Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

DCUs cross-udvalg lancerer Danish Cross Academy
05. juli 2020 08:00
af Andy Joachim Pedersen

Cross-udvalget i DCU er klar med en større træningssatsning, som skal tage niveauet i dansk cyklecross til det næste niveau. Feltet.dk har snakket med formand Anders Gudnitz om Danish Cross Academy.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

I de senere år har cross-sporten fået en ny guldalder. Markant flere cykelfans og cykelmotionister verden over har fået øjnene op for sporten, som i den seneste tid har leveret nogle af sportens helt store dramaer og ikke mindst profiler, som nu præger den mere etablerede landevejsdisciplin.

 

På længere sigt skal det også gøre sig gældende i dansk cykelsport, og cross-udvalget under DCU er nu klar med en satsning i efterårs- og vintermånederne, som skal møde den stigende interesse for sporten.

 

Danmark skal matche udlandet
Feltet.dk har snakket med Anders Gudnitz, som er formand for det engagerede udvalg under DCU om Danish Cross Academy, som er en række træninger i efteråret og vinteren. Træningerne får selskab af gæstetrænere og ikke mindst landstræner Benjamin Justesen.

 

Læs også
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet

 

Foto: Cross-udvalget i DCU

 

Målet er at samle de danske crossryttere på tværs af aldersgrupper til større samlinger, fremfor at de køre rundt alene ude i klubberne. Det var dog ikke den eneste begrundelse bag den nye satsning, som kommer til at blive kørt i Aalborg, Aarhus, Vejle, Odense og Holbæk/Roskilde.

 

“Der var to ting, der gjorde udfaldet. Vi fandt ud af, at de danske crossryttere, når de tog til udlandet, at man godt kunne køre rundt herhjemme i Danmark og være rigtig god og føle sig som verdensmester. Når man kommer til udlandet, er ruterne anderledes, og tempoet er et helt andet,” siger Anders Gudnitz, som er formand for crossudvalget i DCU til Feltet.dk.

Annonce

 

Træningerne bliver åbne for alle, og aldersgrupperne starter allerede ved otte år. De første samlinger ser dagens lys om to måneder i september.

 

Netop det med at rytterne er spredt over hele landet, og dermed ikke få gavn af hinanden er noget, som der nu skal laves om på.

 

”Der er kun én officiel crossklub i Danmark. Rytterne kører lidt rundt alene og træner på må og få. Det at få træninger, både for nye ryttere som skal ind og lære sporten, men også landsholdsrytterne, så det, at de kan mødes og træne sammen og få noget konkurrence, er vigtigt,” siger han.

 

For at trække satsningen op på et større niveau, har DCU også spillet ind. Det betyder, at Benjamin Justesen kommer til at være inde over Danish Cross Academy. DCU og breddesporten mødes altså også på dette punkt.

 

”For at det ikke skal være noget, som cross-udvalget laver alene, har DCU og landstræneren været med inde over. Det er også derfor, at landstræneren deltager rundt omkring i træningerne, hvilket gør det officielt,” siger han.

 

Der skal større ændringer til
Bag Danish Cross Academy ligger også et større arbejde med at tilpasse ruterne rundt omkring i klubberne. De danske ruter afspejler nemlig ikke nødvendigvis det, som rytterne møder i udlandet på nuværende tidspunkt, fortæller Gudnitz.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

”Vi har kæmpet lidt med at få ændret ruterne i Danmark, hvor det mange gange har været smalle og tekniske crossruter. Det vil sige, at hvis man har været teknisk stærk rytter, så har man været rigtig god i Danmark,” siger han.

 

Derfor starter udvalget også med at motivere klubberne nærmere om ruterne. Udvalget har givet Thomas Nørup ansvaret for at kigge nærmere på det, hvis klubberne mangler rådgivning.

 

”Vi prøver at motivere og rådgive klubberne om, hvordan man skal bygge crossruter, hvis man skal hjælpe dansk cross fremad,” siger han.

Den nærmere inspiration findes i Belgien. Nationen har leveret den ene crossstjerne efter den anden, og det er netop wake-up-callet for de danske ryttere, som nu har fået udvalget til at handle.

 

”Det er helt klart Belgien, vi er inspireret af. Vi fik lidt et wake-up-call med Bogense og med de langsider, som man ikke har set nogensinde før i danske løb. Hvis man skal køre stærkt i Belgien eller Holland, så skal man have noget lignende herhjemme,” siger han.

Annonce

 

Træningen bærer mere frugt
Dertil får rytterne bare mere ud af at køre med hinanden. To landsholdsryttere, som normalt er vant til at køre i hver sin ende af landet, kan nu pludselig ende med at presse hinanden. Dertil kommer også, at de nu kan få chancen for at køre på lukkede ruter.

 

”Det er godt for specielt nye og unge rytter, at man kan køre på lukkede ruter, og at træningen også foregår på lukkede ruter. Man er ikke ude at køre ved bilerne, så man kan vælte og falde uden at slå sig på asfalt, da man kører på stier og grus,” siger han.

 

Det giver større muligheder for at tilpasse træningen nærmere og skrue på både teknik og styrke, mens udvalget og landstræneren også får lejlighed til at se rytterne an endnu mere, end de gør i forvejen.

 

”Man kan tilpasse træningen på mange måder. Selvom der er stærke ryttere og nogle helt unge, så kan man sagtens finde ud af at træne sammen,” siger han.

