Prøv vores nye app

ANNONCE

Det skal du være opmærksom på, hvis du skal have ny mountainbike
15. maj 2019 17:00
af Jesper Johannesen

Trænger du til en ny mountainbike, der kan følge med dig, når du skal ud og opleve skovenes bakkede terræn og Danmarks fede mountainbikebaner? Eller er den gamle mountainbike ved at være lidt slidt i bremserne og kassetten? Uanset hvad der er tilfældet, så er det vigtigt, at du sætter dig godt ind i dine præferencer og ønsker, før du går ud og investerer i en ny mountainbike.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Mountainbikes har for alvor fået sin renæssance, og stadigt flere trækker i cykelshortsene og bruger fritiden på sadlen af en mountainbike, så snart muligheden byder sig. Det er især kombinationen af motion og muligheden for at komme ud i den fri natur, der virker tillokkende for rigtig mange mennesker.

 

Tag det roligt og nyd omgivelserne, eller sæt fart på og mærk adrenalinen, mens du udfordrer dig selv med nye spændende ruter, stejle bakker og hæsblæsende nedstigninger.

 

 

Læs også
Hjemvendt dansk talent: Fandt i hvert fald ud af, hvor jeg ikke skal køre

 

Hvilket terræn skal du prøve kræfter med?

Det første du skal tage stilling til, når du skal have en ny mountainbike, er, hvilket terræn den skal anvendes på. For at finde ud af det, kan du med fordel spørge dig selv om dette: Skal min cykel kun bruges til ujævnt terræn? Eller skal den også kunne bruges, når du lige skal ned til købmanden? Dit svar på disse spørgsmål vil meget hurtigt guide dig i retning af din næste mountainbike.

 
Skal du vælge fully eller hardtail?

Affjedring er den bedste vej til en stabil og mere skånsom kørsel. Men hvor meget affjedring er nødvendig? Har du brug for full suspension, eller er det egentligt nok med affjedring i forgaflen? Få svarene lige her.

 

Hardtail er for mange et oplagt valg, når det kommer til mountainbikes. En hardtail mountainbike har affjedring i forgaflen og et fast bagstel. Det er en forholdsvis let og stiv cykel, og mange oplever den som værende hurtig og nem at arbejde med.

 

Grundet cyklens opbygning er den et oplagt valg, hvis du er på udkig efter en all-round mountainbike, der kan bruges på landevejene, i byen og i skovene med moderate udfordringer. En hardtail bruges også ofte til MTB-løb af 1 eller 2 timers varighed.

Annonce

 

       

Skal du have en cykel, der kan bruges til mange timers mountainbikeløb i ujævnt terræn, så bør du overveje at gå med en mountainbike med full suspension. Denne form for cykel kaldes for en fully, og den er kendetegnet ved at have affjedring i forgaflen såvel som i bagstellet.

 

Denne type cykel er perfekt til dig, der elsker at prøve kræfter med smalle skovstier, der er præget af rødder, huller og andre forhindringer. Affjedringen gør, at du skåner din ryg og dine arme, så du med god samvittighed kan sætte fødderne i pedalerne og drøne derudad.

 

Denne cykel er hurtig, og du kan nemt få lagt en masse kilometer bag dig uden at blive øm i kroppen. Kører du mountainbikeløb, eller pakker du gerne bilen med din mountainbike og andet grej for at forsøge at prøve kræfter med høje bjerge, så er det helt sikkert en fully, du skal investere i.

 

 

”Langt størstedelen af vores kunder foretrækker en hardtail mountainbike. Dels fordi det er det rigtige valg til terrænet de fleste steder i Danmark, dels på grund af prisen. En god full suspension mountainbike starter omkring de 15.000 kroner, og det er over budget for mange kunder. Vores mest populære mærker er Trek, Giant, Bianchi, Superior og Rock Machine. De to sidstnævnte importerer Design Cykler selv. Kvaliteten er helt på linje med andre mere kendte mærkevarer, men prisen er 10-20% lavere,” udtaler Søren Bo Jensen fra Design Cykler.

 

27.5” eller 29” hjul?

Indtil for nogle år siden havde alle mountainbikes den samme hjulstørrelse. Siden de første mountainbikes kom på markedet, har alle kørt rundt på 26”-hjul, men nu er det muligt at få en bedre cykeloplevelse med et større hjul.

 

Læs også
Optakt: 2. etape af Tour de Romandie

 

I dag kører de fleste nemlig på hjul, der enten er 27.5” eller 29”. Faktisk har disse størrelser efterhånden overtaget markedet, og i dag er det for det meste kun børn, der kører på mountainbikes med 26”-hjul.

 

Der er flere fordele ved at vælge et større hjul. Ud over at de giver dig en meget bedre stabilitet, så er de store hjul også med til at sikre et bedre greb i underlaget og en højere fart. Men skal du gå med 27.5” eller 29”?

