EKSKLUSIVT INTERVIEW

Stort interview: Sådan har dansk tempokonge forbedret storhold
29. november 2022 14:15Foto: BHS-PL Beton Bornholm
af Christian Frese

Martin Toft Madsen har været med til at gøre Bahrain-rytterne væsentligt hurtigere i kampen mod uret. Danskeren fortæller her om sit første år som konsulent for storholdet.

Annonce

I november 2021 blev Martin Toft Madsen ansat hos WorldTour-holdet Bahrain Victorious.

 

Men trods hans tre DM-titler på enkeltstart var det ikke for at køre på cykel, at storholdet havde hyret danskeren.

 

BHS - PL Beton Bornholm-rytteren skulle derimod bruge sin erfaring som ingeniør til at gøre Bahrain Victorious´ ryttere mere aerodynamiske og dermed hurtigere på enkeltstartscyklerne.

Quick-Step-profil beskriver særligt forhold til København

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

12 måneder senere har Feltet.dk haft en længere snak med Toft om det første år som konsulent for et af sportens største mandskaber.

 

”Jeg synes egentlig, at det er gået okay. Det er klart, at positionsdelen var meget sidste vinter. For i løbet af sæsonen er det svært at ændre meget. Der har rytterne travlt med løb. Nu skal vi arbejde med deres position igen på den kommende træningslejr,” siger Toft og fortsætter:

 

”Så har jeg løbende over året arbejdet med deres udstyr. Dragt og hjelm. Det synes jeg egentlig er gået fint. Vi burde også få en god opgradering til næste sæson.”

Annonce

 

Toft før Vejle-etapen i årets PostNord Danmark Rundt. Foto: Dorte Adelfred.

 

Toft indledte sit arbejde som konsulent med at undersøge Bahrain Victorious´ nuværende udstyr. Hvor kunne mandskabet hente de fleste sekunder per arbejdstime?

 

I den forbindelse fandt danskeren ud af, at selve Merida-cyklen var ganske hurtig, og at sekunderne i stedet mere effektivt kunne findes på andre områder, hvor WorldTour-mandskabet ikke havde udført så mange aerotest.

 

”Jeg er gået ind og har sagt, hvor det er, at man kan gøre mest, i forhold til hvor Bahrain er nu. Og det har været meget med tøjet og hjelm. Så det er der, at jeg har brugt tiden. Jeg er gået lidt hårdt til dem og sagt: ”Her skal I gøre noget”,” griner Toft.

 

Arbejdet med dragten

Herefter har danskeren både ageret kontaktperson til de virksomheder, der producerer cyklen, dragten og hjelmen til Bahrain Victorious, og været involveret i månedlige test af disse komponenter.

 

Som eksempel nævner han sit samarbejde med Alé, der står for at producere holdets dragt.

 

”Jeg hører dem til deres planer, og hvad jeg kan bidrage med. Så deler jeg, i hvilken retning jeg synes, at de skal gå i,” forklarer Toft og fortsætter:

 

”Så jeg har spurgt til, om de kunne fat i de her forskellige stoffer, eller metervarer som det hedder, og så få dem testet i vindtunnellen. Derefter skal der laves nogle prototypedragter, de skal testes, og så er der feedback.”

 

Arbejdet med at udvikle en hurtigere dragt lyder måske meget lige til, men sådan er det bestemt ikke. Toft fremhæver, at Alé også producerer tøj til andre hold og for salg til offentligheden. Således gælder det om at tage kontakten og begynde arbejdet i god tid.

 

”Det er et spørgsmål om at få passet udviklingsprojektet ind. Der er meget koordination i det, for det er en stor virksomhed. Man kan ikke bare ringe og sige, at de skal smide alt, hvad de har i hænderne, for at lave 17 forskellige dragter til test,” udtaler Toft og uddyber:

Annonce

 

”Når der skal leveres tøj til Touren om fire måneder, så skal de kunne sige, hvornår jeg skal levere feedback til dem. Det er på baggrund af de test, jeg eller rytterne laver af tøjet på banen, landevejen eller i vindtunnel. Jeg står for de fleste test selv.”

 

Turen op igennem udstyrsfeltet

Bahrain-rytterne fik en ny dragt i marts og igen kort før Tour de France. I alt anslår Toft, at mandskabets enkeltstartsgrej nu er ”i hvert fald et halvt minut, måske lidt mere” hurtigere på en 40 kilometer enkeltstart end for 12 måneder siden.

 

Ifølge danskeren bliver det formentlig svært at hente lige så meget tid i 2023, men han håber på 20-30 sekunder, blandt andet takket være en ny hjelm.

 

”Hjelmen er faktisk noget af det, jeg arbejder på lige nu. Så vi håber, at vi i løbet af næste år har en opdateret hjelm.”

 

”Det gode ved dragter er, at det er forholdsvis nemt at lave. De skal alligevel laves enkeltvis, så der kan man godt lave løbende ændringer. Man laver ikke bare én hjelm. Man finder ud af, hvordan den skal se ud, og så laver man alt værktøjet, og så kan man så lave 100 eller 1000 hjelme.”

