Prøv vores nye app

EKSKLUSIVT INTERVIEW

Dansk teenager overrasker - jagter etapesejr og samlet podie
24. maj 2020 15:00Privatbillede
af Christian Frese

Den 18-årige Herning-rytter Anders Foldager indtager overraskende en samlet tredjeplads i Uno-X Cup, og her får du anden halvdel af vores interview med den unge dansker. Husk, at Uno-X Cup fortsætter på tirsdag, når vi her på Feltet.dk samt på vores sociale platforme viser 4. afdeling direkte fra klokken 20.00.

Annonce

Artiklen fortsætter efter videoen.

Du kan læse den første halvdel af vores interview med Foldager lige her.

18-årige Anders Foldager har ved de første tre afdelinger af Uno-X Cup powered by DCU og Feltet.dk besejret flere profilerede landevejsryttere og rutinerede Zwiftere.

 

Den unge rytter fra Team Herning CK Elite har blot kørt e-løb siden slutningen af marts, men er nu allerede den næstbedst rangerede Zwift-rytter i Danmark og pt. samlet treer i Uno-X Cuppen.

 

Men hvordan har teenageren lært at håndtere de anderledes og krævende e-løb på så kort tid?

 

Læs også
Vingegaard udskrevet fra spansk hospital

 

”Det sværeste var at finde ud af at placere sig i feltet og ikke bruge unødige kræfter. Det har man også kunnet se i forhold til mine watt pr. kilo, som har været højere generelt (end konkurrenternes, red.). Men de er nu begyndt at være mere som de andres”, siger Foldager til Feltet.dk.

 

Foldager mener ikke, at taktik spiller en væsentlig rolle i Zwift-løb sammenlignet med løbene på landevejen. Danskeren erkender dog, at det taktiske spil har en vis betydning i e-løb, men at han samtidig ikke har et endegyldigt svar på, hvorfor han hidtil har mestret det.

 

”Jeg ved faktisk ikke, hvad der lige har gjort, at jeg har fanget det element så hurtigt, men det faldt mig meget naturligt at gøre det”, udtaler han og uddyber:

Annonce

 

”Jeg tror måske, at det har noget at gøre med, at mange, der kommer ind fra landevejen, ser det som et landevejsløb, hvor jeg mere så det som en anden disciplin. Jeg så det mere som et computerspil. Jeg sammenligner det ikke med landevejen overhovedet”.

 

Med topresultater fra start avancerede Foldager med hastige skridt op ad Zwiftpower.com-ranglisten, og i starten af maj så danskeren sit snit til at rykke yderligere frem, da DCU og Feltet.dk lancerede Uno-X Cup.

 

Foldager besluttede sig nemlig hurtigt for at satse benhårdt på succes i den nye danske serie, hvis løb køres hver tirsdag aften, og hvor en betydelig del af den danske landevejselite er til start hver uge.

 

”Placeringen i ugen synes jeg var fin, så man ikke skulle bruge weekenden på det. Samtidig gav det en god mulighed for at køre mod nogle af sine konkurrenter, fordi der er rimelig mange fra den danske A-klasse, der kører med. Det store danske felt med velkendte navne giver bare noget ekstra. Jeg kender trods alt de fleste af navnene, som sidder med fremme, og det motiverer en yderligere”.

 

Den sparsomme erfaring og stærke konkurrence til trods fastslår Foldager, at han allerede før cuppens begyndelse havde sat næsen op efter de absolutte topplaceringer.

 

”Jeg havde faktisk ret høje forventninger, for jeg havde kørt den svenske cup (SZR, red.) mod både Nicklas Amdi og nogen af de andre, som ligger i toppen af verdensranglisten, og jeg slog nogen af dem. Så jeg havde egentlig forventet, at jeg ville køre med om sejrene fra start af. Men at det så faktisk kunne lade sig gøre er bare fedt”.

Artiklen fortsætter under billedet


Tekniske problemer og personlig målsætning

Foldager sluttede som nummer to ved 2. afdeling, og i tirsdags rykkede han så op på den samlede tredjeplads ved at blive firer ved 3. afdeling.