 

Som hovedregel er et mindre hjul nemmere at manøvre rundt med, hvilket giver dig en fordel i de ujævne terræner, hvor det er vigtigt at kunne ændre retning hurtigt. Kører du derfor ruter, hvor der er store og pludselige ændringer i terrænet, handler det ikke om at køre hurtigst, og har du behov for at have fuld kontrol over din teknik, så er 27.5” det rette valg.

 

Hjul på 29” har en højere tophastighed. På grund af den større diameter er dette hjul ikke tilbøjelig til at falde ned i revner, huller og andre ujævnheder, da det nemt kan køre direkte hen over dem. Derfor kan du også få mere fart på. Til gengæld betyder den større størrelse også, at denne type af hjul er lidt sværere at manøvre rundt med.

Annonce

 

Derfor skal du måske ikke gå med denne størrelse, hvis du kører teknisk svære løb.

 

Carbon eller aluminium?

Dit valg af stel har også rigtig meget at sige. De fleste foretrækker en mountainbike, der er lavet i enten aluminium eller carbon (kulfiber).

 

Begge stelmaterialer har hver deres fordele, og mange har en stensikker favorit, når det kommer til, hvad stellet skal være lavet af.

 

Aluminium er et let og holdbart materiale. Derfor vejer cyklen ikke særlig meget, hvorfor den er nem at køre på. Aluminium er billigt at fremstille, hvorfor disse cykler også er nogle af de billigste på markedet.

 

Carbon er et forholdsvist nyt materiale at anvende, når man taler om cykelsporten. Kulfiber blev oprindeligt fremstillet til fly-industrien i USA, man nu bliver der også lavet mountainbikecykler i det ekstremt holdbare materiale.

Annonce

 

Læs også
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

 

Det er endnu lettere end aluminiummet, og alt bliver fremstillet i hånden. Fremstillingsformen og materialet gør, at stellet får en helt eminent stivhed, og her er der fokus på at fjerne vægten fra de steder, hvor det er nødvendigt for at give den bedste cykeloplevelse.

 

Ulempen er, at carbon er dyrt. Det fremstilles kun få steder, og det tager ligeledes lang tid at producere de enkelte stel, hvorfor disse cykler også ligger i den dyre ende.

 

 

Mountainbikes specialiseret til kvinder

I takt med at stadigt flere bruger fritiden på en mountainbike, er der også rigtig mange kvinder, der har fået øjnene op for sporten. Hvad end turen går til banen alene, med familien, vennerne eller med resten af holdet, så er det altid vigtigt at have en cykel, der passer til din kropsbygning.

 

Mange kvinder kører på den samme slags cykel som mænd, og mange tænker måske ikke over, hvad det betyder. Men er du kvinde, eller kender du en kvinde, der elsker at køre mountainbike, bør du helt sikkert læse videre.

Annonce

 

En standard mountainbike er bygget til at passe til mandens kropsbygning. Men da manden ofte er bredere om skuldrene og har en helt anden kropsholdning, kan det gå ud over komforten og cykeloplevelsen for kvinden at anvende disse cykler. 

 

Mange større brands har i dag specialiseret sig i at producere mountainbikes til kvinder. Disse cykler har et mindre stel, et smallere styr og en damesadel.

 

Disse cykler har også ofte hjul på 27.5”, og til sammen giver disse specialdesignede cykler den absolut bedste støtte til kvinden, der gerne vil prøve kræfter med ujævne terræner og bjerge. Derfor er det til enhver tid vigtigt, at du vælger en mountainbike, der er bygget efter kroppens geometri.

INFO
Mountainbike
Nyheder
Materiale og udstyr
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 25. april 2024

Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024

Onsdag den 24. april 2024

Landevej
Tour de Romandie-analyse: Da den franske plasterkrise blev endnu mere akut
Landevej
Følg Lunds trøjeforsvar og det schweiziske bjergslag
Landevej
Officielt: Disse hold skal køre 2024 Tour de France Femmes avec Zwift
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewDansk Lidl-Trek-sportsdirektør: Vi vil prøve noget frækt
Landevej
Overrasket Alpecin-Deceuninck-rytter reagerer på podieplads
Landevej
Dobbeltsejr i perfekt spurt - Asgreen misser podiet
Landevej
Skuffet dansker reagerer på fjerdeplads
Landevej
Tobias Lund reagerer på første professionelle sejr
Landevej
Video i artiklenDansk sprintertalent tager stor sejr
Bane
Ny arrangør af VM i banecykling fundet i 2025
Landevej
Opdateret: Giro-feltet tager form - udskiftning i deltagende danskere
Landevej
Fra arbejdsløs til guldfugl: Giro-aktuel stortalent har målsætningen klar

