EKSKLUSIVT

Dansker kørte 9000 kilometer gennem Sibirien - nu venter Race Across America
22. marts 2020 16:30Privatfoto
af Christian Frese

Til juni vil Michael Knudsen efter planen indlede en lang rejse på tværs af USA, når verdens største ultracykelløb, Race Across America, løber af stablen for 39. gang. Danskeren har endnu ikke prøvet kræfter med løbet, men det forhindrer ham ikke i at drømme stort på forhånd.

Radio Tour, sæson 2, afsnit 5: Et tidligt tæppefald for forårssæsonen

se mere cykling på

Dette er anden halvdel af vores interview med den danske ultracyklist Michael Knudsen. Missede du første del, kan du finde den lige her.

Den danske ultracyklist Michael Knudsen træner i disse måneder frem mod verdens største og mest berømte ultra-cykelløb, Race Across America (RAAM), der efter planen bliver skudt i gang den 16. juni.

 

Danskeren er en rutineret udholdenhedsatlet med adskillige ultraløb bag sig, og i forberedelserne til RAAM har den 31-årige siden jul kørt omkring 25 timer om ugen hjemme i sin fireværelseslejlighed, hvor han dagligt kan bruge op til otte timer på hometraineren.

 

Feltet.dk har bedt Knudsen om råd til, hvordan man bliver bedre til at køre langt på hometraineren.

 

”For mig hjælper det at have målet i RAAM. At vide at det er effektiv træning til løbet er nok for mig til at finde procenterne til at blive siddende. Derudover har jeg venner i Jylland, som jeg normalt aldrig kører med, men som jeg kan køre med nu. Man kan køre og snakke sammen over headset, og det er en fed måde at få tiden til at gå på”, siger Knudsen.

 

Fællestræningen med vennerne foregår via den virtuelle træningsplatform Zwift, som også giver dets brugere mulighed for at køre løb eller deltage i organiserede gruppeture, hvilke Knudsen har oplevet som særdeles medrivende.

 

”Jeg vil sige, at bruge companion appen og køre nogle af begivenhederne er meget sjovt. Tiden går langt hurtigere, når man er i en gruppe. Der er jo group rides for alle distancer og alle hastigheder. Det kan jeg varmt anbefale. Det tog mig lidt tid, før jeg kom i gang med at køre løb og group rides, men det vil jeg klart anbefale”.

Husk, at Feltet.dk´s Zwift-løbsserie, Feltet.dk Race Series, fortsætter på tirsdag med 6. afdeling. Du kan tilmelde dig løbet lige her.


Artiklen fortsætter under billedet

Knudsen og kæresten Kathrin har dedikeret et af rummene i parrets lejlighed udelukkende til Zwift.

Debuten i Race Across America

I perioden mellem oktober og april kører Knudsen udelukkende indendørs, og han vurderer, at Zwift-træningen samlet fylder cirka halvdelen af hans årlige træningsmængde.

 

De mange kilometer på hometraineren har både sine styrker og svagheder i forhold til at forberede danskeren til de udfordringer, som venter i USA om godt tre måneder.

 

”Jeg har kørt en del, men jeg har ikke kørt lige så meget, som jeg ville have gjort udenfor. Jeg er heller ikke så glad for at ligge i aero-positionen, når jeg sidder indenfor. Udenfor ville jeg have ligget mere ned i bøjlen, og det kunne så have vænnet min lænd og nakke lidt mere til udfordringerne på det punkt. Zwift giver også et skævt billede, for Zwift-kilometer går bare hurtigere. Du har perfekt aerodynamik, ingen modvind og kører i grupper”, siger Knudsen og tilføjer:

 

”Til gengæld er det utvivlsomt hårdere mentalt at sidde indenfor og få timerne til at flyve. Altså otte timer indenfor svarer jo nærmest til en dag udenfor. På mine to træningslejre på Gran Canaria lagde jeg mærke til, at tiden bare flyver der, fordi der er så mange flere stimuli. Der kan man mærke en positiv effekt ved, at man har brugt så mange stillesiddende timer indenfor. Så går tiden bare hurtigere udendørs”.

 

Knudsen har ikke kørt et stort ultraløb siden sin andenplads i det 9100 kilometer lange russiske Red Bull Trans-Siberian Extreme i sommeren 2018, og kombinationen af den flotte placering og den lange ventetid frem mod RAAM har sat sine spor i danskeren.

