Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Dansk tempokonge skal hjælpe Landa og Price-Pejtersen til tops
22. januar 2022 13:00Foto: Peter Ebro / Argon 18
af Andy Joachim Pedersen

Mens WorldTour-mandskaberne i kulisserne træner og optimerer udstyret til den kommende sæson, har Bahrain-Victorious hyret en dansk tempokonge som led i deres satsning i kampen mod uret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Da Johan Price-Pejtersen skrev under med det Bahrain-baserede WorldTour-mandskab lå det allerede lidt i kortene, at fokus på enkeltstarten vil blive ændret på det store mandskab, der tidligere ikke har været kendt som de største feinschmeckere i feltet.

 

U23-verdensmesteren er dog ikke den eneste dansker på holdet i disse dage. Den flerdobbelte DM-vinder i enkeltstart og tempokonge, Martin Toft Madsen, arbejder i denne tid for holdet som konsulent med fokus på netop enkeltstarten, og alt hvad der ombærer den disciplin.

 

Målet er ganske klart. Der skal mere fart på enkeltstartscyklerne.

 

Læs også
Optakt: Liege-Bastogne-Liege

 

Det fortæller Martin Toft Madsen på spørgsmålet om, hvad hans vigtigste opgave er.

 

”Det korte svar er, at jeg skal gøre dem hurtigere på enkeltstart,” siger Martin Toft Madsen til Feltet.dk.

 

”Det er to ting generelt. Det vil være dels at sætte rytterne op i en hurtigere position på cyklen, og den anden del vil være at arbejde med deres udstyr, så de får noget hurtigt grej at køre på. Det er de to ting, jeg arbejder med.”

Annonce

 

Holdet har siden november haft ham ombord som konsulent, og meningen er, at han skal fortsætte i denne rolle hen over vinteren, hvor mulighederne for at skrue, justere og optimere er optimale.

 

Her får Toft Madsen muligheden for at bringe viden fra en lang karriere i sporten med enkeltstarten som hovedfokus og ikke mindst også flere timerekordforsøg i spil.

 

”De vil selvfølgelig gerne vide de ting, jeg ved og få hjælp med at blive hurtigere på enkeltstart. Det er blevet et fokusområde for dem,” afslører han.

 

Og netop det kommer som naturlig konsekvens af, at holdets ledelse har kigget sig omkring og set, at konkurrenterne bruger mange kræfter på samme område. Det kan ganske enkelt betale sig.

 

”De har nok kunne se, at der er nogle andre hold, der har rykket sig en del ved at fokusere og gå lidt mere videnskabeligt til værks med enkeltstarter. De kan se, det har båret frugt, og nu vil de også gerne i gang og have et fokus på at blive bedre hele vejen rundt. Jeg er så en del af den løsning,” siger han.

 

Dermed bekræfter Toft Madsen det, som Johan Price-Pejtersen også sagde, da han skrev under med holdet. Holdet mener deres satsning.

 

Læs også
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic

 

”De var ude at lede efter nogen, der kunne hjælpe dem, og der sagde Price-Pejtersen da også, at de kunne kigge på mig. Jeg havde talt med dem, og det lød som om, det kunne give god mening med et samarbejde der,” fortæller Toft Madsen.

 

Rytterne har fået nye positioner
De todelte arbejdsfokus, Martin Toft Madsen har lagt an, startede med rytternes positioner på enkeltstartscyklen.

 

Danskeren har været med holdet på træningslejre i både december og januar, og har dermed kunne kigge nærmere på, hvordan de sidder på cyklen.

 

”I starten har det primært være at fokusere på rytternes position, også fordi den vil de gerne have nu, hvor det er nemmere at ændre på den.”

Annonce

 

”Det er sværere at ændre på i løbet af sæsonen, så der har været lidt fokus på at få den sat op,” siger han.

 

Positionerne har også afledte konsekvenser på, hvordan deres udstyr laves, hvilket også gjorde positionerne til den første opgave.

 

”De skal også have lavet de her custom cockpitstyr, som skal laves inden sæsonen. Det meste af tiden har været brugt på det, og så har jeg også været inde over udstyret. Det er en længere proces,” siger han.

 

Netop udstyret er en længere sag. Cykelsportens mange producenter lancerer løbende masser af nyt udstyr, og netop det har Toft Madsen stor viden om.

 

Foto: Sirotti

Annonce

 

Læs også
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége

 

Man kan dog ikke bare vandre ind og ændre hele udstyrspakken, understreger han.

 

”Man kommer ikke bare ind og siger, at nu skal de skifte sponsor fra én til en anden, eller at de skal køre med noget helt andet udstyr. Der er jo grunde til, de kører med det, de gør. Om det er en teknisk, økonomisk eller sponsormæssig grund, det er meget forskelligt,” siger han.