Annonce

Landevej
Optakt: 4. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour de Romandie
Landevej
Tour de Romandie-analyse: Cancellaras store dag
Landevej
Officielt: Grand Tour-vinder har fremtiden på plads
Landevej
Mørkøv får afgørende rolle i rekordforsøg
Landevej
Mads P er i verdenstoppen over flest indkørte præmiepenge i 2024
Landevej
Soudal-QuickStep skriver med ny rytter
Landevej
Følg Romandiet Rundt på Feltet.dk's app

Annonce

Landevej
Emma Norsgaard udtaget til Grand Tour
Landevej
Quintana kører Giroen i en ny rolle
Landevej
Nyt hold bekræfter interesse i Asgreen og Alaphilippe

Annonce

Landevej
Reserve leverede kæmpe overraskelse
Landevej
Journalist: Her er Pogacars Giro-hold

Tirsdag den 23. april 2024

Landevej
Video i artiklenSe spurten, der fik Bora-profil deklasseret

Annonce

Landevej
Visma-rytter gik imod strømmen: Forstår godt de andres valg
Landevej
Favorit kommenterer afgørende fejl
Landevej
Hot seat var hårdt for dagens vinder: Værste timer i mit liv
Landevej
Sensationel hollænder stryger til tops på teknisk Romandiet-prolog
Landevej
Van Aert tilbage på cyklen - Visma teaser for flere nyheder
Landevej
Lefevere afviser: Selvfølgelig havde han sidste ord
Landevej
Bora-profil fratages sejr efter italiensk protest
Udstyr og test
Video i artiklenProduktnyt: Cannondales nye Scalpel er bygget til at begejstre
Landevej
Optakt: 3. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Starttider: Prolog til Romandiet Rundt 2024
Landevej
Optakt: Prolog til Tour de Romandie
Landevej
Optakt: Tour de Romandie
Landevej
Verdensmesteren dropper Tour de France
Landevej
Verdensstjerne sæsondebuterer i stort etapeløb
Landevej
Pogacar øger - tronskifte hos kvinderne
Landevej
Fem danskere stiller til start i WorldTour-etapeløb
Udstyr og test
Elcyklernes kvalitet stiger: Nu er producent klar med elcykel fra øverste hylde
Landevej
Mexicansk kæmpetalent har fremtiden på plads: Skriver uhørt lang kontrakt
Landevej
Første rytter fra nyt samarbejde: Visma sikrer talentfuld polak
Landevej
To danskere indgår: Se Uno-X Tour de France-bruttotrup

Mandag den 22. april 2024

Landevej
Ineos tager bomstærkt klatrehold med til WorldTour-etapeløb
Landevej
Tobias Lund reagerer på tredjeplads i hård spurt
Landevej
Bernal bedre end før det skæbnesvangre styrt: Vil være verdens bedste
Landevej
Cykelsportens Myter: Oplev Rolf, Holm og Bastian Emil
Landevej
Stortalent tager førertrøjen: Philipsen bliver glad, når han ser det
Udstyr og test
Test: Ekoi Gara MIPS Air
Landevej
Tysker i tårer efter triumf: Der står mange mennesker bag
Landevej
Dansk sprintertalent på podiet i tysk jomfrusejr
Landevej
Verdens bedste sprinter skriver lang kontrakt
Landevej
Quick-Step vil overveje ny Evenepoel-satsning
Landevej
Optakt: 2. etape af Presidential Tour of Türkiye
Landevej
Tidligere toprytter om sportsdirektørjob: Et helvedes job
Landevej
Kron udtaget til stort etapeløb
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
MTB
Video i artiklenHør dansk MTB-stjerne sætte ord på triumf
Landevej
Stærke danskere udtages til WorldTour-etapeløb
Landevej
Sådan gik søndagens A-løb i Uvelse
MTB
Video i artiklenSe Simon Andreassen vinde stor World Cup-sejr
Landevej
Det smadrede mine ben, siger frustreret Pidcock
Udstyr og test
Test: ABUS Gamechanger 2.0

Søndag den 21. april 2024

MTB
Video i artiklenSimon Andreassen vinder i World Cuppen
Landevej
Tre danskere i top-10 i hollandsk endagsløb
Landevej
Cort med skadesopdatering: Min mor ville køre hurtigere ned end mig
Landevej
Brown reagerer på første monumentsejr
Landevej
FDJ – SUEZ-rytter snyder favoritterne i imponerende spurt
Landevej
Danmarksmester kører sig til nyt topresultat
Landevej
ColoQuick vinder dobbeltsejr i Vejle
Landevej
Van der Poel fik "stof til eftertanke" i Liège
Landevej
Video i artiklenSe Pogacars kraftfulde angreb på La Redoute
VIS FLERE

Annonce