 

Knudsen har i den seneste tid nemlig haft sværere ved at nyde tiden på cyklen.

 

”Nu gik Rusland ret godt forrige år, så jeg har lagt et stort pres på mig selv, at det skal gå rigtig godt til RAAM. Altså jeg har ofret så meget på det. Jeg tænker på RAAM, fra jeg står op om morgenen, til jeg går i seng om aftenen. Det kan godt tage lidt af glæden, fordi det egentlig bliver så konkurrence- og performancepræget”, forklarer Knudsen, der her har fået hjælp af kæresten, Kathrin.

 

”Jeg har tit snakket med min kæreste om, at jeg huske, at jeg også er familiefar, kæreste og har fuldtidsarbejde - lige meget hvor meget jeg gerne vil være en perfekt ultrarytter, så er der stadigvæk en 3-årig knægt, kæreste, venner, familie og arbejde, der skal passes. Man kan hurtigt blive snæversynet på det her RAAM-mål. Så der har vi tit skullet tage et skridt tilbage og lige huske at nyde rejsen også”.

Artklen fortsætter under billedet


Coronaens aftryk

Hvorvidt Knudsen overhovedet får muligheden for at ende denne rejse på den amerikanske østkyst i slutningen af juni bliver afgjort i anden halvdel af april, når løbsarrangørerne kommer med den endelige beslutning vedrørende løbets afvikling.

 

Danskeren forsøger imidlertid at bevare fokus og understreger samtidig, at de seneste måneders forberedelser er forløbet optimalt.

 

”Det er gået helt perfekt - ingen sygdom, ingen rigtige skader og mange kilometer og timer. Jeg kan måske skrue lidt op for timeantallet, men det er tæt på maksimum af, hvad jeg kan proppe ind ved siden af det normale liv. Hvis jeg kan holde 25-27 timer på en normal uge frem til den 16. juni, vil det være over alt forventning”.

 

Knudsen erkender dog, at coronaens hærgen til tider gør det vanskeligere for ham at gennemføre den store mængde træning. 

 

”Det er lidt svært mentalt at beholde den samme motivation og ofre det samme dag efter dag uden rigtig at vide, om løbet bliver til noget, men nu har vi jo ofret så meget for det allerede, så man kan ikke kaste håndklædet, fordi det måske bliver annulleret”, siger han og uddyber:

 

”Så vi må bare køre på, som vi hele tiden har gjort, og sker der ændringerne, må vi tage det til den tid. Men ærlig talt så er det lidt svært at køre de sene midnatsture og stå tidligt op om morgenen for at træne, når det hele måske er annulleret om to måneder. Men det er jo ens for alle, så det er bare at holde skruen i vandet”.

 

Danskeren skulle i næste måned have deltaget i Race Across Italy, men eftersom løbet er blevet aflyst, håber han i stedet at forberede sig til RAAM ved Race Across Denmark i slutningen af maj.

 

Knudsen fortæller, at løbsarrangørerne af RAAM dog regner med at kunne gennemføre løbet og dermed give ham muligheden for at jagte sin personlige målsætning om at slutte blandt de bedste.

 

I efteråret fortalte Knudsen til Feltet.dk, at målsætningen nemlig ikke blot var at gennemføre RAAM, men også at opnå en topplacering, og den udtalelse står danskeren ved et halvt år senere.

 

”Siden projektet i Field´s er alt gået godt. Jeg ved, at der er rigtig, rigtig mange gode ryttere med i år, ikke at der ikke har været nogen gode med i tidligere år, men der er rigtig mange om buddet i år, efter at (Christoph) Strasser (seksdobbelt vinder af RAAM, red.) ikke er med. Men jeg håber og satser på at være konkurrencedygtig, og så må vi se, om stjernerne står lige, og vinden blæser min vej”, slutter Knudsen.

Michael Knudsen deler samtlige af sine mange træningsdata på Strava, og du finder hans profil lige her.