 

Opbakningen til det nye initiativ er også til at tage at føle på. Både ude i klubberne, men også blandt folk udenfor sporten, er der kun positiv respons at finde.

Annonce

 

Læs også
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse

 

”Vi har kun fået gode tilbagemeldinger, også udenfor sporten. Det at man kan komme ind og snuse til det, og at man er velkommen på sin mountainbike også, og at man vil forbedre sin teknik hen over vinteren, har givet meget positiv respons, vil jeg sige,” siger han.

 

Cross-sporten har ikke fraktioner
I den seneste tid har det være klart for enhver, at der internt i DCU har været problematikker i forhold til magtfordelingen i forbundet. Anders Gudnitz understreger dog, at det ikke er noget, man ser noget til i crosssporten, hvor alle arbejder for en bedre retning for sporten.

 

”Cross-udvalget og sporten har ikke haft noget øst eller vest. Vi har meget positiv energi, og vi er meget harmoniske. Der er ikke nogen geografisk opdeling i den sport. Det er en ting, jeg har bemærket, når jeg har kigget lidt omkring,” siger han.

 

”Jeg synes ikke, at vi oplever fraktioner i cross, nok fordi det er en lille sport,” siger han.

 

Tværtimod har sporten i de senere år oplevet en opblomstring, som har været sund for sportens ve og vel, og det er den opblomstring, som man nu kan trække ressourcer fra.

Annonce

 

”Det startede med Kim Petersen, hvor der var mange gode intentioner. Der var økonomiproblemerne i DCU, hvor vi mistede nogle tilskud og landstræneren. Der stod det stille nogle år. I forbindelse med VM i Bogense og ansættelsen af Benjamin Justesen, fik den et nyt skud igen,” siger han.

 

At landstræneren nu igen er at finde i forbundet, og at han ydermere er så meget inde over denne satsning, mens også elitechefen i DCU, Morten Bennekou, er med inde over, viser blot, at forbundet i den grad nu prioriterer sporten.

 

”Det virker som om, at DCU er gået helhjertet ind i det, og Morten Bennekou er også inde over. Man føler sig officielt godkendt nu. De resultater, som både Joshua Gudnitz og Gustav Wang har lavet, viser, at man kan få noget gavnligt ud af sporten,” siger han.

 

Åben for flere discipliner
At DCU spiller mere med, skal også ses i lyset af en holdningsændring i forbundet i de senere år. Tidligere var det ikke velset, at man brugte tid i crosssporten på samme vis, som det er i dag.

 

Læs også
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare

 

I dag har DCU nemlig en klar strategi om, at man ikke skal lægge sig fast på én disciplin for tidligt, og det er noget, som netop gavner crosssporten.

Annonce

 

”Det har tidligere været frarådet fra tidligere juniorlandstrænere, at man kører cross om vinteren, da det kunne være farligt. Der er sket en holdningsændring nu, hvor man faktisk bliver opfordret til det i stedet,” siger han.

 

Den nye strategi nyder bred opbakning, også fra Gudnitz og resten af udvalget.

 

”DCU har selv en filosofi om nu, at man ikke skal vælge disciplin for tidligt. Man skal ikke begrænse sig som juniorrytter ved at sige, at man er sprinter eller enkeltstartsrytter. Man skal favne bredt og specialisere sig senere, hvilket jeg er meget enig i,” siger han.

 

De præcise datoer for træningerne og gæstetrænerne vil blive offentliggjort så snart, at planerne er endelig på plads. Man kan indtil da følge den nye satsning på deres Facebook-side.

INFO
DCU
Nyheder
Benjamin Justesen
Nyheder Profil Resultater Statistik
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Fredag den 19. april 2024

Landevej
Følg søndagens store monument i Liege samt sprinterbraget i Tyrkiet
Landevej
Lotto Dstny-rytter tilbage på cyklen for første gang efter lårbensbrud
Landevej
Søren Kragh udtaget til Liège-Bastogne-Liège
Landevej
Evenepoel giver opdatering på skader: Touren er ikke i fare
Landevej
Formand for DCU trækker sig
Landevej
Pogacar fremhæver Skjelmose med glimt i øjet
Landevej
Van der Poel tvivler ikke, men foretog sen ændring efter skuffelse
Cross
UCI annoncerer store ændringer i cyklecross-kalenderen
Landevej
Overvældet Lopez: Vigtigste sejr i mit liv
Udstyr og test
Test: Specialized S-Works Evade 3
Landevej
Lidl-Trek overlever utallige angreb og vinder bjergløb
Landevej
Italiensk stjerne annoncerer comeback og Grand Tour-double
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps
Landevej
Mandskaberne til den danske UCI-weekend: Nyt danskerhold med
Landevej
Tour-chefen håber på Vingegaard - men helbredet er det vigtigste
Landevej
Skjelmose med stærk udmelding inden monument
Landevej
Bora mangler stjerne i Liege-Bastogne-Liege
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Landevej
Ikonisk navnesponsor skriver langtidskontrakt
Landevej
WorldTour-hold henter cross-profil, og giver ham debut i monument
Landevej
Pogacar før monument: Det er et af mine yndlingsløb

Annonce

Landevej
Journalist med godt nyt om Quintana

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom

Annonce

Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

Annonce

Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
VIS FLERE

Annonce