
Rørt Pogacar tog revanche med svigermor i tankerne
Landevej
Malmberg henter topresultat i Bosnien-Hercegovina
Landevej
Skjelmose: Dét kostede mig løbet
Landevej
Pogacar pulveriserer konkurrenterne med den perfekte opskrift
Landevej
Sådan var Pogacar atter suveræn
Landevej
Vidunderbarn fuldender UAE-dominans i tilbagevendt løb
Landevej
Jakobsen fremhæver dansk stortalent efter første dsm-triumf
VIS FLERE

Annonce