Annonce

 

Toft aerotester Johan Price-Pejtersen i denne uge. Begge danskere blev ansat hos Bahrain Victorious i slutningen af 2021. Foto: Sirotti.

 

Tofts ansættelse og signingen af Johan Price-Pejtersen skulle og skal fortsat ses som en del af et intensiveret fokus på enkeltstart fra Bahrain Victorious´ side. Et fokus, der ifølge Toft ikke blot gør udstyret hurtigere, men også gør dette i et tempo hurtigere end mange af rivalerne.

 

”Jeg vil sige, at til starten af næste sæson vil jeg tro, at de har rykket sig fra at være midt i den sidste halvdel til at være i den gode halvdel. Måske ikke helt oppe i midten af den gode halvdel, men i hvert fald i den gode halvdel.”

 

”De er stadig lidt efter dem, der har brugt de sidste fem år på rigtig at optimere. Der er stadig lidt op til dem endnu, men det kommer forhåbentlig. De er med i forfølgerfeltet.”

 

Toft understreger, at man ikke bare tager massive aerodynamiske skridt henover natten, og det var da heller ikke mange topresultater mod uret, som Bahrain-rytterne præsterede i 2022. Et par placeringer i den ydre top 10 ved Touren var det mest imponerende.

Annonce

 

Til gengæld var præstationerne samlet set ikke dårligere end i 2021 på et hold, der generelt besidder få tempospecialister.

 

”Resultaterne har været okay. Jeg har været fint tilfreds. Selvfølgelig vil man altid gerne gøre det bedre. De begynder at være der, hvor de er med i kampen. De kører ikke sejre eller podier hjem, men de bliver ikke plantet med flere minutter,” siger Toft og tilføjer:

 

”Dem, der går op i det, begynder at få færden af, at de godt kan være med nu. Så håber vi selvfølgelig, at vi tager det et step op, så de kan køre med i top fem på de store enkeltstarter næste år.”

 

Flere år på WorldTouren?

Næste år regner Toft i høj grad med at skulle bruge på samme vis som 2022. Henover vinteren arbejder han stort set fuldtid på at forbedre rytternes positioner på diverse træningslejre samt på at teste udstyr. Henover sæsonen er det et deltidsarbejde for ham - altid ved siden af sin egen karriere, som han gerne afslører fortsætter i 2023.

 

”Det (arbejdstiden, red.) passer mig alligevel meget fint. Sæsonen for mig starter først marts-april. Så må vi se henover sommeren. Heldigvis er mange af testene på banen eller udendørs, så jeg kan snige noget træning ind som en del af testtiden,” fortæller Toft med et smil.

Annonce

 

Den 37-årige nordsjællænder lægger ikke skjul på, at han har nydt jobbet og det indblik i et stort WorldTour-maskineri med over 100 ansatte foruden de eksterne samarbejdspartnere, som det har givet ham.

 

Og måske er hans tid hos Bahrain Victorious kun lige begyndt.

 

”Det er ikke umuligt, at det er den vej, jeg går, når jeg ikke selv cykler mere. Jeg synes, at det har været sjovt at arbejde med. Jeg synes også, at det er et godt miljø at være i. Kollegerne er også super søde. Så det er ikke umuligt, at jeg fortsætter der, også selvom jeg ikke cykler så meget selv mere,” slutter Toft.

 

Det er endnu uvist, hvor Toft fortsætter sin egen aktive karriere. Et oplagt bud er dog BHS - PL Beton Bornholm, der i disse dage løbende offentliggør sin trup. Toft har kørt alle sine otte UCI-sæsoner hos det sortklædte mandskab.

INFO
Martin Toft Madsen
Nyheder Profil Resultater Statistik
Bahrain Victorious
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Lørdag den 28. januar 2023

Stort udbrud førte til estisk sejr i Gabon
Landevej
Hollandsk legende forlænger kontrakten med Jumbo
Landevej
Forbund: Quintana stiller alligevel op til mesterskab
Landevej
Veteran narret af uerfaren hollænder: Hvad skal jeg gøre?
Landevej
Ny profil brugte Zwift-erfaring til at vinde stort landevejsløb
Landevej
Lotto-juvel frøs sig vej til topresultat: Et spørgsmål om at overleve
Landevej
Stortalent hylder Mørkøv og Cavendish: Aldrig set det før
Landevej
Lopez: Det er ikke revanche
Landevej
Optakt: Trofeo Serra de Tramuntana (opdateret med ruteændring)
Landevej
Optakt: 6. etape af Vuelta a San Juan
Landevej
Bernal motiveret af bedste præstation siden bus-kollisionen
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Cadel Evans Great Ocean Road Race
Video
Video i artiklenSe afslutningen på 5. etape af Vuelta a San Juan
Video
Bjergtrøjen kylet ud af San Juan
Landevej
Evenepoel reagerer på klart nederlag
Landevej
Sensationel sejrherre: Mine ben var fuldstændig tomme
Landevej
Den store tv-oversigt 2023 - Køb Discovery+
Landevej
Zwift-verdensmester vinder WorldTour-løb
Landevej
Evenepoel i kæmpe nedtur på vild kongeetape
Landevej
Følg lørdagens snevejrsramte løb på Mallorca
Landevej
Klæd dig på til 2023-sæsonen med vores store sæsonguide
Landevej

