Dansker-optakter: Den store Tour-chance - og hvad ellers?
31. januar 2023 19:45Foto: Uno-X Pro Cycling Team
af Christian Frese

Uno-X har netop påbegyndt sin sæson, og fra onsdag skal fem danskere i aktion, i tillæg til de to som allerede er det. 

Annonce

Se her alle vores dansker-optakter.

 

Otte danskere er blevet til ni på Uno-X´ herrehold.

 

I denne artikel vurderer Emil Axelgaard de seks af holdets danskere, som han mener har den største chance for at lave personlige resultater og komme med på nordmændenes Tour de France-hold til sommer.

Se afslutningen på 1. etape af Saudi Tour

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

Her nævner Feltet.dk´s ekspert først og fremmest Jonas Gregaard. Den tidligere Astana-rytter kørte hovedparten af Uno-X´ vigtigste løb i 2022 og leverede både flere top 10-placeringer og hjælperarbejde for mandskabets største klassementsprofil.

 

”Man kan formode, at de i Touren skal køre noget klassement med Tobias Johannessen, og når man hører ham rose Gregaard, og med niveau, som Gregaard havde sidste år, så tænker jeg, at han skal med som nordmandens vigtigste bjerghjælper,” siger Emil Axelgaard, der også spår Niklas Eg gode chancer for en billet til Baskerlandet.

 

Den nu 28-årige Eg pådrog sig en hjernerystelse i et styrt under Criterium du Dauphiné, hvilket kostede ham tre måneder uden løb. Efter comebacket blev danskeren, som har fire Grand Tours på CV´ et, en pæn nummer 13 i CRO Race og 12 i Tour de Langkawi.

Annonce

 

”Eg må også stå ret stærkt, fordi han jo er en af de få i bjergene på det hold, som har noget Grand Tour-erfaring.”

 

”Han havde det grimme styrt, så vi skal lige se, hvordan han kommer tilbage, men hans Cro Race og Langkawi tyder på, at han kan komme tilbage. Og så mange klatrere har Uno-X heller ikke, så hvis de skal støtte Johannessen, så virker det plausibelt at tage Eg med,” mener Emil Axelgaard.

 

Charmig under Tour of Oman. Senere på året blev han toer i det tjekkiske Sazka Tour. Foto: A.S.O./Oman Cycling Association/Pauline Ballet.

 

Den sidste klatrer er Anthon Charmig. Den 24-årige præsterede en ganske stabil 2022-sæson med fem samlede top 10-placeringer, hvor det på 3. etape af Tour of Oman undervejs blev til karrierens første prof-sejr.

 

Hverken Catalonien Rundt eller Criterium du Dauphiné var dog nogen udpræget succes.

 

”Charmig er mere usikker, dels har han ikke kørt en Grand Tour før, og jeg synes, at han har fået tæsk, når han har kørt WorldTour-løb. Det er et større sats at tage ham med. Han har ikke den stabilitet, som de to andre har. Og holdet skal også have nogle fladbanefolk med for (Alexander) Kristoffs skyld, så mange klatrere kommer der ikke med,” vurderer Emil Axelgaard.

 

Resten af sæsonen

For de tre bjergryttere byder sæsonen dog naturligvis også på meget mere end Tour de France. Uno-X har ambitioner om at blive et WorldTour-hold, og til formål skal der samles UCI-point kalenderen rundt i de næste tre år.

 

”Vi har i hvert fald set, at de kan køre klassement i mindre etapeløb. Gregaard laver et topresultat i Occitanie, Eg blev sekser i Ungarn og fik to top 15-placeringer efter sit styrt, og Charmig var meget tæt på at vinde i Tjekkiet og kørte godt i Saudi Tour og Oman i starten af året,” fortæller Emil Axelgaard, der betragter trioen som kandidater til top 10 og etapesejre i løb udenfor WorldTouren.

 

Og selvom modstanderne ved ræs som Dauphiné, Paris-Nice og Catalonien Rundt vil blive af en anden kaliber, kan danskerne muligvis fortsat prøve sig af.