 

”Jeg er inde over nu, og jeg har et godt indblik i, hvor de er, og så har jeg rådgivet dem om, hvor jeg mener, de skal sætte ind for at blive bedre,” siger han.

 

Det betyder dog ikke, at arbejdet med udstyret nu er slut. Tværtimod.

 

”Det er forhåbentlig også det, jeg får mere fokus på her de kommende måneder. Efterhånden som rytterne skal ud at køre, og de bliver mindre tilgængelige, så kan jeg kigge mere på deres udstyr og se, hvad vi kan optimere,” siger han.

Annonce

 

”Det er sådan set hele vejen rundt, uanset om det er hjul, dæk, ramme eller tøjet. Det er mere eller mindre det hele. Det er klart, man ikke kan gøre alt på én gang, så det er også noget med at finde ud af, hvor der er mest at vinde, og så fokusere der og se, hvor meget, man kan få gjort der,” uddyber han.

 

Der kan muligvis hentes et minut
Hvilket perspektiv anlægger Martin Toft Hansen på arbejdet med Bahrain-Victorious i en verden, der er under konstant forandring? Og hvor meget betyder trends indenfor udstyr?

 

”Dels er der trends, men ellers er det meget individuelt,” understreger han.

 

”Jeg har en nogenlunde idé om, hvem der laver de bedste og hurtigste ting på de forskellige dele af cyklen, og så kan man jo se på deres udstyr og sige, at det måske er her, I er længst fra state of the art, og her er I tættest på, så der er måske ikke meget at komme efter,” siger han.

 

Læs også
Optakt: 5. etape af Tour of the Alps

 

Derfor er det fra hans perspektiv altså ikke kun nødvendigvis trends, der skal kigges på.

Annonce

 

”Det er nok lige så meget individuelt fra hold til hold, som det er trends. Der er nogle, der har nogle bedre sponsorer på områder end andre, og så er det omvendt på et andet hold. Trends er måske mere i positionen, og hvad der kan gøre sig gældende, indenfor de regler der er, som UCI har sat op,” siger han.

 

”Udstyret er mere individuelt fra hold til hold, så der ser man på, hvad Bahrain-Victorious har og siger, hvor de bør sætte mest ind med færrest midler for at få noget ud af det hurtigst muligt,” forklarer danskeren, der kører for BHS-PL Beton Bornholm til daglig.

 

Outputtet fra hele processen hen over vinteren skulle meget gerne afspejle sig i hentede sekunder, når enkeltstarterne over året skal køres.

 

Bahrain-Victorious har blandt andet Mikel Landa på holdkortet | Foto: Unipublic / Photogomez Sport

 

Direkte adspurgt om, hvor meget der kan hentes, understreger Toft Madsen, at det afhænger af flere ting, men kommer alligevel med et forsigtigt bud.

Annonce

 

”Dels er det individuelt fra rytter til rytter, og så afhænger det også af, hvor meget vi kan få ændret af udstyret. Jeg har ikke helt et overblik over, hvad de kan få lov at ændre, og hvad de ikke kan ændre,” siger han.

 

”For nogle af dem kan de måske hente et minuts penge på en 30-40 kilometer enkeltstart, og for nogle vil det være lidt mindre, da de allerede har en okay position på cyklen. Andre har mere at arbejde med.”

 

Han er dog ikke i tvivl om, at det kan gøre en forskel for rytterne. Ikke så de pludselig bliver en del af den absolutte verdenselite, men for klassementsprofiler som Jack Haig, Damiano Caruso og Mikel Landa handler det heller ikke om at være tæt på sejre på enkeltstarten.

 

Læs også
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv

 

”Jeg vil sige, at det kan gøre en forskel. Det er nok ikke lige det, der gør, de alle kører top-10 til VM, men mindre kan også gøre det. Jeg håber da, at det giver noget, det vil jeg da tro, det også gør,” siger han.

 

”Men med så meget andet er det svært at gøre en kæmpe forskel på et par måneder, så nu må vi se. Jeg tror godt, jeg kan gøre noget, og så må vi se fremadrettet, om det er noget, de kan lide, og om jeg skal arbejde videre med dem for at hente endnu mere,” siger han.

Annonce

 

Netop fremtiden er interessant for Toft Madsen. Den 36-årige rytter beviste igen sidste år i Chrono des Nations, at han stadig er blandt verdens bedste i sin disciplin, og han har også kontrakt med bornholmerne i 2022.

 

Om man kan forvente at se ham i performance-roller på de store mandskaber i fremtiden, er dog ikke udelukket.