Annonce

Fredag den 27. januar 2023

Optakt: Cadel Evans Great Ocean Road Race
Landevej
Optakt: GP Cycliste de Marseille La Marseillaise
Landevej
Optakt: Saudi Tour
Landevej

Annonce

Optakt: 5. etape af Vuelta a San Juan
Landevej
Stortalent træder et skridt op
Landevej
Alpecin-Deceuninck tager nye metoder i brug
Landevej

Annonce

Bjerg: Mit knæ er hævet
Landevej
Evenepoel om klassiker-rute: Der inviteres til angreb
Landevej
Holdet bekræfter: Dansker får comeback efter lang skadespause
Landevej
Overblik: WorldTour-holdenes trøjer i 2023
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Trofeo Andratx
Video
Vild præstation sænker storhold
Landevej
Mindst fire danskere til Saudi Tour
Landevej
Nyt ProTeam udtager første trup nogensinde
Landevej
Optakt: Trofeo Andratx-Mirador d’Es Colomer
Landevej
Dansker-optakter 2023: Prædikatet er væk - men ét aspekt bekymrer
Landevej
Superstjerne forlænger med Jumbo-Visma
Landevej
Rekord blev smadret da spanier sejrede
Landevej
Eksklusivt interviewKragh udpeger sit hovedfokus i foråret
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewChris Juul om hjælperrollen: Jeg nyder at have mestret rollen
INTERVIEW Landevej
Sæsonmanagerspillene er åbnet - 40.000 kroner i startpuljen
Landevej
Colombiansk mester om generationsskifte: Bevar roen
Landevej
Hurtig franskmand ude med slem skulderskade
Landevej
Tidligere Trek-rytter forsvarer Quintana og López: UCI er en mafia
Landevej
Video i artiklenEfter hård tid: Gregaard har genopfundet sig selv
Video
Eksklusivt interviewDansk sportsdirektør har ét mål: Vil skabe en kultur
INTERVIEW Landevej
Peter Sagan stopper karrieren efter OL - færdig på WorldTouren efter 2023
Landevej

Torsdag den 26. januar 2023

Video i artiklenDansker drømmer om Tour de France - men nedtoner fordel
Video
Endelig: I dette løb gør Asgreen comeback
Landevej
Evenepoel undrer sig over Bernal: Det var selvmord
Landevej
Eksklusivt interviewHvor sikker er Krons Tour-plads egentlig? Her er hans vurdering
INTERVIEW Landevej
Sprintertalent kritiserer afslutning: Det er farligt
Landevej
Verdensmesteren melder fra til VM
Cross
Eksklusivt interviewAsgreen gør status inden comeback og kommenterer Lefevere-udtalelser
INTERVIEW Landevej
Girmay utilfreds med ruten: Det var ikke en rigtig spurt
Landevej
Store sprintere starter sæsonen i Saudi-Arabien
Landevej
Dagens sejrherre konkluderer: Det er der, min styrke ligger
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på Trofeo Alcudia
Video
EF-rytter tager overraskende første sejr på Mallorca
Landevej
Styrt og udbrud dikterede slaget i Lambaréné
Landevej
Norsgaards sæsondebut er offentliggjort
Landevej
Uno-X med ny kæmpe løbsinvitation
Landevej
Manager om franske stjerners konflikt: Jeg beder ikke mine ryttere om at være venner
Landevej
Lækket gruppesamtale: Fransk stjerne sviner holdkammerat
Landevej
Belgisk stjernefrø slipper med skrækken
Landevej
Uheldig italiener sætter dato på comeback
Landevej
Eksklusivt interviewStor analyse: De unge stjerner, det grå guld og dem, der brændte ud
INTERVIEW Landevej
Optakt: Trofeo Ses Salines-Alcudia
Landevej
Verdensmesteren afslører: Forsøgte sent angreb
Landevej
WorldTour-løb er aflyst
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen på 4. etape af Vuelta a San Juan
Video
Dansk komet roses efter udbrud og leadout
Landevej
Gaviria griner: Fredag taber jeg en halv time
Landevej
Stjerne runder milepæl og overtager førertrøjen
Landevej

Onsdag den 25. januar 2023

Asgreen udskyder comeback for anden gang
Landevej
Status på Bjerg efter styrt
Landevej
Ikonisk Vingegaard-billede vinder pris
Landevej
Alaphilippe: Vægten fra regnbuetrøjen er forsvundet
Landevej
Storebror van der Poel ærgrer sig
Cross
VIS FLERE

Annonce