 

”Hvis målet er, at de skal køre klassement med Johannessen også i ugelange WorldTour-løb, og det tænker jeg, at det er, så bliver deres opgaver meget at hjælpe ham. Og ellers kan de prøve at køre klassement i sådan noget som Paris-Nice, hvis Johannessen misser det.”

Annonce

 

”Det vil undre mig, hvis de kan køre top 10 i WorldTour-etapeløb, men de kan se, hvad det kan række til. Og ellers køre i udbrud. Det burde der være plads til, fordi når man er med på et wildcard, så skal man være synlige,” konkluderer Emil Axelgaard om Gregaard, Eg og Charmig.

 

Niklas Eg (i Trek-trøjen, red.) under Tour de France i 2020. Foto: Sirotti.

 

Banestjernerne

Den næste dansker, som Emil Axelgaard fremhæver, er Lasse Norman. Den banestærke OL-guldvinder skal i de kommende måneder køre kvalifikationsløb til OL, såsom EM og Nations Cups, men håber dernæst at indgå i Uno-X´ klassikertrup.

 

”Han kan måske blive en del af Kristoffs leadout i løbet af foråret og så bruge det som afsæt til at komme med til Touren. Og bare køre de fladere brostensløb som hjælperytter for Kristoff og (Rasmus) Tiller.”

 

Man skal tilbage til 2019 for at finde Normans seneste store landevejsresultater, og derfor er Emil Axelgaard påpasselig med forventninger til den 30-åriges personlige succes i 2023. Også selvom han ifølge eksperten til tider bør stå med muligheden for at køre egen chance.

Annonce

 

”De kører også en del mindre endagsløb, og dem har han faktisk været ret god til. Han har nogle pæne resultater i den slags løb. Der burde være plads til, at han kan jagte et personligt resultat, men det er ikke meget, vi har set til ham på landevejen på det seneste. Så han har også noget at bevise,” mener Emil Axelgaard, der desuden udpeger Belgien og Danmark Rundt som de oplagte etapeløb for Norman.

 

Meget er det heller ikke, at vi på landevejen har set til Niklas Larsen siden selvsamme 2019, hvor det netop var den daværende coloQuick-rytter, som overraskende vandt PostNord Danmark Rundt. I 2020 og 2021 satsede han, ligesom Norman, mere på baneprojektet, og efter OL pådrog han sig så en hjernerystelse i et styrt på etapen mellem Struer og Esbjerg.

 

Niklas Larsen i Vejle under sidste års PostNord Danmark Rundt. Foto: Dorte Adelfred.

 

Uheldet satte ham langt tilbage i forberedelserne til 2022-sæsonen, og det var først efter sin tilbagevenden ved Danmarks største etapeløb i august, at han atter følte sig velkørende.

 

Top 10-placeringerne udeblev dog fortsat fuldstændig, og Emil Axelgaard vurderer da heller ikke Larsen som værende i pole position til ræset om Tour-pladserne.

Annonce

 

”Vi har ikke rigtig set noget til ham siden Danmark Rundt-sejren i 2019. Jeg synes ikke rigtig, at der er noget lys at fornemme for enden af tunnellen. Så jeg synes, at det er svært at have meget store forventninger. Vi så ellers, hvor god han var dengang.”

 

”Hvis han skal med til Touren, så skal han godt nok finde noget her i foråret. Hans rolle bliver meget det samme som Normans. Leadout, mindre endagsløb og forhåbentlig klassikere. Sidste år havde han nogle løb, hvor han kunne have kørt sin chance i nogle spurter, men det gjorde han ikke rigtig. Så måske han ikke interesserer sig for det længere,” siger Emil Axelgaard.

 

Talenterne

Endelig er der Jacob Hindsgaul. Den endnu blot 22-årige fynbo bragede ud til 2022 med samlet sejr i Tour of Antalya og en fjerdeplads i det store U23-etapeløb Fredsløbet. Siden rettede han fokus på en topplacering i Tour de l´Avenir, som imidlertid skulle forpurres af maveproblemer under løbet.