 

Læs også
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner

 

Ikke desto mindre fik den 18-årige en rigtig ærgerlig start på Uno-X Cup.

 

”Ved 1. afdeling kørte jeg efter de to første spurter, og så var jeg egentlig klar til at køre finale, men så disconnectede min hometrainer, så jeg blev smidt ud af bagenden af feltet. Det var ikke så fed en oplevelse”, fortæller Foldager, der således aldrig kom til at spurte om sejren i åbningsløbet.

 

I den efterfølgende afdeling var det så kun Nicklas Amdi Pedersen, som viste sig hurtigere end Foldager, men andenpladsen behagede ikke ligefrem den danske Herning-rytter i sekunderne efter løbet.

 

”Jeg var satme sur. Det var jeg træt af”, lyder det fra Foldager om nederlaget til Amdi, der i tirsdags skulle gentage sin sejr ved 3. afdelings ræs på Innsbruckring og bakken Leg Snapper.

Annonce

 

”Det var lidt et specielt Zwift-løb, fordi der blev kørt forholdsvis langsomt mellem bakkerne og spurterne. Jeg vandt den første spurt, men det gjorde, at jeg var fuldstændig færdig de næste to runder, fordi vi havde kørt vanvittig stærkt i starten”, forklarer Foldager, der alligevel havde kræfter til at slutte firer i tirsdagens reducerede massespurt.

 

Foldager havde måske høje forventninger til sig selv, men danskeren er ikke bleg for at indrømme, at han med anden- og fjerdepladsen allerede har præsteret noget, som han ikke havde regnet med.

 

”Jeg er overrasket over, hvor få der egentlig er med i toppen hver gang. Jeg havde troet, at der ville være mere udskiftning. Jeg havde ikke forventet, at jeg næsten ville kunne køre to top tre-placeringer hjem i træk, men at jeg godt kunne køre med om sejren i nogle af afdelingerne”.

 

Foldager bekræfter, at resultaterne i e-løbene har givet ham et mentalt rygstød, og det håber han nu at udnytte i Uno-X Cups resterende fem løb.

 

Herning-rytteren har på den samlede tredjeplads 21 point op til Joshua Gudnitz, mens der er yderligere hele 25 af slagsen op til Amdi Pedersen på klassementets førsteplads.

Annonce

 

Læs også
Optakt: Fleche Wallonne

 

”Mit mål er at blive toer samlet. Jeg tror, at det bliver næsten umuligt at komme op til Amdi. Og så tage en af afdelingerne. Det ville være fedt at få slået Amdi. Jeg har set på Zwiftpower, at jeg har kørt otte løb mod ham og tabt alle otte gange. Så lige at få en enkelt over ham ville være fedt”.

 

Foldager kører, i modsætningen til mange af sine konkurrenter ved Uno-X Cup, ikke på et af de store danske e-hold. Han er derimod en del af holdet ”Forza Racing”, som han fortæller at have skabt i selskab med venner fra blandt andet efterskole- og gymnasietid.  

 

Fremtiden

Landevejssæsonen ligger stille på tredje måned, og med aflysningen af PostNord Danmark Rundt er der med alt sandsynlighed fortsat lange udsigter til cykelløb i den danske natur.

 

Af samme årsag er Foldager naturligvis uvidende om, hvornår han kan få debut i den danske A-klasse, men teenageren fortæller i interviewet, at han håber på forlængelse af den danske landevejssæson til oktober, hvis sæsonen overhovedet kommer i gang.

 

Foldager er nemlig opsat på at samle erfaring og bevise, at han er klar til omstillingen fra junior- til seniorrytter i sin videre jagt på barndomsdrømmen om en professionel kontrakt.

