EKSKLUSIVT

Dansk talenthold henter EM- og VM-rytter
12. oktober 2021 07:00Foto: RYTGER p/b Cykeltoj-Online.dk
af Andy Joachim Pedersen

I år har Team RYTGER p/b Cykeltøj-Online.dk sendt finske Anniina Ahtosalo til Uno-X Pro Cycling. Det næste finske skud på stammen er nu offentliggjort. EM- og VM-rytteren Wilma Aintila skifter til det danske talenthold.

Annonce

I de senere år har det danske hold etableret sig som værende blandt de førende i hele norden med talenter fra både Danmark, Norge, Sverige og nu også Finland, og den næste rytter i den spændende 2003-2004-generation er klar til at iklæde sig RYTGER-trøjen.

 

17-årige Aintila, der til den kommende sæson vil være andenårsjunior, skifter til det danske hold, som hun allerede kender en del til.

 

Det fortæller såvel Aintila som holdejer Morten Ravnkilde til Feltet.dk.

Taget på sengen - se afgørelsen mellem Trentin og Lutsenko

SE MASSER AF CYKELSPORT PÅ

 

”Jeg er glad for at være valgt til at køre for RYTGER i 2022. Jeg vil lære om at køre som et hold, og med RYTGER kan jeg få en god mulighed for at køre nogle ordentlige løb og udvikle mig som rytter,” fortæller Aintila til Feltet.dk.

 

”I fremtiden er mit mål at blive professionel cykelrytter. Jeg har mange mål og drømme, som jeg sigter efter, og RYTGER er det perfekte hold til at arbejde hen mod det,” siger hun.

 

Har vist sig frem i Nations Cup
Aintila har allerede i denne sæson været at finde på den internationale juniorscene. Som førsteårsjunior har hun kørt flere af Nations Cup-afdelingerne, og hendes indsats heri har blandt andet været med til at sikre hende en kontrakt for 2022-sæsonen.

Annonce

 

”Wilma har vist i Nations Cup og især nede i Frankrig [Tour du Gevaudan red.], at hun er udholdende og stærk på de her hårde etaper,” fortæller Morten Ravnkilde.

 

Han roser sin kommende rytter for at have satset på sin karriere i en ung alder. Hun har kørt 2021-sæsonen for det hollandske amatørjuniorhold Restore Cycling Team, og har mange rejsedage til Belgien og Holland i bogen til trods for, at hun har base i Norden.

 

”Hun er en af de typer, der også har valgt at satse på sin cykling. Hun har valgt at være meget nede og køre de lokale belgiske og hollandske løb de seneste par år. Hun har fået prøvet meget af,” fortæller han og uddyber om hendes valg af hold til næste år:

 

”Tungen på vægtskålen for hende var også, at hun skulle væk fra klubmiljøet og ind på et team, hvor overlæggeren måske er løftet lidt højere i forhold til setup og i forhold til måden, vi gør det på,” siger han.

 

Foto: RYTGER p/b Cykeltoj-Online.dk.

Annonce

 

De gode præstationer i det kuperede Gevaudan-etapeløb vidner om en rytter, der bedst begår sig i løb med højdemeter, som køres hårdt.

”Først og fremmest er hun en stærk rytter, og hun har vist sig frem til Nations Cup. Det var der, jeg så, at hun havde potentiale."

 

”Især når det bliver kuperet og hårdere end de pandekage-flade løb. Der skal helst lidt bakker til, så er hun stærk, når løbet bliver gjort hårdt,” siger han.

 

Ryttertypen er dog ikke den eneste årsag. Valget af det hollandske hold i år og de mange rejsedage er en afspejling af hendes personlighed, som Ravnkilde gerne ser som en del af sit hold.

 

”Hun er bundseriøs, og hun er meget åbensindet og positiv. Hun er flyttet til Falun i Sverige, hvor hun går på et cykelgymnasium, fordi hendes mor er svensk, og hun snakker flydende svensk, og kan faktisk også en smule dansk,” siger han.

 

”Hun er meget en teamplayer udover, at hun også selv kan jagte resultater. Det bliver helt klart en gevinst for os.”