 

Hindsgaul sæsondebuterer i disse dage i Saudi Tour, som også har deltagelse af syv WorldTour-hold.

 

”Det var begrænset, hvad vi så til ham efter Antalya. Nu er jeg spændt på at se ham i Saudi Tour, fordi han jo var ret god fra sæsonstart sidste år,” fortæller Emil Axelgaard.

Annonce

 

Jacob Hindsgaul vandt 2.1-løbet Tour of Antalya, men hans 2022 fik en trist afslutning med DNF´s ved l´Avenir og U23-VM. Foto: Tour of Antalya.

 

Puncheuren selv har fortalt, at han drømmer om, men ikke forventer, en plads ved Tour de France i år, og for eksperten er den 22-årige i denne omgang ikke umiddelbart Tour-aktuel.

 

”Han fik nogle tæsk i Catalonien Rundt sidste år. Han er måske lige skridtet, hvor Charmig har været før. Han skal lave resultater i 2.1-løb, som Charmig har gjort det på det seneste. Nu får han den første test, hvor feltet har en karakter, hvor han har en chance for at være med.”

 

Til gengæld forventer Emil Axelgaard at se Hindsgaul i flere WorldTour-etapeløb end det ene, som Catalonien Rundt udgjorde i fjor. Her forventes han at kunne blive hjælper for særligt Johannessen.

 

Som optakt til deres respektive sæsoner kan du læse vores seneste interview med henholdsvis William Blume, Louis Bendixen og Marcus Sander Hansen.

Annonce

DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 01. juni 2023

Lotto udtager trup til Dauphiné
Landevej
Skal Vingegaard på dit managerhold?
Landevej
Spansk klatrer meldes på vej til Bora-Hansgrohe
Landevej
Udtaget til udviklingsholdet: Dansk sprinter klar til fransk etapeløb
Landevej
Produktnyt: Gravelier - Ny sadel fra WTB
Udstyr og test
Belgier lagt i kunstig koma - nu kommer holdet med en opdatering
Landevej
Oversigt: Disse trupper er udtaget til Critérium du Dauphiné
Landevej
DSM med pivungt hold til Dauphiné
Landevej
Starter i dag: Sådan stiller de danske hold op i polsk UCI-løb
Landevej

Onsdag den 31. maj 2023

Landsmand gjorde stort indtryk på Lotto-profil forud for comeback
Landevej
Flere Ineos-profiler gør comeback i stort optaktsløb
Landevej
Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Tag cyklen med til Alperne og oplev Tour-feberen tæt på
Motion
Dauphiné-treer vender tilbage
Landevej
Irsk talent på vej tilbage efter ødelagt forår
Landevej
Belgisk rytter i koma efter træningsulykke
Landevej
Alaphilippe vender tilbage i Dauphine
Landevej
Russer krydser stregen først i Andalusien
Landevej
Vingegaard får vigtig hjælper med til Dauphine
Landevej
Video i artiklenGaviria flytter fokus mod OL
Bane
Stjerne bekræfter: Kører Tour de France
Landevej
Store stjerner bekræftet til Tour de Suisse
Landevej
Quick-Steps vanvittige Giro: Du hørte det alle steder
Landevej
Video i artiklenBays Giro-højdepunkt: Altid en snert af vanvid, når han vinder
Video

Annonce

Eksklusivt interviewColoQuick beskriver planerne for østrigsk UCI-løb
INTERVIEW Landevej
Med helt i toppen: Så meget har danskerne vundet i 2023
Landevej
Ung chilener bliver professionel på Giro-hold
Landevej

Annonce

WorldTour-hold mister to navnesponsorer
Landevej
Eksklusivt interviewTalentfuld dansker tog pointsejr – skulle slet ikke have deltaget
INTERVIEW Landevej
Storhold får ny trøje til Touren
Landevej
Medie: Roglic går efter historisk præstation
Landevej
Medie: Kontroversielt stortalent finder nyt WorldTour-hold
Landevej
Tour-pres på chefen: Publikum afgør det ikke
Landevej
Stor profil i spil til Tour de France
Landevej