Annonce

 

”Næste skridt vil være kontinentalniveau. Jeg så godt, at der lige kom et par kontinentalhold mere i Danmark. Både for mulighederne for at komme på kontinentalniveau, men også for konkurrencen i Danmarks skyld. Men om det (rykket til kontinentalniveau, red.) er til næste år, det bliver nok svært uden nogen løb, eller i 2022 eller 2023, det ved jeg ikke”, siger han.

 

I de senere år har flere og flere unge ryttere taget hoppet direkte fra juniorrækken og op på WorldTouren, men Foldager er fast besluttet på at tage ét karriereskridt ad gangen.

 

”Drømmen i første omgang er at gøre det til en levevej. Til at starte med måske bare på pro-kontinentalniveau. Nu har vi jo et dansk hold, så det kunne måske være det første step at komme derop. Men det er selvfølgelig så langt ude i fremtiden, at det er svært at sige. Men det er helt klart målsætningen”.  

 

Og danskerens absolutte drømmescenarie?

 

Læs også
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

 

”Det skulle nok være at vinde Liege-Bastogne-Liege på Quick-Step eller et af de andre store hold - eller et VM, måske i dårligt vejr”, slutter Foldager.
 

Kør eller se 4. afdeling af Uno-X Cup

På tirsdag skal Foldager forsøge at forsvare sin samlede tredjeplads, når det gælder 4. afdeling af Uno-X Cup - du kan tilmelde dig løbet lige her.

Annonce

 

Løbet er åbent for alle, og med fire styrkebaserede løbskategorier og en dameklasse har samtlige deltagere muligheden for at køre med om sejren og den øverste plads på resultatlisten, som vi efter hver afdeling skriver om her på Feltet.dk.

 

Vi dækker nemlig samtlige løbsklasser med både livestream, referater og resultater. Vi viser og kommenterer tirsdagens 4. afdeling direkte fra klokken 20.00.

Uno-X Cup er lavet i samarbejde med Feltet.dk og Danmarks Cykle Union samt sponsorerne EliteZakoboFusionSISTissotAmaton og Garmin.

Se afslutningen på tirsdagens 3. afdeling af Uno-X Cup, hvor Foldager blev nummer fire.

INFO
E-cykling
Nyheder
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tirsdag den 16. april 2024

Landevej
Vingegaard udskrevet fra spansk hospital
Udstyr og test
First Ride: Canyon Grizl:On
Landevej
Israel skriver kontrakt med ungdomskomet fra næste sæson
Landevej
Nyt, stort løb annoncerer ruten til første udgave
Landevej
Ny Visma-stjerne forklarer manglende Grand Tour-ambitioner
Landevej
Oversigt: Se alle danske UCI-sejre i 2024
Landevej
Ranglisterne: Visma avancerer og ny verdensetter

Mandag den 15. april 2024

Landevej
Optakt: 2. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Fleche Wallonne
Landevej
Følg endnu et slag på en stejl mur i Giro-generalprøven
Landevej
Ung WorldTour-rytter ude med hjernerystelse efter vildt højhastighedsstyrt
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen: Nordmand vinder reduceret Tour of the Alps-spurt
Landevej
Sprinterkomet får plads på Tour de France-holdet efter styrt: En barndomsdrøm
Landevej
Froome: Havde været interessant at køre mod Vingegaard og Pogacar
Landevej
Tidligere verdensmester reagerer på stor sejr
Landevej
Danskerduo klar til endnu en stor klassiker
Landevej
Uno-X afslører vilde WorldTour-planer
Landevej
Nordmand tager første sejr siden VM-triumf
Landevej
Belgisk endagsløb aflyses
Landevej
Optakt: 1. etape af Tour of the Alps
Landevej
Optakt: Tour of the Alps (Giro del Trentino)

Annonce

Landevej
Medie erfarer: Verdens bedste til fransk WorldTour-hold
Landevej
Talent forlader Amstel med flere brækkede knogler
Landevej
Thomas er bedre inden Grand Tour-duel med Pogacar

Annonce

Landevej
Efter Vingegaards styrt: Ineos-ejer kræver handling
Landevej
Skovbrand hærger kendt stigning
MTB
Andreassen åbner World Cuppen med top 10-placering

