Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Stort interview: Sådan har dansk tempokonge forbedret storhold
29. november 2022 14:15Foto: BHS-PL Beton Bornholm
af Christian Frese

Martin Toft Madsen har været med til at gøre Bahrain-rytterne væsentligt hurtigere i kampen mod uret. Danskeren fortæller her om sit første år som konsulent for storholdet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

I november 2021 blev Martin Toft Madsen ansat hos WorldTour-holdet Bahrain Victorious.

 

Men trods hans tre DM-titler på enkeltstart var det ikke for at køre på cykel, at storholdet havde hyret danskeren.

 

BHS - PL Beton Bornholm-rytteren skulle derimod bruge sin erfaring som ingeniør til at gøre Bahrain Victorious´ ryttere mere aerodynamiske og dermed hurtigere på enkeltstartscyklerne.

 

 

12 måneder senere har Feltet.dk haft en længere snak med Toft om det første år som konsulent for et af sportens største mandskaber.

 

”Jeg synes egentlig, at det er gået okay. Det er klart, at positionsdelen var meget sidste vinter. For i løbet af sæsonen er det svært at ændre meget. Der har rytterne travlt med løb. Nu skal vi arbejde med deres position igen på den kommende træningslejr,” siger Toft og fortsætter:

 

”Så har jeg løbende over året arbejdet med deres udstyr. Dragt og hjelm. Det synes jeg egentlig er gået fint. Vi burde også få en god opgradering til næste sæson.”

Annonce

 

Toft før Vejle-etapen i årets PostNord Danmark Rundt. Foto: Dorte Adelfred.

 

Toft indledte sit arbejde som konsulent med at undersøge Bahrain Victorious´ nuværende udstyr. Hvor kunne mandskabet hente de fleste sekunder per arbejdstime?

 

I den forbindelse fandt danskeren ud af, at selve Merida-cyklen var ganske hurtig, og at sekunderne i stedet mere effektivt kunne findes på andre områder, hvor WorldTour-mandskabet ikke havde udført så mange aerotest.

 

”Jeg er gået ind og har sagt, hvor det er, at man kan gøre mest, i forhold til hvor Bahrain er nu. Og det har været meget med tøjet og hjelm. Så det er der, at jeg har brugt tiden. Jeg er gået lidt hårdt til dem og sagt: ”Her skal I gøre noget”,” griner Toft.

 

Arbejdet med dragten

Herefter har danskeren både ageret kontaktperson til de virksomheder, der producerer cyklen, dragten og hjelmen til Bahrain Victorious, og været involveret i månedlige test af disse komponenter.

 

Som eksempel nævner han sit samarbejde med Alé, der står for at producere holdets dragt.

 

 

”Jeg hører dem til deres planer, og hvad jeg kan bidrage med. Så deler jeg, i hvilken retning jeg synes, at de skal gå i,” forklarer Toft og fortsætter:

 

”Så jeg har spurgt til, om de kunne fat i de her forskellige stoffer, eller metervarer som det hedder, og så få dem testet i vindtunnellen. Derefter skal der laves nogle prototypedragter, de skal testes, og så er der feedback.”

 

Arbejdet med at udvikle en hurtigere dragt lyder måske meget lige til, men sådan er det bestemt ikke. Toft fremhæver, at Alé også producerer tøj til andre hold og for salg til offentligheden. Således gælder det om at tage kontakten og begynde arbejdet i god tid.

 

”Det er et spørgsmål om at få passet udviklingsprojektet ind. Der er meget koordination i det, for det er en stor virksomhed. Man kan ikke bare ringe og sige, at de skal smide alt, hvad de har i hænderne, for at lave 17 forskellige dragter til test,” udtaler Toft og uddyber:

Annonce

 

”Når der skal leveres tøj til Touren om fire måneder, så skal de kunne sige, hvornår jeg skal levere feedback til dem. Det er på baggrund af de test, jeg eller rytterne laver af tøjet på banen, landevejen eller i vindtunnel. Jeg står for de fleste test selv.”

 

Turen op igennem udstyrsfeltet

Bahrain-rytterne fik en ny dragt i marts og igen kort før Tour de France. I alt anslår Toft, at mandskabets enkeltstartsgrej nu er ”i hvert fald et halvt minut, måske lidt mere” hurtigere på en 40 kilometer enkeltstart end for 12 måneder siden.

 

Ifølge danskeren bliver det formentlig svært at hente lige så meget tid i 2023, men han håber på 20-30 sekunder, blandt andet takket være en ny hjelm.

 

”Hjelmen er faktisk noget af det, jeg arbejder på lige nu. Så vi håber, at vi i løbet af næste år har en opdateret hjelm.”

 

”Det gode ved dragter er, at det er forholdsvis nemt at lave. De skal alligevel laves enkeltvis, så der kan man godt lave løbende ændringer. Man laver ikke bare én hjelm. Man finder ud af, hvordan den skal se ud, og så laver man alt værktøjet, og så kan man så lave 100 eller 1000 hjelme.”