INFO
E-cykling
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

LØRDAG

Mangler du et påskeæg til cykelentusiasten

Det sociale hjørne: Der kæmpes for det gode humør

Franske ryttere vil tilbage på vejene

Aflysning af Flandern Rundt koster dyrt for arrangører

Majka: Jeg ved ikke noget

World Tour-hold donerer cykelbriller i kampen mod Coronavirus

Moschetti på vej tilbage efter skade

Coronavirus sender amerikansk etapeløb i gulvet

Pineau sender folk hjem: Jeg er dybt bekymret

Bettiol: Fanget i Schweiz væk fra familien

Roche: Forkert at skære i lønningerne

Euskatel må udskyde comeback

Mørkøv: Tour de France uden tilskuere virker urealistisk

Hinault: Bliver svært med Tour de France i juli

KOM FORREST I FELTET - FÅ NYHEDERNE FØRST

FREDAG

Contador: En Grand Tour kan ikke vare under tre uger

Naesen: De franske ryttere bliver vanvittige

Meintjes: Det har været to hårde år

Krise hos CCC Team: Suspenderer ansatte og skærer i rytterløn

Matthews: Alt er så godt som det kan være

Dansk talentløb aflyses

Flandern-målby håber på løb til efteråret

Rund um Köln aflyst

Eksklusivt interviewBendixen nyder at kunne træne udenfor

Contador: Mareridts-Tour overbeviste mig om pension

Landa udtrykker frustration over udgangsforbud i hjemmevideo

Overblik: Disse løb er berørt af coronavirus

Van Avermaet åbner for lønnedgang: Vi er loyale

Medie: Arbejdsgruppe skal holde øje med cykelholdenes lønreduktioner

De Gendt sender stikpille forud for virtuelt Flandern Rundt

Woods organiserer åben genoptræning på Zwift

13 World Tour-ryttere skal dyste i virtuelt Flandern Rundt

Vuelta-direktør afviser urealistisk Giro-idé

Norsgaard i tilbagefald efter skade

Schweiz Rundt er aflyst

VIND ET HJULSÆT - VÆRDI 7.399!

Volta Limburg skal ikke køres i 2020 alligevel

Medie: CCC kan trække sig fra sporten

Cykelrejser: Hvor går turen til i 2020?

TORSDAG

Deltag på Python Camp Mallorca

Stuyven: Cykelsporten har brug for, at monumenterne bliver kørt

Tidligere fransk sportsminister: Det er sindssygt at afholde Touren i juli

Flandern Rundt inspirerede Philipsen til at blive cykelrytter

Elinor Barker: OL under pandemi ville være et apokalyptisk mareridt

Astana-rytter henter medicin til de ældre som frivilligt cykelbud

Vuelta-direktør: Vi er villige til at give plads til Touren

Arredondo forklarer karrierestop

Bettiol: En krise er uundgåelig

Produktnyt: Canyon Neuron AL 2020

Kämna: Den bedste sæsonstart går i vasken

Eksklusivt interviewKromann: Det er en udramatisk beslutning

Video i artiklen1.040 kilometer i weekenden: Belgier har sat sig et vildt mål

Video i artiklenPrudhomme forsikrer: Touren køres ikke uden tilskuere

Video i artiklenBahrain-McLaren skærer 70 procent i lønnen

Vanvittige afslutninger lukkede Feltet.dk Race Series

Radio Tour: Holms sportsdirektør kørte direkte hjem

ONSDAG

Naesen: Jeg vil ikke gå ned i løn

White om Touren: De næste fire uger er afgørende

Vild spurt giver østrigsk sejr - Kenneth Larsen vinder samlet

Criterium du Dauphine er aflyst

UCI aflyser alle løb til 1. juni

Plugge i skarp UCI-kritik: Det er dårligt lederskab

UCI-vicepræsident: Giro d'Italia kan ende i august

John Struve er død

Astana bekræfter: Alt løn er udbetalt og nedgang venter

coloQuick-rytterne træner igen efter selvvalgt karantæne

Radio Tour: At være sportsdirektør er blevet hårdere

Simon Nielsen vandt rekordløb i fornem finale

White: Håber på mere åbne tider om to uger

Ulissi oplevede sin datters fødsel fra isolation

UCI bekræfter: VM-ugens program offentliggjort

Haussler: Cavendish booster hele holdet

Gilbert: Håber på at køre løb i juni

Bookwalter: Brug for en stærkere fagforening

Juul-Jensen: Føles som at være på træningslejr

Video i artiklenRadio Tour, sæson 2, afsnit 7: Den moderne sportsdirektør og besøg af Lars Bak

Video i artiklenInteresseret i cykeludstyr, rabatter, guides - se her!

Nyt økonomisk styresystem skal bære hele cykelsporten

TIRSDAG

Van Avermaet: Touren 2021 bør rykkes

LIVESTREAM: Feltet.dk Race Series

Bekymret Aru: Cykling mister skønheden uden publikum