Annonce

Bane
Danske top fem-placeringer afrunder OL-test

Søndag den 14. april 2024

Landevej
Airtox-sejr i Næstved
Landevej
Israelsk sejr og dansk top-10
Landevej
Hjemmebanesejr i Italien – dansker med fremme
Landevej
Wiebes reagerer på kæmpe bommert: Jeg kan sagtens være sur på mig selv
Landevej
Kamp skal køre sin anden Grand Tour
Landevej
ColoQuick tager stor triumf i Frankrig med kun to mand
Landevej
Video i artiklenSe afslutningen af Amstel Gold Race 2024
Landevej
Van der Poel belyser ”vanskelig” situation
Landevej
Kæk Pidcock joker: Stort at vinde for anden gang
Landevej
Pidcock får sin Amstel-sejr i dramatisk finale
Landevej
Belgier sejrede foran Uttrups holdkammerat i Frankrig
Landevej
Video i artiklenMartinez fuldender flot FDJ-hattrick
Landevej
Sådan blev Amstel igen afgjort med hektisk afslutning
Landevej
Video i artiklenAmstel-fadæse: Se supersprinter juble for tidligt
Landevej
Vos: I sådanne tilfælde er der vigtigere ting end cykling
Motion
Første cykelmagasin på gaden
Landevej
Anerkendt journalist: Asgreen rygtes væk fra Quick-Step
Landevej
Optakt: Amstel Gold Race
Landevej
Supersprinters kæmpe brøler sikrer sejren til 36-årige Vos
Landevej
Optakt: Tour du Doubs
Landevej
Følg Amstel Gold Race på Feltet.dk's app
Landevej
Kvindernes Amstel neutraliseret efter uheld - løbet forkortes
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewUng WorldTour-dansker til trods for vanskelig sæsonstart: Dét giver motivation
Landevej
Pidcock mangler kun øverste trin på Amstel-podiet: Måske er Van der Poel faldet lidt ned
Landevej
Skjelmose: Sådan skal jeg vinde Amstel
Landevej
Matthews drømmer om Amstel-sejr
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interview"Det er helt vildt," siger Søren Kragh om Alpecins historiske sæson
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang affinder sig med rolle: Det er logisk
Landevej
Her er startlisten til Amstel Gold Race
Bane
Beskeden dansk placering i Leths comeback
Landevej
Oversigt: 13 Amstel-danskere på spændende søndag

Lørdag den 13. april 2024

Landevej
Startlisten og overblik over kvindernes Amstel Gold Race
Landevej
Dansk topplacering i hollandsk endagsløb
Landevej
Dansker greb ud efter sejren i Frankrig
Landevej
Visma-leder raser: Det gør mig trist og virkelig vred
Landevej
Give- og Aalborg-sejr i Skive
Landevej
Norsgaard udtaget til italiensk bjergløb
INTERVIEW Landevej
Eksklusivt interviewFuglsang giver afkald på drøm: Bliver nok svært
Landevej
Dobbelt dansk misser akkurat top-10 - Israel-stortalent fortsætter sejrsstimen
Landevej
Toudal mister en placering, men forbliver i top-5
Landevej
Opdateret: Endagsløb med mange danskere forkortet efter store styrt
Landevej
Lykkelig Gaudu tilbage som sejrherre: Skæbnen spillede mig et puds
Landevej
Gaudu åbner sejrskontoen efter spektakulær finale
Landevej
Banestjerne føjer ny titel til CV’et
Landevej
Optakt: Tour du Jura
Landevej
Sensation vender tilbage til Giroen
Landevej
Lefevere betvivler metode brugt af Casper P. og andre på holdet: Skal de det?
Landevej
Uttrup med positiv opdatering efter længere tids skade
Landevej
Fuglsang klar til Amstel
Bane
Danmarks overmænd viser storform inden OL
Landevej
Van der Poel mindes episk sejr: Vil aldrig glemme den
VIS FLERE

Annonce