Annonce

 

 

Toft aerotester Johan Price-Pejtersen i denne uge. Begge danskere blev ansat hos Bahrain Victorious i slutningen af 2021. Foto: Sirotti.

 

Tofts ansættelse og signingen af Johan Price-Pejtersen skulle og skal fortsat ses som en del af et intensiveret fokus på enkeltstart fra Bahrain Victorious´ side. Et fokus, der ifølge Toft ikke blot gør udstyret hurtigere, men også gør dette i et tempo hurtigere end mange af rivalerne.

 

”Jeg vil sige, at til starten af næste sæson vil jeg tro, at de har rykket sig fra at være midt i den sidste halvdel til at være i den gode halvdel. Måske ikke helt oppe i midten af den gode halvdel, men i hvert fald i den gode halvdel.”

 

”De er stadig lidt efter dem, der har brugt de sidste fem år på rigtig at optimere. Der er stadig lidt op til dem endnu, men det kommer forhåbentlig. De er med i forfølgerfeltet.”

 

Toft understreger, at man ikke bare tager massive aerodynamiske skridt henover natten, og det var da heller ikke mange topresultater mod uret, som Bahrain-rytterne præsterede i 2022. Et par placeringer i den ydre top 10 ved Touren var det mest imponerende.

Annonce

 

Til gengæld var præstationerne samlet set ikke dårligere end i 2021 på et hold, der generelt besidder få tempospecialister.

 

”Resultaterne har været okay. Jeg har været fint tilfreds. Selvfølgelig vil man altid gerne gøre det bedre. De begynder at være der, hvor de er med i kampen. De kører ikke sejre eller podier hjem, men de bliver ikke plantet med flere minutter,” siger Toft og tilføjer:

 

”Dem, der går op i det, begynder at få færden af, at de godt kan være med nu. Så håber vi selvfølgelig, at vi tager det et step op, så de kan køre med i top fem på de store enkeltstarter næste år.”

 

Flere år på WorldTouren?

Næste år regner Toft i høj grad med at skulle bruge på samme vis som 2022. Henover vinteren arbejder han stort set fuldtid på at forbedre rytternes positioner på diverse træningslejre samt på at teste udstyr. Henover sæsonen er det et deltidsarbejde for ham - altid ved siden af sin egen karriere, som han gerne afslører fortsætter i 2023.

 

 

”Det (arbejdstiden, red.) passer mig alligevel meget fint. Sæsonen for mig starter først marts-april. Så må vi se henover sommeren. Heldigvis er mange af testene på banen eller udendørs, så jeg kan snige noget træning ind som en del af testtiden,” fortæller Toft med et smil.

Annonce

 

Den 37-årige nordsjællænder lægger ikke skjul på, at han har nydt jobbet og det indblik i et stort WorldTour-maskineri med over 100 ansatte foruden de eksterne samarbejdspartnere, som det har givet ham.

 

Og måske er hans tid hos Bahrain Victorious kun lige begyndt.

 

”Det er ikke umuligt, at det er den vej, jeg går, når jeg ikke selv cykler mere. Jeg synes, at det har været sjovt at arbejde med. Jeg synes også, at det er et godt miljø at være i. Kollegerne er også super søde. Så det er ikke umuligt, at jeg fortsætter der, også selvom jeg ikke cykler så meget selv mere,” slutter Toft.

 

Det er endnu uvist, hvor Toft fortsætter sin egen aktive karriere. Et oplagt bud er dog BHS - PL Beton Bornholm, der i disse dage løbende offentliggør sin trup. Toft har kørt alle sine otte UCI-sæsoner hos det sortklædte mandskab.

INFO
Martin Toft Madsen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Bahrain Victorious
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 18. juni 2024

Landevej
Evenepoel, van Aert eller Philipsen? Sven Nys giver bud på ny mester
Landevej
Lidl – Trek-rytter efter podieplads: Efterlod mine lunger på vejen
Landevej
Storstjerne efter sejr: Jeg havde ikke regnet med det
Udstyr og test
Test: Scott Foil RC 30
Landevej
Tidligere dansk WorldTour-rytter bliver talentchef og sportsdirektør
Landevej
Stjerne snupper sidste etape og sikrer sig stor samlet sejr
Landevej
Optakt: Nationale enkeltstartsmesterskaber
Landevej
Stærkere end Vingegaard og Roglic: Så havde jeg stadig vundet
Landevej
Veteran nærmer sig vild rekord
Landevej
Manager: Jeg har også dage, hvor det hele er noget pis
Landevej
Oversigt: Nationale mesterskaber 2024
Landevej
Nyt svensk stortalent vinder igen
Landevej
Video i artiklenStudiet forstår ikke Vismas håndtering: Virker som en værre omgang pladder
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewKan dansk WorldTour-løb tiltrække verdens bedste ryttere?
Landevej
Tempofænomen jagter guld i Evenepoel og Van Aerts fravær
Landevej
Officielt: Tour-starten rykker ud af Frankrig
Landevej
”Han er mere eksplosiv end Pogačar” - Holdet er i svime over stortalents evner
Landevej
”Vi kan ikke sidde med Tadej eller Jonas” – Amerikaner blæser til angreb
Landevej
”Han ville stå om morgenen og tælle dem” - Dauphiné-darlingens særlige hobby
Landevej
Hollandsk medie: Visma henter tidligere Grand Tour-vinder
Landevej
Skjelmose falder tilbage

