Superman kører Valverde til stor sejr
04. juni 2021 15:36Foto: Dario Belingheri / BettiniPhoto
af Benjamin Bisgaard

Efter flot forarbejde fra Miguel Angel Lopez kunne Alejandro Valverde køre sig til sejren på 6. etape af Criterium du Dauphine, på trods af at Tao Geoghegan Hart var ved at snyde dem allesammen. 

Annonce

Alejandro Valverde vinder sjette etape af Criterium du Dauphine foran Tao Geoghegan Hart og Patrick Konrad. 

 

Geoghegan Hart angreb med 300 meter til mål og lignede ellers dagens vinder, men Valverde lancerede sin spurt perfekt og strøg forbi briten på de afgørende meter.

 

Miguel Angel Lopez tog fronten de sidste par kilometer for at køre Valverde til sejr, og spanieren fuldendte et flot holdarbejde. 

Lukas Pöstlberger kunne ikke følge med favoritterne, og da Alexey Lutsenko kom ind med favoritterne, overtog han løbets førertrøje. 

Både Mattias Skjelmose og Michael Valgren viste sig flot frem på dagens etape, hvor de begge først slap på de sidste par kilometer. Valgren kom ind på 28. plads, 1:26 efter, imens at Skjelmose kom ind på 23. plads, kun 25 sekunder efter Alejandro Valverde. 

 

Mads Würtz Schmidt forsøgte at komme med i dagens udbrud, men lykkedes ikke med missionen, imens at Kasper Asgreen strak våben med 35 kilometer hjem. 
 

Etapereferat
Efter flere kuperede etaper var det i dag blevet tid til en mindre bjergetape, da feltet rullede ud på 6. etape af årets Criterium du Dauphine. 

 


Med etapeprofilen in mente lignede det derfor også dagen, hvor Lukas Pöstlberger, efter fire dage i gult, måtte afgive trøjen, og det virkede samtidig usandsynligt, at denne kunne overtages af Kasper Asgreen, der hele ugen har kæmpet for at rage trøjen til sig. 

Lawson Craddock: Touren er usandsynlig med dette år taget i betragtning

SE OL UDEN AFBRYDELSER

 

Noget, der var mere sandsynligt var, at flere ryttere ville i udbrud, og igen i dag var der stor aktivitet for at komme afsted, hvilket var med til at sætte en høj fart på det lange første stræk. 

 

Én af dem, der gerne ville ud at vise sig, var danske Mads Würtz Schmidt, der forsøgte at komme afsted, men danskeren blev hentet igen, og da det endelige udbrud havde sat sig, var det uden dansk islæt. 

 

Talstærkt udbrud sætter sig
Efter 40 kilometer havde 14 mand fundet melodien, og iblandt dem sad Lawson Craddock (EF Education), Oliver Le Gac (FDJ), Anthony Perez (Cofidis), Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Greg van Avermaet (AG2R Citröen), Laurent Pichon (Arkéa-Samsic), Matthew Holmes (Lotto Soudal), Sven Erik Bystrøm (UAE), Josef Cerny (Quick-Step), Julien Bernard (Trek), Barnabás Peák (BikeExchange), Martin Salmon (DSM), Franck Bonnamour (B&B Hotels) og Jan Bakelants (Wanty-Gobert).

 

Efter en hektisk start præget af medvind og fuld gas, blev den første time kørt med 50 kilometer i timen. Med 110 kilometer hjem var det et udbrud, der havde fået et forspring på 2:30, hvor Bora Hansgrohe havde taget ansvaret nede bagved. 

Annonce

 

Oppe i udbruddet var farligste mand Greg van Avermaet, der på en 38. plads lå 2:40 efter Pöstlberger i klassementet, og hvor Avermaet og flere af lykkeridderne i front havde etapesejren for øje, var Matthew Holmes ude for at konsolidere sin føring i bjergkonkurrencen.

 

Den tårnhøje fart fortsætter
Ligesom den første time var fløjet afsted, gjorde den anden det ligeså, hvor rytterne fortsætte det høje tempo. Efter anden time var etapen fortsat kørt med 50 kilometer i timen, og det var altså et felt, der med rekordfart nærmede sig de afgørende fire stigninger. 

 

Med 55 kilometer hjem og første 2-kategori i horisonten, var udbruddets forspring steget til 2:50. Med 14 ud af 21 hold repræsenteret var spørgsmålet, om der var nok hold nede bagved, der havde interesse i at hente udbryderne, eller om etapen skulle afgøres blandt de 14 i front. 

 

Sikkert var det, at rytterne skulle op af etapens første stigning, og her var det - ikke overraskende - Matthew Holmes, der sikrede sig de fem point på toppen. 

 

Udbruddet taber terræn
Spørgsmålet omkring feltets interesse i etapesejren blev dog mere og mere klart. Med hastig fart blev udbruddets forspring herfra også barberet kraftigt ned, og på vej op af etapens anden og længste stigning var forspringet nede på 1:10 - nu med 30 kilometer hjem. 