Tirsdag den 30. maj 2023

Roglic om Touren: Nej. Måske. Jeg ved det ikke. Hvem ved?
Landevej
Eksklusivt interviewFrederik Irgens fejrer dansk succes: Det er fedt
INTERVIEW Landevej
Giro-manager: Vinderne er fundet
Landevej
Elisa Balsamo er blevet opereret efter slemt styrt
Landevej
Østriger i gang med flot sæson: Overrasket over mit niveau i dag
Landevej
Efter første sejr i mesterskabstrøjen: Et selvtillidsboost
Landevej
Tre år senere lider tidligere verdensmester stadig af benbrud
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på MercanTour
Video
Video i artiklenIntet titelforsvar til Fuglsang - Carapaz viser Tour-form i fransk bjergslag
Landevej
Video i artiklenFuglsang sat med 10km til mål ved MercanTour
Video
Stornation bløder: U23-program står til at stoppe efter sæsonen
Landevej
Officielt: Trek-Segafredo skifter navn op til Touren
Landevej
Tidligere olympisk mester skriver med nyt hold - vil prøve sig af på landevejen
Landevej
Krons hold droppede Giroen: Den rigtige beslutning
Landevej
Pogačars løjtnant har genoptaget træningen, men er tvivlsom til Touren
Landevej
Minut for minut: Sådan forløb Carapaz' sejr i Mercan'Tour Classic
Landevej
Optakt: Mercan’Tour Classic Alpes-Maritimes
Landevej
Trods lang pause: Fuglsang tror på topform til Tour de France
Landevej
Så meget vandt Cort, Mads P., Roglič, og INEOS i Giro d’Italia
Landevej
Uheldig supersprinter tilfreds trods endnu en andenplads
Landevej
Søn af belgisk ikon imponerer: Det er et stort skridt i min karriere
Landevej
Topsprinter skuffede i Giroen: Mine nerver løb af med mig
Landevej
Britisk stortalent ovenpå norsk-triumf: Jeg er i bund og grund en klassementsrytter
Landevej
Fransk stjerne presser på for at få sin svanesang i Tour de France
Landevej
Drama i Danmark: Førende rytter styrter voldsomt i sidste sving
Landevej
Eksklusivt interviewU23-landsholdets kaptajn ærgrer sig efter førertrøjetab til allersidst
INTERVIEW Landevej
Fuglsang før dagens titelforsvar: Ikke i topform
Landevej
Roglic overhaler Vingegaard
Landevej

Mandag den 29. maj 2023

Jumbo-Visma-løjtnant ovenpå Giro-sejren: Det giver den samme tilfredsstillelse som at vinde selv
Landevej
Evenepoel er ikke klar til at give op: Vi kommer tilbage
Landevej
Video i artiklenOversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2023
Landevej
Stor triumf til ung dansker i Pinse Cuppen – Bornholmerne gjorde arbejdet færdigt
Landevej
Ung belgier slog til på hjemmebane
Landevej
Dansk stortalent slået af norsk legende: Det var vanvittigt
Landevej
ColoQuick misser akkurat podiet i fransk dobbeltsejr
Landevej
Rørt Thijssen sejrer på hjemstavnen: Jeg har altid drømt om dette løb
Landevej
Giro d'Italia-analyse: The Comeback King
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Ronde van Limburg
Video
Hjemmebane-darling sejrer i Limburg
Landevej
Geraint Thomas forlænger karrieren: Det skal løse sig i de næste par uger
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 3. etape af Norge Rundt
Video
Kristoff har taget første Uno-X-sejr i hjemmebaneløbet: Vi har brudt en barriere
Landevej
Fra regnjakker til Vingegaards uniform
Udstyr og test
ABC dominerede Pinse Cuppen
Landevej
VIS FLERE

Annonce