Annonce

Landevej
Tour-managerspillet åbnet for tilmelding

Mandag den 17. juni 2024

Landevej
Zeeman giver opdatering på Vingegaards Tour-deltagelse
Landevej
Optakt: 4. etape af Tour de Suisse Women

Annonce

Landevej
Ungt stortalent efter første professionelle sejr: Det er fantastisk
Landevej
Vollering er fortsat i gult trods panik
Landevej
Vingegaard og Vismas Tour-ryttere på vild træningstur i Alperne

Annonce

Landevej
Stortalent tager første sejr i flot dobbelttriumf
Landevej
Lidl-Trek-kaptajn hårdt ramt af Covid kort inden Touren
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview”Mangel” på WorldTouren ligger til grund for ruten i dansk endagsløb
Landevej
Tour de Suisse-analyse: Den danske opmuntring i arabershowet
Landevej
Tidligere rytter hylder Van der Poel og Pogacar: Mere imponerende end Merckx
Landevej
Dansk talent følger op på sejr med ny topplacering
Landevej
Storfavorit misser muligheden for at tangere rekord
Landevej
Vingegaard-løjtnant topper imponerende liste
Landevej
Video i artiklenMagnus Cort reagerer på Tour-udtagelse med kæk video
Landevej
Her er ruten og navn til dansk WorldTour-løb - spektakulært opløb venter
Landevej
Cort er udtaget - Uno-X har Tour-holdet på plads
Landevej
Bernal: Helt ærligt, så er jeg lidt ked af det
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewEkstatisk OL-debutant: Det kan næsten ikke beskrives
Landevej
18-årigt stortalent vinder Baby Giro: Det føles helt vildt
Landevej
Vingegaard-hjælper: Set i bakspejlet var det en fin præstation
Landevej
Optimistisk Pidcock: Mine watt-tal er meget høje
Udstyr og test
Anmeldelse: Pro Cycling Manager 2024

Søndag den 16. juni 2024

Landevej
Stor overraskelse: Det er min største præstation indtil nu
Landevej
Merlier snupper endnu en sejr: I dag var perfekt
Landevej
Healy reagerer på spektakulær etapesejr: Ville tage revanche
Landevej
Uno X-profil vinder samlet: I aften tager jeg en øl i loungen
Landevej
Mads P. forærer sejren til sit hold
Landevej
Optakt: 3. etape af Tour de Suisse Women
Landevej
Yates: Det har rumsteret i mit hoved i mange år nu
Landevej
Almeida efter sejr: Det får vi aldrig at vide
Landevej
Skjelmose svarer igen på kritik
Landevej
Video i artiklen18-årig Visma-talent vinder sidste etape i Giro Next Gen
Landevej
Asgreen forsvarede topplacering - Holdkammerat vandt
Landevej
Video i artiklenSkjelmose ender på podiet i Schweiz Rundt
Landevej
Udbygger føringen i Bording Cup
Landevej
Sådan gik det til Skjelmose endte på podiet
MTB
Udbygger sin vilde World Cup-rekorder
MTB
Verdensmesteren fejrede ny Visma-kontrakt med sejr
Landevej
Cofidis-rytter tager karrierens første sejr
Landevej
Video i artiklenSpansk stjernes kupforsøg mislykkedes - Healy tager flot sejr
Landevej
Optakt: 5. etape af Tour of Slovenia
Landevej
Optakt: 8. etape af Tour de Suisse
Landevej
Optakt: 5. etape af Baloise Belgium Tour
Landevej
Tour de Suisse-analyse: Da UAE lærte af Roglic og Vingegaard
Landevej
Skjelmose gør det klart: Jeg kan vinde
Landevej
Kæmpestjerne vandt enkeltstart klart: Jeg er ikke i topform endnu
Landevej
Video i artiklenDen gule førertrøje sejrer for anden dag i træk
Landevej
Formand for rytterorganisationen hev fat i Van der Poel før Paris-Roubaix
Landevej
Stort løb kan blive afgjort på bonussekunder: Jeg er hurtigere end ham
Landevej
Ung amerikaner forsøgte at følge vild UAE-duo: Jeg overraskede mig selv lidt
Landevej
Lefevere giver sin mening om ny regel: Det første gule kort kan gå til UCI selv
Landevej
Spansk profil øjner podiet efter sæsonens første sejr
Landevej
Starttiderne til enkeltstarten i Tour de Suisse
Landevej
Video i artiklenYates bad om sejren: Taber et minut på enkeltstarten
Landevej
Kan Vingegaard efterligne Pogacar? – ”Det er muligt”
Landevej
Skjelmose: Skal en ekstraordinær præstation til

Lørdag den 15. juni 2024

Landevej
Dansk UCI-sejr i Italien
Landevej
Danmarksmesteren viste styrken før DM
VIS FLERE

Annonce