Annonce

 

Nede i feltet var det en Kasper Asgreen, der lå bagerst, imens at de mere tunge drenge også raslede af. Lidt overraskende var det også et farvel og tak fra Tim Wellens, der slippede. Ikke længe efter slippede Asgreen også, og danskeren droppede derfor at forsøge at finde bjergbenene frem. Op af Col de Porte havde Bora sluppet fronten, og i stedet var det Jumbo-Visma med Tony Martin, der satte farten.

 

Imens at Tony Martin var ved at punktere udbruddets chancer fuldstændig, ville Julien Bernard det anderledes. Med seks kilometer til toppen satte franskmanden en forcering ind, hvilket tyndede ud i gruppen. Nede i feltet ville Dylan Sunderland (Qhubeka-Assos) prøve lykken på egen hånd. 

 

Bernard fik sig et lille hul, men Matthew Holmes, Lawson Craddock, Anthony Perez, Jan Bakelants og Franck Bonnamour fik kæmpet sig tilbage til franskmanden. De resterende otte blev på skift lige så stille spist af det decimerede felt.

 

Lutsenko lægger pres på
Med tre kilometer til toppen af Col de Porte var Tony Martins tempo ikke nok. Astana og Alexey Lutsenko havde tydeligvis ambitioner om at vriste trøjen fra Pöstlberger, og de satte sig derfor frem for at lægge pres på. 

 

Og det var en presset tysker, der med Astanas forcering røg ned igennem feltet og kort efter måtte kapitulere. Det var derfor et faktum, at førertrøjen skulle finde sig en ny ejermand. Ikke nok med at Pöstlberger måtte slippe, så var Brandon McNulty heller ikke længere at finde i feltet. 

Annonce

 

Oppe i udbruddet skete der igen ting og sager. Efter at have vist gode ben i gårsdagens finale, ville Lawson Craddock nok engang på solotur. Amerikaneren satte sine fem følgesvende, kørte alene over toppen af Col de Porte og stjal dermed de fem point, som Holmes nok havde håbet, han kunne snuppe - briten tog sig dog af de efterfølgende tre. 

 

Samtidig gjorde også Movistar signaler til, at de havde forhåbninger på dagens etape ved at overtage fronten fra de lyseblå op mod toppen. 

 

Med 18 kilometer igen var status dermed, at Lawson Craddock var alene i front og 35 sekunder efter lå feltet, der stadig var besat af samtlige favoritter, men hvor Asgreen og Pöstlberger ikke længere var at finde.

 

Finalen
Efter en lang nedkørsel var det med 8,5 kilometer blevet tid til finale, som bød på to korte kategori-3 stigninger. Her blev Bakelants, Bernard og Holmes hentet og tilbage var da kun Craddock i front med 30 sekunders forspring. 

 

I feltet var det fortsat Movistar, der satte tempoet. Carlos Veronas tempo betød et farvel til blandt andre Froome, og flere begyndte at strække våben. 

 

Over første af de to afsluttende stigninger var feltet dog stadig 30 mand høj, imens at en lidende Craddocks forspring var blevet halveret. 

Annonce

 

Veronas tempo var dog ikke højt nok til Louis Meintjes (Wanty-Gobert), der i et snuptag kørte op til og derefter forbi Craddock. 

 

Miguel Angel Lopez prøvede at følge op på Veronas føringsarbejde med et hug, men blev hurtigt lukket ned. Herefter tog Ineos fronten, men også David Gaudu (FDJ) øjnede en etapesejr. Franskmanden fik alene 20 meter, før Tao Geoghegan Hart (Ineos) kørte op til ham. Duoen blev samlet op af Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) og Alejandro Valverde (Movistar), før Sepp Kuss fortsatte. 

 

Altsammen neutraliseret, samtidig med at Michael Valgren måtte kapitulere. Godt 20 mand kørte derfor ind på den sidste kilometer, hvor Angel Lopez overtog fronten - måske for at køre Valverde til sejr.

 

Colombianeren fortsatte med at have fronten og ofrede sig derfor fuldstændig for sin spanske holdkammerat. 

 

Med 300 meter hjem overtog Geoghegan Hart fronten og angreb, men på trods et større hul formåede Valverde at lukke Hart ned, og spanieren tog dermed en flot, flot sejr.
 

Annonce

INFO
Criterium du Dauphine
Nyheder Profil Resultater
Alejandro Valverde
Nyheder Profil Resultater Statistik
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Officielt: Sagan og Ackermann forlader Bora

Landevej

Ineos-belgier kæmper med sygdom

Landevej

Uno-X sender flere danskere til fransk etapeløb

Landevej

Coronaramt Kamp kæmper med formen

Landevej

Vingegaard forlænger sin kontrakt

Landevej

Eksklusivt: Se OL på Discovery+ uden afbrydelser

Landevej

Video i artiklenOptakt: 1. etape af Tour de l’Ain

Landevej

Annonce

ANNONCE