 

”Det er jo lidt det, jeg prøver af nu for at finde ud af, hvordan det hele hænger sammen. Hvordan det er at arbejde med, og hvordan rutinerne er på sådan et hold. Det er helt sikkert noget, jeg går og overvejer at gøre mere eller mindre på fuldtid selvfølgelig på sigt,” siger han.

 

”Nu starter jeg lige med at tage de næste måneder her med, og så kører jeg året ud som rytter. Derefter tager jeg tingene lidt, som det kommer. Foreløbigt har det været rigtig interessant at arbejde med og en rigtig god læring.”

 

Martin Toft Madsen er tredobbelt vinder af DM i enkeltstart og dobbelt vinder af tempoløbet Chrono des Nations. Han har flere gange repræsenteret Danmark ved VM i enkeltstart, hvoraf det bedste resultat er en 10. plads i 2018.  

Annonce

INFO
Martin Toft Madsen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Bahrain Victorious
Nyheder Profil Ryttere Resultater
Johan Price-Pejtersen
Nyheder Profil Resultater Statistik
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Torsdag den 18. april 2024

Landevej
Følg Giro-generalprøvens afsluttende bjergetape
Landevej
Tour-vinder vil tage revanche i Liege efter misset Fléche Wallonne-sejr
Landevej
Jayco vil forlænge med Yates, men økonomien er tvivlsom
Landevej
López modstod de mange angreb: I morgen bliver det bananas
Landevej
Kron reagerer på vildt Fléche Wallonne og ser frem mod Liége
Landevej
Skjelmose beskriver sit exit: Kunne ikke kontrollere mig selv
Landevej
EF-rytter lykkelig efter comeback på kongeetapen
Landevej
Brite vinder efter storslået soloridt - Spanier holder fortsat fast i klassementet
Landevej
Skjelmose klar til Liege-Bastogne-Liege
Udstyr og test
Bosch lancerer batteri til elcykler - med fire store nyheder
Landevej
Pogacar klar til at bryde Alpecins monumentstime
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour of the Alps
Landevej
Dansk stortalent bidrager til holdløbssejr
Landevej
Evenepoel har Tour-forberedelsen på plads
Landevej
Bora nærmer sig Visma-profil
Landevej
Stjerner hylder danskere og nordmænd
Landevej
Blev toer i løbsdebut: Fransk stortalent løfter sløret for taktikken

Onsdag den 17. april 2024

Landevej
Virkelig tiltrængt sejr: Det er vigtigt ikke at give op
Landevej
Stærk belgier: Det var ikke et normalt Fleche Wallonne
Landevej
Stjerne spurter sig til første sejr i næsten fem år - Tour-vinderen må nøjes
Landevej
Sejrede efter vanvidsvejr i Vallonien: Jeg kan ikke tro, at jeg har vundet Fleche
Landevej
Betryggende melding om Skjelmose efter kuldechok
Landevej
Fænomenal brite vinder stor klassiker efter eksplosiv spurt
Landevej
Hypotermi-symptomer sender Skjelmose og holdkammerater ud af stor klassiker
Landevej
Rørt vinder: Det var en rigtig lortedag
Landevej
Dansk U23-landshold har holdet klar til stort løb
Landevej
Spanier gør vildt kup på voldsom regnvejrsetape
Landevej
Tidligere vinder ser stolt tilbage på sejr
Landevej
UAE-stjerne regner med sit hold
Landevej
Optimistisk Pidcock: I år er jeg et helt andet sted
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Skjelmose går efter sejren i stor klassiker
Landevej
Træt Matthews: Benene er gode, men jeg er ved at være ved enden
Landevej
Rørt Bora-rytter pointerer: Specielt at køre på hjemmebane
Landevej
Tidligere holdkammerat sammenligner Vingegaard og Roglic
Landevej
Oversigt: Dagens 11 danskere ved Fléche Wallonne

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
WorldTour-hold kommer med opdatering på forslåede profiler
Landevej
Tidligere vinder og Fuglsang skal køre Fleche Wallonne
Landevej
Dansk talent skal hjælpe stjerne til topresultat: Han er god at lære af
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewColoQuick-profil sætter ord på etapeløbssejr: Det er vildt og overraskende
Landevej
37-årig etapevinder rørt over sejr
Landevej
Italiensk veteran tager sjælden sejr
Landevej
Charmig udtaget til stor klassiker
Landevej
Vingegaard kommer med positive meldinger
Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Pidcocks træner: Han har før slået Pogacar og Van der Poel
Landevej
Hjerteproblemer får stort talent til at indstille karrieren
Landevej
Skjelmose får stærkt hold i ryggen til Flèche Wallone
Landevej
Opdateret: Visma afviser, at Vingegaard er klar til at forlade hospitalet
Motion
Vi vil lave Danmarks bedste cykelmagasin - hjælp os!
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)
Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar
Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering
Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
VIS FLERE

Annonce