Annonce

 

Så hende an til EM
Morten Ravnkilde kender sin nye rytter særdeles godt. Selvom aftalen allerede var godt på plads inden EM, blev mesterskabet i Trento alligevel en god lejlighed for Ravnkilde til at se hende an, da han var landstræner for de finske kvinder.

 

Den oplevelse tager Aintila også med sig videre.

 

”I 2021-sæsonen kørte jeg en masse løb i Centraleuropa. Jeg kørte mine første Nations Cups, EM og VM med Ravnkilde som landstræner.”

 

”Jeg lærte en masse, og jeg tager de mange ting med mig til næste sæson, hvor jeg er klar til at lære endnu mere. Jeg ser frem til at slutte mig til holdet,” siger hun.

 

Foto: RYTGER p/b Cykeltoj-Online.dk.

Annonce

 

For Aintilas vedkommende blev EM ikke helt en afspejling af hendes sæson, da den italienske varme fik skovlen under hende. Til gengæld var hendes VM omvendt en bedre fornemmelse, selvom hun blev fanget i løbet.

 

”Hun havde det ikke godt i varmen desværre, men det blev lidt bedre i Belgien [til VM i Flandern red.], hvor det var mere nordeuropæisk varme.”

 

”Der havde hun det godt, og hun sad egentlig, hvor hun skulle hele løbet, men hun blev, ligesom mange af de andre piger, bremset af de her hårnålestyrt, der var hele tiden. Ellers havde hun kørt et godt resultat hjem. Så hun har egentlig masser af succes,” siger han.

 

Ny gylden finsk generation på vej
Såvel Aintila som Ahtosalo er symbolet på den nye generation af finske ryttere, som langsomt kommer frem. Landet er ikke det største i kvindesporten, og der har i en periode været et generationshul på kvindesiden.

 

Siden Lotta Henttala kørte for Cervelo-Bigla har landet manglet en stjerne, men Morten Ravnkilde spår, at potentialet er til stede for landet.

Annonce

 

”Det er egentlig utrolig, at Finland, som på den kvindelige side har haft langt mellem snapsene mellem dem på Cervelo-Bigla i sin tid, har haft et kæmpe spring til de piger, vi ser nu,” siger han og fortsætter:

 

”Anniina [Ahtosalo red.] er blevet sendt afsted, og hun er lidt af en type som dem, der har været før fra Finland. Wilma er lidt anderledes. Hun er lidt mere til de her kuperede etaper uden at være en puncheur, der kan afslutte, men kan være med fremme, når det er hårdt,” fortæller han.

 

Foto: RYTGER p/b Cykeltoj-Online.dk.

 

De to er dog ikke det eneste. I rækkerne lige under juniorrytterne er der flere interessante ryttere, som han har øje på.

 

”Så kommer der også et par stykker mere op fra U17-rækkerne, som er spændende, som vi har øje på. Der sker lidt i Finland, og det, synes vi, er spændende,” siger han.

Annonce

 

Han fremhæver, at det hårde og barske vintermiljø tvinger rytterne til at træne på både skøjter og ski, og det giver en fordel.

 

”De får en stærk muskulatur, det synes jeg, er mega spændende i forhold til, hvordan vi gør det i Danmark, Sverige og Norge. Det ser spændende ud, men de er to forskellige type ryttere, der er stærke på hver deres måde,” siger han dog om de to ryttere.

 

Med kontrakten med det danske hold skal den finske rytters type på cyklen fastsættes nærmere, og slutteligt påpeger Ravnkilde, at hvis hun fortsætter sin udvikling og træner godt, så skulle mulighederne for en interessant kontrakt på den anden side være tilstede.

INFO
Team RYTGER powered by Cykeltøj-online.dk
Nyheder Profil Ryttere Resultater
DEL
DELTAG I DEBATTEN

SENESTE

Tempomaskine forlænger med WorldTour-hold

Landevej

Dansker forventer hård Tour: Ingen offdays

Landevej

Overblik: Sådan sluttede de danske herrer på verdensranglisten

Landevej

Tour-exit efter styrt: Nu forlader han WorldTour-hold

Landevej

Transferlisten 2021-2022 - WorldTour

Landevej

Video i artiklenTour-arrangører pressede på for teknisk enkeltstart i København

Landevej

Ikke udgået siden 2018: Jeg er lidt af en løbsnarkoman

Landevej

Annonce

ANNONCE